Tegen de klassieke oudheid (circa 700 voor Christus - 476 na Christus) kwam het idee dat de wereld bolvormig is. Het idee werd - blijkbaar op esthetische gronden - omhelsd door Pythagoras, net zoals de Griekse wiskundige, wijsgeer en filosoof alle andere hemellichamen als een bol zag. Aristoteles voorzag bewijs uit eigen waarnemingen voor een bolvormige aarde; hij merkte op dat reizigers die naar het zuiden reizen zuidelijke sterrenbeelden hoger boven de horizon zien. Ondanks de vele ontdekkingen en onweerlegbare vaststellingen die volgden zijn er anno 2010 nog steeds mensen die overtuigd zijn dat de aarde plat is. Jaja.

De 33-jarige Daniel Shenton, de nieuwe president van de Flat Earth Society, moet de meest irrationele man ter wereld zijn. Shenton (en zijn aanhangers) blijken levende metaforen die weigeren om wetenschappelijke feiten onder ogen te zien.

Shenton heeft over de meeste grote kwesties een resolute - en aanvaardbare - mening. De Amerikaan uit Virginia - hij werkt en woont in London - is blij met het werk van Charles Darwin, denkt dat er sterke bewijzen zijn dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde en verwerpt de suggesties dat zijn eigen overheid betrokken was bij de aanslagen op 11 september 2001.

Shenton heeft echter niet altijd een algemeen aanvaarde mening te verkondigen. Als hij een ritje maakt op zijn motor dan is het niet de aantrekkingskracht van de aarde die hem op de baan houd, maar wel de snelle opwaartse beweging van een schijfvormige planeet. Landen liggen verspreid over deze vlakke schijf zoals te zien is op een kaart waarbij Antarctica een ring van bergen is, vastgebonden aan de rand. En ja, je kunt er wel degelijk aftuimelen.

Het deert Shenton niet dat het wetenschappelijke bewijsmateriaal zich tegen hem opstapelt: "Er is geen gelijkvormig model van een platte aarde. Het algemeen meest aanvaarde model is min of meer een schijf met aan de buitenkant een soort ring die het water tegenhoudt. Over de hoogte en de samenstelling van de ring is niemand absoluut zeker, maar de meeste mensen denken dat het bergen met sneeuw en ijs zijn. De aarde is plat omdat de aarde plat lijkt. De zon en de maan zijn bolvormig, maar veel kleiner dan de wetenschap ons doet geloven. De zon en de maan roteren rond de aarde omdat het zo lijkt."

De argumenten van Shenton - het ontkennen van de aantrekkingskracht en zijn stelling dat ruimtemissies, en dus ook de maanlandingen, fake zijn - dwingen hem onvermijdelijk in doodlopende straatjes. Ondanks het feit dat Shenton een probleem heeft met het idee dat er satellieten rond de aarde cirkelen, gebruikt hij wel een GPS om door de straten van London te navigeren. Hij was blij dat hij van Amerika naar Groot-Brittannië kon vliegen, maar een vliegtuig dat over de beschermende ring van Antarctica zou vliegen zou onvermijdelijk uit de lucht en van de aarde vallen. Alleen een persoonlijke reis in de ruimte om de aarde te kunnen aanschouwen zou hem tot andere gedachten kunnen brengen, maar zelfs dan zullen ze hem ontegensprekelijk moeten kunnen overtuigen dat er geen trucs zijn uitgehaald.

De Flat Earth Society werd oorspronkelijk opgericht als de Universal Zetetic Society, naar het Griekse woord 'zeteo', wat verwijst naar 'de algemene filosofische zoektocht van de mens'. In 1956 stichtte de Engelsman Samuel Shenton de Flat Earth Society, die later geleid werd door Charles K. Johnson. Johnson verhuisde de zetel van de organisatie naar zijn thuisbasis in Lancaster, Californië. Na de dood van Johnson in 2001 werd de organisatie inactief totdat Daniel Shenton ze vorig jaar nieuw leven inblies.

Johnson had bij zijn dood 3.000 geregistreerde volgelingen. Shenton rekruteerde ondertussen 60 leden via de website van de organisatie en schept graag op over de 9.000 bezoekers aan het forum. Hij weet niet welke motivatie er achter de bezoekers schuilgaat, maar hij weet wel dat er een paar net zo gek en zo overtuigd zijn als hijzelf: "Sommige bezoekers komen eenmalig onnodige kritiek droppen, maar blijven uiteindelijk weg. We zijn geen fanatiekelingen en we besteden ook geen tijd aan zinloze discussies."

De website van de Flat Earth Society brengt ingescande publicaties uit het bekende Flat Earth News van de jaren 70 en 80 van vorige eeuw met krantenkoppen als 'Sun Is a Light 32 Miles Across', 'Australia Not Down Under' en 'World Is Flat and That's That'. Shenton vond het een schande dat deze nieuwsberichten voor altijd zouden verdwijnen.

Op de vraag hoe het geloof in een platte, schijfvormige aarde, in een era waar astronauten foto's van een bolvormige aarde vanuit een rondcirkelend ruimtestation naar de aarde sturen, kan overleven is Shenton duidelijk: "Bekijk eens wat voor speciale effecten we kunnen creëren. We kunnen om het even welke foto en video produceren, dat is dus geen afdoend en stevig bewijsmateriaal. Ik heb geen intentie om koppig te zijn, onze gevoelens vertellen ons de waarheid en er is een extraordinaire hoeveelheid bewijsmateriaal om alles te weerleggen. Hoeveel mensen hebben dit al werkelijk onderzocht? Heb jij het al onderzocht?"

Shenton heeft het vorig jaar zelf onderzocht. Hij volgde een recht stuk waterloop van 10 kilometer van de artificieel uitgegraven Old Bedford River in Norfolk, een plaats van veel beruchte experimenten rond een platte aarde: "Als de aarde een bol is zou er een kromming moeten zijn, en die is er niet. En ik kan nergens ontdekken waar de heersende wetenschap bewijst wat er zou moeten zijn."

De kritiek van Shenton aan het adres van de reguliere wetenschap brengt ons terug naar de boldriehoeksmeting (sferische trigonometrie) en de astronomische observaties van Aristoteles in 330 voor Christus. Het idee van een platte aarde was tot ongeveer de vierde eeuw voor Christus wijdverspreid, totdat de oude Grieken als eersten de aarde als een bol beschouwden. Tegen de middeleeuwen waren de meeste Europeanen overtuigd dat de aarde bolvormig was. Shenton repliceert dat heel wat materiaal over Christoffel Columbus niet correct is: "Er waren wel degelijk muiterijen over het feit dat ze van de aarde zouden vallen".

De moderne Flat Earth Society gaat terug naar het Victoriaans tijdperk onder de regeringsperiode van de Engelse koningin Victoria (1837 tot 1901). De Bijbelse fundamentalist Samuel Birley Rowbotham en zijn volgelingen promootten destijds hun zaak door de beste wetenschappers uit te dagen voor een publiek debat. Shenton zelf aanvaarde eerst dat de aarde rond was, maar begon zich vragen te stellen nadat hij het album 'The Flat Earth' van de Engelse musicus Thomas Dolby te horen kreeg (Dolby aanvaarde lidmaatschapsnummer 00001 van Shenton voor de Flat Earth Society). Shenton: "Het was het einde van de jaren 90 van vorige eeuw toen ik mijn onderzoek naar de Flat Earth Society startte. Na zorgvuldig onderzoek ontdekte ik dat de ideeën waar zijn."

Alles lijkt er op dat Shenton een spelletje aan het spelen is, dat de herboren Flat Earth Society een knappe metafoor of marketingtruc voor iets anders is. Maar Shenton blijft bloedserieus: "Ik heb dit standpunt niet aangenomen om moeilijk te doen. Als je rondkijkt lijkt de aarde plat, dus denk ik - tot het tegendeel bewezen is - dat de aarde plat is. En ik weet dat het afdoende bewijs voor een bolvormige aarde nog geleverd moet worden."

Marsepars: Deze valt in de categorie: Liever stronteigenwijs, dan geen eigen mening...
Maar je kan het natuurlijk altijd overdrijven!
Cannot kill the Battery!!!
Op 24-06-2010 8:16:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Toch geeft al die drukt om voetbal wel de indruk dat de aarde vrij plat is.
'Don't forget rule number 6'
Op 24-06-2010 9:07:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Tuurlijk is de Aarde plat. Anders zou mijn waterpas hol moeten zijn, maar hij is kaarsrecht.
No shit, Sherlock
Op 24-06-2010 9:32:40 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Vals plat, dan toch.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 24-06-2010 9:45:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Zeg, mensen, als ik dat hier allemaal zo lees, is er bij u nu écht niemand meer die zich Klaas Dijkstra herinnert ? (UW langenoot nog wel) - hij heeft daar ooit zelfs een boek over geschreven !
Op 24-06-2010 9:45:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Nee hoor, de aarde is rond. Net als een pannenkoek.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 24-06-2010 9:47:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
karel de blote: Bij een ronde aarde kan je niet in Calais rechtdoor naar Engeland kijken, er is sprake van een boltheoretisch verval.

wetenschappers zeggen: de aarde lijkt plat. dit komt doordat het licht d.m.v temperatuur en drukverschillen in een krommebaan over de aarde zich beweegt. Zo zie je dus Engeland in Calais
echte schoonheid is naakt
Op 24-06-2010 10:02:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje: Jesaja sprak 700 jaar voor christus al over een bolvormige aarde, dus de grieken waren niet de eersten.

Overigs hoeft het platte aarde idee geen invloed te hebben op de hemellichamen. De oude chineezen voorspelden als eerste de juiste afstand tot de zon; met een platte aarde als uitgangspunt.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 24-06-2010 10:12:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xix: Als die brave man graag houdt van eenvoudige redeneringen dan geef ik die man graag een eenvoudig bewijs van dat de aarde rond is.
Dat hij maar eens ergens op een hele grote open vlakte gaat staan. Liefst op een verhoog. In eender welke richting hij kijkt zal hij zien dat de einder in een punt samenloopt. Dat kan je alleen hebben als je op een bol woont.

PS: niet verklappen dat dit gewoon perspectief is hé
Op 24-06-2010 10:15:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @studentje.

De bijbel staat vol met "bewijzen" dat de aarde plat is:

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/yt]
No shit, Sherlock
Op 24-06-2010 10:26:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje: [quote=Pieter]
@studentje.

De bijbel staat vol met "bewijzen" dat de aarde plat is:

name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="
type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/yt]
[/quote]
neem eens een andere vertaling. of geen vertaling. ST met kanttekeningen desnoods. denk logish na. spreekwoorden en gezegtden niet letterlijk opvatten.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 24-06-2010 10:36:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jawadde: De aarde is plat en onderaan de aarde zit een oneindig oliereservoir dat met een buisje in de Golf van Mexico naar boven komt. Right!
Alle logica is binnen zijn eigen dogma's waar op zijn eigen manier.
Het zegt misschien iets over onze eigen aannames over de realiteit, en de vraag of die wel zo waar zijn als we zelf in onze menselijke arrogantie vermoeden.
Op 24-06-2010 10:42:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @studentje.

Je hebt gelijk. Ik shop immers ook in de bijbel.

Idioten en wijzen heb je in elke religie:
No shit, Sherlock
Op 24-06-2010 10:43:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Joep: Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???
Op 24-06-2010 0:08:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Joep:

Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???

Ik vond dit wel een leuk topic.
Ter lering (niet zozeer) ende vermaack (dat zeker)!

En als je het zelf beter kan: niemand houdt je tegen...
Cannot kill the Battery!!!
Op 24-06-2010 0:29:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hippie: Misschien meneer eens meenemen,en met een ballonvaart, stuk goedkoper dan een ruimtereis en geeft hetzelfde effect.

(bericht gewijzigd op 24-6-2010 12:49:14)
Op 24-06-2010 0:30:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DogStar: Heeft Terry Pratchet toch gelijk met zn disc world novels..
(bericht gewijzigd op 24-6-2010 13:25:33)
Niks is wat t lijkt te zijn, evenmin is het anders
Op 24-06-2010 13:22:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: Ha, weer eens wat anders als een groeinde of holle aarde. :lol:

Hebben ze meneer ook gevraagd of er aan de andere kant van de aarde ook land is ?
Op 24-06-2010 13:49:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Nick:

Ha, weer eens wat anders als een groeinde of holle aarde. :lol:

Hebben ze meneer ook gevraagd of er aan de andere kant van de aarde ook land is ?

Aan de andere kant is een schildpad met vier olifanten. (Zie Dogstar.)
Is it electrickery?
Op 24-06-2010 14:11:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
artikel:
Als hij een ritje maakt op zijn motor dan is het niet de aantrekkingskracht van de aarde die hem op de baan houd, maar wel de snelle opwaartse beweging van een schijfvormige planeet.

Als ik 't goed begrijp suist die platte aarde dus eeuwig 'omhoog' door de ruimte. Dan zou de sterrenhemel toch nooit hetzelfde zijn? Of vliegt alles met een zelfde snelheid in dezelfde richting? Door welke ruimte eigenlijk?
Vragen, vragen...
Is it electrickery?
Op 24-06-2010 14:14:30 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Uit het artikel:

Als hij een ritje maakt op zijn motor dan is het niet de aantrekkingskracht van de aarde die hem op de baan houd, maar wel de snelle opwaartse beweging van een schijfvormige planeet.


Van vroeger meen ik nog te weten dat je alleen een kracht hebt als er een versnelling is.
In dit geval betekent dat, dat de aarde steeds sneller "omhoog" (wat is omhoog in de ruimte?) beweegt, want anders kun je op een gegeven moment geen motor meer rijden.
No shit, Sherlock
Op 24-06-2010 14:26:07 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: De aarde is eigenljik driehoekig met exact vijfentwintig gaten.
Ik ben nooit bij die gaten geweest maar het is zo omdat het zo lijkt.
In die gaten wonen alle negers.
Op 24-06-2010 14:58:43 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Vuilnisman, mag die zak (eoi) ook mee?
No shit, Sherlock
Op 24-06-2010 15:13:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Joep:

Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???


Als jij misschien eens een écht superinteressant artikel doorstuurt naar de gw-redaxie? Ben écht benieuwd met wat je voor de pinnen gaat komen.

Het ontgaat meneer zeker dat de GW-redactie dagelijks nieuw materiaal brengt, en dat al ruim 4 jaar aan een stuk. Gratis en inhun vrije tijd voor o.a. u geschreven.

Waarom zeuren als het volgens u wat minder is?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 24-06-2010 15:17:09 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Joep:

Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???

Kom zelf eens met iets, vriend. Dan praten we verder. En 't mag gerust meer dan 1 stuk zijn ook.
United as one. Divided by zero.
Op 24-06-2010 15:31:26 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
3.14po:

Joep:

Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???

Kom zelf eens met iets, vriend. Dan praten we verder. En 't mag gerust meer dan 1 stuk zijn ook.

En dan gaan wij het afzeiken
Is it electrickery?
Op 24-06-2010 17:38:51 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. X.:
Xix:

Als die brave man graag houdt van eenvoudige redeneringen dan geef ik die man graag een eenvoudig bewijs van dat de aarde rond is.
Dat hij maar eens ergens op een hele grote open vlakte gaat staan. Liefst op een verhoog. In eender welke richting hij kijkt zal hij zien dat de einder in een punt samenloopt. Dat kan je alleen hebben als je op een bol woont.

PS: niet verklappen dat dit gewoon perspectief is hé

Leuke avatar Xix.
OT wat je ziet of denkt te weten is niet altijd spot-on, lijkt mij de boodschap van zo'n vereniging en daar hebben alle gekken een punt.
Op 25-06-2010 2:03:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
Pieter:

Vuilnisman, mag die zak (eoi) ook mee?

bewijs het tegendeel eerst maar
zoooo makkelijk he, zoooo makkelijk.
Op 25-06-2010 2:07:54 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Emie :

3.14po:

Joep:

Moet een onzinverhaal echt zo lang zijn??

Wanneer wordt GW eigenlijk weer eens écht interessant???

Kom zelf eens met iets, vriend. Dan praten we verder. En 't mag gerust meer dan 1 stuk zijn ook.

En dan gaan wij het afzeiken

Zou Joep het ondertussen al begrepen hebben?
Cannot kill the Battery!!!
Op 25-06-2010 5:38:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Xix:
Mr. X.:

Leuke avatar Xix.


De jouwe mag er ook zijn :-)
Op 25-06-2010 9:32:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @eoi.

bewijs het tegendeel eerst maar


Zo werkt het niet. Wie stelt, bewijst.

Maar dat was niet de reden voor mijn opmerking.
No shit, Sherlock
Op 25-06-2010 10:20:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden