Griekse en andere deskundigen hebben de allernieuwste technologie gebruikt om de tekst van het oudste literaire papyrus meer dan vier decennia na zijn ontdekking te decoderen. Deze techniek werd eerder ook al gebruikt tijdens het herstellen van de inhoud van het Judas-evangelie

Papyrus Derveni - dat zich sinds 1962 in het Archeologische Museum van Thessaloniki bevindt sinds de verkoolde fragmenten onder de overblijfselen van een ritueel vuur werden gevonden - wordt als een filosofische verhandeling omschreven. De tekst is gebaseerd op een Orpheus-gedicht, men dateert het op de tweede helft van de 5de eeuw na Christus.

“Het is bijzonder belangrijk voor ons aangezien dit het de oudste papyrus is met daarop Griekse tekst,“ vertelt Apostolos Pierris, directeur van het Instituut van Patras van Filosofisch Onderzoek. Deskundigen van het Patras-instituut, De Universiteit van Oxford en Brigham Young University, decodeerden het papyrus. Ze probeerden het document opnieuw zo dicht mogelijk bij de originele staat te brengen. Dit papyrus wordt gezien als een onschatbaar document, waardevol voor de studie van oude Griekse godsdiensten, religie in het algemeen, filosofie en literaire kritiek.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden