Momenteel staan patiënten maanden of zelfs jaren op een wachtlijst voordat een geschikt orgaan voor transplantatie beschikbaar wordt. Eens komt de dag dat dokters lichaamsonderdelen gewoon op bestelling zullen kunnen printen. Het gaat daarbij niet alleen om het printen van bloedaders en skeletonderdelen, maar ook het printen van volledige organen. De verbazingwekkende techniek kreeg de doopnaam '3D bioprinting' en zou binnen een aantal jaren transplantaties naar de medische geschiedenisboeken verwijzen.

Het Amerikaanse bedrijf Organovo die de 3D bioprinter ontwikkelde zegt dat hun apparaat nu al slagaders kan printen en dat deze slagaders binnen de vijf jaar gebruikt zullen kunnen worden bij een bypassoperatie. Het printen van tanden, beenderen en meer complexere organen, zoals een hart, zou binnen de tien jaar mogelijk zijn.

De technologie van 3D bioprinting is gebaseerd op de bestaande 3D printers die al in staat zijn om industriële onderdelen - zoals een tandwiel, kogellager of een nok - te printen. Het verschil tussen het industriële 3D printen en 3D bioprinten ligt hem bij de gebruikte grondstoffen. In plaats van opeenvolgende laagjes plastic gebruikt de 3D bioprinter laagjes biologische bouwstenen om een echt levend weefsel te creëren.

Het concept van 3D bioprinting staat nog in zijn kinderschoenen, maar voor het einde van 2010 zal een eerste testapparaat operationeel zijn. Dit apparaat laagt cirkelvormig cellen en plakt ze aan elkaar met een gel. Daarna wordt het product hervormd om zo tot een slagader te komen. De 3D bioprinter gebruikt cellen van de patiënt zodat er geen afstotingsverschijnselen kunnen optreden.

De 3D bioprinter drukt eerst een gel op een blad 'biopapier', gevolgd door een cirkel van cellen uit 'bio-inkt'. Dit proces wordt laag na laag herhaald totdat het volledige orgaan geprint is. De natuurlijke cellen reorganiseren zich en smelten samen om een nieuwe ader te creëren. Het drukken van een bloedader duurt ongeveer een uur, het samenklitten van de cellen een paar dagen.

In afwachting van een volledig operationele 3D bioprinter kunnen mensen die met beschadigd kraakbeen in de knie rondlopen nu al een vervangstuk laten groeien. Bij een MACI (Matrix-induced Autologous Chondrocyte Implantation) schraapt de chirurg eerste een kleine hoeveelheid gezond kraakbeen weg bij de patiënt. Dit schraapsel wordt naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd waar een cocktail van chemische producten de kraakbeencellen overhalen om te groeien. In het ziekenhuis verwijdert de chirurg het beschadigde kraakbeen en naait het in het laboratorium gekweekt kraakbeen in de open holte.

De MACI techniek wordt nu al toegepast in diverse gespecialiseerde Amerikaanse ziekenhuizen. En om de woorden van Jef Vermassen (gerenommeerde Vlaamse advocaat, strafpleiter en auteur) te gebruiken: "Als het in Amerika regent, dan begint het onvermijdelijk bij ons te druppelen”.

Marsepars: Een beetje het idee uit 'The Fifth Element', dus.
Nice!
Cannot kill the Battery!!!
Op 26-06-2010 8:34:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bizarro: Te gek voor woorden.

Wanneer printen ze nou eens water en voedsel voor de 3de wereldlanden?
Op 26-06-2010 17:02:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Zo'n apparaat kan dus over een tijdje ook complete mensen printen, die dan weer printers kunnen maken die dan weer meer mensen kunnen printen....
Op 28-06-2010 19:56:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
bizarro:

Te gek voor woorden.

Wanneer printen ze nou eens water en voedsel voor de 3de wereldlanden?

Dat is geen wens van de regeringen. Liever het probleem faciliteren dan de oplossing bieden. Moest ieder land zijn geld voor defensie in oplossingen steken dan hadden we allemaal een goed leven, maar helaas is dat niet hoe de denksystemen op dat niveau in elkaar zitten. Op lager niveau meestal ook niet trouwens.
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2010 19:58:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
It's all a figment of imagination!
Op 28-12-2013 9:09:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden