In dit nieuwe hoofdstuk van de blogbib Thomas Travel neem ik u mee naar het steilste eiland ter wereld, want nergens op onze planeet liggen zo'n hoge bergen op zo'n kleine oppervlakte. De voet van het Canarische eiland La Palma ligt op ongeveer 3.500 meter onder de zeespiegel, terwijl het hoogste punt op 2.426 meter boven de zeespiegel ligt. La Palma is daarmee wereldwijd gezien het hoogste eiland in relatie tot het aardoppervlak. In deze 'Thomas Goes La Palma'-reeks komt u meer te weten over de Guanches (de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden), drakenbomen, vulkanen en vulkaankraters, het observatorium Roque de Los Muchachos, de Caldera de Taburiente, prehistorische grotwoningen met petrogliefen en... de Madonna van de Sneeuw.

Lavarotsenin Fuencaliente
(Lavarotsen nabij Fuencaliente)

San Miguel de La Palma is het groenste eiland met de meest uitbundige flora van alle Canarische Eilanden. Het wordt ook wel La Isla Bonita (het mooie eiland) genoemd, niet te verwarren met het popnummertje van Madonna. De hoge bergen en de heldere luchten hebben er voor gezorgd dat op de Roque de Los Muchachos de grootste sterrenwacht van het noordelijk halfrond gevestigd is.

In het midden van het eiland situeert zich de Caldera de Taburiente, een reusachtige vulkanische kom met een diameter van 9 kilometer, een omtrek van ruim 28 kilometer en circa anderhalve kilometer diep. La Palma werd in 2002 door de UNESCO uitgeroepen tot beschermd biosfeerreservaat. De bergketen die over het hele eiland loopt heeft de vorm van een vraagteken en domineert het eiland op unieke wijze.

Caldera de Taburiente
(Caldera de Taburiente)

De Guanches

De vroege geschiedenis van de Canarische eilanden is nogal vaag. Geïsoleerd van de rest van de wereld - maar ook omdat het vulkanisch gesteente van de eilanden geen waardevolle metalen bevatte - blijft de informatie over de oerbewoners beperkt tot het stenen tijdperk. De Guanches waren oorspronkelijk 'bewoners van Tenerife': 'guan' betekent afstammend, 'chinech' betekent Tenerife. Tegenwoordig worden de inwoners van de Canarische eilanden 'Guanches' genoemd.

Het mysterie dat de Guanches omringt verscheen al in de kronieken ten tijde van de veroveringen en is in latere eeuwen, tot in onze tijd, voortgezet. Het bestaan van een volk dat lichamelijk op Europeanen leek, maar dat zich in een veel primitievere culturele ontwikkeling bevond wekte indertijd veel verbazing op en gaf met de ontwikkeling van de wetenschap aanleiding tot vele theorieën. Eén daarvan beschouwde de Guanches als een groep Europese Cro-magnonmensen die had weten te overleven.

De ontdekking van de Guanches, tijdens de Europese expansie in de veertiende eeuw, versterkte deze mythe toen ze ontdekten dat de primitieven geen god in een menselijke gedaante vereerden maar wel de zon, de maan en de bergen. De Guanches leken niet te weten wat hebzucht was, maar hadden wel een hoogontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid. Dit soort nieuws - opgetekend door schrijvers als Giovanni Boccaccio - vormden in de Gouden Eeuw een nieuwe voedingsbodem voor de mythe en verplichtten de Europeanen voor het eerst de geldigheid van de morele normen van andere volkeren te overwegen.

La Cumbrecita
(La Cumbrecita)

De voortdurende mythe rond de Guanches komt enerzijds door het feit dat het onmogelijk is hun culturele staat te classificeren (primitief in hun materiële wereld, maar ontwikkeld in moreel en magisch-religieus opzicht, met ingewikkelde mummificatieprocessen vergelijkbaar met die van de Egyptenaren en de Inca's) en anderzijds vanwege hun onbekende oorsprong. Zelfs nu nog is deze mythologische visie op de Canarische Eilanden in zwang, zoals over de steeds weer terugkerende theorieën rond Atlantis - waarvan deze eilanden de hoogste toppen zouden vormen - en over de onbekende oorsprong van de inheemse bevolking.

Dat er een verband is tussen de oerbewoners en Egypte valt af te leiden uit hun dodencultus. Net als de Egyptenaren vertrouwden de Guanches het overleden lichaam niet toe aan de aarde en werd het lichaam gemummificeerd. Maar de oerbewoners kenden geen scherpe snijwerktuigen om de ingewanden te verwijderen. Ook de Egyptische techniek om de hersenen te verwijderen waren ze onmachtig.

Cueva de Balmaco
(Cueva de Belmaco)

De Guanches mummificeerden het lichaam in een zittende positie. Het lijk werd ingestreken met hars van de drakenboom (over de drakenboom meer in deel 2) en in de zon geplaatst. Aftreksels van geurige planten werd over het lichaam gestreken om de stank van het rottingsproces te reduceren. Naarmate het lichaam uitdroogde gebruikte men herhaaldelijk het drakenbloed (hars van de drakenboom) om het lichaam te bedekken. Na het volledige mummificatieproces werd het lichaam opgeborgen diep in een lavagrot.

Op het zustereiland Tenerife hebben de Guanches ook piramiden gebouwd. Voor een foto van een piramide van de Guanches en andere interessante wetenswaardigheden over de afkomst, mythologie en taal van de Guanches - en zoals de naam laat vermoeden 'Atlantis' - wijs ik u graag door naar deel twee van de blogreeks Out of 'Atlantis' theorie van collega - en naar zijn roots zoekende, blauwogige - Bert.

Zonsondergang vanuit Fuencaliente
(Zonsondergang vanuit Fuencaliente)

Wordt vervolgd.

Mies: Leuk om te lezen, ik ben er een paar jaar geleden geweest, herinneringen komen weer boven, een prachtig eiland.
Ik kijk uit naar het vervolg.
Op 28-06-2010 8:40:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian:
Net als de Egyptenaren vertrouwden de Guanches het overleden lichaam niet toe aan de aarde en werd het lichaam gemummificeerd. Maar de oerbewoners kenden geen scherpe snijwerktuigen om de ingewanden te verwijderen. Ook de Egyptische techniek om de hersenen te verwijderen waren ze onmachtig.


This is false human.
.......
Op 28-06-2010 8:57:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Demosthenes: Ik moet toch op het laatste deel van het artikel reageren. Inderdaad bevinden zich een aantal bouwwerken op Tenerife die wel piramiden genoemd worden hoewel ze me eerder doen denken aan de offerplateau's van Mexico (Teotihuacan bijvoorbeeld).

Het zijn echter moderne bouwwerken. In de eerste plaats werd er pas in de late 18e eeuw over deze bouwwerken bericht, bijna 300 jaar na de veroveringen door de Spanjaarden dus en ook eerdere bezoekers, Phoeniciers, Carthagers, Romeinen en Portugezen vermelden nooit het bestaan van piramiden.

Tot slot wees bodemonderzoek uit dat deze bouwsels uit moderne tijden stammen. Sporen van koloniale tijden liggen ONDER deze bouwsels.

Wie ze precies gebouwd heeft en waarom, dat is nog wel een raadsel.
Op 30-06-2010 9:25:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: @Demosthesus, tja waarom werden er in Nederland hunnebaedden gemaakt ? l Om de doden te eren met een monument denk ik .
dit zal ook heel goed kunnen gelden voor de monumenten op de Canarische eilanden (het verhaal doet me wel een beetje denken aan het paaseiland trouwens)

Ook zie je dat velen andere volkeren vormen van mummificatie toepasten al vroeg in de geschiedenis zoals in de himalaya, in japan, zuid-Amerika, Europa en An in Afrika zelfs het was eerder gewoonte dan uitzondering in het verleden vooral voor de mensen met veel aanzien.
Op 12-07-2010 14:42:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden