Getuigen van Jehovah komen zelden positief in het nieuws, maar vandaag maken we daar even een uitzondering op. Mijn ouders lieten vroeger, toen ik nog een kleine Tim was, regelmatig getuigen binnen om een praatje mee te maken. Zelf geniet ik daar ook nog steeds van, want ondanks de starre geloofsopvatting schuilen er soms fijne mensen achter de hardnekkige dogma's. Los daarvan kun je makkelijk rommelen met hun geloofsfundamenten, al geven ze dat zelf niet snel toe. Uit die tijd herinner ik me een kinderbijbel met goudgekleurde kaft. Daarin stond ook de kruisiging van Jezus Christus, al viel dat niet echt kruisiging te noemen, eerder paliging. Volgens de kinderbijbel was Jezus namelijk niet gestorven aan een kruis maar werd hij vastgenageld aan een paal. Recent onderzoek van theoloog Gunnar Samuelsson van de Universiteit van Göteborg bevestigt deze theorie. Yay Yehova!

Jezus aan de paal
(Jezus aan de paal)

Volgens Samuelsson, zelf overtuigd Christen, wordt er nergens in de Griekse, Romeinse noch Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis genageld werden. Hiervoor onderzocht hij oude teksten van de tijd van Homeros tot de eerste eeuw na Christus. De theoloog vond wel diverse andere executiemethoden die met een vorm van ophanging te maken hebben. Hiermee staaft hij de opvatting die al in de 19e eeuw door de getuigen van Jehovah werd gedeeld.

In oude Bijbelteksten wordt omschreven hoe Christus een 'staurus' op de Calvarieberg droeg. Dat woord kan zowel naar een kruis als naar een paal verwijzen. Ervan uitgaande dat Jezus echt leefde stelt Gunnar Samuelsson daarom dat Christus waarschijnlijk aan zijn einde kwam terwijl hij vastgebonden was aan een paal. Hij vermoedt dat het klassieke beeld van Christus aan het kruis zijn oorsprong vond in latere artistieke weergaven van de executie, in combinatie met een verkeerde interpretatie van Bijbelteksten. Een beetje hetzelfde als gelovigen die God voorstellen als een man met witte baard op een wolk, zoals kunstenaars de opperentiteit frequent afschilderen.

Of Jezus stierf aan een kruis of aan een paal blijft een nevenkwestie in de Bijbel. Het is sowieso een vreemd fenomeen dat gelovigen het foltertuig van hun messias als decoratie gebruiken. Stel je voor dat Jezus zijn einde vond op de elektrische stoel en de volgelingen nu met zo'n elektrische stoel rond hun nek liepen. Of dat hij verdronken was en men koos om een aquarium vooraan in de kerk te zetten. Alles ter nagedachtenis. Het had zomaar gekund...


Reagoorder: Volgens Samuelsson, zelf overtuigd Christen, wordt er nergens in de Griekse, Romeinse noch Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis genageld werden.

Sterker nog, in dezelfde literatuur van ongeveer twee millennia geleden zal je de naam Jezus niet tegenkomen. Van de man van de rechthoekige driehoek weten we alles maar over iemand die over water loopt, water in wijn doet veranderen en andere wonderen verricht moest de literatuur nog even een eeuw wachten.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 26-06-2010 0:00:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: Citaat van Dhr. U.I.T Den Duim ( ) op scientias.nl:

Jezus heeft nooit bestaan! Jezus is fictie! Voor de volle 100%!
http://tinyurl.com/ovtfra
(bericht gewijzigd op 26-6-2010 12:51:42)
God? Dat ben je zelluf!
Op 26-06-2010 0:50:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Volgens mij gaat het er niet om of de persoon wel of niet geleefd heeft, maar om de boodschap die uitgedragen is.
Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten...
Cannot kill the Battery!!!
Op 26-06-2010 0:55:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: Getuigen van Jehovah volgen quasi dezelfde lijn als de kerkelijke bijbel, alleen de naam en het naamgebruik verschilt af en toe.

Zo hebben ze toch een extra, dit keer door een universiteit ondersteund onderscheid :-)

En wat het verhaal van Jezus betreft, super-alchemist blijkbaar
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 26-06-2010 13:06:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Ik moest aan de film The Body denken toen ik dit las. Paal of kruis is natuurlijk een mindere issue dan 'gewoon dood en hier ligt-ie nog'. Het zal de fundamenten onder het christendom niet wegslaan. Het is in elk geval minder werk, zo'n paal. En net zo effectief. Aan de andere kant: die Romeinen maakten wel graag serieus werk van dingen.
http://www.imdb.com/title/tt0201485/
Is it electrickery?
Op 26-06-2010 13:08:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded:
Marsepars:

Volgens mij gaat het er niet om of de persoon wel of niet geleefd heeft, maar om de boodschap die uitgedragen is.
Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten...


Het dogma van Jezus 'Christus' die werkelijk bestaan heeft, heeft er wel voor gezorgd dat er zo'n 1500 tot 2000 jaar niet vrij over ethiek kon worden gesproken.

Dat is nog al wat, me dunkt!?
God? Dat ben je zelluf!
Op 26-06-2010 13:22:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ALLES IS WAAR
Op 26-06-2010 13:27:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jawadde: Voor mij doet het er niet zo veel toe of er een figuur als Jezus geleefd heeft of niet. En nog minder hoe hij eventueel gestorven zou zijn. Wat me wel intrigeert is hoe en waarom wij nog altijd veel van ons dagelijks leven laten bepalen door wat 2000 jaar terug al dan niet gebeurde. Ik vermoed dat wij als mens nood hebben aan figuren waarmee we ons kunnen identificeren. In een figuur als Jezus kunnen we al onze goede kanten projecteren. In een figuur als de Duivel kunnen we al onze negatieve eigenschappen kwijt. In beide gevallen, negeren we een keerzijde van onszelf. We hebben alle potentieel in ons. Ook het potentieel en de vrijheid om delen van wie we zijn onder de mat te moffelen bijvoorbeeld. Eenzijdig naar iets kijken, gebeurt altijd omdat er een negatie is van het tegengestelde. Ons ego heeft daar nood aan, omdat het uit die tegenstellingen zijn bestaansrecht meent te kunnen ontlenen. en je kan jezelf in dit alles gemakkelijk verliezen. Op zo'n moment kan het heel belangrijk worden of er al dan niet een Jezus bestaan heeft, omdat jouw identiteit daar letterlijk mee verbonden is en er van afhankelijk is. Waar gaat het dan nog over? Over het bestaan van Jezus, of over jouw ego/identiteit?
Enfin, uiteindelijk zullen we vroeg of laat toch opnieuw moeten "helen", ttz. opnieuw 'heel' worden. Een toestand waarin alle zogenaamde tegenstellingen opnieuw verenigd zijn. Dan beseffen we dat werkelijk alles in potentie in ons aanwezig is en dat in dit alles bewustzijn de creërende factor is. In die zin heeft Jezus dus zowel bestaan (voor hen die dat als een realiteit willen/moeten zien) als dat hij niet bestaan heeft (voor de anderen). Maar zoals je ziet doet het er in wezen niet echt toe. Vrede zij met u!
Op 26-06-2010 13:53:43 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reagoorder: Voor de mensen die zich afvragen hoe het komt dat oude fabels door de eeuwen heen hebben kunnen overleven:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Inquisitie

.. om maar eens ergens te beginnen. Voor het in stand houden van een theorie is het volledig uitschakelen van kriticasters een sucesvolle formule. Het is nog niet zo heel lang geleden dat je voor het belachelijk maken van de kerk kon worden opgesloten. En lang geleden was er nog geen internet
(bericht gewijzigd op 26-6-2010 14:10:38)
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 26-06-2010 14:08:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CrystalEyez: En de 'fakkel' van de Kerk is overgenomen door andere religies die je op de pijnbank leggen als je ze belachelijk maakt.

Divide et impera. Verdeel en heers. Zolang er een religie is die beloftes maakt op een beter leven dito afterlife als je doet wat er verwacht wordt (en omgekeerd) en zolang die religie zich als enige verheven voelt boven andere, zolang zal er geheerst worden over hun schaapjes en zolang zal er gevochten worden met schaapjes van een andere religie.

Een goede manier om primitief te blijven en echte verhevenheid tegen te gaan.

Ik hoop dat ik het einde daarvan nog kan meemaken.
| Ik weet niet wat ik niet weet |
Op 26-06-2010 14:19:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: "Jezus stierf aan paal"

Beetje dubbelzinnige titel btw: Teveel viagra geslikt?
God? Dat ben je zelluf!
Op 26-06-2010 15:11:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Hoe zit dat dan met Petrus? Hij liet zich ondersteboven kruisigen. Bij een paal zie je niet wat de onderstebovenkant is.

@Grounded.
'Paal' is de oude spelling van 'paling'. Die twee vissen zijn hem verkeerd gevallen, denk ik.

(bericht gewijzigd op 26-6-2010 15:17:03)
No shit, Sherlock
Op 26-06-2010 15:16:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Splash:
artikel:
Volgens Samuelsson, zelf overtuigd Christen, wordt er nergens in de Griekse, Romeinse noch Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis genageld werden. Hiervoor onderzocht hij oude teksten van de tijd van Homeros tot de eerste eeuw na Christus.

Dan heeft hij niet goed gezocht: zowel Titus Livius als Cicero, beiden tijdgenoten van Jezus (als die echt bestaan heeft) en ook Tacitus (ietsje later) en de Joodse geschiedschrijver Josephus geven er in diverse geschriften hun mening over.
De methode was al bekend sinds Alexander de Grote hem vanuit het Oosten naar het Westen importeerde.
http://atheism.about.com/od/biblegospels/a/crucifixion.htm
http://siefkerbiblestudies.com/crucifixion_of_christ.htm

Het is wel zo dat er 'slechts' een (kleine) dwarsbalk diende meegesleept te worden (de patibulum) die over een al staande paal werd 'geklikt', resulterend in een kruis in de vorm van de Griekse letter Tau, oftewel 'T'.
(bericht gewijzigd op 26-6-2010 15:17:33)
Op 26-06-2010 15:17:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fumer tue:
Pieter:

Hoe zit dat dan met Petrus? Hij liet zich ondersteboven kruisigen. Bij een paal zie je niet wat de onderstebovenkant is.


Vandaar Luke Skywalker?

George Lucas liet zich voor zen star wars films ook inspireren door Joseph Campbells analyse van mythologie gebaseerd, o.a. het boek The Hero With a Thousand Faces.

http://moongadget.com/origins/myth.html
Op 26-06-2010 16:15:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Ik doe mijn (figuurlijke) hoed af voor de prachtige beschouwende tekst van "Jawadde". Dit is een tekst om méérmalen te lezen en in zich op te nemen. Terzijde heb ikzelf het een beetje moeilijk met een godsdienst die steunt op een 'mensenoffer'. Ik vind dat daardoor afgegleden wordt naar een niveau van mensen (let op: ik zeg niet ( 'wilden' !) die hier of daar in een jungle wonen en - mag ik het zo noemen - 'niet beter weten'.
Op 26-06-2010 17:21:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
Grounded:

"Jezus stierf aan paal"

Beetje dubbelzinnige titel btw: Teveel viagra geslikt?

sta je mooi voor paal
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 26-06-2010 18:30:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: Aan veel aluminium hoedjes volgelingen kleeft bloed! Das niet van, hebben wij niet geweten, want het gaat nu nog voort na 2000 jaar kruis of paal beleid! Ik bedank er voor, maar er zijn te veel, die het maar al te graag steunen tot vandaag de dag. Ook al komen nu ook de minder verschrikkelijk zaken boven water, zoals aanrandingen en verkrachtingen door hun eigen soort (!) onder hun eigen volgelingen. Maar zal niet anders zijn dat een detail in de geschiedenis, als je al 2000 jaren kunt moorden en roven op deze aardbol. PS die andere manipulatie stromingen op basis van geloof in het Oosten is minstens zo erg. Weet niet wie de grootste moordenaars zijn …ben de tel kwijt!

Live kost Time
Op 26-06-2010 18:36:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Doctor:
Jawadde:

Voor mij doet het er niet zo veel toe of er een figuur als Jezus geleefd heeft of niet. En nog minder hoe hij eventueel gestorven zou zijn. Wat me wel intrigeert is hoe en waarom wij nog altijd veel van ons dagelijks leven laten bepalen door wat 2000 jaar terug al dan niet gebeurde. Ik vermoed dat wij als mens nood hebben aan figuren waarmee we ons kunnen identificeren. In een figuur als Jezus kunnen we al onze goede kanten projecteren. In een figuur als de Duivel kunnen we al onze negatieve eigenschappen kwijt. In beide gevallen, negeren we een keerzijde van onszelf. We hebben alle potentieel in ons. Ook het potentieel en de vrijheid om delen van wie we zijn onder de mat te moffelen bijvoorbeeld. Eenzijdig naar iets kijken, gebeurt altijd omdat er een negatie is van het tegengestelde. Ons ego heeft daar nood aan, omdat het uit die tegenstellingen zijn bestaansrecht meent te kunnen ontlenen. en je kan jezelf in dit alles gemakkelijk verliezen. Op zo'n moment kan het heel belangrijk worden of er al dan niet een Jezus bestaan heeft, omdat jouw identiteit daar letterlijk mee verbonden is en er van afhankelijk is. Waar gaat het dan nog over? Over het bestaan van Jezus, of over jouw ego/identiteit?
Enfin, uiteindelijk zullen we vroeg of laat toch opnieuw moeten "helen", ttz. opnieuw 'heel' worden. Een toestand waarin alle zogenaamde tegenstellingen opnieuw verenigd zijn. Dan beseffen we dat werkelijk alles in potentie in ons aanwezig is en dat in dit alles bewustzijn de creërende factor is. In die zin heeft Jezus dus zowel bestaan (voor hen die dat als een realiteit willen/moeten zien) als dat hij niet bestaan heeft (voor de anderen). Maar zoals je ziet doet het er in wezen niet echt toe. Vrede zij met u!


Applaus! Wat een prachtige beschouwende tekst! Hier neem ik mijn petje echt heel diep voor af.
Going down like the Titanic!
Op 26-06-2010 18:54:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Grounded:

"Jezus stierf aan paal"

Beetje dubbelzinnige titel

Zit toch echt tussen jouw oren, hoor.
United as one. Divided by zero.
Op 26-06-2010 20:20:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : jezus had een dodelijke geslachtsziekte?
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 26-06-2010 22:03:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme :
Jawadde:

Voor mij doet het er niet zo veel toe of er een figuur als Jezus geleefd heeft of niet. En nog minder hoe hij eventueel gestorven zou zijn. Wat me wel intrigeert is hoe en waarom wij nog altijd veel van ons dagelijks leven laten bepalen door wat 2000 jaar terug al dan niet gebeurde. Ik vermoed dat wij als mens nood hebben aan figuren waarmee we ons kunnen identificeren. In een figuur als Jezus kunnen we al onze goede kanten projecteren. In een figuur als de Duivel kunnen we al onze negatieve eigenschappen kwijt. In beide gevallen, negeren we een keerzijde van onszelf. We hebben alle potentieel in ons. Ook het potentieel en de vrijheid om delen van wie we zijn onder de mat te moffelen bijvoorbeeld. Eenzijdig naar iets kijken, gebeurt altijd omdat er een negatie is van het tegengestelde. Ons ego heeft daar nood aan, omdat het uit die tegenstellingen zijn bestaansrecht meent te kunnen ontlenen. en je kan jezelf in dit alles gemakkelijk verliezen. Op zo'n moment kan het heel belangrijk worden of er al dan niet een Jezus bestaan heeft, omdat jouw identiteit daar letterlijk mee verbonden is en er van afhankelijk is. Waar gaat het dan nog over? Over het bestaan van Jezus, of over jouw ego/identiteit?
Enfin, uiteindelijk zullen we vroeg of laat toch opnieuw moeten "helen", ttz. opnieuw 'heel' worden. Een toestand waarin alle zogenaamde tegenstellingen opnieuw verenigd zijn. Dan beseffen we dat werkelijk alles in potentie in ons aanwezig is en dat in dit alles bewustzijn de creërende factor is. In die zin heeft Jezus dus zowel bestaan (voor hen die dat als een realiteit willen/moeten zien) als dat hij niet bestaan heeft (voor de anderen). Maar zoals je ziet doet het er in wezen niet echt toe. Vrede zij met u!

hou ik me in zekere zin ook al een tijdje mee bezig
http://zwembaddezeeman.blogspot.com/2010/04/de-belofte-van-de-messias-en-de-mahdi.html

Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 26-06-2010 22:06:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kay-nine:
3.14po:

Grounded:

"Jezus stierf aan paal"

Beetje dubbelzinnige titel

Zit toch echt tussen jouw oren, hoor.

Ach, zolang het niet tussen je benen zit.....
Alhoewel. Ik ben ooit geopereerd aan een liesbreuk. De chirurg zei me na afloop niet te zwaar te tillen voorlopig. Mijn (logische) reactie was: en als ik moet plassen dan?

Ik heb geen onderschrift.
Op 27-06-2010 0:41:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Pieter:

Hoe zit dat dan met Petrus? Hij liet zich ondersteboven kruisigen. Bij een paal zie je niet wat de onderstebovenkant is.Uhh, de voeten aan bovenkant van de paal en de armen beneden, zou dat er niet 'ondersteboven' uitzien?

Op 27-06-2010 1:16:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Samblo:

Pieter:

Hoe zit dat dan met Petrus? Hij liet zich ondersteboven kruisigen. Bij een paal zie je niet wat de onderstebovenkant is.Uhh, de voeten aan bovenkant van de paal en de armen beneden, zou dat er niet 'ondersteboven' uitzien?

Als kind was ik nogal onder de indruk van het concept van een Andreaskruis (vanwege de spoorwegen? Bij elke stop had ik een veschrikkelijk visioen)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Andreaskruis
Auw
Het idee dat wellicht ook dit kruis op een historische dwaling berust geeft de burger weer moed.

(bericht gewijzigd op 27-6-2010 3:25:11)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 27-06-2010 3:21:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bassie22: Mijn waarheid (ik ben geen missionaris, dus laat mij maar lullen...): Jezus is een metafoor voor het "Bewust Zijn". Het bewust zijn van een andere wereld, dan die van materie, waardoor hebzucht en hebberigheid is ontstaan. Dezelfde hebzucht waar conform de verhalen van diverse religies, volkeren, sommige eenlingen, de vier voorgaande werelden ook zijn vergaan. In diverse voorspelling komt de overgang naar een nieuwe tijd, een nieuwe wereld terug. Dat gaat gelijk met de omslag in het "Bewust Zijn".

De terugkeer van Jezus op een wolk conform de bijbel, de terugkeer van Mohamed in de Koran (correct me if i'm wrong) etc is voor mij dan ook de terugkeer van het zuivere "Bewust Zijn" waarbij wij veel meer met de ziel cq ons geestelijke deel doen, dan met materie..

Mijn waarheid is dat Jezus en anderen metafoor staan voor dit "Bewust Zijn"
Nieuw Bewust Zijn
Op 27-06-2010 13:43:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan:
Bassie22:

Mijn waarheid (ik ben geen missionaris, dus laat mij maar lullen...): Jezus is een metafoor voor het "Bewust Zijn". Het bewust zijn van een andere wereld, dan die van materie, waardoor hebzucht en hebberigheid is ontstaan. Dezelfde hebzucht waar conform de verhalen van diverse religies, volkeren, sommige eenlingen, de vier voorgaande werelden ook zijn vergaan. In diverse voorspelling komt de overgang naar een nieuwe tijd, een nieuwe wereld terug. Dat gaat gelijk met de omslag in het "Bewust Zijn".

De terugkeer van Jezus op een wolk conform de bijbel, de terugkeer van Mohamed in de Koran (correct me if i'm wrong) etc is voor mij dan ook de terugkeer van het zuivere "Bewust Zijn" waarbij wij veel meer met de ziel cq ons geestelijke deel doen, dan met materie..

Mijn waarheid is dat Jezus en anderen metafoor staan voor dit "Bewust Zijn"Ik geloof wel dat Jezus er wel werkelijk geweest was om zijn boodschap uit te dragen. Zijn boodschap was om de mens bewust te maken dat zij deel is van het licht, de liefde en het goddelijke, en dat men dit verder kon benaderen door het verweven van bewustzijn; gevoel, logica, inzicht. Hij was zelf namelijk het levende bewijs hiervoor en zijn kruisiging moet een onvergetelijke indruk gemaakt hebben met de bedoeling dat deze man en zijn boodschap nooit vergeten zou geraken.
(bericht gewijzigd op 27-6-2010 16:31:02)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 27-06-2010 16:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Splash:

Het is wel zo dat er 'slechts' een (kleine) dwarsbalk diende meegesleept te worden (de patibulum) die over een al staande paal werd 'geklikt', resulterend in een kruis in de vorm van de Griekse letter Tau, oftewel 'T'.

klopt helemaal!

er waren 2 soorten kruizen in gebruik, de eerste is eigenlijk gewoon een paal in de grond, en het slachtoffer droeg de dwarsbalk die daar aan vastgebonden werd, opgetakeld werd of overheen geplaatst werd, en dan kreeg je een T vormig kruis, ipv een ┼ vormig kruis...

de 2de variant is niets anders dan 2 palen in een X vorm die overeind gezet werd, dit is wat we weten wat er in de tijd van jezus gebruikt werd...

grote kans dat het ┼ vormige kruis er pas veel later bij bedacht is, of dat het een verbastering is van het T vormige kruis.

(mijn mening heeft dit "kruis van jezus" btw een heel andere betekenis die je bij het kruis van de equinox moet zoeken, maar dat is hierbij niet echt van toepassing)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 27-06-2010 17:55:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Fumer tue:

Pieter:

Hoe zit dat dan met Petrus? Hij liet zich ondersteboven kruisigen. Bij een paal zie je niet wat de onderstebovenkant is.


Vandaar Luke Skywalker?

George Lucas liet zich voor zen star wars films ook inspireren door Joseph Campbells analyse van mythologie gebaseerd, o.a. het boek The Hero With a Thousand Faces.

http://moongadget.com/origins/myth.html

geheel offtopic:
zoek eens naar de historische betekenis van en het gebruik van anakin en djedi, en begin maar met zoeken in het oude egypte...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 27-06-2010 17:58:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Isis:
Grounded:

Marsepars:

Volgens mij gaat het er niet om of de persoon wel of niet geleefd heeft, maar om de boodschap die uitgedragen is.
Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten...


Het dogma van Jezus 'Christus' die werkelijk bestaan heeft, heeft er wel voor gezorgd dat er zo'n 1500 tot 2000 jaar niet vrij over ethiek kon worden gesproken.

Dat is nog al wat, me dunkt!?


Hoezo dogma???
De boodschap van Jezus was niet dogmatisch.En zeker "ethisch"'
Wat er daarna gebeurd is.........hmmm
Dus ben het eens met Marsepars
Op 27-06-2010 20:52:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Isis:

Grounded:

Marsepars:

Volgens mij gaat het er niet om of de persoon wel of niet geleefd heeft, maar om de boodschap die uitgedragen is.
Maar ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten...


Het dogma van Jezus 'Christus' die werkelijk bestaan heeft, heeft er wel voor gezorgd dat er zo'n 1500 tot 2000 jaar niet vrij over ethiek kon worden gesproken.

Dat is nog al wat, me dunkt!?


Hoezo dogma???
De boodschap van Jezus was niet dogmatisch.En zeker "ethisch"'
Wat er daarna gebeurd is.........hmmm
Dus ben het eens met Marsepars

Ik begrijp ook wel wat Grounded probeert duidelijk te maken.
En dat is inderdaad nogal wat.
En dan doet het er even (op dit moment) niet toe of ie daadwerkelijk bestaan heeft.

Gelukkig kunnen we er nu wel redelijk open over praten, al blijft het natuurlijk lastig om met iemand in discussie te gaan die ervan overtuigd is dat het Bijbelverhaal klopt.
Maar ieder zijn/haar geloof.
Als je daar gelukkiger van wordt, wie ben ik dan om het tegen te spreken?

Maar ik laat alle poespas even buiten beschouwing en denk dat er toch best goede dingen in dat boek staan.
En niet alleen in dat boek.
Cannot kill the Battery!!!
Op 27-06-2010 21:01:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded:
Marsepars:

...
Maar ik laat alle poespas even buiten beschouwing en denk dat er toch best goede dingen in dat boek staan.
...


Ik zeg ook niet dat er geen 'goede' dingen in dat boek staan. Maar het probleem is dat er ook zoveel 'foute' dingen in dat boek (die boeken) staan!
Maar de hoofdvraag is natuurlijk: hebben we werkelijk een 'god' nodig om over ethiek te praten? Ik denk van niet; sterker: ik denk dat de ethiek zoals we die tegenwoordig geheel volgens onze eigen rede hebben opgesteld (bijvoorbeeld de universele rechten van de mens en dergelijke) een heel stuk verheven is boven die van - bijvoorbeeld - de drie monotheïstische religies!
In ieder geval hoeven we nu de 'toorn van god' niet meer te vrezen.
(bericht gewijzigd op 27-6-2010 21:42:36)
God? Dat ben je zelluf!
Op 27-06-2010 21:41:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mister Snock: Hmmmm.

Jezus is dus "gepaald"??
Dat klinkt toch even anders dan gekruisigd!

Vervang dat woord in de bijbel etc. en je hebt een heel ander boek!
Op 27-06-2010 22:42:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded:
antitoerisme :

jezus had een dodelijke geslachtsziekte?


Paalworm.
God? Dat ben je zelluf!
Op 27-06-2010 23:36:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: > tussen de bedrijven door - k*tcrisis - moét ik ff reageren <

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dit is toch wel een errug grappige blog geworden / aan't worden.

@Redaxie - wellicht een toekomstige uitbreiding op de site:
a) Dat je punten kunt geven per blog, misschien zelfs op onderdelen als: "informatief", "verbazingwekkend", "for all to know!", "humor"
b) Op een gegeven moment sluit de publieke waardering
c) Goed scorende blogs komen in een lijst: "Pareltjes" of misschien zelfs "Paarl'n 4 d'n Zwienen" (voor meelezende sceptici, AIVD, NSA-bots en ander tuig. )

Deze staat wat mij betreft bij humor vooralsnog op 1.

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op 28-06-2010 10:03:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
muhmin: Julius Caesar ( vrede zij met hem) = Jezus Christus
J.C = J.C.

Caesar verondersteld te zijn vermoord.
Wassenbeeld opgehangen aan kruis op forum voor bevolking. gevolg = burgeroorlog. vergelijk Jezus kruising.
Caesar = pontifex maximus . Jezus hogepriester. Caesar lauwerkrans = Jezus doornenkrans
Caesar steekt op beslissend moment rivier rubicon over. Jezus steekt op beslissend moment jordaan over. Casar strijdt tegen Pompeius. Pompeius wordt onthoofd en zijn hoofd wordt als geschenk aangeboden aan Ptolemy heerser. Strijdt Jezus en johannes de doper. Johannes wordt onthoofd door Herodias.
Maria magdalena (magdala = toren) = Cleopatra (heerser alexandria van beroemde vuurtoren
Caesar 'bevrijder" = Jezus de verlosser
Verrader Iu-n-ius Brutus vervormt tot = Iu-d-as = Judas

enz enz......

Caesar, vrede zij met hem. Er is maar een God en caesar was zijn profeet.

Constantijn en zijn duistere heidenen hebben bij de vergadering van nicea de mensheid in verdoemenis geholpen met hun duivels censuur en hun heidense drie eenheid concept en verder nog erger gemaakt met het gedoe over godenzonen lastering. Caesar was mens met uitzonderlijk kwaliteiten. Laat historici die Jezus ontkennen maar es Caesar ontkennen. Wie anders dan hij zou het in zich hebben gehad over west europe en daarbuiten de invloed en kennis en macht hebben gehad over zoiets als christendom te stichtten. Helaas hebben de nakomelingen zijn gedachtegoed verraden.

God de Ontwerper heeft dit herstelt en mohammed de profeet gestuurd (vrede zij met hem) om het Licht in de mens te herstellen opdat de mens paradijs kan vinden.

Vrede zij met u de mens.

historisch onderzoek: google: Carotta
Op 28-06-2010 0:05:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: er zijn zovele "jezussen" geweest en nog steeds lopen ze rond
ik kom ze soms tegen op straat, in parken, op het strand
het zijn mensen die vanuit zichzelf goed willen zijn voor een ander
met onvoorwaardelijke intrinsieke liefde als drijfveer en werktuig

ZONDER DAT ZE DAT DOEN UIT EEN GELOOF IN BOVENNATUURLIJKE SUPERWEZENS EN ANDERE SPOKEN, ZONDER BROEKIEBEVUILENDE VREES VOOR WREKENDE GODEN DIE ONS BESPIEDDEN ALS ENGE SCHOOLMEESTERS, EN ZONDER LUCRATIEVE "BETALING" IN EEN IMAGINAIR HIERNAMAALS

de boodschap van naastenliefde is er 1 van kosmische logica: wees goed voor elkander en het zal iedereen goed vergaan, zo groeit/evolueert het boeltje sneller en vloeiender

SLECHTS MENSEN DIE SLECHT ZIJN HEBBEN DAAR EEN "HISTORISCHE" BEWIJSVOERING VOOR NODIG: ZIJ VOLGEN DE VOORSCHRIFTEN UIT "ANGST VOOR DE BAAS" EN NIET UIT EEN NATUURLIJK LIEFDEVOL BEGRIP EN INZICHT

de kwaliteit van het idee op zich is voor mij een bewijs van degelijkheid, zonder dat ik daar anderen moet voor gaan napraten, gebrekkig geschreven strontgeloofboeken moet gaan papegaaien, of een mesjogge pantheon vol superhelden (heiligen) moet voor gaan verzinnen

LIEFDE LIEFDE EN NOG EENS LIEFDE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DAT is wat we allemaal echt nodig hebben

EN GEEN VIEZE OUWE MANNEN IN JURKEN DIE HUN BRAINWASHMACHT OP DE KOOP TOE NOG EENS GAAN GEBRUIKEN OM MET HUN VIEZE TENGELS AAN KINDEREN TE GAAN ZITTEN!!!

slechts zeldzame gevallen?

AMMEHOELA!
(bericht gewijzigd op 28-6-2010 14:24:11)
niets is iets, niet?
Op 28-06-2010 14:18:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
muhmin:

Julius Caesar ( vrede zij met hem) = Jezus Christus
J.C = J.C.

Ik kan met de beste wil van de wereld de dominante, politieke, plunderende, imperialistische visie van Caesar niet rijmen met die van wat doorgaat voor de boodschap van Jezus. Ok, ze hebben dezelfde initialen, dragen beiden een vorm van kroon (zij het bij de een iets meer pijn doet) en steken beiden een rivier over, maar daar houdt het aardig bij op.
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2010 14:36:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
muhmin: 3.14po:

Selectief lezen of openstaan voor andere mogelijke waarheden?

Goed: Caesar kwam op voor de lagere klassen, was geliefd bij de lagere klassen. Stond bekend om zijn clementia Caesaris ( betekent barmhartigheid). Schonk zijn fortuin aan het volk.
Vocht tegen het private financieele systeem.
Tegen rente aasgieren beheerd door de elite senatoren. Vergelijk vandaag de dag. Wilde net als kennedy een muntsysteem invoeren die rechtvaardig was voor het volk. Lees: schuldkwijtschelding.
Dit was de reden van poging van vervolging en aanslag op Caesar in senaat.
( denk aan jezus aan strijdt voor sanhedrin met geldwisselaars)
God's koninkrijk op aarde. Ja, dat is per definitie imperiaal (denk: empire).

Vergelijk: gallie (veldtochten Caesar), gallilea (jezus)
vergelijk: Caesar wassen beeld aan het kruis!
Eerste volgelingen christenen waren voornamelijk legioen soldaten uit romeins leger: Valentinus, Theodorus, Mauritius
Op 28-06-2010 18:22:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @muhmin

Er is een blinde vlek in de tijdlijn van het leven van Jezus van z'n 12e tot z'n (ik meen) 30e.
Nu gaat het gerucht dat hij in die tijd naar het Oosten is gegaan - tot aan Tibet, zelfs - en dat hij is onderwezen in het Boedhisme.

Is er van Caesar ook zoiets bekend?
Is er dus ook zo'n tijdspanne waarvan niet helemaal duidelijk is wat er toen gebeurd is?
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-06-2010 18:34:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
muhmin: Marsepars

Ja, uit een biografie van Caesar blijkt dat de bronnen rondom de jeugdjaren van Caesar zijn verdwenen. Ja dus.
De schrijver Carotta legt ook verbanden tussen de geboorte van Christus en de geboorte van de (adoptie) zoon van Caesar.
Tijdens de burgeroolog moest deze zoon vluchtten voor de vijanden van Caesar.
Er zijn nog veel vragen rondom deze kwestie. Maar ik ben er van overtuigd dat de richting rondom de kwestie jezus juist zijn.

Note: Het centrale punt in de plattegrond van het Vaticaan ioms gebouwd het graf van Julli. Je vraagt je af waarom?

succces

Op 28-06-2010 22:15:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:
muhmin:


Vergelijk: gallie (veldtochten Caesar), gallilea (jezus)komaan zeg......

de namen Gallië en Galilea hebben ECHT bestaan en duidden op landstreken die nogal ver van elkaar verwijderd lagen/liggen
(wel 3,5 cm op mijn wereldbolletje!!!)

Julius Caesar is een historisch figuur
Jezus Christus is een fictief figuur

(en ook een instinctieve uitroep als ik met complete nonsens geconfronteerd word)
(bericht gewijzigd op 28-6-2010 22:34:31)
niets is iets, niet?
Op 28-06-2010 22:34:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
ourobouros:

komaan zeg......

de namen Gallië en Galilea hebben ECHT bestaan en duidden op landstreken die nogal ver van elkaar verwijderd lagen/liggen
(wel 3,5 cm op mijn wereldbolletje!!!)

Je neemt me de woorden uit de mond.

Je kan zo wel tussen iedereen vergelijkingen gaan leggen en beweren dat ze dezelfde persoon zijn. I'm not buying.
United as one. Divided by zero.
Op 28-06-2010 22:45:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje:
3.14po:

ourobouros:

komaan zeg......

de namen Gallië en Galilea hebben ECHT bestaan en duidden op landstreken die nogal ver van elkaar verwijderd lagen/liggen
(wel 3,5 cm op mijn wereldbolletje!!!)

Je neemt me de woorden uit de mond.

Je kan zo wel tussen iedereen vergelijkingen gaan leggen en beweren dat ze dezelfde persoon zijn. I'm not buying.

er is ook een vergelijking. Jezus als koning van het Hemelse koningkrijk, Julius als koning van het aardse matrialisme. tegenstelling.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 29-06-2010 10:33:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Paaldanspaal?

Die Jezus toch
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 30-06-2010 4:59:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
oesermaatra0069: Jezus is voor mij een fictief persoon. Fictief omdat ik hem nooit heb gekend en ook fictief omdat de kans dat de feiten in de loop van de tijd zijn verdraait ontzettend groot is. En wie gaat er nu iemand aanbidden van 2000 jaar geleden! Ik vind het daarom maar al te fijn dat ik zulke dingen mag zeggen, leven het individulisme!

Maar hierdoor krijgt een grapje die ik van een chinees hoorde toch een dubbele betekenis. Hij zij met Pasen: prettig Palen! Het blijft leuk!
Jij bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam? zei Brigadier Bullebas.
Op 30-06-2010 16:16:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
ourobouros:

Julius Caesar is een historisch figuur
Jezus Christus is een fictief figuur

en daar vat je het zo ongeveer ook wel samen, er is echter een variatie daarop dat ceasar wel degelijk de jezus legende (in die tijd meer traditie/levenswijze) gebruikt heeft om bepaalde goddelijke eigenschappen aan zichzelf toe te bedelen bijvoorbeeld...

hoe dan ook, ik ben van mening dat het jezus verhaal heel erg naar de hand van de romeinse keizers en de eerste pauzen is gezet, en zoals vaker gebeurde is het niet geheel ondenkbaar dat bijvoorbeeld ceasar bepaalde ingredienten uit het verhaal "hergebruikt" heeft voor zijn eigen doelen...

er zijn meerdere NGC docu's over jezus, simon magus, bar kochba en nog vele vergelijkbare personen uit die tijd die wel degelijk aanleiding geven voor het vermoeden dat "de jezus" een combinatie van meerdere van die personen is, en volgens sommigen ook bepaalde trekjes van ceasar meegekregen heeft die zichzelf wou verheffen tot godheid...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-07-2010 16:12:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9:
Ron B:

en volgens sommigen ook bepaalde trekjes van ceasar meegekregen heeft die zichzelf wou verheffen tot godheid


ook toevallig is de ninitialen van Jesus Christus en Julius Ceasar

als je Ceasar neemt en je doet daar de verhalen van Horus bij dan krijg je jesus.
(bericht gewijzigd op 3-7-2010 17:18:44)
Op 03-07-2010 17:18:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @TF9

ook toevallig is de ninitialen van Jesus Christus en Julius Ceasar


En van Johan Cruyff.
No shit, Sherlock
Op 03-07-2010 17:23:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Tunnelforce9:

Ron B:

en volgens sommigen ook bepaalde trekjes van ceasar meegekregen heeft die zichzelf wou verheffen tot godheid


ook toevallig is de ninitialen van Jesus Christus en Julius Ceasar

als je Ceasar neemt en je doet daar de verhalen van Horus bij dan krijg je jesus.

zoals ik zei, grote kans dat de 1 wat van de ander gejat heeft voor eigen gewin...

echter 2 letters aan het begin van een naam zijn voor mij niet genoeg, ik baseer mij meer op de overeenkomsten tussen personen zoals simon magus, barkochba en vele anderen (jezus had tientallen dubbelgangers, of misschien zelfs wel voorgangers waar jezus op gebaseerd is?)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 03-07-2010 19:10:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi:
Splash:

artikel:
Volgens Samuelsson, zelf overtuigd Christen, wordt er nergens in de Griekse, Romeinse noch Hebreeuwse literatuur melding gemaakt van mensen die als straf aan het kruis genageld werden. Hiervoor onderzocht hij oude teksten van de tijd van Homeros tot de eerste eeuw na Christus.

Dan heeft hij niet goed gezocht: zowel Titus Livius als Cicero, beiden tijdgenoten van Jezus (als die echt bestaan heeft) en ook Tacitus (ietsje later) en de Joodse geschiedschrijver Josephus geven er in diverse geschriften hun mening over.
De methode was al bekend sinds Alexander de Grote hem vanuit het Oosten naar het Westen importeerde.
http://atheism.about.com/od/biblegospels/a/crucifixion.htm
http://siefkerbiblestudies.com/crucifixion_of_christ.htm

Het is wel zo dat er 'slechts' een (kleine) dwarsbalk diende meegesleept te worden (de patibulum) die over een al staande paal werd 'geklikt', resulterend in een kruis in de vorm van de Griekse letter Tau, oftewel 'T'.

GOED GESPROKEN. Bartomeüs was er ook zo een. Jehovah getuigen lijden trouwens net als andere protestanten aan koudwatervrees en hechten overdreven waarde aan een symbool -en doen daardoor juist weer aan bijgeloof- en vermijden verjaardagen omdat wel Herodes' verjaardag genoemd werd en geen andere. In Jezus' tijd was er ook een immitator van hem. Ook gebruikten er zijn naam om dingen uit iemands systeem te drijven, waarop Jezus zei 'Laat hen begaan, wie niet voor ons is is tegen ons en omgekeerd'. Nee het aannemertje uit Kaparnaüm deed niet zo krampachtig. Hij schold de religieuzen verrot; 'Adderengebroed, jullie sturen niet alleen de mensen de verkeerde kant op, maar sluiten ook nog het Koninkrijk voor hen af'. EN DAT LUKT ZE TOT OP DE DAG VAN VANDAAG.
Op --0 22:39:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
SarahIsaac: Dat is de waarheid! Jezus stierf aan een paal dat staat precies zo beschreven in de oude boekrollen. Het vaticaan heeft veel heidens leerstellingen eraan toegevoegt zoals het kruis ( de T was een heidens teken dat ter ere was voor de god Tammuz) en de drie eenheid zijn valse leerstellingen, je komt erachter door onderzoek en een onbevooroordeelde geest.
Op 05-04-2012 16:13:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden