Er zijn nog van die raadsels waar de wetenschap geen eensluidend antwoord op weet. Of wat dacht u van een man die zonder enige vorm van balseming tot vele jaren na zijn dood intact bleef? Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtte Dasji-Dorzjo Itigilov de eerste Boeddhistische tempel van Rusland en Europa op. Itigilov was een speciaal heerschap, een spiritueel grondlegger en vernieuwer. Geboren in 1852 studeerde hij filosofie en schreef hij een van de eerste farmaceutische encyclopedieën. In 1911 werd hij verkozen als de twaalfde Pandido Chambo Lama, de leider van het Russisch Boeddhisme.

Itigilov
(De Siberische Mummie)

Itigilov stierf in 1927 in een Siberisch klooster. Om zijn dood voor te bereiden gaf hij dat jaar aan de andere lama's de opdracht om te beginnen met een meditatie-ceremonie. De opperlama mediteerde zelf ook mee. Volgens de overlevering stierf hij mediterend. In zijn testament stond te lezen dat Itigilov wou begraven worden in de lotushouding en dat zijn lichaam later tentoon moest worden gesteld aan zijn collega-lama's. Vanwege deze specifieke wensen wordt gespeculeerd dat Itigilov wist dat zijn lichaam bewaard zou blijven. Of dat zo was is niet geweten, maar feit blijft dat zijn lichaam zonder enige vorm van balseming of mummificatie geconserveerd bleef tot de dag van vandaag.

Onderzoeken door de lokale monniken, in 1955 en 1973, toonden aan dat zijn lichaam geen uiterlijke symptomen van aftakeling vertoonde. Het duurde echter tot 2002 dat deze bevindingen de buitenwereld bereikten. In dat jaar werd zijn lichaam opnieuw geopenbaard en dit keer toonden ze de Siberische mummie ook aan wetenschappers. De vorsers bogen zich over de zaak en kwamen tot de conclusie dat het lichaam van Itigilov de kenmerken vertoonde van een lichaam dat pas 36 uur dood was. Het viel niet snel te verklaren hoe dit zonder balseming noch mummificatie mogelijk was.

Tempel van Itigilov
(Tempel waar Itigilov meestal te zien is)

Bij een spiritueel man wordt de oorzaak meteen in de spirituele wereld gezocht. Boeddhisten geloven dat Itigilov het nirwana had bereikt. Hij zou nog in leven zijn, nog steeds aan het mediteren, en dat terwijl zijn lichaam in een soort winterslaap verkeert. Wetenschappers zitten op een andere, meer verklarende denkpiste. Zijn schijnbare preservering zou door een hoge concentratie van bromide komen. Dat trof men aan in zowel zijn kleren als zijn lichaam. Als kenner van de farmacie is het niet gek om te denken dat Itigilov wist dat bromide zorgde voor dit effect. Of bromide uitsluitend verantwoordelijk is voor zijn staat van zijn is nog een raadsel.

Bromiden worden gevormd door de reactie van broom of een bromide met een andere substantie. De meeste metaalbromiden zijn in water oplosbaar, maar uitzonderingen zijn bromiden van koper, lood, kwik en zilver die in water zeer zwak oplosbaar zijn. Het bromide van kalium, KBr, en natrium NaBr, zijn bromiden die in de geneeskunde als kalmerende middelen worden gebruikt.
(bron)

Sinds 2005 staat het lichaam van Dasji-Dorzjo Itigilov in het openbaar opgesteld. In de open lucht zelfs, wat toch echt wel een beproeving is voor zijn bromide vorm van nirwana.

mistery59: Straf, en straf verhaal ook. Zo zie je maar dat er reeds verdere kennis was lang geleden.
Op 08-07-2010 9:42:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Om maar in populair jargon te spreken: Vet. Wauw.
ech?
Op 08-07-2010 20:34:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
leekje: Hoe heeft die bromide zn werk kunnen doen. Heeft hij het gegeten, gedronken, heeft het tot zijn dood geleid? Als leekje zou ik daar graag de antwoorden op hebben.
oeps
Op 09-07-2010 10:11:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Klinkt als zelfmoord door een pil met het effect van balseming.

Overigens dacht ik in het beging van het artikel dat die monnik in Siberië bevroren was en langzaam in de vrieskou is gedroogd.
Was droogt namelijk ook in vrieskou, al gaat het langzamer dan met hogere temperaturen.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 10-12-2010 19:01:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden