Ik heb voor u weer wat plantjes op pixels vastgelegd. Hierbij wil ik wel de waarschuwing meegeven, dat u altijd voorzichtig te werk moet gaan, vooral tijdens een zwangerschap, omdat sommige (on)kruiden darmkrampen en vochtafdrijving veroorzaken. Ga voor advies altijd naar een gerenommeerde homeopaat. Als de boel in elkaar stort en u gedwongen bent om te gaan survivallen om te overleven, dan kan de kennis over (on)kruiden het verschil betekenen tussen leven en dood. Zorg dat u die kennis in huis hebt, u weet maar nooit.


(De camera in de aanslag)

Duizendblad

Achillea millefolium, oftewel het duizendblad, is één van de bekendste geneeskrachtige planten. U komt het overal wel tegen. Zijn krachtige werking is al sinds vroegere tijden bekend. De naam Achillea millefolium zou afkomstig zijn van de Trojaanse strijder Achilles. Volgens de overlevering verzorgde Achilles zijn gewonde krijgers met dit kruid.

Het duizendblad werd door Germanen aanbeden als een magische plant die je beschermde tegen allerlei ziektes. Hippocrates, één van de grondleggers van de geneeskunde, beschreef het duizendblad in zijn medische verslagen. Het duizendblad bevat van bloem tot blad veel stoffen die de plant geschikt maakt voor duizend en één dingen. De bloemen bevatten een gele, bruinige kleurstof die gebruikt werden bij verven van wol. Het jonge duizendblad kan gebruikt worden in salade en soepen.

Duizendblad is geschikt voor badolie en cosmetica door zijn geurende, verzorgende en ontspannende werking. Het duizendblad werd ook gebruikt in bier als vervanging van hop. Het duizendblad heeft een bloedzuiverende werking. Het verhoogt de weerstand van het lichaam. Duizendblad is een bittere plant die een gunstige invloed heeft op de spijsvertering. U kunt er thee van maken. Neem twee theelepels fijn gesneden duizendblad, zowel de bladeren als de bloemen. Laat dit 10 á 15 minuten trekken in 150 ml gekookt water. Het werkt verkwikkend bij verkoudheid en griep. Maar zoals met elk kruid, gebruik het met mate en gedoseerd. Duizendblad kan bij langdurig inwendig en uitwendig gebruik allergische reacties veroorzaken. Het maakt de huid gevoeliger voor licht waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.


(Moederkruid)

Moederkruid (Tanacetum parthenium)

Begon als een klein plantje in mijn tuin, staat nu volop in bloei op meerdere plaatsen. Het heeft de neiging om je tuin te annexeren.Deze sterk geurende plant, is een weldaad voor het oog. Moederkruid heeft een witte bloem, wat er meestal op wijst dat het geschikt is voor typisch vrouwelijke klachten. Omdat moederkruid bloedstolling tegengaat werkt het uitstekend bij PMS-klachten. Verder is het werkzaam bij buikkrampen, koorts, misselijkheid, als ontstekings- en bacterieremmer en is het een goede pijnstiller, voornamelijk bij hoofdpijn. Er schijnen goede resultaten te worden behaald bij voorkoming van migraine-aanvallen. Er wordt dan aangereden om elke dag een vers blad te eten. Maar pas op, bij een allergische reactie kunnen de verse blaadjes aften en zweertjes in de mond veroorzaken. In dat geval is het beter om van het moederkruid een tinctuur te maken en bij een opkomende aanval hier 3 tot 10 druppels van in te nemen.

U oogst de plant zonder de wortel, tijdens de bloei. Laat dit opdrogen in een rieten mand of hang het op een droge plaats. Van dit gedroogde kruid kunt u thee zetten.Neem twee theelepels (ongeveer 15gr) gedroogd moederkruid en giet er 2.5 dl kokend water op. Neem verspreid over de dag af en toe een slok.

De lijsterbes

In de maanden juli en augustus komt u de lijsterbes bijna overal tegen. De bessen zijn fel oranje van kleur en groeien als struik of boom.De meest voorkomende in zuid en West-Europa zijn de meelbes, de Elsbes en de wilde lijsterbes.


(De lijsterbes)

U hebt vast gehoord dat ze giftig zijn en alleen vogels er van kunnen eten. Dat klopt gedeeltelijk. De lijsterbes bevat veel vitamine c, looistof, maar bevat ook organische zuren zoals para-sorbinezuur.De zaadjes bevatten blauwzuur. Deze zuren veroorzaken maag- en darmontsteking en ernstige huid irritatie. Daardoor zijn ze rauw giftig. Van een paar zult u waarschijnlijk geen last krijgen. Rauw zijn ze erg melig en niet erg lekker, vooral als ze nog niet goed gerijpt zijn. Zijn ze goed gerijpt dan hebben ze over het algemeen een kruidige zoete smaak.

U kunt ze op een veilige manier verwerken waardoor de gifstoffen onschadelijk worden gemaakt en nog veel beter te eten zijn. Wacht tot ze goed gerijpt zijn. Zet ze een nachtje in koud water met een flinke scheut azijn, zo verwijdert u de vaak nog aanwezige bittere smaak. Als u ze daarna kookt verdwijnt namelijk de gifstof en behoudt u de goede stoffen. U kunt er dan veilig jam, gelei of moes van maken. De moes smaakt lekkerder als u er ook appels in verwerkt. U kunt er ook sap van maken. Het verse sap werkt urine afdrijvend. Het sap moet u niet als dorstlesser drinken, maar af en toe. De lijsterbes stimuleert de maagsappen, waardoor de spijsvertering verbetert.


Speenkruid, eigenlijk een van de meest voortwoekerende planten. Als u niet oppast, ziet u alleen nog maar speenkruid in uw tuin. Maar dit plantje is al sinds de oudheid een bekend middel tegen scheurbuik en aambeien. Speenkruid is rijk aan vitamine c. Speenkruid is ideaal om te verwerken in salades en soepen. Net als hondsdraf. Als u een eind heeft gewandeld en u bent moe, zoek de hondsdraf op en kauw op het blaadje. En u kunt er weer tegenaan. Hondsdraf zit vol waardevolle stoffen, zoals cafeïnezuur, chroom, jodium, ijzer, zink en kalium. Als thee is het werkzaam tegen bronchitis, keelontsteking, geelzucht. Als u de hondsdraf in het voorjaar droogt, heeft u een krachtig werkend medicinaal kruid. Gebruik het niet in grote hoeveelheden, maar met mate en gedoseerd.


(De vlier)

De vlier (Sambucus nigra)

Al eeuwen lang is de thee getrokken van vlierbloesem een beproefd middel tegen griep en verkoudheid. De thee werkt transpiratiebevorderend en weerstandsverhogend. Bast, bloesem, bessen en bladeren bevatten zweet- en urine afdrijvende stoffen. Ze zuiveren het bloed.

De vlier werd door de Germanen en Kelten beschouwd als een heilige boom, die de verbinding bewerkstelligde tussen de goden en de aardse wereld. Volgens de mythe huizen de energieën van de goden in de vlier om mens en natuur te beschermen tegen kwelgeesten en bliksemstralen. De vlier heeft een laxerende werking en kan daarom beter niet rauw worden gegeten. In de vlierbes en bloesem zitten stoffen die de virussen in het lichaam tegen gaan. Deze stoffen worden Antivirin genoemd. Doe een eetlepel gedroogde vlierbloesem in kokend water en laat dit ongeveer 10 minuten trekken. Drink dit rustig op. De thee kan ook als gezichtsreiniger gebruikt worden. Gedroogde vlierbloesem kunt u een winter lang bewaren, mits u het goed droog bewaart. Van de bessen wordt jam, wijn en vruchtencompotes gemaakt. Vlierbessen werken licht laxerend. Hier nog een leuke pagina met allerlei recepten.

Gerelateerd aan deze publicatie:
I Am ! The kingkey light! Blowing the Winti right!
Op 10-07-2010 13:05:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Dank u, Hive Queen!

Cannot kill the Battery!!!
Op 10-07-2010 19:39:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
christal: nog een tip om een bevalling op te wekken? ;-)
Op 10-07-2010 21:20:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
christal:

nog een tip om een bevalling op te wekken? ;-)

verse ananas
Is it electrickery?
Op 11-07-2010 0:41:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden