De voet van La Palma ligt op ongeveer 3.500 meter onder de zeespiegel, terwijl het hoogste punt op 2.426 meter boven de zeespiegel ligt. De hoge bergen en de heldere luchten hebben er voor gezorgd dat er op de Roque de Los Muchachos de grootste sterrenwacht van het noordelijk halfrond gevestigd is. In deze 'Thomas Goes La Palma'-reeks komt u meer te weten over de Guanches, drakenbomen, vulkanen en vulkaankraters, het observatorium Roque de Los Muchachos, de Caldera de Taburiente, prehistorische grotwoningen met petrogliefen en... de Madonna van de Sneeuw.

Roque de Los Muchachos

Roque de Los Muchachos

Op de hoogste top van het eiland, de Roque de Los Muchachos aan de noordzijde van de Caldera de Taburiente, ligt het 'observatorio astrofisico' (sterrenwacht), een ambitieus project van zeven Europese landen dat in 1985 werd ingewijd en bestaat uit meerdere enorme telescopen, zeven in totaal. De bewegingen van de hemellichamen en de opbouw van het heelal worden er met behulp van de modernste technologieën onderzocht.

Sterrenwacht Roque de Los Muchachos
(Sterrenwacht Roque de Los Muchachos)

Opdat de astronomen hoog op de Roque de Los Muchachos in de nachtelijke duisternis ongehinderd naar de sterren zouden kunnen kijken, gelden er op La Palma speciale lichtwetten: straatlantaarns, lichtreclame en zelfs de verlichting tijdens volksfeesten mogen niet naar boven schijnen en niet te sterk zijn.

Sterrenwacht Roque de Los Muchachos
(Eén van de telescopen op de Roque de Los Muchachos)

Op de top van de Roque de Los Muchachos genieten we dankzij een heldere hemel van een uniek panorama over La Palma, samen met de eilanden Tenerife, La Gomera en El Hierro. Daarbij - als kers op de taart - het immense uitzicht op de enorme diepte van de grootste krater van Europa en de grootste ter wereld in zijn soort: de Caldera de Taburiente, die eigenlijk een erosiekrater en geen vulkaankrater is. In 1954 werd de krater tot Nationaal Park uitgeroepen.

Caldera de Taburiente
(Waterval van wolken duikt de Caldera de Taburiente binnen)

Observatorium Roque de Los Muchachos

Verschillende helikopterlandingsplaatsen die destijds aangelegd werden voor de openingsceremonie zijn te zien onder de ondertussen afgebroken HEGRA Array. Het astronomisch observatorium Roque de Los Muchachos, in het Spaans het Observatorio del Roque de Los Muchachos (ORM), is gelegen op het grondgebied van de gemeente Garafía. Het observatorium wordt geëxploiteerd door het Instituto de Astrofísica de Canarias en maakt deel uit van het European Northern Observatory.

HEGRA reflectoren
(Twee HEGRA reflectoren)

Volgens statistische gegevens over het astronomisch zicht is deze regio de tweede beste plaats - ná het Mauna Kea Observatorium op Hawaï - voor astronomisch onderzoek in zichtbaar en infrarood licht op het noordelijk halfrond. Hier bevinden zich enkele van de beste astronomische faciliteiten van het noordelijk halfrond, waaronder een Zweedse 1 meter zonnetelescoop met adaptieve optiek. Deze telescoop biedt de hoogste resolutie (van alle telescopen) voor beelden van de zon. Hier staat ook de Gran Telescopio Canarias, momenteel (juli 2009) ’s werelds grootste optische telescoop met één apertuur.

Helikpoterlandingsplaats op Roque de Los Muchachos
(Eén van de helikopterlandingsplaatsten op de Roque de Los Muchachos)

Het observatorium Roque de Los Muchachos was een van de belangrijkste kandidaten voor de toekomstige European Extremely Large Telescope (E-ELT), een telescoop van 42 meter waarvoor de ESO plannen heeft. Eind april 2010 werd echter bekendgemaakt dat deze telescoop op de Cerro Armazones in de Chileense Andes gebouwd zal worden.

Het ORM begon met de Isaac Newton Telescope, die door het Koninklijk Observatorium van Greenwich in Herstmonceux (Engeland) was overgebracht naar La Palma. De verhuizing leverde veel problemen op, en achteraf gezien was het goedkoper geweest een nieuwe telescoop te bouwen dan een bestaande te verhuizen.


(De weg naar de top van de Roque de Los Muchachos)

Het observatorium Roque de Los Muchachos werd in Santa Cruz de la Palma geopend door vertegenwoordigers van Spanje, Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Later traden nog meer landen toe: Duitsland, Italië, Noorwegen, Finland, IJsland, de Verenigde Staten en... Nederland. Op 29 juni 1985 werd het observatorium door de Spaanse Koninklijke familie en zes Europese staatshoofden officieel in gebruik genomen. Er waren zeven helikopterlandingsplaatsen aangelegd om de hoogwaardigheidsbekleders comfortabel - en waarschijnlijk ook grandioos - te laten arriveren.

Wordt vervolgd.

Marsepars: Ik denk dat ik weet waar dit verhaal heengaat.
De Canarische eilanden worden gezien (door sommige individuen) als de toppen van de hoogste bergen van het verdwenen Atlantis.
En dear Thomas gaat nu zoeken naar aanwijzingen van het verloren continent.
En dat is een goede zaak, want ik vind het een mooi verhaal!

Zit ik een beetje in de richting of ga je dat niet verklappen?

Edit: Wat ben ik ook een stomme aap!!!
Zie net pas dat het deel drie is...

Thomas, mijn excuses.
(bericht gewijzigd op 3-7-2010 6:28:48)
Cannot kill the Battery!!!
Op 03-07-2010 6:22:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bud: Sgreivt;
Zuh hauwen mei ihn duh gaathun
stellutjuh fiezuh Aarristookraathun...
I Am ! The kingkey light! Blowing the Winti right!
Op 07-07-2010 19:38:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden