Een van de wonderbaarlijkste muziekinstrumenten ter wereld staat in de Luray grotten in het amerikaanse Virginia. In 1954 begon de organist en electro-ingenieur voor het Pentagon, Leland W. Sprinkle, aan de bouw van een druipstenenorgel. Het duurde drie jaar om het af te maken: op 7 juni 1957 werd het instrument aan het publiek geopenbaard. Het 'orgel' beslaat een gebied van 14000 m² en is onversterkt in de gehele 260.000 m² van de grotten te horen!

Het Stalagtieten orgel

In 1878 werden de grotten ontdekt en de muzikale kwaliteit van de druipstenen daar werd al snel onderkend. Al in 1880 speelde Andrew Campbell een melodietje op de stenen voor verbaasde toeschouwers. Of Leland Sprinkle nu het idee voor het instrument opdeed bij het beluisteren van een deuntje dat toergidsen in de eerste helft van de twintigste eeuw vaak speelden, of dat zijn verhaal klopt dat hij op het idee kwam nadat zijn zoontje met zijn hoofd tegen een steen viel, laat ik ter beoordeling aan de lezer over. Feit is wel dat hij jaren is bezig geweest om de juiste stenen te vinden en deze bij te schaven tot ze de perfecte toon vCloseup van een rubberen slagpen van het druipsteen orgelormden. Er waren van nature 2 stenen al perfect gestemd. De rest van de bijna 4 octaven zijn dus door Leland zelf op toon gebracht. Het instrument werkt met rubberen hamertjes die elektronisch aangedreven worden via de orgeltoetsen. Eigenlijk is het Stenen Orgel natuurlijk helemaal geen orgel aangezien er geen lucht aan te pas komt. Sprinkle noemde het echter 'The Great Stalacpipe Organ' omdat de stalagmieten en stalactieten aan een orgel doen denken qua vorm en geluid. Ook wordt het instrument natuurlijk bespeeld gelijk een orgel.

Het druipsteenorgel is een toeristenmagneet voor de lokale gemeenschap en tijdens de openingstijden van de grot wordt het orgel door een automaat bespeeld. Het is natuurlijk ook mogelijk om de toetsen manueel te bespelen zoals Leland W. Sprinkle deed in de goede oude tijd.


Radiation: De muziek druipt er af.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 14-07-2010 9:13:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Ik vraag me af of alleen de stalagtieten zijn benut of ook de stalagmieten. Geen geintje, of wel natuurlijk, het is tenslotte warm weer.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-07-2010 9:47:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bud: Leuk leuk Pijporgels van stalagmietjes
spelen pijpend hun blote stalagtietjes
Gezelligge leipen hebben le(de)ren pijpen
TETTERETET BlaasBaan?(bericht gewijzigd op 14-7-2010 22:07:24)
I Am ! The kingkey light! Blowing the Winti right!
Op 14-07-2010 0:56:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
Op 14-07-2010 18:13:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: magisch dat stenen orgel, heerlijk. Zou er zo elke dag willen bijliggen.
Op 15-07-2010 23:13:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden