Vlaanderen Lekker Land wil met het gratis uitdelen van 10.000 neuzekes toeristen overhalen om eens te neuzen in 56 nieuwe streekarrangementen. Topchef Roger Van Damme, dit jaar door Gault Millau uitgeroepen tot 'Chef van het jaar 2010' en bekend omwille van zijn duim- en vingeraflikkende desserts, is het uithangbord van de actie. De oorsprong van het Belgische neuzeke, u misschien beter bekend onder de naam cuberdon, is voer voor historici.

Nuezekes

De oorsprong van het neuzeke - een heerlijk snoepje en streekproduct - is niet echt gekend. Historici hebben drie mogelijke scenario's in de aanbieding, waaruit - naargelang het eergevoel van de persoon in kwestie - gekozen kan worden. Het mag u dan ook niet vreemd in de oren klinken als ik u zeg dat het Belgisch neuzeke een typisch Vlaamse uitvinding is. 'Kuper' - afgeleid van 'cuberdon' - betekent in het Oud-Vlaams namelijk 'kegelvorm'.

In Wallonië gaat men u proberen wijsmaken dat de cuberdon in het begin van de negentiende eeuw ontdekt werd door een geestelijke. Dat is ook de hoofdreden waarom een neuzeke in Wallonië steevast een 'pastoorshoed' genoemd wordt. De derde versie over de oorsprong van het snoepje houdt het bij een vergissing van een banketbakker bij de bereiding van snoepgoed.

Cuberdons

Wat de oorsprong van het neuzeke, een roodpaars snoepje met een harde buitenzijde en gelatineachtige inhoud, ook zijn mag: het neuzeke kent de dag van vandaag een ware hype. Van Damme zegt in Het Laatste Nieuws dat hij het raar vind dat de cuberdon gehypet wordt, omdat de smaak al meer dan honderd jaar bestaat. En dat terwijl Van Damme waarschijnlijk zelf aan de basis ligt van de cuberdonhype, want vier jaar geleden begon net hij sporadisch cuberdons toe te voegen aan zijn desserts.

In Vlaanderen zijn er twee bedrijven die cuberdons produceren: eentje in Eeklo en eentje in Kluizen. Het neuzeke met een iets plattere kop komt steevast uit Kluizen. Eeklo is gekend voor de meer spitse kop van het neuzeke. Beide producenten delen in hun stad 10.000 gratis neuzekes uit: deze week in Kluizen, in september is Eeklo aan de beurt.

Nuezekes of Cuberdons

In heel Europa deelt de Vlaamse regering - naar aanleiding van het voorzitterschap van de Europese Unie - in totaal 35.000 neuzekes uit, waarvan zo'n kleine 1.000 per 's lands hoofdstad. Gezien de beperkte houdbaarheid van de cuberdon - 3 weken - wordt dat een hele opdracht. Na 3 weken begint de buitenkant van het neuzeke te versuikeren en net daarom is de cuberdon bijna niet verkrijgbaar buiten de landsgrenzen van België.

U bent Nederlander? U wilt een gratis neuzeke? Op de site van Vlaanderen Lekker Land kan u opzoeken wanneer en waar u moet zijn. Laat u niet bij uw neuzeke nemen door te laat op de afspraak te verschijnen.

Starseed: Mmmm ik wil me ook wel effe als toerist voor doen haha om je ziek in te eten die dingen!
Op 07-07-2010 0:16:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bert: Bij iedere trip naar België, zo'n 2x per maand neem ik de neusjes mee. Ze zijn verslavender dan sigartten. Zaaaaalig die dingen.
Leuk initiatief trouwens, daar lok den Ollander wel mee.
Op 07-07-2010 0:49:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Ik vind ze dan weer erg vies. Geef mij maar poeptjes.
United as one. Divided by zero.
Op 07-07-2010 21:55:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eekhoorntje:
3.14po:

Ik vind ze dan weer erg vies. Geef mij maar poeptjes.

Neuzekes? Poeptjes?
Zoet? Zuur? Zoetzuur of zoutzuur? Is uit het blogje of jouw reactie niet op te maken.
Zo'n hype maakt wel nieuwsgierig, maar niet genoeg om er naar Amsterdam voor te reizen.
(bericht gewijzigd op 8-7-2010 2:23:26)
Op 08-07-2010 2:20:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Eekhoorntje:

3.14po:

Ik vind ze dan weer erg vies. Geef mij maar poeptjes.

Neuzekes? Poeptjes?
Zoet? Zuur? Zoetzuur of zoutzuur? Is uit het blogje of jouw reactie niet op te maken.
Zo'n hype maakt wel nieuwsgierig, maar niet genoeg om er naar Amsterdam voor te reizen.

"De klassieke "neuzekes" hebben het aroma van een framboos. Sinds kort bestaan er voor dit snoepgoed ook meer dan 25 nieuwe smaken en kleuren zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, ananas, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel, anijs, etc"
Kwestie van even op het linkje klikken.
Maar een "poeptje", dawwiddikkooknie...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 08-07-2010 14:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden