Bijna 4.600 jaar geleden gaf de eerste farao van de vierde dynastie van Egypte de opdracht tot een van de grootste bouwprojecten in de geschiedenis van de mensheid. Om redenen die ons nog steeds onbekend zijn besliste Snofroe vier piramiden verspreid over Egypte te bouwen: twee van de piramiden - de rode piramide en de knikpiramide in Dasjoer, de trappenpiramide in Meidoem en een kleine trapppiramide in Seila. Niet zo ver van Seila bevindt er zich een immense begraafplaats met meer dan een miljoen mummies.

De kleine trappiramide in Seila
(De kleine trappiramide in Seila)

Op dit ogenblik is een team van de Brigham Young University in Utah bezig met een onderzoek van de piramiden van Snofroe. Ze zouden graag te weten komen waarom de farao er vier verschillende liet bouwen. Een ander raadsel dat het team wil ontcijferen is de begraafplaats van Seila, op zo'n 40 minuten stappen van de kleine piramide van Snofroe.

Professor Kerry Muhlestein, die betrokken is bij het onderzoeksproject, schat dat er meer dan een miljoen mummies liggen: "De mummies liggen er zeer dicht op elkaar en slechts een zeer klein percentage is opgegraven. We graven er al 30 jaar en we kunnen nog 100 jaar doorgaan. Maar dan zal nog steeds maar een klein gedeelte geborgen zijn."

De eerste resultaten wijzen erop dat ten tijde van Snofroe de begraafplaats nabij Seila niet in gebruikt was. De eerste begrafenissen lijken pas in het Middenrijk van de Egyptische oudheid te hebben plaatsgevonden, en dat is minstens 600 jaar nadat de kleine trappiramide van Seila gebouwd werd. De meeste mummies zijn echter nog later begraven: het grootste gedeelte van de begraafplaats dateert uit de Grieks-Romeinse periode, van het tijdperk van de Ptolemaeën tot het einde van het Byzantijnse tijdperk, toen Alexander De Grote in 332 voor Christus zijn intrede in Egypte deed.

Knikpiramide van Snofroe
(Knikpiramide van Snofroe in Dasjoer)

De intrigerende vraag - en het grote mysterie - is waarom zoveel mensen, die lang na de regeerperiode van Snofroe leefden, verkozen om dicht bij de kleine knikpiramide van Snofroe in Seila begraven te worden?

Wat de vraag nog verleidelijker maakt is dat de begraafplaats niet alleen een lokale begraafplaats was: mensen uit alle hoeken van het land kozen de begraafplaats van Seila als hun laatste rustplaats. Dat moet haast wel, want het is quasi onmogelijk dat de verschillende samenlevingen in de omgeving substantieel genoeg waren om voor zoveel begrafenissen te zorgen. Ook Muhlestein weet geen raad over de afkomst van het overdonderend aantal begrafenissen in Seila.

Misschien is er een connectie met de kleine trappiramide van Snofroe, ondanks het feit dat de piramide al duizenden jaren oud was voordat de meeste mensen hier begraven werden? Muhlestein denkt dat dit een mogelijkheid is, maar moeilijk te bewijzen zolang er geen tekstueel bewijsmateriaal gevonden wordt. Het is aanvaardbaar om te veronderstellen dat de piramide de plaats aanwees als een heilige plaats. En eenmaal een plaats een heilige plaats is geworden is het een typisch verschijnsel dat de plaats heilig blijft.

Familie begraafplaats Seila
(Familie op de begraafplaats, fotobron: Professor Kerry Muhlestein)

De meest recente opgravingen van het team (zie foto hierboven) lijken in de richting van een familie te wijzen die ergens in het midden/einde van het eerste millennium na Christus leefde, toen het christendom in Egypte al wijdverspreid was. Het team vond een volwassen man en vrouw met een zuigeling aan hun voeten en een peuter op de borst. Of het inderdaad om een familie gaat zullen DNA testen nog moeten uitwijzen. Ieder van hen was met zijn hoofd in oostelijke richting begraven wat volgens Muhlestein indicatief is voor de opkomst van het christendom.

Antilochos: Misschien was dat de plaats waar men, als klootjesvolk, was TOEGESTAAN om begraven te worden, of de plaats zo dicht mogelijk bij uberhaupt een piramide om begraven te worden.
Op 25-07-2010 11:57:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: @antichos, het lijkt er eerder op dat heel veel mensen daar aanwezig waren voor een bepaald iets. misschien een jaarlijks terugkomend feest of zo. de piramide lijkt er iig iets mee te maken te hebben.
bij grote mensen massa's gebeuren heden ten dage ongelukken en het zal in het verleden niet anders zijn geweest. dat het klootjesvolk hun doden lieten mummificeren en dan op een lange reis naar een bepaalde plaats lieten vervoeren. was toen onbetaalbaar denk ik zo maar.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 25-07-2010 13:31:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : Wellicht was snorfoe een soort wilders en zijn die mensen gewoon buitenlanders?
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 25-07-2010 16:29:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
antitoerisme :

Wellicht was snorfoe een soort wilders en zijn die mensen gewoon buitenlanders?
zou ook zo maar kunnen maar zijn ze daar voor niet te respectvol begraven. zo'n gezinnetje netjes bij elkaar? misschien zie ik het verkeerd en was snorfoe een slecht manneke.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 25-07-2010 17:34:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: @antitoerisme, neem ik de naam van die snoodaard zo maar over uit jouw schrijfsel, zie ik nu dat het snofroe is volgens het artikeltje.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 25-07-2010 17:37:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos: @ welja
Het mummificeren an sich is (er zullen verschillende kwaliteitniveuas zijn geweest) was al duur (opschonen lijk, dure balsem en linnen gebruiken, chirurgische behandeling, etc). Dat zal men niet met toevallig aanwezige bezoekers gedaan hebben die stierven.

Maar misschien vergissen wij ons beiden.
De geschiedenis zoals uit de boekjes zit er, naar mijns inziens, op ontzettend veel vlakken naast. Misschien klopt ons gehele idee van destijds niet.
Op 25-07-2010 18:51:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : mummificeren was tevens een industrie.

Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 25-07-2010 21:26:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: voor een alternatieve kijk op dit soort zaken:

http://topdocumentaryfilms.com/magical-egypt/

(na deze documentaires geloof je nooit meer een "egyptoloog" op zn woord)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 30-07-2010 19:20:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden