In Vilhonneur, West-Frankrijk, is een menselijk skelet van 27.000 jaar oud gevonden. Dat is 14.000 jaar ouder dan de restanten in de grot van Lascaux, in de Franse Dordogne. Men vond de botten en beenderen in een gedecoreerde ruimte, samen met een primitieve beeltenis van een gezicht. Door deze vondst is het gebied sinds 21 mei 2006 eigendom van de Franse overheid. Sinds begin februari doet men onderzoek in directe omgeving.

Volgens het ministerie van Cultuur is dit pas de tweede keer dat een dergelijk ontdekking, met ongeschonden decoraties, zich heeft voorgedaan. Vooral de elementair opgezette tekening van een mensenhoofd trekt de aandacht. Archeoloog Jean-Yves Baratin laat weten dat dit vermoedelijk de oudste afbeelding van een mensenhoofd is. Er zijn (nog) geen foto's beschikbaar, maar wel een omschrijving bekend. De ogen van de figuur zouden twee platliggende streepjes zijn, een verticale streep stelt de neus voor en een horizontale de mond. Dat klinkt bijna als de hedendaagse smiley.

Hand uit VilhonneurLinks zie je een andere afbeelding uit de grot. Het betreft de contouren van een menselijke hand met daar omheen een donkere kleur.

Toch is dit niet de oudste vondst uit het gebied. In het midden van de jaren negentig ontrafelde men de geheimen die de grot van Chauvet verscholen hield. Daar trof men meer dan 300 paleolithische kunstwerken aan, waarvan sommigen 31.000 jaar oud zijn.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden