Gezien er op aarde en op de maan lavatunnels en lavagrotten zijn is het niet zo verwonderlijk dat studenten aan de Evergreen Middle School in Cottonwood (Californië) er ook eentje ontdekt hebben op Mars. De ontdekking gebeurde tijdens de deelname aan een programma dat studenten toelaat om gebruik te maken van de camera aan boord van de ruimtesonde 2001 Mars Odyssey. Ze zochten doelgericht naar mogelijke lavatunnels en vonden mogelijk een gat in het dak van een Marsgrot.

16 studenten van de zevende wetenschapsklas van Dennis Mitchell besloten om voor hun klasproject voor het Mars Student Imaging Program - een onderdeel van het ASU Mars Education Program - lavatunnels te bestuderen. De studenten krijgen de kans om de geologie van Mars te bestuderen door zelf de camera van de 2001 Mars Odyssey te bedienen. Sinds de start van het Mars Student Imaging Program in 2004 hebben al meer dan 50.000 studenten in variërende mate deelgenomen aan het programma.

Voor hun klasproject zochten de studenten het antwoord op de vraag waar de meest gemeenschappelijke plaatsen op Mars zijn waar lavatunnels voorkomen: komen lavatunnels het vaakst voor rond de top van een vulkaan, op de flanken van een vulkaan of in de omringende vlakten?

De studenten aan de Evergreen Middle School onderzochten meer dan 200 foto's van Mars die geschoten werden met behulp van het Thermal Emission Imaging System, een van de instrumenten aan boord van de 2001 Mars Odyssey, in het gebied rond de vulkaan Pavonis Mons. Op twee foto's vonden ze waar ze naar zochten, en op de back-up beelden ontdekten ze ook nog een kleine, ronde, zwarte vlek.

Pavonis Mons
(Pavonis Mons)

De meeste lavatunnels op Mars worden gekenmerkt door een keten van kuilen die onstaan zijn door verschillende instortingen van stukken van het dak van lavatunnels. Meestal hebben deze kuilen vlakke bodems en schuin aflopende zijden. De 'zwarte vlek' die de studenten ontdekten heeft echter verticale zijden.

Deze eigenschap haalde in 2007 het nieuws toen Glen Cushing, een wetenschapper bij de U.S. Geological Survey, een document publiceerde waarin verschillende voorbeelden van Marsgaten te bekijken waren. Cushing verklaarde dat deze gaten in vergelijking tot de gebruikelijke kraters abnormaal waren: ze waren kleiner en lijken op een rechte schacht die in de oppervlakte verdwijnt.

Seven Sisters
(Seven Sisters, een groep van 7 grotten nabij Arsia Mons)

Maar het gat dat de studenten ontdekten is ook voor Cushing nieuwe informatie: "Het is slechts het tweede gat dat kan geassocieerd worden met de Pavonis Mons. Het gat is ongeveer 160 bij 190 meter groot en minstens 115 meter diep. Het nieuwe gat is de beste kandidaat om door High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van de Mars Reconnaissance Orbiter in detail bekeken en gefotografeerd te worden. De HiRISE camera kan beelden van de oppervlakte van Mars maken van ongeveer 30 centimeter per pixel, dat kan ons toelaten om een spreekwoordelijke blik in het gat te werpen."

mistery59: Mmmm,op foto's A tot E zien ze dan het verschil niet dat die zogenaamde gaten schaduwzijde van een rots is. Zo zie ik het althans, je ziet wat je wilt zien denk ik van de gasten.
En toch sta ik versteld van het feit dat de evolutie van fotograferen toch erg verbeterd is de laatste 40 jaar, maar veel getoonde foto's in kwaliteit achteruit gaat ten opzichte van toen. Daarom geloof ik dat veel foto's totaal niet in het plaatje passen. Evolutie in fotograferen en toch slechte kwaliteit afleveren, gaat er bij mij niet .Men kan sterrenstelsels trekken die zich op ongelooflijke afstanden bevinden met zeer goede kwaliteit, maar een potretje nemen van onze maan en iets verder mars, dat gaat niet. Met zoiets zou je mss wel "waanbeelden" krijgen. (grapje)
Op 21-07-2010 11:34:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden