De saga van de verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi is één van de meest duistere intriges (in moderne tijden) waar het Vaticaan in verwikkeld raakte. Intrigerende subplots verwijzen naar de (mislukte) poging om paus Johannes Paulus II te vermoorden, de opsluiting van zijn Turkse aanvaller, uiterst rechtse politieke groeperingen en 'Gods bankier' Roberto Calvi. Calvi werd in 1982 opgehangen gevonden onder de Blackfriars Bridge over de rivier de Theems in Londen en had connecties met de maffia.


Het Vaticaan heeft de Italiaanse onderzoekscel verdwijningen (eindelijk) de toestemming gegeven om de sarcofaag van maffia gangster Enrico De Pedis te openen in een poging een al bijna 30 jaar durend mysterie - de ontvoering van een tiener - op te lossen. Men vermoedt al lang dat het graf van de gangster (in een ondergrondse crypte) niet alleen zijn lichaam, maar ook de overblijfselen van Emanuela Orlandi zou kunnen bevatten. Emanuela Orlandi werd in juni 1983 vermoedelijk door de geheime, criminele organisatie van De Pedis ontvoerd.

Emanuela Orlandi
(Emanuela Orlandi in betere tijden)

Het zogenaamde genie achter de ontvoering van Emanuela Orlandi was Enrico 'Renatino' De Pedis, leider van de bende van Magliana, de meeste wrede, misdadige bende van Rome. De Pedis werd in februari 1990 in een straat in hartje Rome door rivaliserende gangsters neergekogeld. Zijn stoffelijk overschot werd ondergebracht in de crypte van de basiliek van Sant'Apollinare, een kerk in Ravenna die eigendom is van het Vaticaan. Er wordt beweerd dat zijn weduwe Carla Di Giovanni de enige is die de sleutels van de sarcofaag in haar bezit heeft.

Enrico De Pedis
(Enrico De Pedis in slechtere tijden)

Tijdens een uitzending in 2005 van het Italiaanse equivalent van het Nederlandse 'Opsporing Verzocht' of het Vlaamse ''Telefacts Crime' stelde een anonieme beller dat de onderzoekers de crypte van de basiliek van Sant'Apollinare misschien eens moesten openen om mogelijk de verdwijning van de tiener te kunnen oplossen. De man die contact nam met het programma werd later geïdentificeerd als de zoon van een lid van de bende van Magliana.

Pas nu, vijf jaar later, heeft het Vaticaan - via het Vicariaat van Rome - de politie en magistraten definitief de toestemming gegeven om voor hun analyse van de inhoud de marmeren crypte te openen. De vertegenwoordigers van de kerk stemden ook toe dat de overblijfselen van De Pedis uit de crypte verwijderd worden in de hoop dat het nieuw licht in de duisternis van de decennia oude puzzel rond de verdwijning van een tiener kan laten schijnen.

De familie Orlandi is erg sceptisch over het feit dat de overblijfselen van Emanuela in het graf van De Pedis zouden kunnen liggen: "We kunnen niet geloven dat Emanuela samen met De Pedis begraven is. En als katholieke familie is het onbegrijpelijk dat het stoffelijk overschot van een maffiabaas in een basiliek begraven ligt." Het is inderdaad hoogst ongebruikelijk dat een bekende Maffioso de eer zou gegeven zijn om in een kerk waar pausen en kardinalen begraven worden een plaats te krijgen.

Sant Appolinare
(Basiliek Sant'Appolinare)

In de loop der jaren deed het gerucht de ronde dat Emanuela Orlandi ontvoerd werd als ruilpersoon voor de vrijlating van Mehmet Ali Agca, de Turkse gangster die op 13 mei 1981 op het Sint-Pietersplein paus Johannes Paulus II trachtte te vermoorden. De ouders van Emanuela ontvingen inderdaad anonieme telefoontjes om hun dochter te ruilen voor Agca. De Grijze Wolven, een ultrarechtse Turkse groepering waar Agca lid van was, zou de moordpoging op de paus uitgevoerd hebben in opdracht van de Bulgaarse Geheime Dienst en de KGB.

Een andere theorie luidt dat de vader van Emanuela, een werknemer in het Vaticaan, op documenten gestruikeld was die de Vaticaanse Bank linkte aan de Bende van Magliana. Emanuela zou ontvoerd zijn om hem het zwijgen op te leggen. Er is zelfs gesuggereerd dat de opdrachtgever voor de ontvoering aartsbisschop Paul Marcinkus zou geweest zijn. Marcinkus was de baas van het Istituto per le Opere di Religione, het Instituut voor Religieuze Werken, of korter en krachtiger omschreven de Vaticaanse bank. Marcinkus werd er van beschuldigd niet alleen banden te hebben met Gods bankier Calvi, maar ook met verschillende georganiseerde misdaadbendes.

The Boognish: Ach ja. Het Vaticaan/ Katholieke kerk als moreel raadsheer heeft voor mij toch echt wel afgedaan.
Op 15-07-2010 8:44:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bud: !!! GedverDerry !!!
Het Vaticaan en het blauw op straat is het ware kwaad.
Een speciale Co-Creatie van De Orde van Oranje Nazi.
Elke Ambtelijke pennenlikker is in feite een Nazi-hielenlikker
Of ze het weten ja of nee ik heb er nog geen Compassie mee!


(bericht gewijzigd op 15-7-2010 11:47:16)
I Am ! The kingkey light! Blowing the Winti right!
Op 15-07-2010 11:27:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: En wanneer gaat die zaak nu open..... of moeten we weer X jaren wachten! Vaticaan heeft ondertussen tijd genoeg gehad om alles (achter het gordijn) te regelen. Het feit dat het Vaticaan er overgaat, doet het ergste vermoeden!
Live kost Time
Op 15-07-2010 0:26:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Calvi's moord wordt toch gelinkt aan de P2-loge?
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-07-2010 22:26:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sypho: het had niet mogen gebeuren

ziet er zo'n mooi meisje uit

de mensheid, het is me een raadsel
Op 17-07-2010 2:48:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden