Mensen zijn slim. Waarom? Omdat wij dat zelf vinden! Voila! Dat kunnen we vinden want we zijn intelligent. Andere dieren zijn minder slim want we begrijpen ze niet. Honds, Kats, Miers of Aaps, we spreken het niet. En toch zijn we de kroon op de schepping van God, omdat het zo geschreven ende gedrukt staat. Maar wat is slimheid eigenlijk? Wat is intelligentie en wat levert het ons feitelijk op? Veel?

Intelligentie

Met intelligentie kunnen we grootste dingen doen: huizen bouwen, voor veiligheid en gezondheid zorgen en onze soort doen groeien en bloeien zonder al teveel kwalijke externe invloeden. We kunnen met ons intellect ook verwoesten, vernietigen of georganiseerd kapot maken. Om van het impulsieve randje maar te zwijgen. De mens is tot veel in staat, allemaal dankzij de pot hersenen die ons als een computer stuurt en ervoor zorgt dat we zelfbewust zijn.
Ons zelfbewustzijn uit zich vaak in het filosoferen erover. Eindeloos lullen kunnen we erg goed, van professional tot borreltafelfilosoof. Meestal vergeet de filosoof in kwestie dat slechts de zelfgestelde vragen een oplossing vinden.

Toch zijn we niet zo uniek. Uiteindelijk, als we alles herleiden tot de kern, hebben we alles gemeen met ieder ander levend dier of gewas: we willen overleven. Al de rest is een misleidend kunstmatig laagje dat die survivaldrang civiliseert. Valt dat laagje weg, bijvoorbeeld als de elektriciteit het voor een paar maanden niet meer zou doen, dan verandert de gemiddelde individualistische westerse mens (naar men zegt de meest intelligente van allemaal) van bankzittend en wildzappend wezen in een kuddewezen dat slechts 1 focus heeft: overleven ten koste van.

Slim heur...

Uiteindelijk is dat ook een van de doelen van de wetenschap: vat krijgen op alles, zodat we optimaal kunnen overleven. Al dat intellect en alles wordt gebruikt voor dezelfde doelen die we ook in het dierenrijk vinden. Alleen doen wij het met ons verstand, met hulpmiddelen, gereedschap en computers. Met andere woorden: wij overleven veel intelligenter, dus ingewikkeld. In tegenstelling tot de 'normale' zoogdieren doen we dat ook nog eens met een groot gebrek aan evenwicht met onze omgeving, wat ons eerder tot een soort parasiterend virus bombardeert.

Het doel van mens en dier is gelijk: overleven. De mens gebruikt daarvoor steden en kunstmatige biotopen zodat we onszelf onttrekken aan de voedselketen. Zet de mens in een jungle en er zal geleerd worden dat allerlei dieren graag eten van de kroon op god's schepping. Zo hoog staan we niet op die voedselketen.
Marsepars: Mooi blog!

Het gaat er niet om hoeveel kennis je hebt.
Het gaat er om wat je met die kennis doet.
En dat heet wijsheid.
Dat vind ik iets belangrijker dan een hoog IQ.

Kijk eens om je heen en vraag je af wie er nou eigenlijk 'slim' is.
En kijk dan eens in de spiegel en vraag jezelf eerlijk af of jij ook echt zo 'slim' bent.
Bevalt het antwoord je?
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-07-2010 8:52:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Ik zag pas nog een leeuw een maaltje overslaan omdat hij dacht dat het ten koste zou gaan van het evenwicht in de natuur. Ik gaf 'm een blok tofu maar toen begon hij te vragen hou dat geproduceerd was? Waar de verpakking van gemaakt was, wie dat weer ging opruimen. Hij heeft zichzelf inmiddels doodgehongerd deze koning der dieren.
Op 28-07-2010 9:22:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Haplo: Leuk onderwerp.

Ik kan alleen melden dat het plaatje niet klopt. Onderwijskundigen wereldwijd zijn er inmiddels wel uit dat de theorie van MI (Multiple Intelligence) wetenschappelijk niet bewezen kan worden. Het idee is ooit begonnen als hypothese, maar is een eigen leven gaan leiden.

Niet dat iemand hier iets aan heeft of dat het een discussie helpt, maar toch...
Wie zijn geschiedenis vergeet, is gedoemd het opnieuw mee te maken
Op 28-07-2010 9:26:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Joep: 'De mens is tot veel in staat allemaal dankzij de pot hersenen die ons als een computer stuurt en ervoor zorgt dat we zelfbewust zijn'.
Een pot hersenen, net zoiets als een pot jam.
Is de mens een computer?

@ Tru, je maakt er dan wel een grapje om, maar feit is dat diersoorten stukken minder catastrofaal omgaan met hun natuurlijke omgeving. En de ballans tussen een roofdier en zijn natuurlijke prooibestand schijnt het stukken beter te doen al miljoenen jaren, terwijl de ballans tussen mens en wereld steeds verder zoek raakt. Vandaar ik helemaal niet zo ben overtuigd van die menselijke intelligentie.
Op 28-07-2010 0:18:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Hans de Vries
Te veel mens, te weinig dier - Leefadviezen voor intelligente mensen,
Ambo Amsterdam, ISBN 90 263 1590 2
prijs ca.: ƒ 37,55

--------------------------------------------------------------------------------

Op de dag dat we besloten om ons kind na twee weken weer van het kinderdagverblijf te halen, omdat we plotseling zagen dat hij daar nooit gelukkig zou kunnen worden, kocht ik 'Intelligente kinderen' van Hans de Vries. Dat was in 1996. Als 'Te veel mens, te weinig dier' toen al bestaan had, had ik dat meteen erbij moeten lezen.

In dit tweede boek gaat De Vries door op de gedachte dat mensen die lijden aan hun intelligentie, wel een leefadvies kunnen gebruiken. De Vries: "De intelligente mens is pessimist van nature en heeft eigenlijk ook gelijk, hij is zich voortdurend bewust van de vreselijke waarheid: de nietigheid, de eindigheid en de zinloosheid van al onze bezigheden, ons hele bestaan." Een beetje mijmeren kan geen kwaad, maar de intelligente mens heeft de neiging door te slaan, vindt De Vries. Vaak lijden ze aan het leven, en dat zou niet hoeven als ze konden worden als 'de koe in de wei'.

Oók een handleiding voor opvoeders
De Vries concludeert aan het einde van zijn eerste boek dat datgene waar het werkelijk om gaat in het leven — levensvreugde, liefde, tevredenheid, innerlijke rust — allemaal op het "dierlijke, emotionele niveau" ligt

Goed boek; ik heb hem
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 28-07-2010 0:56:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru:
Joep:

...

@ Tru, je maakt er dan wel een grapje om, maar feit is dat diersoorten stukken minder catastrofaal omgaan met hun natuurlijke omgeving. En de ballans tussen een roofdier en zijn natuurlijke prooibestand schijnt het stukken beter te doen al miljoenen jaren, terwijl de ballans tussen mens en wereld steeds verder zoek raakt. Vandaar ik helemaal niet zo ben overtuigd van die menselijke intelligentie.Dieren vreten met gemak hun prooidiersoort op tot het echt op is.
De mens doet alles helaas op een schaal die angstwekkend is maar vergeet niet hoe keihard de natuur is.
Evenwicht klink mooi maar is in de praktijk doodhongeren, opgevreten worden, uitgeroeid worden, uitdrogen, ziek worden, verbranden etc.
Op 28-07-2010 14:33:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Joep:

feit is dat diersoorten stukken minder catastrofaal omgaan met hun natuurlijke omgeving. En de ballans tussen een roofdier en zijn natuurlijke prooibestand schijnt het stukken beter te doen al miljoenen jaren, terwijl de ballans tussen mens en wereld steeds verder zoek raakt. Vandaar ik helemaal niet zo ben overtuigd van die menselijke intelligentie.


MEE EENS
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 28-07-2010 14:59:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Girore: Intelligentie is gewoon een evolutionaire stap.
Of dat nou goed of fout uitpakt.

Intelligentie zegt helemaal niets over overleven, de eerste de beste grote meteoriet die op aarde valt roeit de mens ook uit zonder dat we wat aan onze intelligentie hebben.

Het grote voordeel is wel dat we een keuze (goed of fout) kunnen maken en deze keuze redelijk kunnen overzien (ook hier weer goed of fout), iets wat b.v leeuwen niet hebben, die volgen hun instinct.
Ze kunnen misschien nog kiezen uit wel of niet eten, wel of niet slapen en wel of niet paren, maar dan heb je het ook wel gehad.
(Overigens ook iets waar iedere intelligente mens ook keuzes in moet maken.)

De aarde bestaat ca. 4,5 miljard jaar, leven bestaat inmiddels 3 miljard jaar, dinosaurussen hebben het honderden miljoenen jaren vol gehouden (en zij hadden een beperkte intelligentie op het eind ontwikkeld)

Intelligentie zoals wij die kennen bij de mens bestaat misschien nog maar 100.000 jaar.

Het zal nog moeten blijken of deze intelligentie ook sterk genoeg is om het miljoenen jaren vol te houden, voorlopig is het nog te jong om er een oordeel over te kunen vellen.

Ik denk wel dat het een evolutionair voordeel heeft, of het een blijvertje zal zijn ....... wie het weet mag het zeggen.
Op 28-07-2010 15:23:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : kennis is geen wijsheid .

Mijn kat is wijzer dan jullie allemaal bij elkaar
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 28-07-2010 16:40:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
degriezels: @ Tru; dieren krijgen nooit de kans om hun prooidieren uit te moorden want tegen die tijd hebben ze niets meer te eten en sterven ze zelf waardoor er weer een evenwicht ontstaat. En aangezien ze nooit met geld om hebben leren gaan kunnen ze ook geen buskaartjes naar betere oorden kopen om daar weer de buik te vullen. Dat kunnen wij wel en zo vreten we de wereld kaal. Misschien moeten we elkaar opeten om onze eigen wildstand in te dammen.

Tru:

Joep:

...

@ Tru, je maakt er dan wel een grapje om, maar feit is dat diersoorten stukken minder catastrofaal omgaan met hun natuurlijke omgeving. En de ballans tussen een roofdier en zijn natuurlijke prooibestand schijnt het stukken beter te doen al miljoenen jaren, terwijl de ballans tussen mens en wereld steeds verder zoek raakt. Vandaar ik helemaal niet zo ben overtuigd van die menselijke intelligentie.Dieren vreten met gemak hun prooidiersoort op tot het echt op is.
De mens doet alles helaas op een schaal die angstwekkend is maar vergeet niet hoe keihard de natuur is.
Evenwicht klink mooi maar is in de praktijk doodhongeren, opgevreten worden, uitgeroeid worden, uitdrogen, ziek worden, verbranden etc.(bericht gewijzigd op 28-7-2010 20:32:06)
Op 28-07-2010 20:30:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
antitoerisme :

kennis is geen wijsheid .

Mijn kat is wijzer dan jullie allemaal bij elkaar

Well said!
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 28-07-2010 20:36:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Niemand is wijs. Alle kennis die je nu denkt te hebben is alleen kennis wat ons opgelegd is door deze maatschappij. Deze samenleving met overtuigingen gebaseerd op het menselijk(ego) waarnemen en ervaren.
Wij zijn verre van wijs.
(bericht gewijzigd op 28-7-2010 21:04:17)
.......
Op 28-07-2010 21:03:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hubble: Een mens kan denken en denkt dan dat het ook voor een ander kan denken die dan weer denkt dat ieder voor zichzelf moet denken, waarbij men wel kan indenken dat het allemaal erg bedenkelijk is.
Zeker als je bedenkt dat men beweert dat alleen een mens kan denken, want we denken dat dieren en planten niet kunnen denken, maar die denken er misschien wel anders over...Afijn, wat denkt u?
Wie mooi is van binnen is ook mooi van buiten
Op 28-07-2010 21:45:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
degriezels:

@ Tru; dieren krijgen nooit de kans om hun prooidieren uit te moorden want tegen die tijd hebben ze niets meer te eten en sterven ze zelf waardoor er weer een evenwicht ontstaat. En aangezien ze nooit met geld om hebben leren gaan kunnen ze ook geen buskaartjes naar betere oorden kopen om daar weer de buik te vullen. Dat kunnen wij wel en zo vreten we de wereld kaal. Misschien moeten we elkaar opeten om onze eigen wildstand in te dammen.


Ik zie in de supermarkt het verschil toch niet tussen een biefstukje van een koe of een mens.
Misschien eten we elkaar al jaren op.
Met een beetje knoflooksaus proef je het toch niet.
En jij maar denken dat spare-ribs van een varken komt.

Los je wel een hoop ruimtegebrek mee op, qua begraafplaatsen...
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-07-2010 21:52:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Draconian:

Niemand is wijs. Alle kennis die je nu denkt te hebben is alleen kennis wat ons opgelegd is door deze maatschappij. Deze samenleving met overtuigingen gebaseerd op het menselijk(ego) waarnemen en ervaren.
Wij zijn verre van wijs.


Hé, dat lijkt me wel een goede omschrijving voor een hoogbegaafde: iemand die het allerbeste is in het uitvoeren van wat een ander bedacht heeft.
No shit, Sherlock
Op 28-07-2010 22:22:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Draconian:

Niemand is wijs. Alle kennis die je nu denkt te hebben is alleen kennis wat ons opgelegd is door deze maatschappij. Deze samenleving met overtuigingen gebaseerd op het menselijk(ego) waarnemen en ervaren.
Wij zijn verre van wijs.

Iedereen over één kam scheren is niet wijs...
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-07-2010 22:31:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
antitoerisme :

kennis is geen wijsheid .

Mijn kat is wijzer dan jullie allemaal bij elkaar

Omdat ie zich niet druk maakt om futiliteiten, zoals wij.
En hij heeft nog gelijk ook!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op 29-07-2010 0:55:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: Leuk onderwerp.

Diersoorten die worden beperkt of uitgesloten van hun natuurlijke balans, bijvoorbeeld het verdwijnen van een roofdier, die zullen in aantal toenemen en/of de beschikbare voedselbronnen kaalvreten.
Een heel eco-systeem kan daardoor verdwijnen : = Feit.

Wat veel mensen niet doorhebben, is dat de natuurlijke balans die voor de mens tot stand is gekomen, die is al heel lang niet meer aanwezig, juist omdat wij d.m.v. onze intelligentie onze roofdieren buiten spel hebben gezet. Dat betekent dus dat wij als soort al een eeuwigheid onszelf weten te handhaven, ondanks onze natuurlijke drang om het er eens onafgebroken van te nemen.

We zijn in staat een eigen balans te crieeren.

We gedragen ons als een virus, maar we zijn het enige virus dat zijn eigen ondergang weet uit te stellen of zelfs volledig weet te neutraliseren.

Maarja... Wat is wijsheid ? Jezelf ongestoord de vernietiging in helpen z.s.m. of daar een lang en lijdend proces van zien te maken ?

Het is maar net waar je persoonlijke prioriteiten liggen. Whatever happens... Geen mens zal overleven, wat er ook gebeurd.

Dood gaan we allemaal.

Wat is wijsheid ? Conclusie:

Handelen naar wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Een andere optie zal altijd teen kost gaan van jouw persoonlijke standpunten.

Of niet ?
Op 29-07-2010 1:19:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lonley wolf: Ach na 2 weken zonder elektriciteit of andere luxe zie je het verschil tussen een mens en een roofdier niet meer, dan is onze "hoge beschaving" na twee duizend jaar ontwikkeling binnen veertien dagen terug naar af!
En zo snel gaat dat!
Op 29-07-2010 9:22:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Al bij al, ondanks onze fouten hebben we het toch ver geschopt.. om ook maar eens iets positiefs te zeggen :-) Technologie blijft zeer snel evolueren, op medisch vlak gaan we ook vooruit.. Op een vliegtuig stappen en uitstappen aan de andere kant vd wereld vinden we doodnormaal.. rondlopen met een pocketpc op zak waar je overal mee op internet kunt.. ok er is nog veel werk, maar ik bekijk het ook een beetje positief :-)
Op 29-07-2010 13:33:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ishtar:
Marsepars:
Ik zie in de supermarkt het verschil toch niet tussen een biefstukje van een koe of een mens.
Misschien eten we elkaar al jaren op.


Soylent Green is people!
Op 29-07-2010 14:10:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Ishtar:

Marsepars:
Ik zie in de supermarkt het verschil toch niet tussen een biefstukje van een koe of een mens.
Misschien eten we elkaar al jaren op.


Soylent Green is people!


Ik ken de film niet, maar op zich is het geeneens een gek idee...
Cannot kill the Battery!!!
Op 29-07-2010 14:42:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme :
Marsepars:

antitoerisme :

kennis is geen wijsheid .

Mijn kat is wijzer dan jullie allemaal bij elkaar

Omdat ie zich niet druk maakt om futiliteiten, zoals wij.
En hij heeft nog gelijk ook!!!

zij
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 29-07-2010 15:05:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
antitoerisme :

Marsepars:

antitoerisme :

kennis is geen wijsheid .

Mijn kat is wijzer dan jullie allemaal bij elkaar

Omdat ie zich niet druk maakt om futiliteiten, zoals wij.
En hij heeft nog gelijk ook!!!

zij

Dan geef ik haar groot gelijk!
Cannot kill the Battery!!!
Op 29-07-2010 15:10:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : wil je een dochter van haar ?
ik heb er nog 2 in de aanbieding
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 29-07-2010 15:24:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
antitoerisme :

wil je een dochter van haar ?
ik heb er nog 2 in de aanbieding


Nou, ik heb nog wel een paar witte bolletjes en mayo in huis...
Cannot kill the Battery!!!
Op 29-07-2010 15:31:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
degriezels: @nick elk virus heeft een intelligente overlevingstrategie om zichzelf niet te vernietigen. Soms is deze strategie zeer eenvoudig en laat geen directe intelligentie zien, maar het blijft overleven en is dus zeer doeltreffend en gedurende duizenden jaren geevolueerd
(bericht gewijzigd op 1-8-2010 23:57:23)
Op 01-08-2010 23:56:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden