De langste dag (21 juni) is weer een tijdje voorbij. De dagen worden weer merkbaar korter. De tuinen staat nu volop in bloei, en sommige bloemen beginnen al te verdorren. Sommige vruchten worden al zichtbaar en enkele kunnen al geplukt worden. De mannelijke vurige energie van de zon trekt zich nu zachtjes terug. De vrouwelijke energieën nemen het over. Twee bijzondere planten spreken hier tot de verbeelding. Het eenheidsymbool van verandering, de salomonszegel (Polygonatum odoratum) en de vrouwelijkheid van Sint-Janskruid (Hypericum perforatum).


(Salomonszegel)

De salomonszegel heeft een dikke witte gedraaide wortelstok. De wortels van de vorige plantenstengels blijven achter op de wortelstok als cirkelvormige littekens. Over de oorsprong van de naam van de plant zijn uiteenlopende verhalen. De bekendste is dat de afdruk van littekens rondom de wortelstok lijken op een zegel. Zo kwam men op de naam salomonszegel, die beroemd was door de mystieke oosterse verhalen over de wijze koning Salomon.

Nog een verhaal is dat de tekens, die verschijnen wanneer de wortel dwars wordt doorgesneden, op Hebreeuwse tekens lijken. Salomon, die kennis had van de verscheidenheid van planten en de deugden van wortels, heeft zijn zegel gezet op de wortel om de waarde van de geneeskrachtige wortel te bevestigen. Onder de vroegere schrijvers was de plant bekend als de Damezegel en St. Maryzegel (Sigillum Sanctae Mariae).

De stempels (littekens) kunt u veilig verwijderen zonder de plant te beschadigen. Alleen de wortelstok wordt gebruikt, de rest is voornamelijk giftig. De wortelstok kan vers of gedroogd worden gebruikt, voor kompressen bij open wonden en kneuzingen.

U kunt er ook een balsem en tonicum van maken. Deze schijnt goed te helpen bij vrouwelijke klachten, zoals o.a bij menstruele krampen. Als je een zegel verpulvert en door een crème mengt, helpt het bij donkere wallen onder de ogen. Hier een uitgebreide link over de salomonszegel.

Rond 24 juni komt het Sint-Janskruid volop in bloei. Als u er Sint-Jansolie van maakt kleurt het rood. Men noemt dit ook Johannesbloed. De geboortefeestdag van de heilige Johannes valt op 24 juni. Zo werd het heidense midzomerfeest gekoppeld aan het katholieke geloof.


(Sint-Janskruid)

Sint-Janskruid heeft een helende werking op lichaam en geest. Het is werkzaam tegen depressies, nervositeit, angst, slapeloosheid en zenuwpijnen. Als u het blad tegen het licht houdt, lijkt het wel of het blad met kleine naaldjes is geperforeerd. Dit zijn doorzichtige klieren die etherische oliën bevatten. Volgens de signatuurleer betekent het dat Sint-Janskruid uitstekend geschikt is voor steekwonden. Het is helend bij zwellingen, bloedingen, reumatische pijnen, insectenbeten en open wonden.
 
Het is te gebruiken als olie en thee. Voor Sint-Jansolie neemt u alleen de bloemblaadjes. U zet de 1/3 bloemblaadjes in olijfolie. Zet dit twee weken in de volle zon. Schud het af en toe om. U ziet het rood worden. Na twee weken zeeft u de olie. Het is het best om de olie in een bruin flesje te bewaren. Dit middel is - zoals ondergetekende ondervond - uitstekend bij spierpijn, maar ook bij kneuzingen, spierscheuringen, bloeduitstortingen en huidaandoeningen. Blijf bij het gebruik van Sint-Janskruid uit de volle zon. Dit kan ernstige huidaandoeningen veroorzaken.

Voor thee gebruikt u één theelepel gedroogd kruid en schenk hierover één kopje kokend water. Laat dit vijf minuten trekken. Dit helpt tegen typische vrouwenklachten en nervositeit zoals boven beschreven. En als u geen heksen in u huis wilt, laat dan Sint-Janskruid om uw huis groeien, of hang het in uw huis. Niet dat het deze heks tegen zal houden.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Marsepars: Mooi spul die kruiden.
Dank, Hive Queen!
Cannot kill the Battery!!!
Op 31-07-2010 9:57:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Splash:
Marsepars:

Mooi spul die kruiden.
Dank, Hive Queen!

dank inderdaad: mijn toverboekje wordt steeds dikker, maar gezien de spam die ik in mijn mailbox krijg wacht het mannelijk deel der mensheid vooral op een (anti-im)potentiekruid. Liefst geshcikt voor Nederlands klimaat, zo fluistert men mij in het oor.
Op 01-08-2010 2:34:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Splash:

Marsepars:

Mooi spul die kruiden.
Dank, Hive Queen!

dank inderdaad: mijn toverboekje wordt steeds dikker, maar gezien de spam die ik in mijn mailbox krijg wacht het mannelijk deel der mensheid vooral op een (anti-im)potentiekruid. Liefst geshcikt voor Nederlands klimaat, zo fluistert men mij in het oor.

Internet... kent u dat?
http://www.mothernature.com/Library/Bookshelf/Books/41/49.cfm
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 01-08-2010 2:42:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden