Op onze hoofdzakelijk blauwkleurige bol zijn er verschillende plaatsen waar het bij wet verboden is/was om te sterven. Voor de allereerste keer dat deze wet van kracht werd moeten we terug naar de vijfde eeuw voor Christus. Toen werd op het Griekse eiland Delos, een eiland van de Cycladen, de wet 'verboden te sterven' om religieuze redenen afgekondigd. Het verbod om te sterven is eigenlijk een sociaal-politiek fenomeen of taboe waarbij meestal in een bepaalde politieke afdeling of in een welbepaald gebouw een wet van kracht wordt die zegt dat het verboden is om er te sterven.

Vandaag is het fenomeen in de meeste gevallen een satirisch protest dat gericht wordt aan politieke overheden die een uitbreiding van de gemeentelijke begraafplaatsen afkeurden, zodat er geen ruimte bijkomt voor extra graven. Spanje telt één dorp waar het verboden is om te sterven, Frankrijk had verschillende plaatsen waar de wet van toepassing was, terwijl er in Brazilië op dit ogenblik een zaak lopende is. In het Verenigd Koninkrijk is het traditioneel verboden om te sterven in de Koninklijke paleizen.

In Spanje is het verboden te sterven in het Andalusische Lanjarón. In het dorp met bijna 4.000 inwoners blijft deze wet van kracht zolang de overheid geen grond voor een nieuwe begraafplaats koopt. De burgemeester die de wet tekende verklaart dat dit ongebruikelijke bevel een reactie is op de politici die hem aanporren om snel een oplossing te vinden voor een probleem dat er al zeer lang is.

Het verbod om te sterven heeft zich in Frankrijk op drie plaatsen voorgedaan: in Cugnaux, Le Lavandou en Sarpourenx. De burgemeester van Sarpourenx liet zich door zijn collega uit Cugnaux inspireren omdat deze op die manier aan extra ruimte voor zijn begraafplaats raakte. Sinds het verbod om te sterven van kracht is in Sarpourenx telde het dorpje met circa 250 inwoners slechts één sterfgeval over het jaar 2007. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de burgemeester nog steeds geen toestemming om de gemeentelijke begraafplaats uit te breiden.

In Cugnaux ligt het probleem net iets moeilijker. Ook daar zitten ze met een begraafplaats die vol is, maar in Cugnaux sterven er ongeveer 60 mensen per jaar. De enige grond als uitbreiding van de bestaande begraafplaats die gratis ter beschikking stond grenst aan een militair munitiedepot. Het explosiegevaar zorgde er voor dat de regering de uitbreiding van de begraafplaats niet goedkeurde. Maar uiteindelijk heeft de regering de uitbreiding toch toegelaten.

Ongeveer 20 steden in Brazilië hebben op hun begraafplaatsen geen capaciteit meer voor nieuwe graven. In één van die steden, Biritiba-Mirim, loopt een zaak om bij wet het sterven te verbieden. De burgemeester heeft er al een openbare akte ingediend waardoor het voor de inwoners van stad verboden is om te sterven. Hoewel er geen specifieke strafmaatregelen voorzien zijn zal de burgemeester bij overtreding van de wet aanverwanten met een boete of een gevangenisstraf bekeuren. En dat allemaal om de overheid onder druk te zetten om extra grond voor de begraafplaats te bekomen. Maar er is meer aan de hand.

De belangrijkste reden voor de burgemeester om deze ongewone maatregelen te treffen is het feit dat de 28.000 inwoners van deze stad blijkbaar niet behoorlijk voor hun gezondheid zorgen waardoor ze kwetsbaarder worden voor de dood en de volle begraafplaats dus eigenlijk al relatief meer doden dan normaal bevat. Sinds de inhuldiging van de begraafplaats in 1910 zijn er al meer dan 50.000 mensen begraven in 3.500 graven en crypten. Al in november 2005 werd de begraafplaats vol verklaard en recent werden nog 20 overleden inwoners van de stad verplicht een crypte te delen; anderen werden onder de wandelpaden begraven.

Om zijn ongebruikelijk voorstel te steunen verklaarde de burgemeester dat 89 procent van de stad uit rivieren bestaat waarvan de meeste onder de stad stromen. Dat grondwater is een essentiële waterbron voor circa twee miljoen mensen in São Paulo en de resterende 11 procent is beschermd gebied als tropische wildernis. Publieke grond, vijf keer de omvang van de begraafplaats, werd achter de hand gehouden om plaats te bieden aan een nieuwe begraafplaats. Milieudeskundigen zijn er zeker van dat deze grond geen negatieve invloed zal hebben op de waterspiegel en het omringende tropische woud. De milieuraad besliste om de zaak grondig te bestuderen terwijl de regering zou helpen om een nieuwe verticale begraafplaats aan te leggen. Tot vandaag is er nog niets gebeurd en het verbod om te sterven is er nog steeds van kracht.

Er wordt vaak verondersteld dat het verboden is om te sterven in het Palace of Westminster (Houses of Parliament) en andere Koninklijke Paleizen. Er bestaat echter geen wet die verklaart dat een persoon niet mag sterven in een paleis, en wie het toch doet kan zelfs in aanmerking komen voor een begrafenis op kosten van het Koningshuis. Op 11 mei 1812 werd Spencer Perceval, de eerste minister, vermoord in de hal van het Lagerhuis. Van andere overlijdens in het paleis wordt meestal gezegd dat ze plaatsvonden in het St. Thomas' Hospital, het meest nabije ziekenhuis.

Marsepars: Mooi blog!

'Besluit u hier toch te sterven, dan zult u geëxecuteerd worden.'
Cannot kill the Battery!!!
Op 08-08-2010 9:04:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Kijk naar het probleem dat men met euthanasie heeft. 't Is hier ook nog net geen geschreven sterfverbod.
United as one. Divided by zero.
Op 08-08-2010 9:18:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Blasfemist:
3.14po:

Kijk naar het probleem dat men met euthanasie heeft. 't Is hier ook nog net geen geschreven sterfverbod.

Je mag best sterven, je mag het alleen niet bespoedigen. Het is natuurlijk belachelijk.
Wie dit leest heeft goede ogen
Op 08-08-2010 9:34:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kay-nine: Wat een verhaal mensen, ik besterf het zo ongeveer.....

Maar als het gaat om ruimtegebrek kunnen ze beter crematie verplichten dan sterven verbieden. Ook achterlijk natuurlijk, zoiets moet je zelf kunnen beslissen 'uiteindelijk', maar dan net iets minder gestoord.

Ik heb geen onderschrift.
Op 08-08-2010 11:01:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lifetime: Nu kunnen uit protest allemaal daar gaan sterven maar..... dan schrijft er hier niemand meer wat zinnig! Dus zwijgen we de zaak maar dood.
Live kost Time
Op 08-08-2010 13:59:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fumer tue: Oh death, where is thy sting? O grave, where is thy victory?

Mooi.
Op 08-08-2010 15:34:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : het probleem van sterven is dat leuke mensen er sneller een hobby van maken dan nare mensen

Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 08-08-2010 16:33:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
antitoerisme :

het probleem van sterven is dat leuke mensen er sneller een hobby van maken dan nare mensen


Ben ik even blij dat ik een vervelende rotzak ben!
Cannot kill the Battery!!!
Op 08-08-2010 19:03:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Ik lach me dood.
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 24-08-2010 19:54:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
vosje:

Ik lach me dood.

Dat mag niet, Vosje!
Is it electrickery?
Op 24-08-2010 19:55:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Emie :

vosje:

Ik lach me dood.

Dat mag niet, Vosje!

Cannot kill the Battery!!!
Op 24-08-2010 20:15:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden