De Aarde zou een zodanige invloed uitoefenen op de kern van Venus dat onze planeet ook de controle over de rotatie van Venus beheerst. Wanneer de Aarde en Venus in hun baan rond de zon op hun dichtste punt ten opzichte van elkaar staan - de eerstvolgende keer is op 29 oktober 2010 - laat Venus steeds haar zelfde kant zien. Deze eigenaardigheid zou het gevolg kunnen zijn van de subtiele invloed van de aantrekkingskracht van de aarde op Venus waardoor de rotatiesnelheid van de tweede planeet van ons zonnestelsel beïnvloed wordt.

Toen deze veronderstelling decennia geleden het daglicht zag werd ze genegeerd toen bleek dat Venus te snel roteerde om een dergelijke zwaartekrachtresonantie te ontwikkelen. Maar volgens de berekeningen van Gérard Caudal van de Universiteit van Versailles-Saint Quentin kan de Aarde (nog steeds) een invloed uitoefenen op de kern van Venus en zo mede de rotatiesnelheid controleren.

Om de hypothese van Caudal enige geloofwaardigheid aan te meten zou Venus, net als de Aarde, een vaste kern in een vloeibare toestand moeten hebben. Deze samenstelling moet de kern toelaten langzamer te roteren dan de rest van de planeet. De kern zou ook nog asymmetrisch of homogeen moeten zijn zodat de aantrekkingskracht van de Aarde een variabele trekkracht op een roterende Venus uitoefent.

Het is net deze laatste vereiste die volgens Jean-Luc Margot van de Universiteit van Californië de hypothese van Caudal voor een probleem stelt: "Om een resonantie te handhaven moet de kern van Venus zich serieus uit het centrum bevinden." En volgens David Stevenson van het California Institute of Technology in Pasadena neigen onvolmaaktheden in planetaire kernen te verdwijnen omdat kernen heet zijn en onder hoge druk staan.

Toch vinden zowel Margot als Stevenson de resonantietheorie van Caudal het onderzoeken waard: "De veranderingen in de rotatie van Venus door middel van radarobservaties in de gaten houden zou kunnen onthullen wat er binnenin de planeet gaande is."

AlfredJKwak: Hij is flauw maar ik kan het niet laten:

Ik had meer verwacht dat Mars aantrekkingskracht zou uitoefenen op Venus, of andersom. Immer de dames komen van Venus en de mannen van Mars.

Op 12-08-2010 13:16:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Paco: Misschien is Venus deels hol van binnen.
Op 12-08-2010 14:35:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: 't Is een leuke theorie. Maar er zitten wel een hoop 'alsen' bij.
En vooral de theorie dat de aarde aan een onevenwichtig stuk kern van Venus staat te trekken. Dat doet de zon toch ook?
Die staat ook veel harder te trekken aan Venus dan de aarde en toch staat Venus niet stil.
No shit, Sherlock
Op 12-08-2010 14:42:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Inderdaad Pieter, ik lees ook heel wat "zou". En met "zou" kan men véél beweren. Het zou nieuws kunnen zijn. Het zou interessant kunnen zijn.

Maar daarom IS het dat nog niet.

(bericht gewijzigd op 12-8-2010 17:59:35)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 12-08-2010 17:59:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Volgens mij is het 'als' redelijk inherent aan grenswetenschappelijke zaken?
ech?
Op 12-08-2010 18:26:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dutchdl: Dutchdl start Celestia nog maar eens op, altijd leuk.
Si le vin te gĂȘne dans ton travail, supprime le travail.
Op 13-08-2010 7:46:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden