Volgens wetenschappers is er voor nonsens zoals bijgeloof en magie geen plaats in onze moderne wereld. Waarom bijvoorbeeld hout aanraken (of afkloppen), een handeling die vandaag nog veelvuldig uitgevoerd wordt om het lot gunstig te stemmen, als de actie geen enkele, maar dan ook geen enkele, reactie (lees impact) heeft? Maar voor een heleboel mensen zijn er - wat de wetenschap ook maar beweert - dingen tussen hemel en aarde die we niet kennen.

Bij het aanraken van hout om het lot gunstig te stemmen weten de meeste mensen niet waarom ze het überhaupt doen. Het is een handeling en uitdrukking die ze van anderen hebben overgenomen. De praktijk vindt zijn oorsprong in oude tijden toen heidense godsdiensten zowat overal de plak zwaaiden. In die periode werden bepaalde bomen zoals de eik, wilg en hazelaar als heilig beschouwd en wie de boom aanraakte erfde de beschermende krachten.

Volgens professor in de psychologie Stuart Vyse, verbonden aan de Universiteit van Connecticut en auteur van het boek 'Believing in Magic: The Psychology of Superstition' (1997), worden Amerikanen steeds meer bijgelovig en minder geïnteresseerd in wetenschap. Vyse vermoedt dat het geloof in magie en het bovennatuurlijke door de media aangestuurd wordt. Als voorbeeld haalt hij de stijgende populariteit van mediums aan; het paranormale verkoopt goed en magisch-mythische tv-series en films werken bevorderend.

Films en boeken als 'Harry Potter' en 'Lord of the Rings' zijn immens populair. De beelden scheppen kindertovenaars, druïden en wezens met magische en mythische kenmerken die bij een bepaald publiek een illusie van bescherming creëren. Er zijn zelfs aanwijzingen dat sommige individuen meer aandacht besteden aan het magische wanneer ze stress of bedreiging ervaren. Zo ontdekte professor Giora Keinan van de Universiteit van Tel Aviv tijdens de Golfoorlog dat mensen die in de gevarenzone voor raketaanvallen woonden meer bijgelovig waren dan hun medemensen in de niet door raketten bestookte zones.

Bijgeloof scheert ook hoge toppen bij gokkers. De meesten onder ons hebben op bepaalde ogenblikken of in bepaalde situaties de overtuiging dat de kans op winst in hun voordeel is. Gokkers zijn waarschijnlijk de meest bijgelovige mensen: ze gebruiken een gelukspen om weddenschappen in te vullen, laten een mascotte beslissen of volgen zelfs een welbepaald ritueel.

De gedachten van gokkers zijn een passionele bezigheid voor Dr. Gerda Reith, socioloog bij de Universiteit van Glasgow. Reith is ervan overtuigd dat bijgeloof een positieve levenskracht kan zijn: als je kan uitwerken wat er gaat gebeuren geeft het je een gevoel van controle en dat gevoel maakt je gelukkig. In die betekenis is het een zinvolle manier van denken omdat het alternatief het fatalisme is van 'ik kan er toch niets aan veranderen'.

 

Hoe sterk de wereld van bijgeloof en magie heropleeft wordt duidelijk in een rapport van professor Steve Smith, historicus bij de Universiteit van Essex. Zowel China als Rusland deden er jaren aan een stuk alles aan om het populaire bijgeloof en magie uit te bannen. Vandaag investeren de Chinezen enorm veel geld in voorouderlijke tempels, terwijl hekserij en spirituele genezingen steeds populairder worden bij huwelijken. In Rusland werden destijds tarotkaarten verboden; vandaag is waarzeggerij een modetrend en hekserij een vast begrip.

Heksen werden in het Westen jarenlang van alles en nog wat in verdenking gesteld (denk maar aan de heksenvervolging in Europa die tussen 1330 en 1720 vele tienduizenden onschuldige slachtoffers eisten), maar in de Verenigde Staten en andere westelijke machten van vandaag groeit - vooral bij jongeren - de interesse in hekserij.

Als een perfect rationeel wezen hebben we in ons leven geen controle over gebeurtenissen in de toekomst, tenminste niet in de reële betekenis. Negeert u de zwarte kat die uw pad kruist? Loopt u onder een ladder door? U kunt bewust het mogelijke gevaar negeren, maar uw onderbewustzijn niet? Weet dat uw lot het meest frustrerende ding is om te weten.

Ishtar: Ik ben absoluut niet bijgelovig, en als kind al kwelde ik mijn moeder -die dat wel is- met veelvuldig onder ladders doorlopen, liefst nog op vrijdag de 13de, en als ik dan ook nog op een putdeksel kon stappen was het plaatje helemaal compleet. Tegenwoordig doe ik dat mijn arme moessie niet meer aan, want zelfs al kent en begrijpt ze de oorsprong en onzin van bijgelovigheid, het verandert niets voor haar. Eens stopte ze zelfs de auto langs de kant van een provinciale weg omdat ik per sé een uitspraak moest afkloppen op een boom (geen ongelakt hout aanwezig in de auto..)! Ze deed het af als grapje, maar ik weet dat het haar anders niet lekker had gezeten.
En er zijn zoveel mensen als mijn moeder. Vreemd in deze moderne tijd. Leuk om er een artikel over te lezen!
Ik raad iedereen aan eens de aflevering 'superstition' uit de Trick of Treat serie van Derren Brown te bekijken. Hij illustreert hierin op hilarische wijze hoe bijgelovig de moderne mens nog is.
Op 14-08-2010 8:47:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: volgens mij zijn er verschillen in bijgeloof. je hebt bijgeloof dat een mens zijn leven beheerst en er geen dag voorbij gaat of het bijgeloof is actief. er staat altijd wel ergens een ladder tegen de muur of er hangt een spiegel, overal zie je zwarte katten en wat voor mensen zonder bijgeloof totaal niet opvalt lijkt voor mensen met bijgeloof wel in neonkleuren te bestaan. je hebt ook het bijgeloof dat in bepaalde situatie's een rol speelt. kerstliedjes, weerrijmpjes, gelukswensen, beterschapswensen, kaarsjes branden enz. enz. je kunt dit allemaal bij het bijgeloof schuiven maar dan wel met de erkenning dat deze dingen meestal wel een positief gevolg hebben. het geeft namelijk een gevoel van hoop, betrokkenheid en liefde voor elkaar. en dat lijkt me zeker in deze materialistische tijd zelfs van levensbelang.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 14-08-2010 9:45:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: Er is zit een verschil tussen bijgeloof en paranormale zaken. Het wordt wel kundig door mekaar gehaald door onze linkerhersenhelft professoren.

Geloven is sowieso iets waar je voorzichtig mee moet zijn. De waarheid verkennen en leren toepassen is bijna onmogelijk als je rigide geloofd. Niet alleen bijgeloof, maar ook het geloof in de religie die de wetenschappelijke methode is. Wetenschap is een breed begrip, maar op een of andere manier denken veel mensen dat wetenschap en spiritualiteit niet samen gaan. Terwijl veel wetenschappers toch echt religieus/spiritueel zijn ingesteld. Typisch gevalletje bijgeloof dat dit niet zo zou zijn
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op 14-08-2010 11:09:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: Afkloppen werkt!!!!
Op 14-08-2010 11:12:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
welja:
...het geeft namelijk een gevoel van hoop, betrokkenheid en liefde voor elkaar. en dat lijkt me zeker in deze materialistische tijd zelfs van levensbelang.

Dat is het nut van 'ik duim/bid voor je' of 'ik brand een kaarsje voor je', die goede intentie komt altijd over. Ook als de ontvanger het niet van te voren weet. Als je iemand 'good vibrations' stuurt, zal dat een ander effect hebben dan dat je iemand vurig dood wenst. Ook op jezelf trouwens. Haat verteert.
Is it electrickery?
Op 14-08-2010 0:27:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: politici hebben vaak een houten hoofd, dan helpt afkloppen mischien wel.
Op 14-08-2010 14:43:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Omschrijf bijgeloof. Wat voor de een bijgeloof is, is voor de ander een 'hoofd'geloof.
No shit, Sherlock
Op 14-08-2010 19:26:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: Zwarte katten zijn net zo lief.
Op 14-08-2010 19:29:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
oesermaatra0069: Ik moet even afkloppen
Ik doe dat nog niet zo lang want ik was er niet bekend mee. En of het nou helpt: mwah... maar het is wel leuk. En het boeit ook niet of het gelakt of ongelakt is. Als ik maar lekker kan kloppen!

Hout is mijn ogen prachtig dat er voor-christelijke culturen waren die bomen aanbidden vind ik niet zo gek. Het zijn mooie mysterieuze wezens waarbij ik een soort van geborgenheid krijg als een paraplu tegen het enge "iets". Trouwens een weetje: wist je ook dat in het oude Egypte bomen werden aanbeden: de sycromoor als een symbool van Isis. Ook in Palestina (huidig Israel) werden bepaalde bomen Baäl genoemd. De Yggdrasil van de Noorse goden. Boeddha kreeg onder een boom zijn verlichting en sindsdien wordt deze boom ook aanbeden. Google maar eens even op sacred tree en je ziet zelfs dat de Christenen van tegenwoordig er aan mee doen.
Jij bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam? zei Brigadier Bullebas.
Op 15-08-2010 13:10:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Waanideën, welnee.

Groetjes,
God
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 15-08-2010 18:06:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Chris de Boden:

Waanideën, welnee.

Groetjes,
God

Cannot kill the Battery!!!
Op 15-08-2010 18:08:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: Afkloppen heeft geen impact ??

volgens mij is het gewoon een voorbeeld van non-verbale communicatie.

evenals gezichtsuitdrukking en andere gebaren je kunt het gebruiken om dingen "kracht" bij te zetten.


Afwezigheid bewijs God is Bewijs dat Hij nooit heeft bestaan...
http://www.huffingtonpost.com/victor-stenger/the-evidence-against-god_b_682169.html

(bericht gewijzigd op 16-8-2010 15:23:30)
Op 16-08-2010 14:19:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Bijgeloof brengt ongeluk.
United as one. Divided by zero.
Op 16-08-2010 18:15:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
3.14po:

Bijgeloof brengt ongeluk.Daarom geloof ik er ook niet in!
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-08-2010 18:44:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Carl Gustav Jung grondlegger moderne psychologie, stoeide met het begrip 'synchroniciteit'. Gewone psychologie weet dat door gespreksterapie het denken veranderd en mensen dan andere dingen uitlokken. Zo kan je een mascotte hebben wat een idee belichaamd. Gebeden richten je op God. Zo is een mens inderdaad een batterij'tje. Carl Gustav Jung ontdekte dat de I Ching zinvolle synchrone antwoorden gaf, dus in die zin bestaat toeval niet.
(bericht gewijzigd op 17-8-2010 22:16:47)
Op 17-08-2010 14:06:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Gelovige waanideeën, véél gevaarlijker.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 17-08-2010 19:47:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Uiteindelijk zijn het je eigen keuzes die de meeste invloed hebben op jouw leven. Je kan je keuzes natuurlijk laten afhangen/beïnvloeden door je (bij)geloof. Ziedaar de invloed die gelovigen zeggen te merken in hun leven.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-08-2010 11:13:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
brokkie: bijgeloof??
ik denk dat bijgeloof juist een uiting is van je (vaak onbewuste)intensies.
maw.
bijgeloof geeft de onuitgesproken minder zichtbare richting van je leventje weer.
dit in tegenstelling tot "geloof" waarbij alles gericht is op uiterlijke kenmerken(alles volgens voorgeschreven rituelen,uitingen en richtingen)gecontroleerd dus !
ik denk dat het wezenlijke verschil tussen geloof en bijgeloof zit in dat bijgeloof nog niet volgehangen is met regeltjes(niet afgebakend)
en geloof volledig afgebakend is door verzonnen regeltjes

verder vind ik het een opmerking van niks, dat bijgeloof zou leiden tot ongeluk....
ik denk dat dit gebaseerd is op dat wanneer je geloofd, je bij een collectief behoord
bijgeloof word vaker als iets individueels bezien.
en een individu zou minder kans van slagen hebben van z'n droom dan dat een hele groep de droom duwt.
verder denk ik dat een bijgeloof eenvoudig tot een "regulier" geloof kan transformeren,maar een geloof niet naar bijgeloof...
Op 27-08-2010 11:30:05 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ brokkie

Bijgeloof is een uiting van angst.
Die rituelen zijn een soort van voorbehoedsmiddelen tegen mogelijke rampspoed, ongelukken, een zekere dood en zelfs tanden door lippen.
Je reinste bullshit, dus.

Je kan jezelf wel helemaal volhangen met amuletten en biostabils en magneetarmbandjes,totdat je erbij loopt als een kerstboom, maar dat is nog steeds geen garantie dat je met je ogen dicht de ring van Amsterdam kunt oversteken tijdens de spits en het overleeft.

Dus in die zin brengt bijgeloof meer ongeluk dan niet geloven.
Je kan beter gewoon je doppen open houden...
Cannot kill the Battery!!!
Op 27-08-2010 19:54:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden