Wereldwijd zijn meer dan één miljard volwassenen en ongeveer 17.6 miljoen kinderen onder de 5 jaar te zwaar, 300 miljoen van hen zijn obees...

Een obees persoonJunk food is eigenlijk een algemene term voor elk soort voedsel dat verondersteld wordt ongezond te zijn en een zeer lage voedingswaarde heeft. Bekende voorbeelden van junk food zijn o.a. hamburgers, snoep, soda’s en zoute snacks als chips and patat, dan heb je nog de vele aantallen meer 'onopvallende junk foods'

Een eetpatroon rijk aan junk food is door verschillende overheidsinstellingen en non-profit gezondheidsorganisaties erkend niet goed genoeg te zijn om aan een uitgebalanceerd en evenwichtig eetpatroon te kunnen voldoen.

Niet voor niets is de term junk food (als protest naam ontstaan) door de jaren heen door verschillende groeperingen, die recht tegenover de fast food industrie staan, gebruikt om zo hun ongenoegen te laten blijken.

De officiële fast food term - de snelle hap - zou wel eens geïmpliceerd kunnen gaan worden met fast van: snel overgewicht krijgen of fast van: een snelle dood tegemoet gaan, als je de alarmerende cijfers tenminste ziet van de toename van overgewicht en de daardoor toename van hart en vaat ziekten:

Wereldwijd zijn meer dan één miljard volwassenen te zwaar en 300 miljoen van hen zijn obees - Wereldwijd zijn ongeveer 17.6 miljoen kinderen onder de 5 jaar te zwaar - In Nederland waren begin jaren '80 iets meer dan 3 op de 10 personen van twintig jaar en ouder te zwaar, in 2000 waren dit er 4 op 10 (40%)

Ernstig overgewicht (obesitas) komt bij iets minder dan 1 op de 10 personen voor (ongeveer 10%): dit is bijna twee maal zo veel als in 1981 - Van de Nederlandse kinderen van 5 tot 11 jaar had in 1980 4% obesitas en in 1997 10% - De prevalentie van obesitas bij kinderen is in Nederland van 1980 tot 1997 verachtvoudigd - Obesitas komt in Nederland voor bij kinderen vanaf 3 jaar - 70% van de kinderen met overgewicht heeft ook overgewicht als volwassene (versus 7% van kinderen zonder overgewicht).

Deze cijfers zijn echter zo alarmerend hoog vanwege o.a. het veelvuldige gebruik van junk food, aangezien dat zeer veel vet, suikers, toxische chemicaliën en weinig proteïnen en vitaminen bevat.

Daarnaast is het bijzonder rijk aan lege calorieën en bevat vele 'voedingsverrijkingen' die er voor zorgen dat de smaak, textuur/uiterlijk en kleur sterk aangepast worden zodat het plaatje er nog mooier uit ziet, teminste het plaatje van het eten, niet van de gezondheid.

Het is de leidende (ook met lange ij) oorzaak en bron van overgewicht, gebitsproblemen, verhoogde kans op diabetes en hartklachten, etc. Als b.v. kinderen eenmaal beginnen met junk food zal hun gebruik van proteïne en vitaminen waardig eten sterk dalen en melk en gezonde fruitdrank worden al snel vervangen door softdrink.

Deze veranderingen kunnen een tekort aan calcium (aangezien de door soda vervangen melk daar de rijkste bron van is), vitaminen en proteïnen genereren en bevorderen daardoor gezamenlijk een zeer slechte gezondheid, zwakke botten en een niet officieel bewezen maar wel merkbare verslechtering van het algemene mentale en psychische welbevinden.

Desondanks bestaat junk food toch al erg lang omdat het relatief goedkoop is om te produceren, het wordt met het haast iconische karakter goed gegeten, en het heeft erg veel smaak vanwege het hoge vet, sodium of suiker gehalte en is daarom ook aantrekkelijk voor de smaakpapillen.

Ondanks de (in de junk food locatie vaak niet duidelijk aangegeven) kennis van al deze toevoegingen, tekortkomingen en overdaad aan slechte voedingsstoffen, en door de psychologische prikkels en miljarden dollars reclame uitgaven was, is, en blijft junk food toch erg populair.

Wat de meeste mensen dus zelf of door de slechte voorlichting nog steeds niet goed genoeg beseffen of grotendeels blijven negeren is het feit dat junk food bewezen en erkend zeer slecht voor de gezondheid is, zeker voor de jonge beïnvloedbare kindergroep aangezien die vooral door het speelgoed, speeltuintjes en tekenfilmpjes (die vaak bij junk food locaties aanwezig zijn) naar binnen gelokt worden.

Een verhelderende documentaire over fast food / junk food is Super Size Me. Welke overigens beslist niet in goede aarde is gevallen bij de Amerikaanse fastfoodketens:

Regisseur Morgan Spurlock heeft zich een maand lang driemaal per dag volgepropt met Big Macs, McChickens en frieten. Spurlock hanteerde daarbij vier eenvoudige spelregels:

1) Hij mocht alleen eten wat er aan de balie te koop was (inclusief water!)

2) Alleen super size menu's indien het hem werd aangeboden.

3) Hij moest ieder product van de menukaart minimaal één keer eten.

4) Geen maaltijd overslaan: dus ontbijt, lunch en avondeten van McDonald's.

De gezondheidstoestand van de filmmaker was na een maand zorgwekkend; Spurlock was twaalf kilo zwaarder geworden, zijn vetmassa steeg met ruim 30% en zijn cholesterolgehalte rees de pan uit.

Het doel van deze documentaire is om de Amerikaanse fastfoodketens op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Filmmaker Spurlock heeft met zijn film een heuse pr-oorlog ontketend. De Amerikaanse consumenten gaan steeds meer aandacht besteden aan gezond voedsel, waardoor McDonalds de komende tijd minder klanten kan verwachten.

Ondertussen zijn de super sized meal (met extra veel friet en vlees) van het menu geschrapt. Hiervoor zijn gerechten op basis van yoghurt en salades in de plaats gekomen. 'Super Size Me' is bekroond tijdens het Sundance Film Festival 2004.

Al met al reden genoeg om voorzichtiger te worden met het gebruik van junk food en misschien meer te gaan bewegen.

Klik hier voor wat tips over voeding en beweging.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden