Een hele tijd geleden ontdekten wetenschappers geheimzinnige cirkels op het grondgebied van de oude Russische stad Arkaim, een stad die gedateerd wordt naar de zelfde periode als het oude Egypte en Babylon. Arkaim was een nederzetting van de Sintasjta-Petrovkacultuur en wordt in verband gebracht met Indo-Iraniërs. 4000 Jaar geleden boekte deze oude Arische beschaving een ongelooflijke technologische vooruitgang. Vadim Chernobrovy en een groep Russische onderzoekers zijn onlangs uit het geheimzinnige gebied teruggekeerd.

In 2005 bezocht de toenmalige president Putin één van de geheimzinnigste plaatsen op aarde: de ruïnes van het oude Arkaim, aan de rand van de stad Tsjeljabinsk, net ten noorden van de grens met Kazachstan. Historici, archeologen en ufologen hebben vele jaren geprobeerd om de geheimen van de stad te ontrafelen. Welke beschaving leefde meer dan 4.000 jaar geleden in Arkaim? Hoe slaagden de mensen van deze oude beschaving er in om een ongelooflijke technologische vooruitgang te boeken die vandaag de dag nog steeds niet te verwezenlijken lijkt?

Normaal gezien zou de Arkaim vallei - in het zuiden van de Oeral - in 1987 overstroomd worden. De plaatselijk autoriteiten wilden er een waterreservoir creëren om uitgedroogde gebieden te kunnen irrigeren, maar wetenschappers vonden in het centrum van de vallei vreemde cirkels. De plaatselijke autoriteiten gaven de archeologen 12 maanden om het gebied te onderzoeken. De eerste verbazingwekkende ontdekking was dat Arkaim even oud als Egypte en Babylon, en een beetje ouder dan Troje en Rome was.

Gennady Zdanovich, de voorzitter van de archeologische expeditie in de Oeral, moest aan de regionale ambtenaren de wetenschappelijke betekenis van Arkaim bewijzen. "We bereikten iets wat absoluut onmogelijk leek te zijn: het miljoenen kostende bouwproject in het gebied werd afgeblazen.", zei Zdanovich.

De archeologische opgravingen in Arkaim tonen aan dat de inwoners behoorden tot een van de oudste Indo-Europese beschavingen, meer bepaald de tak die als de Arische cultuur wordt aangeduid. Arkaim bleek niet alleen een stad, maar ook een tempel en een astronomisch waarnemingscentrum te zijn.

"Een helikoptervlucht boven Arkaim geeft u een ongelooflijke indruk. De reusachtige concentrische cirkels in de vallei zijn duidelijk zichtbaar. De stad en de buitenwijken zijn allen ingesloten in cirkels. Wij weten niet nog wat de bedoelingen van deze gigantische cirkels zijn. De cirkels kunnen voor verdedigende, wetenschappelijke, onderwijzende, of rituele doeleinden gemaakt zijn. Sommige onderzoekers denken dat de cirkels als landingsbanen voor een oud ruimtevaartcentrum gebruikt werden.", aldus Zdanovich.

Het archeologisch onderzoek wees uit dat de oude stad uitgerust was met een vreemd rioleringssysteem met straatkolken die moest vermijden dat de stad bij hevig onweer onder water kwam te staan. Betimmerde vloeren en huizen gemaakt uit een vuurvaste substantie moesten voor de brandveiligheid zorgen. Het was een zeer sterke samenstelling aangezien de resten ervan in de ruïnes van de hele stad terug te vinden zijn.

Ieder huis was uitgerust met alle 'moderne gemakken' zoals onder andere een waterbron, een oven en een koepelvormige voedselopslagruimte. De waterbron vertakte zich in twee ondergrondse geulen: een naar de oven en de andere naar de voedselopslagplaats. De geulen werden gebruikt om de oven en de voedselopslagplaats van een koele luchtstroom te voorzien. De koele lucht zorgde ook voor een krachtige stuwkracht in de oven zodat het mogelijk was om er brons te smelten. Het centraal gelegen vierkant was het enige vierkant in de stad. De vuursporen, die volgens een bepaald patroon op het vierkant voorkomen, doen vermoeden dat dit een plaats voor bepaalde rituele doeleinden was.

Het is duidelijk dat Arkaim volgens een eerder ontworpen plan als één enkel ingewikkeld complex - dat ook accuraat georiënteerde astronomische voorwerpen omvatte - gebouwd werd. Ondertussen borstelen archeologen methodiek het stof van de oude bouwstenen om de levensstijl van de inwoners van Arkaim te recreëren. En ufologen gaan verder met het bestuderen van een heleboel geheimzinnige fenomenen in Arkaim: onverklaarbare stroomschommelingen, magnetische veldspanningen, temperaturen, etcetera.

Bounty: Interessant hoor. Ik had er tot nu toe nog nooit van gehoord of over gelezen. Thanks!
De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de zaken waar jij onbewust bekwaam goed in bent !
Op 03-09-2010 8:49:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Platoon: Het betreft een nederzetting waar ongeveer 2000 mensen kunnen hebben gewoond. Het is daarom overdreven om het over 'stad en buitenwijken' te hebben. De 'moderne gemakken' bestonden uit voor ons primitieve constructies en om er een ruimtevaartcentrum in te kunnen zien moet van de psychedelica zijn gesnoept. Of je moet een chauvinistische Rus zijn die een Russische pendant van Stonehenge, Nazca en Rome op de kaart wil krijgen.
Op 03-09-2010 9:06:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: lijkt wel of er een meteoriet net boven die heuvel geexplodeerd is
Op 03-09-2010 10:59:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Platoon:
Een reconstructie. Doet niet erg denken aan een ruimtevaartcentrum.
Op 03-09-2010 11:19:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: wat is de schaal Platoon ?
Op 03-09-2010 11:21:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Platoon:
Tunnelforce9:

wat is de schaal Platoon ?

Wordt niet opgegeven. Maten staan op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Arkaim
Daarmee kun je het wel zo'n beetje schatten. Ben je van plan het na te bouwen .
(bericht gewijzigd op 3-9-2010 11:50:27)
Op 03-09-2010 11:48:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: @Platoon ik heb zo het idee dat het net niet in mijn tuintje gaat passen..


De nederzetting besloeg ongeveer 20.000 m². De doorsnee van de omringende muur was 160 m. Hij was gebouwd van aarde die in een houtskelet was gestort een aangestampt, versterkt met ongebakken bakstenen van klei. De muur was 4-5 m dik en 5,5 m hoog. Om de nederzetting heen lag een 2 m diepe gracht.

De nederzetting had vier ingangen door de binnen- en buitenmuren, met de hoofdingang op het westen. De woningen hadden een oppervlakte van tussen 110 en 180 m². In de buitenste huizenring stonden 39 of 40 woningen, met een ingang aan een cirkelvormige straat in het midden van de nederzetting. In de binnenste ring stonden 27 woningen, opgesteld langs de binnenmuur, met deuren naar het binnenplein dat 25 bij 27 m mat.
Op 03-09-2010 0:51:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 03-09-2010 18:57:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fluwijn:
De woningen hadden een oppervlakte van tussen 110 en 180 m². In de buitenste huizenring stonden 39 of 40 woningen, met een ingang aan een cirkelvormige straat in het midden van de nederzetting. In de binnenste ring stonden 27 woningen, opgesteld langs de binnenmuur, met deuren naar het binnenplein dat 25 bij 27 m mat. De centrale straat werd gedraineerd door een afgedekt kanaal. Zdanovich schatte dat er 1500 tot 2500 mensen in de nederzetting gewoond kunnen hebben.

Da's euh...minstens 22 bewoners per woning...? Nu waren het best grote woningen, maar toch heb ik het idee dat we nog een paar woningen over het hoofd gezien hebben. *pakt schepje*
Op 03-09-2010 22:36:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JFK: 22 per woning klink wel logisch voor die periode, dat is wel ongeveer een uitgebreide familie, 38 daarintegen word een beetje druk.
Dan moet je ook een flinke voedselopslagruimte hebben, wat ook weer plek inneemt, 1500 kun je wel als maximum zien denk ik.

Ik vraag me wel af waarom iedere woning moest beschikken over een oven waarmee je brons kunt smelten.
Dat sugereert dat het een productie punt was dat een contstante levering van koper en tin ontving uit het nabije Ural gebergte.
Voor eigen gebruik is die capaciteit overdreven, waaruit te concluderen is dat het een schakel was in een groter geheel, het geproduceerde gereedschap werd waarschijnlijk doorverhandeld.

Het was dus hoogst waarschijnlijk niet een op zich zelf staande nederzetting, maar deel van een grotere en redelijk ver gevorderde beschaving, wat voor een dergelijk noordelijk gelegen nederzetting opzienbarend is.

Waar is dat centraal gelegen vierkant trouwens?
Ik zie toch echt niets anders dan een cirkel in het midden, bedoelen ze soms dat rechthoek bovenaan in de buitenste huizen rij?
(bericht gewijzigd op 4-9-2010 7:55:20)
Op 04-09-2010 7:47:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feinstein: Het echte mysterie is natuurlijk de vraag wat R2D2 op die heuvel doet.
Op 04-09-2010 23:13:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: en er zijn heel wat meer aanwijzingen dat er een hoogstaande cultuur in de oeral leefde tussen nu en ongeveer 40.000 jaar geleden, dit is letterlijk maar 1 van de honderden vergelijkbare vindplaatsen, waarvan het overgrote deel nog nauwelijks (h)erkend word...

ik gok er op dat er in de omgeving van dit bouwwerk heel wat mineralen en metalen te vinden zijn, zoals goud en koper, want dat is wat deze mensen over het algemeen aantrok (en dat word mogelijk bevestigd door de smeltovens in de huizen)

dit patroon, bouwstijl en soort cultuur kan je rond de hele wereld vinden, volgens sommigen zijn er letterlijk miljoenen van dit soort nederzettingen geweest waarvan nog maar enkele tientallen tot honderden goed onderzocht zijn...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-09-2010 21:16:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden