In 1672 ontdekte de Italiaanse astronoom en ingenieur Giovanni Domenico Cassini, één van de prominente astronomen uit die tijd, een object in de nabijheid van Venus. Had hij een maan van Venus gezien? Cassini besloot zijn ontdekking niet publiek te maken, maar toen hij in 1686 het object opnieuw kon observeren maakte hij aantekeningen in zijn dagboek. Hij schatte de diameter van het object op een vierde van de diameter van Venus.

Giovanni Domenico Cassini (8 juni 1625 – 14 september 1712)
(Giovanni Domenico Cassini, 1625 - 1712)

In de jaren die volgden werd het object nog door andere astronomen waargenomen: de Britse wiskundige, optieker en telescoopbouwer James Short (1740); de Duitse wiskundige, architect, astronoom en cartograaf Andreas Mayer (1759) en de wiskundige en astronoom van Italiaanse afkomst Joseph-Louis Lagrange (1761). Lagrange was niet de enige die in 1761 het object observeerde: het werd in totaal 18 keer gespot door vijf verschillende waarnemers. Daarvan waren vooral de observaties van ene Scheuten (6 juni 1761) interessant. Toen hij Venus bij zijn doorgang over de Zon observeerde zag hij een kleinere 'vlek' die Venus volgde. Samuel Dunn (Chelsea, Engeland) observeerde deze doorgang van Venus ook, maar hij zag de 'vlek' niet.

In 1764 werd het object opnieuw meermaals gezien door twee verschillende astronomen. Andere waarnemers probeerden om het object te zien, maar ze faalden bij hun zoektochten. Hierdoor werd de astronomische wereld van toen geconfronteerd met de controverse dat niet alle astronomen de maan van Venus konden zien of zelfs vinden. En zo ontstond een waaier van verklaringen voor het fenomeen, waaronder optische illusies. Vier jaar later zag de Deense astronoom Christian Pedersen Horrebow in Kopenhagen de satelliet van Venus. Drie astronomen, waaronder Frederick William Herschel, één van de grootste astronomen aller tijden, verrichtten onderzoek naar het object, maar geen enkele van hen kon de maan van Venus vinden.

William Herschell
(William Herschel, een Britse componist, organist, muziekleraar en astronoom van Duitse origine, 1738 - 1822)

In 1884 kwam M. Hozeau, de vroegere directeur van het Koninklijke Waarnemingscentrum van Brussel, met verschillende hypothesen op de proppen. Door de beschikbare observaties te analyseren berekende Hozeau dat de maan van het Venus iedere 1080 dagen dicht bij Venus verscheen. Hij besloot dat het object een planeet was die in 283 dagen rond de Zon draait en zo iedere 2,96 jaar een conjunctie vertoont met Venus. Het was Hozeau die het object de naam Neith gaf, naar de naam van de oud-Egyptische beschermgodin (pre-dynastieke periode) van de steden Saïs en Esna.

Neith (Egyptische godin)
(Egyptische godin Neith)

Drie jaar na het verschijnen van Hozeau's hypothese publiceerde de Belgische Académie Royal des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts een uitgebreid document waarin iedere gemelde observatie gedetailleerd aan bod kwam. Daaruit bleek dat verschillende observaties van de satelliet eigenlijk sterren waren. De meeste astronomen hadden zich in de luren laten leggen door Chi1 Orionis, 119 Tauri, 71 Orionis, en Nu Geminorum.

Na de publicatie van bovenvermeld document werd nog slechts één observatie van de satelliet van Venus gemeld. De Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard, die vroeger al naar de maan van Venus zocht - maar niet vond - registreerde op 13 augustus 1892 een object dicht bij Venus met een magnitude van 7. Hoewel Barnard bekend stond om zijn arendsogen bevindt er zich op de positie die hij noteerde geen ster. Vandaag weten we nog steeds niet wat (alleen) hij toen zag.

Lodewijck: Tjonge wat een lange inleiding om aan te geven dat iemand iets zag wat we 118 jaar later nog niet kunnen verklaren. Nota bene gelardeerd met een paginavullende Neith. Grenswetenschappelijk gehalte moet ik misschien zoeken in de numerologie met al die data. Rest mij een wtf-gevoel.

Nb @Thomas: bovenstaande richt zich op de kwaliteit van de tekst irt deze blog, niet persoonlijk bedoeld.
Don't grow up, it's a trap
Op 06-09-2010 19:41:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kaaskopjeffrey: sht
~1~ alles is shit hello im medicated how are you ?
Op 06-09-2010 21:18:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Tja, een beetje een anti-climax...

Wel een geinig onderwerp, maar wellicht had het wat sterker kunnen eindigen...lijkt Discovery Channel wel zo.

"So, does Venus have it's own moon, was it just a star or is some other strange phenomenon playing with our senses...We may never know, but this shouldn't stop us to gaze at the nightly sky and wonder...Do we know it all?"
ALLES IS WAAR
Op 06-09-2010 23:14:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck:
ThoTh:

"So, does Venus have it's own moon, was it just a star or is some other strange phenomenon playing with our senses...We may never know, but this shouldn't stop us to gaze at the nightly sky and wonder...Do we know it all?"


Respect.
Don't grow up, it's a trap
Op 09-09-2010 21:47:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: en zo zijn er veel meer onbekende en/of later nooit meer terug geziene objecten in ons zonnestelsel, sommigen lijken zelfs te reageren alsof ze bestuurd worden/werden.

leuk onderwerp!
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-09-2010 22:01:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
kaaskopjeffrey:

sht

Wat is dat nou weer voor een reactie?
Sht als in 'stilte', of staat sht voor 'shit'?

Tell me, man!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op 10-09-2010 22:17:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden