Als Formule 1-maniak hou ik naast (grens)wetenschappelijke ontwikkelingen ook alles over F1 in de gaten. De interesse in Formule 1 zit zo diep in mijn genen dat ik naast mijn jaarlijkse aanwezigheid tijdens het weekend van de Grand Prix Formule 1 van België in Spa-Francorchamps ook mijn eigen F1 simulator heb. Nou ja, simulator is een groot woord: een groot scherm, een Logitech Momo Racing Force-Feedback stuurwiel met aparte pedalen, een luxe bureaustoel en Grand Prix 4. Op 30 september 2010 ziet 8 jaar na de release van GP4 eindelijk een nieuwe software-simulatie voor PC het levenslicht: F1 2010.

De echte reden voor dit blogje is eigenlijk een nieuwe opzienbarende simulator. Naast de bekende cockpitsimulators is er nu de CyberMotion Simulator, een robotische arm die rijden - de snelle en hevige acceleratie - met een Ferrari Formule 1 bolide - de Ferrari F2007 - simuleert. De robotarm laat de gebruiker middels het computergame Grand Prix 4 de snelheid van de wagen ervaren. De 'piloot' zit aan het uiteinde van de arm - die alle richtingen op kan - op zo'n 2 meter boven de grond.

Ferrari F2007
(Ferrari F2007)

De CyberMotion Simulator is een creatie van Paolo Robuffo Giordano en zijn collega's bij het Max Planck Institute for Biological Cybernetics in Tübingen, en werd begin mei 2010 in Anchorage (Alaska) voorgesteld op de ICRA 2010 (International Conference on Robotics and Automation) conference. Het doel van het team was om het rijden met een Ferrari F2007 zo realistisch mogelijk te maken. Ook willen ze op die manier de menselijke ervaring van snelheid bestuderen om meer inzicht in de cognitieve processen van onze hersenen te krijgen.

De keuze voor een robotische arm kwam er omdat de onderzoekers een omgeving met snelle en hevige acceleratie nodig hadden. De CyberMotion Simulator heeft dan ook een reactiesnelheid van amper 40 milliseconden en kan de gebruiker in 6 gecombineerde richtingen sturen. Het toegepaste systeem wordt veel gebruikt in amusementsparken, maar is daar niet door de gebruiker bestuurbaar.

welja: Vreemde kreetjes daarbij zeg. Wel tof natuurlijk. En geen gevaar alleen maar genieten. Kost zeker wel wat.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 27-08-2010 9:14:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ceedee: Deze simulator zal wel een aardige indicatie geven van hoe het voelt te rijden in zo'n wagen, maar kan niet tippen aan the real thing.

Deze kan door de stoel te roteren de zwaartekracht (1g) laten aangrijpen in alle richtingen maar kan gezien de beperkte bewegingsruimte deze nauwelijks overstijgen denk ik. Terwijl in een F1 bolide de g-krachten oplopen tot 1,45g voor accelereren, 4g voor remmen en tot 5,5g voor het bochtenwerk.
Op 27-08-2010 9:15:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kaaskopjeffrey: had ik maar een amg man of een mmetje : (
~1~ alles is shit hello im medicated how are you ?
Op 27-08-2010 17:15:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Daarmee zou ik best eens over Spa willen 'knallen' of over het oude Monza met kombaan.
Hoe zit het met het geluid?
Doe maar een Ferrari-V12, graag.
Zonder geluidsbegrenzer...
Cannot kill the Battery!!!
Op 27-08-2010 18:02:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Wetende dat die arm "op software" draait... Brrrr. Ik zie me al gekatapulteerd worden door een "device overflow" of "error reading drive C:".
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 27-08-2010 19:45:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden