Er zijn ontdekkingsreizigers die geloven in de mogelijkheid dat sommige dinosaurussen op de één of andere manier de meteorietinslag aan de Golf van Mexico van 65 miljoen jaar geleden overleefden. Deze vreselijke monsters zouden in geïsoleerde, grotendeels onverkende gebieden van het Afrikaanse regenwoud nog steeds in leven zijn. Maar het enige bewijsmateriaal voor hun bestaan zijn fantastische verhalen die door de inboorlingen van het gebied bij een nachtelijk kampvuur worden verteld. Misschien zullen op een dag nieuwe expedities naar deze afgelegen gebieden beter, harder bewijsmateriaal vinden. Als er al bewijsmateriaal te vinden is.

Maar wat als er al beter bewijsmateriaal is dat sommige dinosaurussen lang genoeg leefden om naast de mensheid te coëxisteren? Bewijsmateriaal dat beter is dan enkele indianenverhalen? Wat als de vroege mens werkelijk beelden van dinosaurussen op stenen graveerde? Zou dat afdoend bewijsmateriaal vormen?

Dergelijke stenen bestaan. Ze staan bekend als de Stenen van Ica omdat ze in Ica, Peru, gevonden zijn. Deze stenen variëren in grootte van een golfbal tot een strandbal. Op de stenen werden met de hand tekeningen van prehistorische vissen, dinosaurussen en Indianen die geavanceerde gereedschappen gebruiken, gegraveerd. Het probleem hierbij is dat de ouderdom van deze stenen niet kan worden geverifieerd. Aan de andere kant intrigeren deze stenen al decennia lang toeristen en stellen ze wetenschappers voor een raadsel.

In 1966 kregen de Ica stenen wetenschappelijke belangstelling nadat Dr. Javier Cabrera, een lokale arts, voor zijn verjaardag een kleine gegraveerde steen kreeg van een straatarme dorpsbewoner. De gravure op de steen zag er voor Dr. Cabrera prehistorisch uit en intrigeerde hem omdat er een prehistorische vis op te zien was. Toen de lokale bevolking hoorde dat hun arts in de steen geïnteresseerd was, begonnen ze hem meer soortgelijke stenen te brengen die ze in een rivierbedding, niet zo ver van de beroemde Nazcalijnen, bijeenzochten.

Dit resulteerde in een enorme verzameling van meer dan 15.000 stenen waarvan een heleboel gegraveerd waren met onmogelijke scènes. In eerste instantie dacht Cabrera dat het moeilijk zou zijn om te bewijzen dat het om lang uitgestorven vissoorten ging, maar andere afbeeldingen waren bijlange na niet zo vanzelfsprekend. Het gaat om afbeeldingen van dinosaurussen zoals de triceratops, stegosaurus, apatosaurus en menselijke figuren op de ruggen van vliegende pterodactylussen. Nog verrassender waren afbeeldingen van mensen die dinosaurussen doden. Nog andere laten mensen zien die door een soort telescoop naar de hemel kijken; open hartoperaties en keizersneden uitvoeren.

De stenen zijn gemaakt uit andesiet, een zeer hard mineraal dat moeilijk met primitieve hulpmiddelen te bewerken is. Op de oppervlakte van de stenen zit een natuurlijk vernis dat het gevolg is van inwerking van bacteriën over een periode van duizenden jaren. De gravures ontstonden door dit donkere vernis weg te schrapen, zodat het lichter gekleurde materiaal eronder vrijkwam. Volgens sommige onderzoeksrapporten dragen de groeven op de stenen ook sporen van extra vernis waaruit ze concluderen dat de gravures ook heel lang geleden aangebracht zijn.

De moderne mens is slechts ongeveer 2 miljoen jaar oud. Van de dinosaurussen wordt verondersteld dat ze 65 miljoen jaar geleden uitgestorven zijn. Dit brengt ons bij drie mogelijkheden:

  1. Er bestond 65 miljoen jaar geleden een menselijke beschaving
  2. Er ontsnapten veel dinosaurussen aan de ramp van 65 miljoen jaar geleden en ze leefden nadien (vreedzaam?) samen met de mensheid
  3. De Stenen van Ica zijn een uitvoerige en gedetailleerde hoax

De inwoners van Ica hebben veel van deze stenen aan toeristen verkocht. Als de stenen échte artefacten zijn, dan zijn ze eigendom van de overheid en mogen ze dus wettelijk gezien niet te koop aangeboden worden.

Toen een eerste verkoper gearresteerd werd gaf hij onmiddellijk toe dat hij zelf de stenen gegraveerd had. Diegenen die geloven dat de gravures authentiek zijn zeggen dat deze bekentenis er gewoon is om een gevangenisstraf te ontlopen.

Vandaag de dag kan je de lokale bevolking nog steeds aan het werk zien terwijl ze soortgelijke stenen in de stijl van de Stenen van Ica graveren om later aan toeristen te versjacheren. Maar het grote onderscheid tussen hun eindproduct en de 'authentieke' stenen is dat de nieuw gegraveerde stenen hun hele vernislaag kwijt zijn.

Het is onmogelijk om de Stenen van Ica te dateren. Radioactieve koolstofdatering van artefacten is enkel bruikbaar wanneer deze organisch materiaal bevatten. De Stenen van Ica hebben dat niet. Stenen kunnen enkel gedateerd worden door de bodemlaag te dateren waarin ze gevonden worden. Aangezien de Ica stenen gevonden worden in een geërodeerde rivierbedding of, afhankelijk van welk verhaal je gelooft, in een mysterieuze grot, is de oorspronkelijke bodemlaag waarin ze zich bevonden ook niet gekend.

Snadert: Tsjaa moeilijk verhaal. Ik kende het uit de boeken van Von Däniken. Het probleem met dit probleem is de copycats. Omdat de stenen geld opbrachten ging de lokale bevolking ze namaken. Probeer het onderscheid tussen de 'echte' en de namaakstenen maar eens aan te brengen...
Op 07-09-2010 10:27:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Haplo: Wat er ook gebeurd is met de dino's, een aantal hebben het zeker overleeft. Kijk maar naar de krokodil en de varaan. Verder lijkt het me een onmogelijk verhaal omdat er geen goede datering aan de stenen kan worden gegeven. Zelfs al zou men ze in aardlagen aantreffen, dan zou het nog twijfelachtig zijn. Er zijn zoveel anomalien gevonden die de musea nooit hebben gehaald. Maar stel je eens voor...
Wie zijn geschiedenis vergeet, is gedoemd het opnieuw mee te maken
Op 07-09-2010 10:54:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psychodelic: Ik neem aan als je duizenden jaren oude stenen in een rivierbedding vind dat de afbeelding dusdanig versleten is dat er niet zo extreem veel van over blijft. Echter de meeste van deze stenen zien er puntgaaf uit alsof ze bij wijze van spreken gisteren gemaakt zijn! Was er ook niet een priester die allemaal "goudën plaatachtige giften en ander metaal kreeg van de plaatselijke bevolking waarop ook dino's e.d. stonden...ook uit een Von Däniken boek....en ook zuid amerika!
Op 07-09-2010 10:56:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Martijn: Las laatst, dat kort na de eerste ontdekking van de stenen, er een indiaan was die toegegeven heeft dat hij ze had gemaakt op bestelling van Dr. Cabrera...
It's life Jim, but not as we know it.
Op 07-09-2010 14:01:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jawadde: Sowieso is er een enorm probleem met datering van om het even wat...
Op 07-09-2010 14:24:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
juvenalis: Eerlijk gezegd hecht ik bijzonder weinig geloofwaardigheid aan de autheticiteit van die stenen, op de foto zien ze eruit alsof ze zopas uit de fabriek komen. Stenen die 65 miljoen jaren geleden of zelfs pas 50.000 jaar geleden zouden zijn ingekerfd zijn zouden allang intense sporen van erosie vertonen en da's hier duidelijk niet het geval. Goedkope toeristenoplichterij als je ' tmij vraagt !
Op 07-09-2010 14:41:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan: Optie 4: de dinosauriërs zijn toch nog niet zo heel lang geleden uitgestorven als de wetenschap momenteel denkt. (Zie Edgar Cayce.)
Mogelijk waren er zelfs in de middeleeuwen nog enige overlevenden (draken).
(bericht gewijzigd op 7-9-2010 14:53:40)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 07-09-2010 14:52:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: let op !

deze ontdekkingen worden net als de zogenaamde voetstappen van mensen naast dino's in het krijt-tijdperk alleen maar door Creationisten aangewend als bewijs dat de mens slechts 6 duizend jaar oud is zoals in de bijbel staat..

ben je geinsteresseerd in zulke rare archeologische ontdekkingen ?

check:
michael Cremo's boek Forbidden Archeology..


(bericht gewijzigd op 7-9-2010 16:29:37)
Op 07-09-2010 16:25:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos: Typisch voorbeeld van een hoax.

Hoewel ik open sta voor een theorie dat de mens, moderne mens, al veel ouder is dan momenteel algemeen wordt aangenomen (hier zijn vrij harde bewijzen voor overigens), vind ik dit soort stenen juist weer een ongeloof opwekken. Net als die zogenoemde crystal skulls, nog zo'n onzin.
Op 07-09-2010 20:07:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Antilochos:

Typisch voorbeeld van een hoax.

Hoewel ik open sta voor een theorie dat de mens, moderne mens, al veel ouder is dan momenteel algemeen wordt aangenomen (hier zijn vrij harde bewijzen voor overigens), vind ik dit soort stenen juist weer een ongeloof opwekken. Net als die zogenoemde crystal skulls, nog zo'n onzin.

Maar het levert wèl mooie verhalen op!

Zoals door sommigen hier al eerder aangegeven, is er zoveel namaak op de markt, dat je niet meer weet wat je moet geloven.
Cannot kill the Battery!!!
Op 07-09-2010 20:42:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
el_americano: Wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.
Op 07-09-2010 22:10:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olaf: ff lastig zijn hoor, maar als we nou allemaal zo graag willen weten hoe vorken in stelen zitten en we ook wat wetenschap willen bedrijven(in plaats van alleen maar op de grens balanceren) moeten we mijns inziens een onbewerkte steen zien te vinden (die zouden er moeten zijn indien ze recentelijk door de lokale bevolking zijn bekrast) en door een "kunstzinnige" laten graveren met de gereedschappen die ter plekke voorhanden zijn in het dorpje (streek, stad) waar al deze "wonderen" vandaan komen. Indien niet al te moeilijk te vervaardigen kunnen we denk ik wel stellen dat de stenen een mooie toeristen-lokker is.
Maar........ de eerste steen.........1966 was er toen al een boek van eric von D.......nope, net opgezocht 1968 pas dus als die datum klopt zitten we nog met een probleem van die eerste steen........waarvan een eventuele maker geen benul of rede had (naar mijn idee) deze afbeeldingen te maken om de mensheid te foppen.
Op 08-09-2010 8:12:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
booft:
Haplo:

Wat er ook gebeurd is met de dino's, een aantal hebben het zeker overleeft. Kijk maar naar de krokodil en de varaan. Verder lijkt het me een onmogelijk verhaal omdat er geen goede datering aan de stenen kan worden gegeven. Zelfs al zou men ze in aardlagen aantreffen, dan zou het nog twijfelachtig zijn. Er zijn zoveel anomalien gevonden die de musea nooit hebben gehaald. Maar stel je eens voor...


Los van dat je dit een onmogelijk verhaal lijkt, raad ik je aan je wat beter in te lezen. "Dino's" hebben "het" zeker overleefd, dit zijn wat wij vogels noemen. Krokodillen, en zéker varanen zijn geen (overlevende) dinosauriërs.
Op 08-09-2010 16:38:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder:
De mensen die het gemaakt hebben stonden dichter bij de natuur.
Dit kun je zien aan de afbeeldingen.
Ik weet zeker dat niet alle stenen namaak zijn.
Besef dat niet iedereen in die tijd parpier en potloden had.
Deze mensen waren erg creatief.

James Fassett:

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/05/090501-dinosaur-lost-world.html

http://www.kennislink.nl/publicaties/dinos-overleefden-de-krijt-tertiair-grens
Op 09-09-2010 3:05:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: wat veel mensen niet weten is dat in griekenlandse tempels op grote schaal dino hoofden zijn gevonden het leek erop dat elke heilige plaats wel zo'n hoofd had liggen..
dit was in de oudheid

het is dan ook ZEER aannemelijk dat de griekse halfgoden van weleer en de vele mythische wezens bedacht zijn doordat er dino skeletten werden gevonden en ze niet goed wisten wat het wel was.

wat ik wil aangeven is dat er al heel lang "opgravingen" zijn geweest het is niet iets van de laatste jaren..

@Vlinder het lijkt me dus ook helemaal niet zo vreemd dat in de 70-er jaren mensen zulke potten beschilderden ze zijn ook best wel mooi te noemen..
ik vraag me af of iemand ze heeft gesigneerd
(bericht gewijzigd op 9-9-2010 3:20:02)
Op 09-09-2010 3:15:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Tunnelforce9:
wat veel mensen niet weten is dat in griekenlandse tempels op grote schaal dino hoofden zijn gevonden het leek erop dat elke heilige plaats wel zo'n hoofd had liggen..
dit was in de oudheid

Daarmee geef je meteen het verschil aan met de 'Ica-cultuur': van de Griekse beschaving is veel meer gevonden dan slechts afbeeldingen - denk aan vazen, gebouwen, geschriften, kleding, wapens enzovoort. Van die 'Ica's' helemaal niets, verder. Op zijn zachtst gezegd merkwaardig.
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 09-09-2010 9:00:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : vergelijk de stenen eens met oude nazcatekeningen.

kijk eens naar de dino's

hoax
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 09-09-2010 17:33:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Tunnelforce9:

wat veel mensen niet weten is dat in griekenlandse tempels op grote schaal dino hoofden zijn gevonden het leek erop dat elke heilige plaats wel zo'n hoofd had liggen..
dit was in de oudheid

het is dan ook ZEER aannemelijk dat de griekse halfgoden van weleer en de vele mythische wezens bedacht zijn doordat er dino skeletten werden gevonden en ze niet goed wisten wat het wel was.

wat ik wil aangeven is dat er al heel lang "opgravingen" zijn geweest het is niet iets van de laatste jaren..

@Vlinder het lijkt me dus ook helemaal niet zo vreemd dat in de 70-er jaren mensen zulke potten beschilderden ze zijn ook best wel mooi te noemen..
ik vraag me af of iemand ze heeft gesigneerd

Dat niet, maar er staat wel 'Made in Taiwan'...
Cannot kill the Battery!!!
Op 09-09-2010 18:08:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Disclosure_1987: Het idee van de draken, wat in de Chinese cultuur wordt gebruikt, stamt ook af van een dergelijk monster met eigenschappen van een dinosaurus. Dat vuurspuwen is erbij verzonnen, maar overige eigenschappen komen overeen.

Misschien dat deze inspiratie is ontstaan door fossielen die ze eeuwen geleden vonden, wat toch al angstaanjagend is als je niets af weet van dinosauriërs...
Op 10-09-2010 9:54:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : Nogmaal. Die plaatjes stonden in leuke boeken over dino's . Als ze echte dino's gezien hadden hadden ze geweten dat de brontosaurus zijn net niet zo kon strekken .

Hoaxeriger kan gewoon niet .

Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 11-09-2010 16:37:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Geology. A trip to dinosaur time.
Beginning about 145 million years ago. The Cretaceous period.

http://www.nature.com/news/2010/100908/full/467150a.html

Op 18-09-2010 2:18:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden