Elektronicagigant HP gaat samen met Hynix Semiconductor Inc. uit Zuid-Korea, de op één na grootste memorychip-producent ter wereld, de missing link in de elektronicawereld produceren. De overeenkomst tussen beide partijen zal er voor zorgen dat de memristor - voor de eerste keer gedemonstreerd door HP in 2006 - binnen 3 jaar voor iedereen beschikbaar wordt. Memristors - afgeleid van memory en resistor - hebben een aanzienlijk groter geheugen, verbruiken minder energie, zijn beduidend kleiner en zullen eventueel ook in processors gebruikt kunnen worden.

Flexibele memristor
(Flexibele memristor)

De memristor zag in 1971 het leven als een theoretische voorspelling. Nadat HP in 2006 een werkende memristor demonstreerde werd het plan opgesteld om de memristor aan te wenden als vervanging voor memory- chips en harddisks. Memristors, ook beschreven als het ‘godselement’, waren namelijk het missende vierde element om de weerstanden, condensators en spoelen van de elektronicawereld aan te vullen.

Een memristor is een weerstand met een geheugen. De weerstand is afhankelijk van de hoogte en duur van de spanning waaraan het element onderworpen wordt. De weerstand van een memristor is omgekeerd evenredig met de spanning die op het element staat. Bovendien daalt de weerstand naarmate de memristor langer onder spanning staat. Op die manier kunnen memristors waarden onthouden, zelfs als ze niet meer onder spanning staan. Memristors kunnen zowel in analoge als digitale modus functioneren en zullen borg staan voor de ontwikkeling van resistive random access memory (ReRAM).

Stan Williams, de man binnen HP die in 2006 de memristor demonstreerde, zegt dat memristor memory- chips 10 maal sneller werken dan de huidige flash memorychips. De memristor memorychips vragen ook 10 keer minder elektriciteit dan de huidige chips. In principe kunnen memristors ook in een microprocessor de acties van miljarden transistors opvangen, maar daarvoor is het wachten op verdere ontwikkelingen.

Memristor

Volgens Steve Furber, professor computertechnieken bij de Universiteit van Manchester, liggen de potentiële voordelen van memristors bij het feit dat ze eenvoudiger te maken zijn dan transistors. Memristors worden als een film tussen twee draden gevormd (zie plaatje hierboven) en moeten niet zoals transistors ingeplant worden op de siliciumbehandelde oppervlakte die dient als geheugenopslagplaats bij de flash memory chips.

Plakband: Cool dit. Ben erg benieuwd wat het over een paar jaar teweeg gaat brengen.
ech?
Op 29-09-2010 21:53:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Denk ook eens aan de nadelen, meer controle over de mens enzo.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 02-10-2010 0:53:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Spuit 11, dat is wel iets wat bij je hoort. Gaat helemaal nergens over die reactie. Alsof veranderingen allemaal slecht zijn.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 03-10-2010 21:03:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Chris de Boden:

Denk ook eens aan de nadelen, meer controle over de mens enzo.

Is dat een nadeel?
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 04-10-2010 2:42:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Controle is inderdaad een nadeel. Iets met toekomstige censuur op het net en vervolgingen als je je niet aan de censuur houdt?
En begin nou niet met, als je niks te verbergen hebt dan is er niks aan de hand, IEDER mens heeft iets wat hij wilt verbergen of waar hij niet trots op is en we hebben gewoon het recht op privacy.
De lui die je juist moet controleren die hebben nergens last van.

Alle mensen die CON-trole willen zijn angstige mensen, en angstige mensen zijn nooit goed voor de wereld.
(bericht gewijzigd op 4-10-2010 13:33:57)
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op 04-10-2010 13:32:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
degriezels:
Realist:

Spuit 11, dat is wel iets wat bij je hoort. Gaat helemaal nergens over die reactie. Alsof veranderingen allemaal slecht zijn.


"slaat nergens op" betekent eigenlijk dat je het zelf iets moois vindt. Kun je ook gewoon zeggen.

spuit 11? valt wel mee geloof ik

En jammer genoeg wordt veel techniek eerder ergens anders gebruikt voordat jij het te consumeren krijgt, en vaak niet geheel voor jouw welzijn. Sommigen maken zich zorgen
Op 04-10-2010 22:44:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje:
Realist:

Spuit 11, dat is wel iets wat bij je hoort. Gaat helemaal nergens over die reactie. Alsof veranderingen allemaal slecht zijn.

natuurlijk is het allemaal fascinerend en cool wat ze allemaal wel niet uitvinden,
maar je moet ook altijd achter in je hoofd houden hoe het tegen je gebruikt kan worden.

onzichtbaarheid bijvoorbeeld is ook al ontzettend ver ontwikkeld. ook dit is cool en kan erg handig zijn voor een hoop dingen, maar het kan ook voor kwaad gebruikt worden.
Op 08-10-2010 21:58:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden