Donker Afrika is sinds ontdekkingsreiziger David Livingstone al meer dan een dikke honderd jaar niet meer zo donker. Louis Pasteur trapte de medische wereld meer dan een eeuw geleden zo hard naar voren dat je van hele goede huize moet komen wil je in zijn schaduw staan. De randen van de kennis zijn bijna gevonden en tegenwoordig leiden de meeste nieuwe ontdekkingen slechts tot nog meer 06 gadgets zo lijkt het. We hebben de wereld binnenstebuiten gekeerd, gecatalogiseerd en gerubriceerd. We hebben encyclopedieën en databanken vol met (eigen)wijsheden, yes we've seen it all. Maar wie denkt dat er niets meer te ontdekken valt, heeft het toch echt mis en voor de liefhebber hebben we nog enkele serieuze mysteries.

grafititrui
(Niks breien en weven maar spuiten)

In Madagascar ontdekte men laatst een nieuwe soort spin. Nu denken jullie natuurlijk 'ja boeien, er is altijd wel ergens een piepklein beestje dat nog niet ontdekt is'. Maar dat we deze soort gemist hebben is toch wel opmerkelijk. Het dier maakt namelijk moeiteloos webben over een lengte van 25 meter en spint het bij voorkeur over rivieren van oever tot oever. Om de klus succesvol te klaren is het spinsel van de 'Caerostris darwini' uitzonderlijk sterk. Gewone spinnenzijde kan al tot wel drie keer meer energie absorberen dan kevlar, het spul waar wij kogelvrije vesten van maken, maar dit is wel honderd keer sterker dan normale spindraden.

reuzenweb
(Super web vangt tot wel 30 vliegen per keer)

Op zoek gaan naar perfect passende kleding is binnenkort een fluitje van een cent. Niks winkel in en winkel uit om te passen, dankzij Dr Manel Torres en Professor Paul Luckham hebben we nu 'spuitkleding'. Het concept is simpel: je voegt wat vezels samen met polymeren en spuiten maar. Je kan het eindresultaat ook nog wassen en hergebruiken. Let op mijn woorden: in afzienbare tijd zullen de C&A's van deze wereld plaats maken voor trendy sprayclothing-shops. Filmpje hier.


Tegenwoordig heb je het als ontdekker een stuk makkelijker dan vroeger. In plaats van uren te turen plaatst men tegenwoordig gewoon camera-vallen. Zo ook in Kenia waar ontdekkers een nieuw soort 'reuzen olifant-muis' op de gevoelige plaat wisten vast te leggen. In Afrika liepen al 17 verschillende soorten olifantmuizen rond en met het exemplaar op de prent erbij zijn het er nu dus 18. Nu niet gelijk roepen dat het maar om een muis gaat want het soort is opmerkelijk genoeg nauwer verwant aan de olifant dan aan de muis.

olifantmuis
(Smile, you're on Grenswetenschap)

Gelukkig valt er nog veel te ontdekken en bevat onze wereld nog steeds schijnbaar onoplosbare mysteries. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit nieuwsbericht. Drie volgens de politie betrouwbare getuigen zagen onlangs een persoon uit de lucht vallen. Gewoon met het hoofd naar beneden en zonder parachute. Wat volgde was een grote zoekactie naar het vermeende slachtoffer. Helaas of gelukkig werd er niets gevonden en is het vooralsnog een mysterie wie of wat er nu precies uit de lucht viel.

waar is ie?
(Vruchteloze zoektocht naar uit de lucht vallend persoon...)

En nu niet gelijk roepen dat het een weerballon of een lampion was, het gebeurt wel vaker dat er mysterieuze figuren zomaar het luchtruim doorklieven.
Marsepars: Betreft die vallende persoon: was gewoon een wedstrijdje...
Cannot kill the Battery!!!
Op 02-10-2010 8:47:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
jspreen:
Artikel:

Louis Pasteur trapte de medische wereld meer dan een eeuw geleden zo hard naar voren dat je van hele goede huize moet komen wil je in zijn schaduw staan.


Dat is natuurlijk een schrijffout en "naar voren" moet zijn "de bodem in".

Louis Pasteur was een ambitieus stuk ongeluk, een prutser en pleger van plagiaat. Niet hij, maar z'n illustere tijdgenoot Antoine Béchamp had de medische wereld inderdaad een heel eind in de goede richting kunnen brengen. Jammer genoeg voor ons, die nu al meer dan honderd jaar met de gebakken peren zitten van Pasteur's "Een ziekte, een microbe. Een microbe, een ziekte", zat er veel meer financiele toekomst muziek in Louis Pasteur's dan Antoine Béchamp's theorien.


(bericht gewijzigd op 2-10-2010 12:44:16)
Op 02-10-2010 0:40:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: En messchien doorbreken we ook nog wel wat paradigma's.
"We're all mad here."
Op 02-10-2010 15:57:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Stom filmpje, dat van die spuitkleding.Als gezonde man wil ik vooral zien dat die mevrouw die kleding ook kan uittrekken, en daar is niks van te zien.
Ik hou het dan maar bij de spuitbus slagroom. ook leuk, én lekker bovendien.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 02-10-2010 20:21:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JoZ:
Luk:

Stom filmpje, dat van die spuitkleding.Als gezonde man wil ik vooral zien dat die mevrouw die kleding ook kan uittrekken, en daar is niks van te zien.
Ik hou het dan maar bij de spuitbus slagroom. ook leuk, én lekker bovendien.

Inderdaad... In het filmpje zie je dat je kleding kan spuiten (lelijk resultaat zelfs vind ik persoonlijk) en dat uittrekken werd wel gedeeltelijk getoond, maar het zag er alvast niet zo vloeiend uit om deze met één beweging uit te kunnen doen...
Op 03-10-2010 22:38:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden