Ik heb begrepen dat er mensen waren die dachten dat er op 6 juni 2006 (666 dus) het ‘beest’ op aarde zou verschijnen. Het is me niet helemaal duidelijk geworden wie of wat ze nou precies bedoelen met het 666 beest. Ze spreken over een duivel, een slecht persoon of een monster. Er is volgens mij maar één echt 666 beest en die werd voor het eerst in 1926 door een groep specialisten in California ontdekt.

Ik heb het natuurlijk over de Illacme plenipes, een ongewervelde behorende tot de klasse Diplopoda, een miljoenpoot dus. Biologen hebben het meerdere malen nageteld en wat blijk,t de vrouwelijke variant van de Illacme plenipes heeft tot 666 pootjes. Mannetjes komen er slechter vanaf, zij hebben van moeder natuur niet meer dan 402 pootjes meegekregen. Een echt monster is het beestje met een lengte van enkele centimeter niette noemen. De Illacme plenipes is ook niet kwaadaardig, net als de meeste miljoenpoten zijn het afvalopruimers die leven van rottend plantaardig materiaal.


( ga maar tellen... 666 pootjes )

Miljoenpoten zijn eigenlijk hele leuke en zachtaardige dieren. Ikzelf heb een paar prachtige grote tropische exemplaren als huisdier. Slapen doen ze overdag en tegen de schemering worden ze actief. Het zijn gemakkelijke eters die prima gedijen op de inhoud van de GFT bak.

Ze hebben wel een aparte vorm van verdediging. Als miljoenpoten, en met name de tropische varianten, zich bedreigt voelen rollen zij zich op en kunnen uit de zijdelings liggende openingen een bijtende of giftige stof verspreiden. Volgens mijn vader bestaat dat goedje uit een mix van blauwzuur, chloor en broomverbindingen en kunnen bij mensen nare blaren veroorzaken. In gevangenschap zullen de miljoenpoten al snel wennen aan de verzorger en geen zuren meer uitscheiden. (in geval van twijfel niet met de handen aanraken.)


( Mijn graphidostreptus )

Let op! Verwar nooit duizendpoten met miljoenpoten. En dergelijke vergissing kan een zeer pijnlijke en in sommige gevallen zelfs dodelijke ervaring zijn. Het verschil tussen duizend- en miljoenpoten is niet zo moeilijk te zien.

Daar waar de miljoenpoot traag is en altijd relaxed lijkt te zijn is de duizendpoot heel snel en agressief. Miljoenpoten zijn vegetariërs terwijl duizendpoten echte jagers zijn die het vooral voorzien heeft op collega ongewervelde. Miljoenpoten hebben 2 paar pootjes per segment en duizendpoten 1 paar. Duizendpoten hebben flinke kaken en zijn giftig. Ja, ook de soort in uw eigen achtertuin kan bijten al zal de afloop niet dodelijk zijn. Pas vooral op met soorten uit warmere streken.

Terwijl miljoenpoten zich meestal gewoon op de grond tussen de bladeren te vinden zijn, willen duizendpoten nog wel eens op de gekste plaatsten zitten. Het exemplaar op de onderstaande foto hebben we in Spanje op de kiek gezet. Toen mijn vader in ons huisje op het toilet ging zitten schoot het beest vanonder de WC bril rakelings langs zijn piemel en over zijn dijbeen weg. Dat was de eerste keer dat ik mijn vader als een meid heb horen gillen.
En gezien de grote van het beest misschien niet helemaal onterecht.


( Spaanse duizendpoot )

Van miljoenpoten heeft u niets te vrezen. In ons land en Belgie vormen inheemse soorten soms lokaal een plaag, maar dat komt maar zelden voor en gaat vanzelf weer voorbij. De tropische soorten kunnen in ons klimaat niet gedijen. Wie zelf miljoenpoten als huisdier wil kan ze bij mij bestellen. Mijn tropische miljoenpoten hebben voor een uitgebreide kinderschare gezorgd die inmiddels allemaal ongeveer 1 centimeter groot zijn. Met een goede verzorging kunnen ze heel oud worden (enkele jaren) en tot wel 15 centimeter lang.

Duizendpoot in het nieuws.

In 2005 kreeg een inwoner van Londen de schrik van zijn leven toen hij plotseling een enorme duizendpoot in zijn huis zag. De man wist het beest in een plastic bak te vangen en bracht het naar het  Natural History Museum in London'. Daar wisten ze de man te vertellen dat hij een 'Scolopendra gigantea' had gevangen. vermoedelijk was het dier uit een prive collectie ontsnapt.


( Een medewerker van het museum toont de onverlaat..brrrr

Ganzfeld: klopt, als je insecte goed en rustog behandelt doen ze eiegenlijk nooit iets. koen
(bericht gewijzigd op 18-6-2007 14:55:11)
Op 18-06-2007 14:55:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Ron B.:

er is evenveel reden om aan te nemen dat het getal 616 of 618 was, sixhunderd en 3 score 6 (= 61

het leuke is dat dit getal ook te vinden is in de gulden snede...

en het is niet het getal van het beest, maar van een persoon:
"let him who has knowledge calculate the number of the beast, for it is the number of a man, and his number is 600 and 3 score 6"
(vrije vertaling)

het zal altijd wel voor uitleg open blijven denk ik

666 heeft verband met phi: http://www.seriewoordenaar.nl/seriewoordenaar/content/Lees.asp?Navcode=wisdom&InleidingKey=128
(bericht gewijzigd op 2-10-2007 20:59:17)
Op 02-10-2007 20:59:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
H.O.Prins:

In het boek "Apokalyps", ondertitel; "De Openbaring van Johannes. Beeld van de toekomst" van Rudolf Steiner is op blz.240
( naar mijn mening ) zinnige informatie verstrekt over het getal
666. ISBN 90-6038-227-7/CIP NUGI 612

En wat is die zinnige informatie?

:S
Op 07-11-2007 13:56:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
Albert Marinus:

Nieuwschierig naar echte astronomie etc. Albert Marinus: enige amateur astropsychica ter wereld (abwater@gmail.com)

Je e-mailadres zo op een site droppen zal je een hoop spam opleveren, vriend.

:S
Op 07-11-2007 14:32:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden