Vandaag verschijnt het boek Obama's Wars van Bob Woodward. Woodward heeft als journalist eeuwige roem vergaard door zijn rol bij het ontrafelen van het Watergate schandaal. Ook in zijn nieuwste publicatie weet hij enkele verborgen steentjes boven te krijgen. Helaas heeft Bob GW geen recensie-exemplaar gestuurd dus moeten we het doen met secundaire bronnen. Het blijkt dat er in Washington een machtsstrijd gaande is tussen voor- en tegenstanders van een terugtrekking uit Afghanistan en dat de CIA een geheim legertje van 3000 paramilitairen heeft opgezet.

Obama heeft, na een jaartje passievol het evangelie van de Afghaanse oorlog gepredikt te hebben, eindelijk door dat deze oorlog niet gewonnen kan worden en zoekt een exit-strategie. Het probleem is nu hoe de troepen terug te trekken zonder al teveel gezichtsverlies te lijden en de gewonnen invloed in de regio prijs te geven. De legertop en met name generaal Petraeus verwerpen elke exit-strategie en willen een permanente Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan. Het excuus voor de oorlog was het bestrijden van het Internationaal Terrorisme. Het fabeltje dat de oorlog er een tegen Al Qaida is begint echter meer en meer aan geloofwaardigheid te verliezen. Zelfs de mensen die de feiten onder tafel schuiven en ons willen laten geloven dat Al Qaida meer is dan een CIA verzinsel geven toe dat er ten hoogste 50 Al Qaida strijders actief zijn in Afghanistan en Pakistan. Blijft natuurlijk de Taliban over. Hoe afkeurenswaardig de sociale politiek van de Taliban ook is, zij vechten enkel een lokale strijd en zijn geen serieuze bedreiging voor de hegemonie van de VS.

Counterterrorism Pursuit Teams

In de aloude CIA traditie van de beruchte doodseskaders opgeleid in de School of America's en de CIA getrainde Moedjahedien wordt nu ook weer een lokaal leger opgezet om de Amerikaanse belangen te verdedigen. Dit leger bestaat uit clandestiene paramilitaire Counterterrorism Pursuit Teams. Deze huursoldaten worden geworven onder invloedrijke Warlords waarvan Ahmed Wali Karzai, broer van de Afghaanse president en drugsbaron de meest opvallende is. De acties van deze CPT's beperken zich niet tot Afghaans grondgebied. Het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan is een erg ondoorzichtige regio die historisch gezien een gemeenschappelijke geschiedenis deelt. De grens is immers in feite een Britse fictie vastgelegd tijdens de koloniale overheersing van die regio. Pakistan heeft als reactie al laten weten geen vreemd leger op eigen bodem te accepteren en direct het vuur te zullen openen wanneer deze CPT's worden gesignaleerd.

Het verleden heeft al meerdere malen bewezen dat de strategie van Amerikaans gesponsorde terreur- commando's uiterst nare bijeffecten kunnen hebben. Ondanks de CIA-training blijven het gewoon huursoldaten die hun opgedane kennis in het efficiënt doden en martelen niet enkel in zullen zetten voor de goede zaak. Obama's rechterhand Brzezinski in 'the good old days' met Osama Bin Laden

Centraal Azië

Wat Woodward niet schijnt te vermelden in zijn boek is de reden waarom de haviken in het leger permanent in Afghanistan willen blijven. Natuurlijk spelen grondstoffen in Afghanistan hierbij een rol, maar andere geopolitieke belangen zijn minstens zo belangrijk. In de jaren negentig van de vorige eeuw schreef de neo-conservatieve denktank Project for a New American Century al dat, indien de VS China niet zouden stoppen, dit land tegen 2020 Amerika's rol als machtigste natie op aarde zou overnemen. Sinds de War on Terror heeft de VS militaire basissen op plekken waar dit hiervoor ondenkbaar geweest zou zijn: midden in het oude grondgebied van de Sovjet Unie op een steenworp afstand van de Chinese grens.

China, Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan en Kyrgyzstan en Oezbekistan vormden op 14 juni 2001 de Shanghai Samenwerkings Organisatie. Deze organisatie dient ter bevordering van wederzijds militair vertrouwen en lidstaten onthouden zich van troepenconcentratie aan elkaars grenzen. In 2005 drong dit SCO er al op aan dat er een tijdslimiet op de Amerikaanse militaire basissen in Kyrgyzstan en Oezbekistan gezet zal worden. Het Amerikaanse excuus voor de aanwezigheid in die landen is de oorlog in Afghanistan en de oorlog tegen drugs. Dat Rusland overspoeld is door goedkope heroïne sinds de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan is de Russen natuurlijk ook niet ontgaan en ook zij voeren het tegengaan van drugshandel aan als reden voor hun militaire aanwezigheid in Kyrgyzstan.

 

Er is dus veel druk op de Amerikanen om zich terug te trekken uit Centraal Azië. De enige reden waarom Amerikaanse troepen nog steeds getolereerd worden in deze regio is de oorlog in Afghanistan. Bij beëindiging van de Amerikaanse aanwezigheid daar verliest de VS dus een flink militair voordeel in een strategisch enorm belangrijk gebied.

Plakband: Interessant artikel
(bericht gewijzigd op 27-9-2010 9:25:54)
ech?
Op 27-09-2010 9:25:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian:

Zelfs de mensen die de feiten onder tafel schuiven en ons willen laten geloven dat Al Qaida meer is dan een CIA verzinsel geven toe dat er ten hoogste 50 Al Qaida strijders actief zijn in Afghanistan en Pakistan. Blijft natuurlijk de Taliban over. Hoe afkeurenswaardig de sociale politiek van de Taliban ook is, zij vechten enkel een lokale strijd en zijn geen serieuze bedreiging voor de hegemonie van de VS.


Met een nuchter verstand wist je dit van begin af aan al. Het is niet anders geweest met machtsspelletjes in de geschiedenis.
.......
Op 27-09-2010 10:41:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden