Vandaag 10 oktober 2010 is het de werelddag van de geestelijke gezondheid. Eén van de pijlers van een goede geestelijke gezondheid is geluk, maar zoals je weet komt dat niet zomaar uit de lucht vallen. In het pas verschenen boek 'Geluk. The world book of happiness' van Leo Bormans komen honderd 'geluksprofessoren' aan het woord en kort samengevat komt het er op neer dat je geluk zelf moet maken, elke dag steeds weer opnieuw.

De meeste mensen denken dat geluk afhangt van factoren die ze zelf niet in de hand hebben, maar dat klopt niet helemaal. Volgens Bormans mag geluk dan wel voor 50 procent genetisch bepaald zijn; externe factoren en omstandigheden spelen slechts een rol voor 10 procent. De resterende 40 procent hangt af van je eigen ingesteldheid. Wie dus positief door het leven gaat is gelukkiger.

Natuurlijk is het leven een wereld van vallen en opstaan. Verdriet en pijn mag je niet onderdrukken, ze behoren eenvoudigweg tot het leven. Maar verdriet en pijn mogen je leven niet domineren, je moet ze een plaats geven. En daar bestaat een eenvoudig trucje voor: de geit voor de zorgen (worry goat).

De geit voor de zorgen moet je bekijken als een virtuele geit. Iedere dag maak je wat tijd vrij om tegen de geit je problemen te vertellen. In je gedachten ga je bij de geit, geeft ze eten en drinken en praat je over de zaken die je dwars liggen. Na het bezoekje aan de geit probeer je om van de dag te genieten, zonder nog verder te piekeren over de dingen die niet lopen zoals je zou wensen, tot de dag nadien voor het volgende bezoek aan de geit van de zorgen. Volgens Bormans zou een dagelijkse afspraak met de worry goat helpen.

Of geld gelukkig maakt? Nee, maar het helpt wel. En als je veel geld hebt? Zeker niet, want eenmaal de behoefte aan onderdak en eten ingelost zijn draagt geld niet veel meer bij tot geluk. Geluk moet je zoeken in contacten met andere mensen. Als sociale wezens leven we pas echt als we emoties kunnen delen. Zelfs iemand helpen draagt bij tot geluk.

Een studie bij mensen die na hun werkuren bijklussen en mensen die aan vrijwilligerswerk doen wees uit dat vrijwilligers gelukkiger zijn dan de bijklussers die het doen voor wat extra geld. Je kunt dus aannemen dat je meer geluk haalt uit de dankbaarheid van anderen dan extra zakgeld.

En dat brengt ons natuurlijk bij onze baan. Een baan maakt pas gelukkig als je ze zelf waardevol vind. En dat heeft niets vandoen met het soort werk, maar je eigen houding tegenover het werk. En dat die houding sterk kan verschillen kan met een eenvoudig voorbeeld verduidelijkt worden: loketbedienden kunnen hun job haten en je nors bedienen of ze hebben er zin in en bedienen je met een lach. En toch is hun werk hetzelfde.

Hoe kan men nu leren om gelukkig te zijn? Om te beginnen kan dat niet met mooie spreuken en halve waarheden. Je hebt concrete tips nodig die wetenschappelijk gefundeerd zijn. Een geluksplan is een goed hulpmiddel: je kiest één van de 7 doelen uit en volgt de concrete tips om het doel te verwezenlijken. Door de tips toe te passen kan je werken aan jezelf, aan je eigen geluk. Volgens Bormans natuurlijk.

Geluk. The world book of happines website.

Marsepars:
artikel:
De resterende 40 procent hangt af van je eigen ingesteldheid. Wie dus positief door het leven gaat is gelukkiger.

O, jee...
Cannot kill the Battery!!!
Op 10-10-2010 7:32:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
todo: "... kort samengevat komt het er op neer dat je geluk zelf moet maken, elke dag steeds weer opnieuw. "
En ik moet al zoveel... van zulk nieuws word ik alleen maar moeier.
Op 10-10-2010 7:53:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: Als je dit nog niet wist ben je , of een heel gelukkig mens zonder zorgen of een zielig hoopje dat gelukkig dit artikel onder ogen krijgt.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 10-10-2010 10:08:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JArl-Vider: Goh...en men zei altijd:"Vroeger was geluk heel gewoon" wat is er dan veranderd?
Op 10-10-2010 11:50:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Een groot deel van mijn geluk bestaat eruit om anderen gelukkig te zien. Misschien raar, maar ik kan er erg van genieten als mijn vrouw weer enthousiast is om iets dat haar is overkomen of dat ze heeft gekocht.
En natuurlijk word ik erg gelukkig als iets goed gelukt is.
No shit, Sherlock
Op 10-10-2010 15:45:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Joep: 'Als sociale wezens leven we pas echt als we emoties kunnen delen'
Ah, welke emoties precies? Blijkbaar kan de 'gelukzoek-maatschappij' helemaal niet overweg met échte emoties,
bijvoorbeeld dat je niet gelukkig bent. Of momenteel het helemaal niet zit zitten et cetera. Dat wordt heel hard weg gedrukt.
Op 11-10-2010 0:02:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Gelukkig zijn is bijna voor niemand blijvend, ben je blij dan wordt je ook een keer depri.
Het is eigenlijk veel makkelijker om negatief te blijven, wanneer er dan iets positiefs gebeurt is het makkelijker om daarvan te genieten.
Ook is een negatief persoon kritischer en heeft daardoor een beter beeld van hoe de wereld echt werkt.

Negatief zijn heeft ook voordelen Wet van aantrekkingskracht werkt niet, juist als je heel positief bent trek je juist negativiteit aan en is het ook veel makkelijker om je dag flink te verpesten.

eigenlijk Geluk = Neutraliteit
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op 12-10-2010 22:10:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ishtar: Omdat er in dit boek zoveel verschillende 'experts' aan het woord worden gelaten, barst het van de tegenstellingen en spreken te teksten elkaar constant tegen. Hieruit kunnen we opmaken wat we eigenlijk al weten; waar een mens gelukkig van wordt is persoonlijk. Er bestaat geen universele formule voor geluk.
Op 12-10-2010 23:43:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit:
Pieter:
Een groot deel van mijn geluk bestaat eruit om anderen gelukkig te zien. Misschien raar, maar ik kan er erg van genieten als mijn vrouw weer enthousiast is om iets dat haar is overkomen of dat ze heeft gekocht.
En natuurlijk word ik erg gelukkig als iets goed gelukt is.

Geluk dwing je af dat blijkt.
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 31-12-2011 18:22:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden