Stel je voor zeg, je rijdt naar je werk en je ziet opeens een gapend gat van ongeveer 1.50 meter breed en 4.50 meter diep op de plek waar je normaal gesproken je auto neerzet.

Het overkwam een medewerker van Embarq Corporation in Apopka, Florida, V.S. Het mysterieuze gat was plotseling en ongezien ontstaan tijdens de vroege ochtenduren van 6 juni 2006. Aanvankelijk dacht men dat een lekkage de grond onder het gat had weggespoeld waardoor het asfalt kon instorten, echter er was geen sprake van lekkage. Het gat was leeg en er waren geen sporen van meteorietinslagen of dergelijke.

Tot nu toe heeft niemand afdoende kunnen verklaren hoe het gat was ontstaan. In het originele persbericht staat dat ongeveer een half uur nadat de employee melding had gemaakt van het grote gat elders op het parkeerterrein een tweede kleiner gat was ontstaan. Helaas werden er geen nadere gegevens vermeld of foto's bijgeplaatst.


( Gat in parkeerplaats Apopka, WFTV 9 )

Wie goed oplet zal ontdekken dat vreemde voorvallen nooit alleen staan. In een uitgave van 'the Caledonian-Record' van 8 juni 2006 worden we deelgenoot gemaakt van een soortgelijk voorval in Wells River, Vermont, V.S.Adele Howarth keek vreemd op toen ze opeens bij haar zomerhuis een gat in de grond zag met een diepte van ongeveer 1.80 meter. Ook dit gat bleek leeg te zijn en waren er geen sporen van lekkage of erosie door water. Wederom heeft men geen sluitende verklaring kunnen geven over het ontstaan van het gat.


( Albert Kree demonstreert de diepte van het gat in Vermont. )

Wie denkt dat vreemde gaten alleen op het Amerikaanse continent vallen heeft het mis. Het is 22 augustus 1975. Als veehouder Dokter door zijn weiland stapt ontdekt hij een mysterieus gat in de grond. Het gat is ongeveer een halve meter in doorsnede en loopt loodrecht enkele meters naar beneden. Buiten dat men sprak van een mysterieus gat zijn er geen verdere gegevens mee bekend.


(Mysterieus gat in Wormer. Foto's ANEFO persdienst )

Als er zoiets is als vreemde gaten die plotseling op het land ontstaan dan zou je denken dat iets dergelijks ook onder water zou kunnen gebeuren. En jawel hoor:

Slurpend 'zwart gat' in IJsselmeer.

In het IJsselmeer is een raadselachtig 'zwart gat' ontdekt met een enorme zuigende werking. De ontdekking werd gedaan door Martin van Leeuwen uit Lelystad die tijdens een fietstocht langs de IJsselmeerdijk op dit merkwaardige verschijnsel stuitte. "Naar zijn zeggen hoorde Van Leeuwen een slurpend geluid dat meer dan een kwartier duurde, alsof een stop uit het IJsselmeer werd getrokken waarin alle materie verdween", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Van het opmerkelijke waterverschijnsel wordt melding gemaakt in het personeelsbulletin Waterweg. Ontdekker Van Leeuwen beschikt over foto's van het raadselachtige gat. De foto's zijn aan deskundigen van Rijkswaterstaat voorgelegd, onder wie een oppervlaktewaterhydroloog. Zij verkeren volgens Rijkswaterstaat nog in opperste wijfel. Hun reacties:

„Het is vast getrukeerd, zoiets als met UFO's." Een andere deskundige: „Het lijkt erop dat iemand onder water een dompelpomp heeft aangezet. We moeten meer gegevens hebben, maar bijzonder is het wel."

Een logische, rationele verklaring voor deze geheimzinnige draaikolk heeft rijkswaterstaat derhalve nog niet gevonden. Rijkswaterstaat heeft de foto's van het 'zwarte gat' inmiddels weer teruggestuurd aan de ontdekker. Die was gisteren niet bereikbaar.
bron: de Telegraaf (16 nov. 2002)

Vreemde gaten die plotseling en zonder duidelijk aanwijsbare reden lijken te ontstaan halen maar mondjesmaat het nieuws. Misschien komt het niet al te vaak voor of misschien vallen ze ons domweg niet op. Vreemde gaten die wel het nieuws halen worden meestal binnen de kortste keren om begrijpelijke redenen volgestort zodat serieus onderzoek niet meer mogelijk is. En dat is best wel jammer want de overeenkomsten (gaten lopen altijd recht naar beneden, geen sporen van verzakking of erosie, geen sporen van een inslag, gaten zijn leeg) wijzen op meer dan toeval of een incident alleen.

Update: Chinese gaten.

Al generaties lang bewerken families de rijstvelden aan de voet van Mount Wuyi in de provincie van Fuijan in China.Toch keken ze verbaasd op toen ze op de ochtend van 28 juni 2004 mysterieuze gaten in hun rijstvelden vonden. Zomaar van de ene op de andere dag waren er op diverse plekken, soms wel 100 meter uit elkaar, keurig gaten ontstaan. Sommige gaten waren half zo groot als een basketbal terwijl anderen zo groot waren als een tafelblad. De volgende dag waren de gaten dieper geworden en sommige waren inmiddels vol gelopen met water.

chiness gat
( Gat in een rijstveld )

Omdat men vlak bij de rijstvelden een weg aanlegde dacht men dat de gaten door de trillingen, veroorzaakt door bouwverkeer en werkzaamheden, waren ontstaan. Echter een geoloog die polshoogte kwam nemen achte het hoogst onwaarschijnlijk dat de wegwerkzaamheden verantwoordelijk zouden zijn voor de verzakkingen.

UPDATE

Mysterieus gat in Guatemala-stad

Uitgegeven: 23 februari 2007

In de hoofdstad van Guatemala zijn vanmorgen meer dan tien huizen in een gigantisch gat in de grond verdwenen. Twee tieners, broer en zus, zijn om het leven gekomen en hun vader wordt vermist. Bijna duizend mensen zijn geëvacueerd en opgevangen in scholen en een politiebureau.

Vanwege de gevaarlijke situatie kwam het reddingswerk slechts langzaam op gang. De grond rondom het gat met een diepte van honderd meter schokte en vanuit het gat waren harde geluiden te horen en rees een rioollucht omhoog. Volgens de directeur van het seismologisch instituut in Guatemala is de verzakking waarschijnlijk het gevolg van een lekke hoofdleiding van het riool en de recente regenval.
interbellum: In september 1959 in Wormer ontstond na een hevig fluitende toon een gat in een weiland.
Een gat in de grond kan op verschillende manieren ontstaan.
Maar een hevig fluitend geluid vooraf gaand aan een gat in de grond is een ander verhaal.
Dat duid er op dat een voorwerp vanuit de lucht komt en vervolgens zich in de bodem boord.
(bericht gewijzigd op 8/12/2013 13:48)
Op 08-12-2013 13:47:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden