Wat te denken van vogels die zich schijnbaar opzettelijk massaal tegen de grond te pletter vliegen? In India weten ze daar wel een antwoord op. Daar maken ze van het vreemde fenomeen een toeristische attractie. Bizar? Je moest eens weten.

Ieder jaar weer vliegen tijdens de vogeltrek honderden vogels zich massaal te pletter in Jatinga, een klein dorpje in het noord Cachar Hill district op zo’n 330 kilometer van Guwahati, India. De lokalen van Jatinga kijken ieder jaar weer reikhalzend uit naar het fenomeen. U kunt wel raden wat er in die periode op tafel staat. Maar buiten het gevleugelde op het menu denkt de secretaris van toerisme in Assam, de heer Panda (sic), dat het fenomeen ook veel toeristen zal trekken. Hij wil het, overigens zeer moeilijk bereikbare, gebied voor toeristen gaan ontwikkelen. En begrijpelijk, want biologen, ornithologen en andere geïnteresseerden proberen al jaren te begrijpen waarom de vogels plotseling en uitgerekend daar zelfmoord plegen. Jaarlijks komen er nu al ongeveer 500 man in de periode van oktober tot maart de suïcidale vogels bekijken.

De vreemde neiging om boven Jatinga neer te storten blijft niet beperkt tot één vogelsoort. Volgens kenners nemen alle 44 soorten trekvogels boven dat gebeid deel aan het bizarre ritueel. Waarom crashen de vogels uitgerekend daar tegen de grond?
We weten het niet. Sommige zeggen dat het door de mist komt of lichten waarvan de vogels gedesoriënteerd raken. Hoewel dat misschien voor sommige plausibel klinkt slaat het nergens op. Want de vogels vliegen zich alleen maar te pletter in een beperkt gebied van 1.5 kilometer lang en 200 meter breed. Verder komt het nergens in India voor.

Acht jaar lang heeft de Indiaase zooloog Jayaraman onderzoek gedaan naar de mysterieuze vogelzelfmoorden in het dorpje Jatinga. En kennelijk vliegen niet alle vogels zich te pletter, Jayaraman schreef in een artikel (Jayaraman, K.S.; "Mystery of Bird Deaths in Assam," Nature, 331:556, 1988) "Waarschijnlijk aangetrokken door het licht komen de vogels ‘s nachts samen in het dorpje. Zodra ze landen worden ze immobiel, stoppen met eten en verhongeren. Ze verzetten zich niet als men ze probeert te vangen en vliegen ook niet weg".

Duitsland.

In 2003 vond er ook een massale zelfmoord van vogels plaats in Duitsland. De "Stuttgarter Zeitung" kopte met dit bericht: "Spreeuwenzwerm pleegt kamikaze."
Wat was er gaande? Eigenlijk is het hele artikel kort samen te vatten in één zin:
Voorbijgangers in Stuttgart zagen hoe een zwerm van honderden spreeuwen zich opeens, massaal en tegelijk te pletter vlogen tegen het wegdek van de drukke Steinhalden Strasse. Het hoe moge duidelijk zijn maar het waarom blijft een grote vraag...
Ook ornitholoog Guenther Schleussner van de Wilhelmina Zoölogische en Botanische Tuinen in Stuttgart staat voor een raadsel.
"Het is ongelooflijk. Ik ben sprakeloos. Dit soort gedrag is zeer, zeer ongebruikelijk bij vogels", aldus Schleussner met een fijn gevoel voor understatement. Schleussner zei ook dat ze dit gedaan kunnen hebben door iets abnormaals of dat het gewoon een "bizar incident" geweest is
Voor zover uit de berichtgeving blijkt, waren er geen abnormale omstandigheden.
Nazoek leerde me ook dat er die dag geen bijzondere weersomstandigheden waren.


( Mayday, mayday , I'm going down!! )


China.

Dan verschijnt er, bijna een jaar later, een soortgelijk berichtje.Ditmaal afkomstig uit China. De spreeuwen verkozen hier kennelijk een verdrinkingsdood omdat ze zich massaal in het meer van Renmin Park in Luohu stortten. Parkwachters hebben nog getracht enkele dieren te redden maar voor de meeste vogels mocht de hulp niet baten. Ook hier is het waarom een raadsel. Sommige parkwachters denken dat de vogels vergiftigd voedsel hebben gegeten met als gevolg dat ze niet meer konden vliegen.
Parkwachter Wang verklaarde echter dat de dieren zich spontaan in het water wierpen.

Plegen vogels zelfmoord?

Nou, er is in ieder geval één vogelsoort die de indruk wekt massaal zelfmoord te plegen. Ieder jaar weer, in september. En als je het spektakel wilt aanschouwen,moet je naar het Zuid Amerikaanse Ecuador gaan. Om precies te zijn naar de meren van el Cuyo, Atillo en Ozogoche.
Vanaf het noordelijk halfrond komen dan de Cuvivi, zoals de lokale bewoners de vogeltjes noemen, aanvliegen. Volgens dr. T de Vries (Directeur van het Department of Biology verbonden aan de Pontificia Universidad Católica de Quito) is de Cuvivi of in goed Latijn, Bartramia Longicauda, een trekvogel die overwintert in de Argentijnse pampa’s. Waarom sommige Cuvivi's het overwinteren verruilen voor een "zelfmoord" weet de Vries niet. Maar hij heeft wel enkele hypotheses:
Allereerst is er uitputting, de dieren hebben een lange vlucht achter de rug en de zwakkere exemplaren zullen neerstorten. Dat kan natuurlijk, maar waarom nou juist precies in de meren van Ecuador?

Volgens de Vries storten ze waarschijnlijk ook elders neer maar dat is kennelijk niet opgemerkt of men hecht er geen belang aan. “Anderzijds kan het natuurlijk ook zo zijn dat de meren van vulkanische oorsprong zijn. Mogelijk stijgen er zwaveldampen op en als de vogels daar doorheen vliegen kan dit leiden tot vergiftiging. Zeker weten doen we dit niet want er is nooit onderzoek gedaan naar deze hypothese.En dan is er mogelijk nog een oorzaak te vinden in klimatologische omstandigheden. Superkoude luchtlagen boven de meren kunnen ook een oorzaak zijn”. Aldus de Vries.
Dr. de Vries benadrukt dat het slechts gissingen zijn en dat er een gedegen onderzoek moet komen als men het antwoord echt wil weten...

Om te voorkomen dat mensen vooral de oorzaak zoeken in chemtrails of de vermeende effecten van het HAARP project kan ik nog melden dat er ook in de historie, zij het mondjesmaat, vermelding wordt gemaakt van vogelcrashes. Bijvoorbeeld deze:

In het Amerikaanse Monthly Weather Review van de maand Mei 1917 haalt ene W.L. McAtee een artikel aan uit de Philadelphia Times. "In de zomer van 1896, in de straten van Baton Rouge en vanuit een heldere lucht vielen honderden dode vogels. Er waren wilde eenden, spechten en nog meer soorten bij". Deze gebeurtenis werd door McAtee in verband gebracht met een storm die toentertijd woedde aan de kust van Florida (duizenden kilometers verderop.)

Het is naar mijn beste weten nog nooit vastgesteld dat vogels (of andere dieren) opzettelijk zelfmoord plegen. Kennelijk is er meer aan de hand, maar wat?

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden