Waarom lijkt de tijd altijd voorbij te vliegen als we het naar onze zin hebben maar lijkt het stil te staan wanneer we vast zitten in vervelende situaties? Hoe zou het zijn als je dit om zou kunnen draaien? Zou het mogelijk zijn om je gevoel van tijdperceptie bewust te beïnvloeden?

tijdsurfen

Het is zover bekend nog niet mogelijk om fysiek te tijdreizen. Wat echter wel buigzaam lijkt te zijn is onze perceptie van tijd. Tijd lijkt lang niet even regelmatig voort te tikken als de klok doet vermoeden. Zo lijken wiskundelessen soms uren te duren terwijl deze in absolute termen toch echt maar 45 minuten duren. Aan de andere kant kan er ook zomaar een hele dag voorbij vliegen als je het naar je zin hebt zonder dat je er erg in hebt. Tijdperceptie is dus redelijk buigzaam, maar is het ook bewust te buigen?

Laten we eerst eens kijken naar het nut van dit flexibel tijdsbesef. Wanneer we ons in levensbedreigende situaties bevinden, zoals bijna-ongelukken, of in vroegere tijden als we een gevaarlijk roofdier tegen het lijf liepen, kan het goed van pas komen als de tijd om je heen lijkt te vertragen zodat je op tijd kunt reageren. Het lijken te versnellen van de tijd lijkt vooral een gevolg te zijn van verminderde oplettendheid.

Wat zijn de implicaties?

Als tijd sneller lijkt te gaan wanneer we het naar onze zin hebben maar langzamer wanneer we dat niet hebben, dan zou wanneer je je absolute passie hebt gevonden en dat elke dag zou kunnen doen bij wijze van werk, je leven voorbij vliegen waardoor je er 'korter' van kunt genieten. Wanneer het leven tegenzit duurt het lijden daarentegen een stuk langer.

Tijdsurfen

Tijdsurfen, het bewust beïnvloeden van je tijdperceptie is iets wat theoretisch gezien mogelijk zou moeten zijn, aangezien tijdperceptie van zichzelf al flexibel is. De voordelen van kunnen tijdsurfen zijn makkelijk voor te stellen. Bezoekjes aan de tandarts lijken voorbij te vliegen, die 30 minuten die je vrij hebt kunnen maken voor je hobby lijken wel uren te duren. Je kunt het ook op een andere manier gebruiken natuurlijk. De tijd om je heen expres laten vertragen wanneer je nare taken moet doen zodat je je boekhouding of huiswerk wat je normaal een uur zou kosten in 20 minuten doet ook al lijkt het nog steeds een uur. De 40 minuten die je bespaart kun je weer besteden aan leuke dingen die je lang genoeg kunt laten lijken om die 20 minuten ergernis te vergeten.

Het idee achter tijdsurfen is dat je op elk moment je tijdsperceptie tot je voordeel kunt omzetten. Oftewel: wanneer het jou uitkomt de tijd om je heen vertragen of versnellen.

 

Hoe?

Hoe het precies in zijn werk gaat is me nog onbekend maar het is iets waar ik me nu al een tijdje mee bezig houd en ik ben al enkele hints tegengekomen. Tijd- perceptie lijkt voor een groot gedeelte gelinkt te zijn aan hoe snel je denkt. Hoe sneller je denkt en daarmee informatie verwerkt, des te langzamer de wereld om je heen lijkt te gaan, relatief gezien. Je oplettendheid speelt ook een grote rol. Hoe meer je bewust bent van jezelf, je omgeving en alle details, hoe langzamer tijd lijkt te verstrijken. Vaak naar de klok kijken lijkt tijd ook te vertragen zoals ik op zowel het werk als op school wel heb gemerkt.

Nu kun je je afvragen waarom ik dit blog al schrijf voordat ik precies weet hoe tijdsurfen in z'n werk gaat. De reden is vrij simpel: velen weten meer dan één. GW- bezoekers zijn over het algemeen vrij goed op de hoogte van van alles en nog wat. Bij wijze van experiment zou ik graag eens willen kijken of we met elkaar de geheimen van het tijdsurfen kunnen ontrafelen. Als je enig idee hebt wat je tijdperceptie beïnvloedt, of een suggestie hebt over hoe je dit kunt beïnvloeden, je tijdsurfen al onder de knie hebt of iemand kent die dit heeft, deel het dan a.u.b. mee in de reacties. Alle tips en suggesties zijn welkom!

Het onderzoek naar tijdsurfen en het experimenteren zal vanaf nu iets zijn wat hoog om m'n 'to do' list staat. In de volgende delen zullen we de bevindingen onder de loep nemen. Het doel is om uiteindelijk een 'how to'/ snelcursus tijdsurfen samen te stellen met jullie hulp.

Sacroes: Leuk ! Zelf ben ik al een tijdje aan het kijken en bedenken hoe ik de uren kan verzetten zonder ze daadwerkelijk te verzetten . Klink maf en zal het waarschijnlijk ook zijn maar het idee dat tijd relatief is maakt me steeds nieuwsgieriger naar hoe de wereld geweest zal zijn als er geen uur aanduiding was geweest en we gewoon op de zon afgingen zoals vroeger .
Met dit experiment ga ik zeker meedoen . Tijd hebben wij zelf gemaakt dus moeten we het ook zelf kunnen manipuleren ,wat we eigenlijk al doen met de winter-en zomertijd .
Het geeft je toch een beetje de matrix gevoel , kunnen we de tijd zo manipuleren dat we alles al registreren voor het daadwerkelijk gebeurd ?Wat je zegt over gebeurtenissen voor zijn , zal wel moeilijk worden want dan moeten we bepaalde delen van ons brein anders laten werken , dus de registratie van alles om ons heen moet sneller in het bewustzijn vakje terecht komen , laten we zeggen 2 sec eerder dan nu . Ik denk dat je voor de buiten wereld als para word gezien omdat je overal alert en bewust moet lopen,kijken enz .
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op --0 10:03:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Integrator: Beste mensen,

Zoek niet verder. Het is een halve eeuw geleden allemaal al gedaan en opgeschreven door Milton Erickson. Google maar eens op "Time distortion" of op Time distortion Erickson.
In onze tijd heeft. in navolging van Erickson, Richard Bandler zich ermee beziggehouden.(Google: Time distortion Bandler)
Enjoy!
Op --0 10:34:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: De tijd is net zo snel als jouw gedachte .
Zonder gedachte is er geen tijd. ALs je dus aan niks denkt gaat tijd heel langzaam, denk je niet meer dan is er geen tijd.
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op --0 11:54:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Ik denk dat je tijd op meerder manieren kunt interpreteren. 1 gedachte is dat tijd niet bestaat.het is het verschil tussen gebeurtenissen en omdat het een naar de andere komt kunnen we dat verschil waarnemen als tijd. we spiegelen dat dan met stand van sterren etc. dat gebeurd wel allemaal in het hoofd.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op --0 13:53:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoner: Ik heb wel eens gelezen over chronokinesis. De oefening die hierbij hoort bv is in een meditatiestand de kloktikken luisteren en erop goed concentreren, vooral naar de stilte tussen de tikken door. na een tijdje goed te oefenen kun je de stilte aanpassen, korter of langer. Ik heb ook gelezen dat mensen zoals monikken een hele dag lang kunnen mediteren. De waarnemer denkt hoe kan die de hele dag in zn positie zitten, terwijl de mediterende persoon die hele dag aan heeft gevoeld als een uur of 2.
Op --0 14:04:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mrgr33n: Leuk onderwerp, ik hoop dat je oefenvoorbeelden kunt vinden die je vervolgens weer kan posten. In het boek "De pelgrimstocht naar Santiago, dagboek van een magiër" van Paulo Coelho staat een mooie:

De oefening van de snelheid

Loop 20 minuten half zo snel al je normaal loopt. Let op alle details, mensen en beelden om je heen. De beste tijd is n de lunch. Doe deze oefening een week lang.

Op --0 14:53:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RB: (Mijn eerste post hier, hoewel ik wel al wat langer GW volg.)

Ooit heb ik eens het spel Command & Conquer op de hoogste snelheid gespeeld. Dat is natuurlijk niets meer of minder dan een managementspel en op de hoogste snelheid word je gedwongen om een enorm aantal beslissingen in een kort tijdsbestek te nemen. Een kwartiertje verder had ik een ronde gewonnen, maar was te hyper om verder te spelen. Toen ben ik in hetzelfde idiote tempo opruimklusjes in en rond het huis gaan doen. Ik kan me niet herinneren zo ontzettend veel werk in zo'n korte tijd te hebben gedaan en inderdaad, de tijd leek zich toen te verdichten. Interessant fenomeen.
(bericht gewijzigd op 3-11-2010 15:00:32)
'It's lonely in the saddle since the horse died.'
Op --0 14:59:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Tips om het weekend of vakantie langer te laten duren en het werk korter te laten duren:

Tip 1: Herhaal in uw vrije tijd heul vaak: "Wat wil ik?" of "Wat wil ik nou ECHT!"(Belangrijk!)
Tip 2: Zit u op uw werk? Roep voluit en met regelmaat: "Ik heb er zin in, maar ik weet nog niet waarin!"
Tip 3: Zit u thuis, doe het omgekeerde: "Ik heb er geen zin in, maar ik weet nog niet waarin!"
Tip 4: Roep op uw werk met regelmaat: "Ik vermaak mij prima hier!"
Tip 5: Roep in uw vrije tijd met regelmaat: "Ik verveel mij!"
Tip 6: Speel elk mogelijk toneelstuk in het hoofd met jezelf als hoofdrol en als bijrollen, jezelf, gebruik ontzettend veel humor hierbij en denk beeldend. Gebruik dit wanneer tijd 'snel' dient te gaan.

Tip 7: Neem vooral op uw werk, uw collega's in de zeik, u lijkt dan sneller thuis te zijn! Soms is dat echt zo!

Tip 8: Eenmaal aangekomen op het (jouw) feit, bovenstaande in leven te geimplementeerd te hebben en een tijdlang beoefend te hebben, zul je tot de conclusie komen, dat tijd VERSCHRIKKELIJK snel gaat, omdat je er voor gezorgd hebt, dat je doet wat je wilt, ten alle tijden!

Tip 9: Gaat de tijd je te snel, of voel je dat je te snel oud wordt en dat is wat je niet wilt:

* Spring voor een bus of van een gebouw, neem gif in of een zak over je hoofd.

of

* Zorg er voor dat je een zeer ontevreden mens bent, die zeer ongelukkig is met het werk, zijn/haar partner, huis, auto (en de kleur), zeik vooral alles en iedereen af en heb een kuthumeur. heb geen vieze smerige ranzige sex en vooral ook niet met een ander of met meerdere personen. Het helpt!
Op --0 16:05:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: 10 minuten zijn zo voorbij, en als je om de 10 minuten op de klok kijkt, en je doet dat 3 keer, is er al een halfuur voorbij.
Dus een uur kan heel lang klinen en dueren, maar 6x 10 minueten is zo voorbij, en klinkt ook veel beter!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op --0 16:26:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Als je een ongeluk krijgt, lijkt een fractie van een seconde veel langer te duren.
Zou dit door de adrenaline komen?
Zo, ja: dan wordt het weer eens tijd om 'Crank' na te spelen...

Cannot kill the Battery!!!
Op --0 16:28:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: @MarsePars:
Klopt helemaal. Ik heb een ongeluk gehad met een vrachtwagen en die paar seconden dat het duurde leek voor mij veel te lang. Bovendien had ik het gevoel dat ik het droomde en dat het niet echt gebeurde, wat nog angstaanjagender is, want dan ga je ook domme dingen doen als je denkt dat je gewoon droomt.

Over de blog zelf: interessante materie. Maar ik denk niet dat je dit zo makkelijk kunt nabootsen. Het zit allemaal tussen je oren.

Ik ga mezelf in ieder geval trainen om rot klusjes leuk te vinden en mijn hobbies te haten. Ik houd het even bij en ik laat het je weten!
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 17:01:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: Hele idee was juist dat leuke dingen leuk blijven en langer duren, en de minder leuke dingen korter duren. Als je echter ervoor kan zorgen dat je de rot klusjes leuk kunt vinden is dat sowieso al positief iets. Maar het zit inderdaad volledig tussen de oren, gezien het om persoonlijke tijd perceptie gaat die je probeert te beïnvloeden. Dat zou het juist makkelijker moeten maken gezien je alleen je eigen bewustzijn probeert te beïnvloeden en niet de tijd in de hele wereld om je heen. Op z'n minst al stukje minder werk.

Maar adrenaline rush helpt blijkbaar om tijd te vertragen, net als je gedachten versnellen door op hoge snelheid bepaalde spelletjes te spelen. Merk dat ik tijdens het skaten in die halve seconde dat ik in de lucht hang met een trick, de tijd ook lijkt te vertragen wanneer het fout dreigt te gaan waardoor ik vaak nog net op tijd weg kan springen/ mijn val goed kan breken(waardoor ik tot nu toe botbreuk vrij ben gebleven), adrenaline is hier ongetwijfeld in het spel.
Op --0 18:44:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Gewoon naar een digitale klok staren, dan lijkt een minuut ook een uur.
Hoe stiller je hoofd is, hoe langzamer de tijd gaat.

ik ben ook een keer door een auto aangereden, toen ik door de lucht vloog zag ik alles gebeuren in detail. ik zag mezelf in slowmotion over de motorkap rollen, toen werd ik gelanceerd en vloog ik door de lucht wat best lang leek te duren, ondertussen vloog mijn helm af want ik had het riempje niet vast gezet en ik zag ook gewoon waar de helm na toe vloog, en toen boem op de grond . wonder boven wonder had ik geen hoofd letsel, maar ik ben wel even weg geweest want toen ik opstond waren er allemaal mensen.
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op --0 18:48:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Devoney:
wdawn:

De tijd is net zo snel als jouw gedachte .
Zonder gedachte is er geen tijd. ALs je dus aan niks denkt gaat tijd heel langzaam, denk je niet meer dan is er geen tijd.


In mijn perceptie niet, als ik nergens aan denk (niet bewust althans) tijdens een meditatiesessie. Dan vliegt de tijd voorbij.

Algemene opmerking:
Tijdreizen wordt door vele niet realistisch geinterpreteerd. Tijd is buigzaam opzich, minder tijd = meer ruimte. Leg jij dus meer ruimte af dan heb je dat gedaan in minder tijd. Altijd relatief t.o.v. iemand of iets anders. Je reist dus de hele tijd door de tijd. Denk je sneller, denk je meer stappen vooruit, heb je alles af afgewogen terwijl iemand anders het nog moet ondervinden om zijn koers te bepalen? Dan reis je t.o.v. van de tragerdenkende persoon in zijn tijd vooruit.

Zie het als dit voorbeeld:
3 personen bevinden zich in een doolhof. Het doolhof is opgebouwd volgens een formule. Je vindt de uitgang door het te proberen, of door de formule(de structuur) van het doolhof te zien.

De eerste persoon:
Heeft het patroon van het doolhof door en loopt er snel doorheen en hoeft de verkeerde wegen niet te ondervinden.

De tweede persoon:
Denkt er niet over na en loopt op goed geluk en zal veel fouten maken om de uitgang te vinden.

De derde persoon:
Kan niet kiezen welke weg hij zal kiezen, deze staat stil omdat hij geen keuze maakt.

De 1ste persoon wint tijd t.o.v. de 2de en de derde. De 2de wint tijd t.o.v. de derde.

De eerste persoon zal dus eerder de rest van zijn (levens)doelen invulling kunnen geven terwijl de derde persoon nog staat te twijfelen.

Tijdreizen is niets meer of minder dan dat. Snel keuzes maken, snel denken, stappen vooruit overwegen, zodat je de juiste koers kan kiezen met minimale energie zonder de verkeerde richtingen te hoeven ondervinden.

(bericht gewijzigd op 3-11-2010 20:00:19)
Op --0 19:53:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Met meditatie komt dat inderdaad voor, maar heeft dat niet te maken met dat je juist wel veel dingen aan het verwerken bent? misschien niet bewust?

Als ik net wakker ben en ik kijk op de wekker, dan kan ik van 5 min voor mijn gevoel een half uur maken, door in een net niet wakker staat te blijven, zeer relaxed. Die staat is anders dan meditatie vind ik. volgens mij trillen je hersenen dan ook op een zeer lage frequentie en is er dus minder activiteit waar door de tijd langzamer gaat. Deze staat kan ik jammer genoeg nog niet bewust oproepen, want zoals je al zij, als ik het overdag probeer dan wordt het al snel meditatie en dan vliegt de tijd.

Het lijkt hetzelfde, maar toch is het effect op je perceptie heel anders, bij mij dan

triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op --0 21:17:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
RMC: Tijdsperceptie hangt inderdaad af van hoe je de tijd emotioneel ervaart. Ik denk dat je als mens zo nu en dan minder bewust bent dan anders. Als het tegenzit, of je een werkdag voorbij probeert te worstelen of als je ergens op wacht dan kan een uur voor je gevoel jaren duren. Achter de computer trouwens vliegt een dag voorbij. Een vakantie is ook altijd zo voorbij om nog maar te zwijgen over een dagje vrij of een weekend. Ik denk dat wanneer je alleen maar leuke dingen doet en verwend bent, je je ook steeds minder bewust bent van jezelf en dus van tijd. Iemand waarmee het slecht gaat of iemand die zijn best moet doen om iets te bereiken is veel met zichzelf bezig en hij/zij zal zich bewuster opstellen en dus ook bewuster zijn van tijd. Een goede manier van de tijd vertragen is je steeds bewuster te zijn van jezelf en het verstrijken der uren. Zet maar eens elk heel uur je wekker van je mobiele telefoon. Je zult verbaasd zijn hoe langzaam de tijd dan gaat.
(bericht gewijzigd op 4-11-2010 14:52:42)
Op --0 14:51:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Kyosaki:
Tijdsurfen, het bewust beïnvloeden van je tijdperceptie is iets wat theoretisch gezien mogelijk zou moeten zijn,


Maar dit kunnen we toch allemaal? Als ik weet dat ik ergens moet wachten, neem ik een cryptogrammenboekje mee of iets te lezen. Iets doen tijdens het wachten is bewust beïnvloeden van je tijdperceptie.

Een andere kant op: tijdperceptie tijdens het ontwaken uit een narcose. Tijdperceptie na een flinke joint. Tijdperceptie tijdens een BDE. Wow.

Is it electrickery?
Op --0 16:12:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Denk dat je eerst moet zien uit te vinden wat er precies met je gebeurd als je het naar je zin heb en de tijd sneller lijkt te gaan. Op de één of andere manier lijkt het erop alsof je tijd vergeet, je gaat zo op in hetgeen wat je doet waardoor je tijd vergeet of het niet beseft.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op --0 17:10:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CitteCat: Als de wekker ´s morgens gaat en je zet het op snooze dan dommel je vaak weer in slaap en dan lijkt het erg kort te duren voordat die wekker weer afgaat. Snooze staat b.v. ingesteld op 10 minuten. Als je op de bus staat te wachten en het duurt nog 10 minuten voordat deze komt dan duren die 10 minuten zeer lang.

Volgens mij gaat de tijd langzamer als je op de tijd let en sneller als je niet op de tijd let...
Dus als je je bezig houdt met iets dan let je niet op de tijd en gaat deze sneller (voor jou).

Maar hoe zit dat dan bijvoorbeeld met je huur of hypotheek die je op tijd moet betalen? Kun je aan die tijd ook iets veranderen?

Op --0 15:02:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
Het is simpel. Je moet je bewust of juist onbewust van de tijd maken om deze te beinvloeden.

Heb je het naar je zin en wil je dat de tijd langzamer gaat kijk dan vaak op de klok.
Wil je dat de tijd sneller gaat kijk dan niet/weinig op de klok.

Mijns inziens wordt trouwens niet de tijd beinvloed maar hoe je achteraf tegen een bepaalde tijd/periode aankijkt. Indien je het naar je zin hebt gehad en je dus geen tijd had om klok te kijken heb je geen herinnering aan hoe laat het wanneer was en lijkt de tijd dus omgevlogen.
Heb je daarentegen echter ( zoals tijdens een saaie les of vergadering ) bijna de hele tijd op de klok gekeken dan lijkt de herinnering aan die periode achteraf alleen maar uit tijd/klokkijken te bestaan en leek het dus of de tijd langer duurde.

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 15:19:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden