Hoe een simpele snapshot op Facebook kon leiden tot het redden van een kind. Nicola Sharp, een verpleegkundige met meer dan 20 jaar ervaring, bekeek op Facebook de foto's van de kinderen van haar vriendin. Plotseling viel het haar op dat een van de kinderen in plaats van de door de flits veroorzaakte gebruikelijke twee rode ogen slechts één rood oog had. Ze besefte dat zoiets zou kunnen wijzen op kanker. Nicola trok aan de bel en niet veel later bevestigden de artsen het angstige vermoeden: de kleine bleek te lijden aan Retinoblastoma. De kleine bleek twee tumoren te hebben en was al het 'licht' in het aangetaste oog verloren. Dankzij de scherpe blik van Nicola konden de artsen het kind tijdig behandelen en voorkomen dat de kanker zou uitzaaien.

de ogen spreken
(Voorbeeld zoals Retinoblastoma te zien is)

Echt of fake?

Een bekende Nazi propagandafoto uit 1914 toont ons een jonge Adolf Hitler die vol vaderlandsliefde tussen het gewone volk meejuicht in een pro-oorlogs- demonstratie. De bewuste foto zou volgens de toenmalige spindokters bewijzen dat Hitler een man van en voor het volk was en werd talloze malen verspreid. Nu blijkt, volgens de Duitse historicus Krumeich, dat de foto fake is.

antieke fotoshop
(Nazi-Photoshop)
 
De Franse fotograaf Roland Seitre ging naar Costa Rica en zette een zeer opmerkelijke kever op de kiek. Het diertje lijkt van zilver te zijn gemaakt en je vraagt je af of de toeschouwer niet door de fotograaf op het verkeerde been wordt gezet. De dekschilden van de kever glimmen zo sterk dat de omgeving inclusief de fotograaf erin weerspiegelt. Fake? Nee dus. Het gaat inderdaad om een prachtige zilverkleurige kever die bij insiders onder de naam "Chrysina limbata" bekend staat.

zilvertor

Juiste moment
 
Je kent het vast wel: er zijn van die momenten waarop je gehoopt had dat je een camera in de aanslag had. En soms heb je de camera in de aanslag. Paul Mansfield had tijdens een familie-uitje een camera in de aanslag en wist vast te leggen hoe een hongerige pelikaan een duif ophapte. Toen de pelikaan zijn enorme bek weer open deed alsof hij de duif een kans wilde geven klikte de camera van Paul. Tragisch genoeg begreep de duif niet de hint en de bek van de pelikaan ging weer dicht om vervolgens de duif door te slikken. Weer eens wat anders dan vis.

pelikaduif

Niets bijzonders te zien

Je hebt ook van die foto's die niets bijzonders laten zien totdat je het verhaal erachter kent. Neem bijvoorbeeld onderstaande foto van een McDonalds hamburger en patat. Niets mis mee zo op het eerste gezicht. Kunstenares Sally Davies kocht de maaltijd en liet deze onaangeroerd een half jaar lang open en bloot in haar appartement staan. De foto toont ons dat het voedsel zelfs na 94 dagen geen enkel teken van verval vertoont. Happy meal anyone?

onverwoestbaar

Wel wat bijzonders te zien

De mens is een kijkdier bij uitstek. We kijken graag en vaak en we baseren onze notie voor een groot deel op wat we zien. Maar zien we ook wat we zien? Zegt één afbeelding meer dan duizend woorden? Ik zou zeggen: bekijk het maar. KLIK.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden