Van tijd tot tijd verzamelen sterke mannelijke individuen zich en maken zich van hun gemeenschap los. Ze vormen één rij en trekken snel en geruisloos de jungle in op weg naar de noordelijke grens. Eenmaal op pad is de sfeer grimmig, er worden geen grapjes gemaakt en het sociale contact is tot een minimum beperkt. Tijdens hun tocht eten ze slechts mondjesmaat en is masturberen verboden. Als ze het grensgebied bereiken zoeken ze heel bewust naar sporen van de vijand zoals waar ze geslapen of gegeten hebben en zelfs waar ze gepoept hebben. Het kan ook niet uitblijven dat de groep vroeg of laat een lid van de noordelijke groep weten te verrassen. Als één man duikt de groep op de ongelukkige en slachten hem af. Guerrilla pur sang. Toch is er een opmerkelijk feit: het gaat hier namelijk niet om mensen.

superpad
(Padden voeren Blitzkrieg)

Vergeet Tanja Nijmeijer en de FARC maar, als het gaat om guerrilla dan blijken ook apen ook niet zonder zonde te zijn.

the facts
(Doelbewuste aanslagen op concurrerende groepen)

In een uitgave van 'Current Biology' doen onderzoekers kond van hun meer dan 10 jaar durende studie naar het gedrag van de in het wild levende chimpansees uit Oeganda. Daar kwamen ze tot de ontdekking dat de apen doelbewust een guerrilla-oorlog voeren tegen concurrerende soortgenoten. Het opmerkelijke gedrag van de chimps kan maar op één manier verklaard worden: 'ze voeren een doelbewuste oorlog tegen de noordelijke soortgenoten'. En zo blijkt dat het gedrag van apen en mensen niet zoveel van elkaar verschillen.

more facts
(Doelbewust? Ja, doelbewust)

Invasie van de Pad

In Australië pakken de invasieve leden van de reuzenpadden het anders aan. In 1935 bedacht men dat de Amerikaanse Reuzenpad het Australische suikerriet kon ontdoen van vraatzuchtige kevers. Het pakte anders uit en buiten konijnen vormen ook reuzenpadden een vreselijke plaag die zwaar drukt op inheemse soorten. Maar hoe konden de relatief lompe en niet al te snuggere padden zo snel Australië overspoelen?

cijfers
(Niet te stuiten opmars)

De padden blijken een geheim wapen te hebben in de vorm van versnelde evolutie. Tijdens hun opmars zijn het de krachtigste en snelste exemplaren die elkaar aan de randen van hun territorium treffen. Als ze paren brengen ze een nieuwe generatie van nog krachtigere en snellere exemplaren voor. Biologen noemen dat het “Olympic Village Effect”. In 1950 wisten de padden hun gebied met 10 kilometer per jaar te vergroten. In het afgelopen jaar was die actieradius al vergroot tot 60 kilometer. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de nieuwe generatie reuzenpadden sterkere achter- en voorpoten hebben.
Gerelateerd aan deze publicatie:
moonwalker: Leuk artikel. Ik denk dat er een fout ingeslopen is:

In een uitgave van 'Current Biology' doen onderzoekers kond van hun meer dan 10 jaar durende studie naar het gedrag van de in het wild levende chimpansees uit Oeganda.


Ik snap de zin niet, vooral het woord "kond".

Voor de rest mooi artikel, vooral het begin vond ik schitterend.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 16:03:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo:
moonwalker:

Leuk artikel. Ik denk dat er een fout ingeslopen is:

"In een uitgave van 'Current Biology' doen onderzoekers kond van hun meer dan 10 jaar durende studie naar het gedrag van de in het wild levende chimpansees uit Oeganda. "

Ik snap de zin niet, vooral het woord "kond".

Voor de rest mooi artikel, vooral het begin vond ik schitterend.

http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=kond+doen:
bekendmaken (ww) : aankondigen, afkondigen, annonceren, declareren, kond doen, laten doorschemeren, laten weten, manifesteren, mededelen, openbaar maken, openbaren, publiceren, rondbazuinen, rondstrooien, ruchtbaar maken, te kennen, ter kennis brengen
verkondigen (ww) : afkondigen, bezingen, kond doen, leraren, leren, prediken, uitdragen, uitdrukken, uiten, uitspreken, verkonden, verspreiden, vertolken


(bericht gewijzigd op 6-11-2010 16:46:00)
Op --0 16:42:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: @Samblo:
Aha...Dank je wel!
Voor het eerst dat ik het woord lees en ik heb al heel veel gelezen.

Leuk om altijd iets nieuws te kunnen leren.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 16:44:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden