Omdat politie en burgers tegenwoordig wel vaker met elkaar in de clinch liggen, vragen mensen zich soms af hoe het kan dat burgers en ordehandhavers lijnrecht tegenover elkaar kunnen staan. Hoe het kan dat de politie chargeert tegen de bevolking die ze horen te beschermen? Soms slaat men buiten alle proporties vreedzame studenten en betogers in elkaar. Of schiet men ongewapende mensen dood. In Venezuela bijvoorbeeld. En in Kiev gaat het ook niet lekker, al knalt de bevolking daar ook een kogeltje mee. Voor ons het ideale moment om een duister hoekje van de menselijke geest te verkennen, want naar dit soort menselijke dynamiek is goed onderzoek gedaan. Eventjes toch...

In 1971 werd in de kelders van de Stanford-universiteit een ophefmakend experiment uitgevoerd. Een groep van 24 jongens zou twee weken lang bewaker of gevangene zijn in een nagemaakte gevangenis. Kooien, bewakerskwartieren, alles was aanwezig om het zo echt mogelijk te laten lijken. De rolverdeling werd willekeurig bepaald. Twaalf van de heren mochten een uniform aantrekken en kregen als opdracht de orde te bewaren zonder daarbij geweld te gebruiken. De twaalf anderen kregen een gevangenisplunje aan. De dualiteit autoriteit tegenover onderdrukking, altijd spannend...

Leuk experimentje

Het experiment werd uitgevoerd door Philip Zimbardo. Via camera's wilden hij en zijn collega's registreren wat er in zo'n sociale situatie gebeurt. Twee weken lang zou het experiment duren. Het werden uiteindelijk 6 helse dagen.
In het begin, de eerste uren, gingen de jongens vriendschappelijk met elkaar om. Bewakers en gevangenen, amicaal hand in hand. Totdat de eerste kift kwam en de contrasten tussen de twee groepen aan de oppervlakte rezen. Omdat ze de orde moesten bewaren mochten de bewakers van Zimbardo zelf sancties verzinnen. Maar: geen geweld.
Creatief als ze waren verzonnen de bewakers diverse straffen. De gevangenen moesten opdrukken met de voet van een bewaker op hun rug. Gevangenen werden in isolement opgesloten en publiekelijk vernederd door ze spottend uit te kleden of over ze heen te plassen. Een autoriteit wil uiteindelijk serieus genomen worden en op zulke momenten steekt bij menig mens een wreed, sadistisch kantje de kop op. Zo ook in de kelder van de universiteit van Stanford.

Uiteindelijk verzandde het experiment toch in geweld en begon men met brandblusapparaten op elkaar in te rammen. Philip Zimbardo zette het experiment pas stop nadat hij er door een extern iemand op gewezen werd dat het ernstig uit de hand liep. Zelfs hij begon door de situatie te geloven in zijn rol van een soort gevangenisdirecteur. De aard van het beestje...

Het uitgebreide verhaal valt op Wikipedia te lezen, of u kunt de films huren die over dit experiment geproduceerd zijn. Het meest bekend is de Duitse cultfilm Das Experiment, gemaakt in 2001. Hollywood kon niet achter blijven en leverde in 2010 de remake The Experiment af. Helemaal hetzelfde zijn de films niet. Waar de focus van de remake uitsluitend ligt bij de groep bewakers en gevangenen, laat de originele Duitse versie ook het verhaal van de observerende wetenschappers zien. Beide films tonen wel duidelijk de mens in zijn rauwe vorm. Het experiment liet zien dat zelfs pacifistisch aangelegde mensen uiteindelijk veranderen in wraakzuchtige moordmachines. En daar is niet zoveel tijd voor nodig, slechts de goede situatie...


(Das Experiment - 2001)


(The Experiment - 2010)

Zimbardo is nog steeds actief. Zijn lezingen over het "lucifer effect" zijn bijzonder interessant. De wetenschapper heeft zelf een docu gemaakt met de titel Quiet Rage. Die valt op YouTube te bekijken. Onder het mom van 'ken uzelf' een absolute aanrader. Sappig detail: de externe persoon die Zimbardo er destijds op wees dat hij te ver ging met het experiment was Christina Maslach, zijn toenmalige assistente en huidige vrouw.
Emie : Heb 'm gezien in 2001. Kwam redelijk ziek uit de zaal.
Is it electrickery?
Op --0 15:56:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
dirtbag: ik geloof dat ik hierover iets op discovery channel heb gezien, de Unabomber deed mee aan dit experiment als ik me niet vergis.
Op --0 16:26:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: "Het Lucifer-effect"?
Mmmmm...

Daar valt iedereen ten prooi aan, zolang de omstandigheden juist zijn.
Iedereen!
(bericht gewijzigd op 5-11-2010 19:34:05)
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 18:52:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Ook ooit een film gezien waarin een aantal studenten op een onbewoond eiland terecht kwmen.
Ze dachten daar heel lang te moeten blijven, misschien wel altijd.

Het was niet echt een goede film, maar ik was er wel beroerd van.

Een van mijn docenten zei ooit dat de mens totaal niet is veranderd sinds de öertijd", we gedragen ons alleen maar redelijjk door de druk van de maatschappij en de regels die we ons zelf hebben opgelegd.
Ik was het toen niet met hem eens, maar dat was voor Bosnie en alles wat daarna gebeurd is.

Op --0 19:03:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos: Zoals ik al vaak heb beweert; de mens heeft nu eenmaal goede en slechte eigenschappen. Dit moeten wij simpelweg accepteren en hier proberen zo goed mogelijk mee om te gaan.
Op --0 21:50:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 22:51:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: Ik had een heel goede vriendin van jaren..
ze was een hele lieve behulpzame timide vrouw..
Op een dag ging ik op stap met een vriend van vriend van mijn man die milionair is..
Zij zat per toeval in de zaak waar we binnen gingen..
En ik stelde haar voor, dezelfde avond werden ze een koppel..

Na drie maand was ze zo een bitch, met een air van hier tot .....
Ze keek boven mijn hoofd alsof ik/we uitschot ben/zijn.
Het was gewoon niet te geloven hoe vlug iemand kan veranderen
met hopen geld in haar zakken.

Ze is gaan wonen in de marbela(spain)
Hopelijk blijft ze daar, en gelukkig. ;-)
Op --0 23:14:19 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: Mooi verhaal Kat, niet zo mooi natuurlijk, maar mooi verhaal.

Andere maar dezelfde sizzle -

- Brown eyes, blue eyes-experiment, discriminatie onder middelbare scholeren, van Dr. Jane Eliot uit 1984:


- Milgram experiment, met stroomstoten iemand straffen op commando van een derde:
http://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

Ongetwijfeld staat zeker die onderste al een keer of wat hier bij GW. Maar goed, zeker bij dit onderwerp kan de samenhang niet vaak genoeg worden benadrukt.

De grenswetenschappelijke vraag is voor mij in elk geval: wat is dat dan toch met mensen? Wat is het evolutionaire voordeel dat we ook zo evil kunnen zijn?

Natuurlijk, je aansluiten bij de sterkste(n), bij de alfagroep, dan deel je het recht van de sterkste, maar zou er ook nog iets anders zijn? Ff 2 uiterste karakteristieken van onze aard uitgelicht en evolutionair bekeken. Een poging.

Real evil bij individuen zou zichzelf al hebben uitgeroeid in de loop van onze evolutie.

Real evil duldt geen gelijke naast zich. Real evil vertrouwt de ander zoals het zelf is. Niet dus. Hierdoor moest 1 individu namens en over de hele groep heersen. Maar ook verdedigen, naar voedselplekken leiden. De strijd om met bestaan.

Real goodness echter staat open voor anderen, voor de omgeving en probeert mee te bewegen met de golven van de harmonie van leven & natuur. Het te berijden ook, naarmate het slimmer wordt. De dans om het bestaan.

Hoe verder je teruggaat in onze evolutie, hoe meer rudimentair bovenstaande aspecten worden. Maar ze zijn er al wel! Varierend in minimaal dezelfde dimensies als van eencelligen tot hoogintelligente levensvormen.

Een lange weg, met steeds complexere omstandigheden. Moeilijk hoor om als eenling voor het voorbestaan van je stam te zorgen. Te gevaarlijk en/dus weinig tijd voor seks, laat staan goede seks. Real goodness on the other hand...

~ zie vervolg
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op --0 0:36:41 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL: ~ vervolg

Over die laatste 6 miljoen jaar: real goodness zou toch duidelijk, waar dan ook, altijd en overal, in het voordeel zijn?

Waardoor real evil op natuurlijke wijze en tamelijk snel eruit werd gefokt? Of zitten we nog in die fase? Of is toch dat verhaal van de Annunaki onze geschiedenis?

RR
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op --0 0:38:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Dan nu de hamvraag die uit deze experimenten rolt:
Als vrijwel ieder mens in de verkeerde omstandigheden zichzelf slecht kan/gaat gedragen, kunnen we het die persoon dan wel kwalijk nemen? Is straffen dan niet meedoen aan dezelfde gekte?
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 1:43:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
sufi:

Ook ooit een film gezien waarin een aantal studenten op een onbewoond eiland terecht kwmen.
Ze dachten daar heel lang te moeten blijven, misschien wel altijd.

Het was niet echt een goede film, maar ik was er wel beroerd van.

Een van mijn docenten zei ooit dat de mens totaal niet is veranderd sinds de öertijd", we gedragen ons alleen maar redelijjk door de druk van de maatschappij en de regels die we ons zelf hebben opgelegd.
Ik was het toen niet met hem eens, maar dat was voor Bosnie en alles wat daarna gebeurd is.

Waarschijnlijk heb je één van de twee verfilmingen van 'Lord of the Flies' gezien.
De 'oude' (1963)
http://www.imdb.com/title/tt0057261/
een stuk beter dan de versie uit 1990,
http://www.imdb.com/title/tt0100054/
maar beide wel gebaseerd op een geweldig (!) boek (door William Golding) dat reeds lang voor welk experiment ook aannemelijk maakt dat de ratio al snel plaats maakt voor bloeddorst en massamanipulatie wanneer het egoïsme een kans krijgt. Elk minpuntje in de geïmproviseerde (want door overlevingsdrift noodzakelijkerwijs geconstrueerde) samenleving wordt op een enkel individu afgeschoven, steeds vaker met dodelijke afloop.

Ben wel benieuwd naar deze film, maar echt iets nieuws zal het niet zijn. (Hoezo blasé
(bericht gewijzigd op 6-11-2010 2:10:43)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op --0 2:08:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Klopt, zo heette die film.

Nadat ik dit verstuurd had, bleef ik er trouwens aan denken dat ik had geschreven, dat het niet echt een goede film was.

Maar het is jaren geleden dat ik die film heb gezien en ik moet er nog vaak aan denken. Dus heeft die film wel zijn doel bereikt.
Ik vond het heel wat angstaanjagender dan welke Paranormal Activity film dan ook.
Op --0 3:26:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Warmee dan ook duidelijk wordt aangetoond dat iedereen die zegt te hopen dat de grote vernietiging van 2012 echt gebeurd, zodat we opnieuw kunnen beginnen, en dan goed! in is voor een akelige verrassing.

Blijkbaar heeft de mens een redelijk geregelde maatschappij, waar bij excessen wordt ingegrepen, nodig om mens te blijven.

Wat een afschuwelijke gedachte.
Op --0 3:31:47 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 6:03:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: Ik moet niet meer zeggen dat ik een zorgende type ben..
VB, ik zal een praatje maken met ouderen,omdat ik denk dat ik zo hun eenzame dag heb onderbroken.. Ik zal stoppen voor iedereen die hulp nodig heeft.. Maar wee, als ik iemand een dier zie mishandelen.. Dan wordt ik razend, en zou ik ze het liefst ziekenhuis willen inkloppen.. Ook al is de man 2m hoog en 3 meter breed..
Ik lijk dan wel een losgeslagen stier, Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid,al helemaal niet tegen kind/dieren.. Dus ja, er zit zowel goede of als kwaade in mij.. Moest ooit iemand aan mijn kinderen komen, zou ik nog alleen op wraak uitzijn.. dit weet ik zekerst.. Dit voel ik al opborelen bij de gedachten alleen al...
Op --0 11:25:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
Kat:

Ik moet niet meer zeggen dat ik een zorgende type ben..
VB, ik zal een praatje maken met ouderen,omdat ik denk dat ik zo hun eenzame dag heb onderbroken.. Ik zal stoppen voor iedereen die hulp nodig heeft.. Maar wee, als ik iemand een dier zie mishandelen.. Dan wordt ik razend, en zou ik ze het liefst ziekenhuis willen inkloppen.. Ook al is de man 2m hoog en 3 meter breed..
Ik lijk dan wel een losgeslagen stier, Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid,al helemaal niet tegen kind/dieren.. Dus ja, er zit zowel goede of als kwaade in mij.. Moest ooit iemand aan mijn kinderen komen, zou ik nog alleen op wraak uitzijn.. dit weet ik zekerst.. Dit voel ik al opborelen bij de gedachten alleen al...

Ik denk dat ieder gezonde geest op die manier reageert. Niks mis met jou dus. Aan mensen die anders beweren te zullen reageren twijfel ik wel eens.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op --0 0:16:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
Meneer Glimlach:

Dan nu de hamvraag die uit deze experimenten rolt:
Als vrijwel ieder mens in de verkeerde omstandigheden zichzelf slecht kan/gaat gedragen, kunnen we het die persoon dan wel kwalijk nemen? Is straffen dan niet meedoen aan dezelfde gekte?

Alleen al het feit dat de vraag in je op komt geeft eigenlijk al het antwoord.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op --0 0:19:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Arnold71: Weten jullie of dat boek van Zimbardo 'het lucifer effect' ook
in het Nederlands is vertaald.

Ik zou het heel graag willen lezen.......
Op --0 14:41:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Arnold71:

Weten jullie of dat boek van Zimbardo 'het lucifer effect' ook
in het Nederlands is vertaald.

Ik zou het heel graag willen lezen.......

http://www.selexyz.nl/product/9789047702559/philip-zimbardo/het-lucifer-effect/?gclid=CIiHzcmpjKUCFYuHDgodwlcWWw
United as one. Divided by zero.
Op --0 14:45:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Marsepars:

moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.

Ik verzet met tegen onrechtvaardigheid. En zolang ik me kan herinneren, wil ik niet bij een groep horen. Ben op mijn best als ik mijn eigen keuzes kan maken. Het rare is dat ik juist veel meer vrienden maak, dan anderen die hun best doen om bij een groep te horen.

Ik wil alleen zeggen dat ik van mezelf weet dat ik niet tot zulke gruwelijke daden in staat ben. En ik kan helemaal niet tegen autoritaire personen. Ik kom gelijk in opstand. Ik ben een slecht ingeburgerd Nederlander.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 15:58:24 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
moonwalker:

Marsepars:

moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.

Ik verzet met tegen onrechtvaardigheid. En zolang ik me kan herinneren, wil ik niet bij een groep horen. Ben op mijn best als ik mijn eigen keuzes kan maken. Het rare is dat ik juist veel meer vrienden maak, dan anderen die hun best doen om bij een groep te horen.

Ik wil alleen zeggen dat ik van mezelf weet dat ik niet tot zulke gruwelijke daden in staat ben. En ik kan helemaal niet tegen autoritaire personen. Ik kom gelijk in opstand. Ik ben een slecht ingeburgerd Nederlander.

En laat het nu precies om opstand gaan. Hoe handhaaf je je orde als niemand wil meewerken? En als je, lekker opstandig, geen eten uit de groep krijgt, wat doe je dan? Wat ik maar wil zeggen: NIEMAND weet hoe hij of zij zal reageren onder dergelijke omstandigheden. En al zeker niet als je erover nadenkt vanuit een veilige omgeving die het makkelijk maakt om je erboven te plaatsen.
United as one. Divided by zero.
Op --0 16:13:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
3.14po:

moonwalker:

Marsepars:

moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.

Ik verzet met tegen onrechtvaardigheid. En zolang ik me kan herinneren, wil ik niet bij een groep horen. Ben op mijn best als ik mijn eigen keuzes kan maken. Het rare is dat ik juist veel meer vrienden maak, dan anderen die hun best doen om bij een groep te horen.

Ik wil alleen zeggen dat ik van mezelf weet dat ik niet tot zulke gruwelijke daden in staat ben. En ik kan helemaal niet tegen autoritaire personen. Ik kom gelijk in opstand. Ik ben een slecht ingeburgerd Nederlander.

En laat het nu precies om opstand gaan. Hoe handhaaf je je orde als niemand wil meewerken? En als je, lekker opstandig, geen eten uit de groep krijgt, wat doe je dan? Wat ik maar wil zeggen: NIEMAND weet hoe hij of zij zal reageren onder dergelijke omstandigheden. En al zeker niet als je erover nadenkt vanuit een veilige omgeving die het makkelijk maakt om je erboven te plaatsen.

Precies.
Dat kan je op voorhand wel zeggen, maar misschien loopt het in het 'echie' wel helemaal anders.
Zeg nooit nooit...
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 16:21:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
3.14po:

moonwalker:

Marsepars:

moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.

Ik verzet met tegen onrechtvaardigheid. En zolang ik me kan herinneren, wil ik niet bij een groep horen. Ben op mijn best als ik mijn eigen keuzes kan maken. Het rare is dat ik juist veel meer vrienden maak, dan anderen die hun best doen om bij een groep te horen.

Ik wil alleen zeggen dat ik van mezelf weet dat ik niet tot zulke gruwelijke daden in staat ben. En ik kan helemaal niet tegen autoritaire personen. Ik kom gelijk in opstand. Ik ben een slecht ingeburgerd Nederlander.

En laat het nu precies om opstand gaan. Hoe handhaaf je je orde als niemand wil meewerken? En als je, lekker opstandig, geen eten uit de groep krijgt, wat doe je dan? Wat ik maar wil zeggen: NIEMAND weet hoe hij of zij zal reageren onder dergelijke omstandigheden. En al zeker niet als je erover nadenkt vanuit een veilige omgeving die het makkelijk maakt om je erboven te plaatsen.


Ok...Ik zeg nooit nooit. Misschien moet ik wel een keer meedoen, om mijn ware IK te leren kennen.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 16:23:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
moonwalker:

3.14po:

moonwalker:

Marsepars:

moonwalker:

Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.

Ik denk niet dat je zoiets van te voren kan zeggen.
Nee, is geen aanval...

Misschien wordt je wel meegetrokken door de groep om erbij te horen.
Misschien verzet je je juist hevig tegen de anderen, zodat zij inbinden.
Ik denk niet dat je zo'n situatie kan voorspellen.

Ik verzet met tegen onrechtvaardigheid. En zolang ik me kan herinneren, wil ik niet bij een groep horen. Ben op mijn best als ik mijn eigen keuzes kan maken. Het rare is dat ik juist veel meer vrienden maak, dan anderen die hun best doen om bij een groep te horen.

Ik wil alleen zeggen dat ik van mezelf weet dat ik niet tot zulke gruwelijke daden in staat ben. En ik kan helemaal niet tegen autoritaire personen. Ik kom gelijk in opstand. Ik ben een slecht ingeburgerd Nederlander.

En laat het nu precies om opstand gaan. Hoe handhaaf je je orde als niemand wil meewerken? En als je, lekker opstandig, geen eten uit de groep krijgt, wat doe je dan? Wat ik maar wil zeggen: NIEMAND weet hoe hij of zij zal reageren onder dergelijke omstandigheden. En al zeker niet als je erover nadenkt vanuit een veilige omgeving die het makkelijk maakt om je erboven te plaatsen.


Ok...Ik zeg nooit nooit. Misschien moet ik wel een keer meedoen, om mijn ware IK te leren kennen.

Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.
United as one. Divided by zero.
Op --0 16:27:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
3.14po:


Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.

Alleen als ik een lange leren jas aan mag doen en mag marcheren door de gangen...
Of gaat dat te ver?
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 17:33:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ishtar: Opvallend dat in de reacties tot nu toe de film 'Blindness' nog niet is genoemd. Zeer bijzondere film met een vergelijkbaar thema.

Wanneer er een ziekte uitbreekt die acute blindheid veroorzaakt ontstaat er paniek en de eerste geïnfecteerden worden in quarantaine geplaatst in een verlaten ziekenhuis alwaar zich al snel kampen vormen. Let the madness begin... Geweld, verkrachtingen, het is aan de orde van de dag. Ook al is deze film fictief, denk ik toch dat er wel een kern van waarheid zit in de gedragingen van de personages, zeker als je kijkt naar experimenten zoals NewDayNL al eerder noemde.
Intrigerend!

Hier hadden we trouwens toevallig gisteren afgesproken dat we vanavond naar The Experiment (de remake) gaan kijken, dus ik ben benieuwd!
Op --0 17:51:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Marsepars:

3.14po:


Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.

Alleen als ik een lange leren jas aan mag doen en mag marcheren door de gangen...
Of gaat dat te ver?

Nee, elk z'n ding.
Zo is er ook the film 'The Exam' dat laat zien hoe snel mensen tot gekke dingen in staat zijn, op voorwaarde dat alles mag zonder directe gevolgen. Niet zo'n goeie film en het is een fictie-verhaal, maar wel in dit thema te plaatsen.

Hoe wettelijk is dat als een particulier of bedrijf zo'n experiment met pakweg 20 vrijwilligers zou organiseren?
United as one. Divided by zero.
Op --0 18:24:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
3.14po:

Marsepars:

3.14po:


Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.

Alleen als ik een lange leren jas aan mag doen en mag marcheren door de gangen...
Of gaat dat te ver?

Nee, elk z'n ding.
Zo is er ook the film 'The Exam' dat laat zien hoe snel mensen tot gekke dingen in staat zijn, op voorwaarde dat alles mag zonder directe gevolgen. Niet zo'n goeie film en het is een fictie-verhaal, maar wel in dit thema te plaatsen.

Hoe wettelijk is dat als een particulier of bedrijf zo'n experiment met pakweg 20 vrijwilligers zou organiseren?

Tja, het blijft een machtsspelletje en macht corrumpeert nou eenmaal.
Het is nooit anders geweest.
Zelfs de dierenwereld blijft er niet gevrijwaard van.
Daar heb je ook gore machtsovernames en misbruik dat eruit voortkomt.
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 19:06:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Marsepars:
...
Zelfs de dierenwereld blijft er niet gevrijwaard van.
Daar heb je ook gore machtsovernames en misbruik dat eruit voortkomt.


Lijkt wel een religie.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 0:52:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Luk:

Marsepars:
...
Zelfs de dierenwereld blijft er niet gevrijwaard van.
Daar heb je ook gore machtsovernames en misbruik dat eruit voortkomt.


Lijkt wel een religie.


Neuh, is gewoon politiek.
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 8:46:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Marsepars:

3.14po:


Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.

Alleen als ik een lange leren jas aan mag doen en mag marcheren door de gangen...
Of gaat dat te ver?


Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 17:02:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Marsepars:

3.14po:


Ja, op zich zou dat wel leuk zijn. Ik zou me ook inschrijven. Lijkt me eng en geweldig tegelijkertijd.

Alleen als ik een lange leren jas aan mag doen en mag marcheren door de gangen...
Of gaat dat te ver?

Mag ik dan een witte stofjas "dokterstype" aan ?
Voel me opeens beetje mENGele-nachtig.

De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 21:16:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Even dit oude blogje wat geupdate, de video's weer werkend gemaakt en een andere titel gegeven.
United as one. Divided by zero.
Op 22-02-2014 12:13:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Yiha: Oorzaak en gevolg. Alles wat je misdoet zal je ooit goed moeten maken, ja zelfs verkeerde gedachten moet je goed maken. In dit leven of in een volgend.
Op 22-02-2014 12:46:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: politie zijn is een psychische aandoening.
Op 22-02-2014 13:16:47 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hugo:
3.14po:
Even dit oude blogje wat geupdate, de video's weer werkend gemaakt en een andere titel gegeven.

Digitale recyclage.
Ook nuttig.
DansFans: je dance, donc je suis.
Op 22-02-2014 13:30:35 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
eoi:
politie zijn is een psychische aandoening.

Inderdaad, er zijn twee beroepen waarbij de beroepsdeformatie dermate zwaar doorlekt naar het prive leven dat je bij voorbaat al weet welk beroep die persoon uitoefent. politieagenten en basisschool leraressen.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 22-02-2014 14:26:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:


Waakzaam en dienstbaar, eigenlijk voor de bevolking maar in werkelijkheid natuurlijk alleen voor de overheid.

It's all a figment of imagination!
Op 22-02-2014 16:41:09 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel:
moonwalker:
Persoonlijk denk ik niet dat ik tot zulke gruwelijkheden in staat ben. Voordat jullie me aanvallen, wil ik wel zeggen dat ik het kan doen als iemand mijn ouders/familie iets aandoet. Maar zomaar...nopes, ik denk het niet. Ik denk dat ik dan slachtoffer zal zijn.


65% van de mens valt er ten prooi aan. Dat zijn de 'officiele' cijfers na het Zimbardo-experiment. Men heeft naderhand proeven gedaan na aan mensen te hebben gevraagd of ze zichzelf tot zoiets in staat achtten. Er bleek geen samenhang te zijn tussen wat men daarop antwoordde en het werkelijk vertoonde gedrag. Niemand weet dus of ie tot zoiets in staat is. Dat blijkt pas op het moment zelf.

De mens overschat zichzelf. Zo vroegen psychologen ooit aan de leerlingen van een kas of zij dachten dat zij qua intelligentie boven het gemiddelde in die klas uitstaken. 90% dacht van wel...
Op 22-02-2014 17:22:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op Zoek: In weer een andere film is de volgende tekst mij bijgebleven:
"gelukkig zijn die mensen die nooit hoeven te leren tot waartoe ze werkelijk in staat zijn...."
Gedaan door een "oorlogsmisdadiger" die terecht stond.
De vreemde hang naar geweld en overheersen is nog steeds actueel.
Momenteel is het helemaal mis in de Centraal Afrikaanse Republiek...
Als je er niet doorheen zakt, dan kan je er rijden....
Op 22-02-2014 18:04:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Danyel:
Op Zoek:

De vreemde hang naar geweld en overheersen is nog steeds actueel.
Momenteel is het helemaal mis in de Centraal Afrikaanse Republiek...


Hier een geweldige BBC-serie over het onderbewuste van de massa's: "The Century of the Self":

Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Century_of_the_Self
De serie: http://www.sprword.com/videos/centuryoftheself/

Over onderbewuste, Freud, het beest in de mensen, het temmen ervan dmv consumptie e.d.
Op 22-02-2014 19:05:02 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
Danyel:
De mens overschat zichzelf. Zo vroegen psychologen ooit aan de leerlingen van een kas of zij dachten dat zij qua intelligentie boven het gemiddelde in die klas uitstaken. 90% dacht van wel...


Ain't ignorance bliss?
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 22-02-2014 20:21:31 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: En niemand heeft het over Roeselare?
You don't know what you've got until it's gone...
Op 22-02-2014 20:25:28 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone: Er doen ook verhalen de ronde over soldaten in oorlogsituaties die hun tegenstander(s) niet doodden maar bewust misschoten en over vliegers die een kill-shot achterwege lieten om hun tegenstander te groeten en weg te laten vliegen (niet lang geleden gezien op HistoryHD).
Of dergelijke uitingen van ethisch besef aan IQ gerelateerd zijn betwijfel ik.
Een bekend gezegde luidt wel: "Hoe groter de geest, hoe groter het beest."
Toch kan ik me Einstein niet voorstellen als een soort Jack the Ripper.
Aan de andere kant was massamoordenaar Ted Bundy zeer intelligent.
Misschien is het net als met bepaalde talenten; de een heeft het, de ander niet.
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 22-02-2014 21:18:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Albert Onestone:
Er doen ook verhalen de ronde over soldaten in oorlogsituaties die hun tegenstander(s) niet doodden maar bewust misschoten en over vliegers die een kill-shot achterwege lieten om hun tegenstander te groeten en weg te laten vliegen (niet lang geleden gezien op HistoryHD).
Of dergelijke uitingen van ethisch besef aan IQ gerelateerd zijn betwijfel ik.
Een bekend gezegde luidt wel: "Hoe groter de geest, hoe groter het beest."
Toch kan ik me Einstein niet voorstellen als een soort Jack the Ripper.
Aan de andere kant was massamoordenaar Ted Bundy zeer intelligent.
Misschien is het net als met bepaalde talenten; de een heeft het, de ander niet.

Als je er in slaagt om het doelwit te ontmenselijken heeft iedereen het in huis. De eerste stap is dus altijd de tegenstander neerzetten als minder menselijk.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 23-02-2014 11:57:51 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: De BBC heeft een interessante korte docu gemaakt over de zoektocht naar de vraag wat ons goed of slecht maakt:
http://www.bbc.com/future/story/20140122-are-you-good-or-evil
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 23-02-2014 12:04:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Deze reclame past hier wel aardig bij. Best treffende boodschap.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 23-02-2014 12:32:38 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Meneer Glimlach:
Deze reclame past hier wel aardig bij. Best treffende boodschap.

Inderdaad. Treffend dat niemand let op kinderen die een meter achter hun aan lopen.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 23-02-2014 12:45:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Albert Onestone:
Meneer Glimlach:
De BBC heeft een interessante korte docu gemaakt over de zoektocht naar de vraag wat ons goed of slecht maakt:
http://www.bbc.com/future/story/20140122-are-you-good-or-evil


De grote vraag blijft wat goed of slecht is.
Wie bepaalt dat?
En met welk recht?
If you choose not to decide, you still have made a choice.
Op 24-02-2014 2:58:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: In een notedop:

Ambtenaren zouden vooral de burger moeten dienen. De praktijk is dat ze vooral de belangen van zichzelf en die van de hoge ambtenaren dienen. Waarom? Zij worden door hen betaald denken ze. Het is toch echt de burger die hen betaalt.

Politie zou de burger moeten beschermen tegen het uitschot in de samenleving. In de praktijk komt het er vooral op neer dat men het druk heeft met het naleven van onzinnige regeltjes, opgelegd door ministeries, zodat vooral de burger zelf bestraft wordt, en niet het uitschot. De politie word betaald door de burger, maar dat ziet men zo niet. Het zijn weer de hoge ambtenaren die de rol van de politie bepalen.

Geef mensen macht, mandaat en al snel gaan is het corruptie die de overhand neemt. Macht corrumpeert. Men zal niet nalaten dan om burgers met dwang in het gareel proberen te krijgen. Of om mensen afhankelijk te maken van een systeem. Stelselmatig. De EU is zo'n voorbeeld. De mafia ook.

Wat werkt beter? Straffen, of belonen? Van je meer vliegen met stront of met stroop? Ergens gaat het steeds mank. Het zijn steeds zij die over de rug van anderen beleid willen en mogen maken, om er vooral zelf beter van te worden. Verdeel en heers. Zo werkt het bij politici, politie, de adel, bedrijven, overal waar geld mee gemoeid is. Geld lijkt een noodzakelijk kwaad en brengt het slechtste in de mens naar boven. Hoe harder iemand hierbij te werk gaat, hoe verder deze lijkt te komen. Bij de mafia en georganiseerde misdaad werkt dit zo ook. En zolang geld een graadmeter is, zal dit blijven. Op naar een nieuw systeem, maar dat zal wel hardhandig neergeslagen worden denk ik zo.

De macht is prima verdeeld voor hen die deze status inmiddels toebeeld zijn. Dat gaan ze never nooit meer uit handen geven. Een mensenleven is dan weinig meer waard, wil men dit systeem langer overeind houden.

De geschiedenis blijft zich herhalen, we leren er weinig van.
(bericht gewijzigd op 24/2/2014 8:43)
Op 24-02-2014 8:38:41 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark TT: Vermoord een mens en je bent een moordenaar. Vermoord een miljoen mensen en je bent een overwinnaar.
Op 24-02-2014 8:45:11 | Kudos: 5 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OUROBOUROS 2.0: waarom verdedigt iemand het regime dat uiteindelijk nefast is voor hemzelf?
uit onbegrip voor de werkelijke situatie denk ik, gekoppeld aan de nood die we allemaal hebben: dat karige loontje bij elkaar schrapen om gezin te voeden en alle rekeningen te betalen vooraleer een andere groep rouwdouwers je inboedel komt aanslaan en je met kroost en al de straat op zet
maar ik vermoed ook dat heel wat politiemensen gewoonweg verzot zijn op hersenloos geweld
kan je een roofdier kwalijk nemen dat ie kiest voor bloedvergieten ipv pakweg eens enkele boeken ter hand neemt om te achterhalen hoe het historisch in godsnaam zo ver kunnen komen is dat het volk onderling bloed vergiet terwijl de machtigen onaantastbaar vanop het balkon toekijken?
volgens mij is de sleutel: inzetten op educatie en empathie en de verheerlijking van geweld en hol materialisme in alle Main stream media tegenwerken
Op 24-02-2014 11:36:09 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
OUROBOUROS 2.0:

volgens mij is de sleutel: inzetten op educatie en empathie en de verheerlijking van geweld en hol materialisme in alle Main stream media tegenwerken

Hier kan ik me wel in vinden, het andere stukje waarin jij politieagenten roofdieren noemt, vind ik nogal ver gezocht.
Dit impliceert dat zij tot een andere soort behoren, hier ben ik het niet mee eens.
ps, welkom hier op het forum.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 24-02-2014 11:39:50 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
OUROBOUROS 2.0:
waarom verdedigt iemand het regime dat uiteindelijk nefast is voor hemzelf?
uit onbegrip voor de werkelijke situatie denk ik, gekoppeld aan de nood die we allemaal hebben: dat karige loontje bij elkaar schrapen om gezin te voeden en alle rekeningen te betalen vooraleer een andere groep rouwdouwers je inboedel komt aanslaan en je met kroost en al de straat op zet
maar ik vermoed ook dat heel wat politiemensen gewoonweg verzot zijn op hersenloos geweld
kan je een roofdier kwalijk nemen dat ie kiest voor bloedvergieten ipv pakweg eens enkele boeken ter hand neemt om te achterhalen hoe het historisch in godsnaam zo ver kunnen komen is dat het volk onderling bloed vergiet terwijl de machtigen onaantastbaar vanop het balkon toekijken?
volgens mij is de sleutel: inzetten op educatie en empathie en de verheerlijking van geweld en hol materialisme in alle Main stream media tegenwerken

Mensen zijn geen roofdieren.
Verder is het zo dat zij die kiezen voor politie vaak het besef hebben dat regels er zijn om de samenleving beter te maken, niet om voor eigen gewin te omzeilen.
Het probleem ligt dan ook niet bij de uitvoerende macht (de politie) maar bij de wetgevende macht die hun regeldrift te ver doorzet.
Dat geldt ook voor onze maatschappij. Een mooi voorbeeld is het verkeersregelement. In het verleden stonden er vebodsborden indien je niet links of rechts af mocht slaan. Dat is gewijzigd in borden die aangeven welke richting je wel uit mag.
Dit is ook een maatschappelijke richting. In plaats van te mogen wat niet expliciet verboden is, wordt nu alles verboden wat niet expliciet is toegestaan.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-02-2014 11:46:16 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OUROBOUROS 2.0: excuseer, maar iemand die een onbekende zwaar verwond omdat zijn baasje daartoe opdracht gaf beschouw ik niet als mens, maar als hond

(ben niet nieuw op de site, was al mijn automatisch opgeslagen logins kwijt na laptoptroebels, toch bedankt voor de verwelkoming )
Op 24-02-2014 11:52:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
stoerecurry:
OUROBOUROS 2.0:
excuseer, maar iemand die een onbekende zwaar verwond omdat zijn baasje daartoe opdracht gaf beschouw ik niet als mens, maar als hond

(ben niet nieuw op de site, was al mijn automatisch opgeslagen logins kwijt na laptoptroebels, toch bedankt voor de verwelkoming )

Excessen zijn er in elke laag vd bevolking te vinden, ik denk niet dat de politie structureel burgers zwaar verwond. Tenminste ik heb deze ewrvaring niet, en diegene die dat wel hebben moeten misschien eens naar hun zelf kijken.
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 24-02-2014 12:07:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
OUROBOUROS 2.0:
excuseer, maar iemand die een onbekende zwaar verwond omdat zijn baasje daartoe opdracht gaf beschouw ik niet als mens, maar als hond

(ben niet nieuw op de site, was al mijn automatisch opgeslagen logins kwijt na laptoptroebels, toch bedankt voor de verwelkoming )

Ik neem aan dat je mensen die in opdracht van een baasje stenen gooien naar anderen ook als honden beschouwt.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 24-02-2014 12:16:25 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar: Van de week, niet geheel toevallig, nog een interessant dialoog gehad met een kennis welke zelf politieagent is. Precies hetgeen in dit artikel wordt aangehaald, liepen onze meningen verschillend. Hij meent in de rol van agent een beschermer voor de burger te zijn, welke niet altijd de macht/middelen zou hebben zichzelf te beschermen. Ik ben echter van mening dat zowel de burger of agent het ook zelf opzoekt. Wie meent voor mij de bescherming op zich te nemen als daar geen aanleiding voor is? Zolang ik niet de behoefte heb met granaten te gooien naar agenten, is het voor mij ook uitgesloten om ze te willen opvangen (in kwestie ging het om de fatale afloop voor een agent tijdens een demonstratie). Uiteindelijk concludeerde ik onbegrip van beide kanten. Hij meende een gebrek aan inleving als je weet dat een agent thuis ook een gezin heeft, hij bij je staat wanneer je onder een auto ligt of, nog erger, wordt bedreigd. Ik ben mij bewust van het feit dat het mooi is dat dergelijke mensen je bijstaan, maar het gaat niet altijd op zoals in dit artikel voelbaar is. Een partij heeft altijd een andere partij nodig om uit de tent te worden gelokt. Waar twee lopen hebben twee schuld, zou je zeggen. Zelfbescherming of behoefte aan erkenning van je daad/actie zit in alle mensen, helaas dus ook bij mensen die het juist bij beschouwing voor willen zijn. Mooie wezens zijn we met elkaar.
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 24-02-2014 13:43:10 | Kudos: 4 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bontevogel:
Niet geheel toevallig..
Politie mensen zijn gewoon dom er erg beïnvloedbaar.
Als jijzelf maar slim genoeg bent.
Op 25-02-2014 22:27:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tenma:
NewDayNL:
De grenswetenschappelijke vraag is voor mij in elk geval: wat is dat dan toch met mensen? Wat is het evolutionaire voordeel dat we ook zo evil kunnen zijn?

Natuurlijk, je aansluiten bij de sterkste(n), bij de alfagroep, dan deel je het recht van de sterkste, maar zou er ook nog iets anders zijn? Ff 2 uiterste karakteristieken van onze aard uitgelicht en evolutionair bekeken. Een poging.

Real evil bij individuen zou zichzelf al hebben uitgeroeid in de loop van onze evolutie.

Real evil duldt geen gelijke naast zich. Real evil vertrouwt de ander zoals het zelf is. Niet dus. Hierdoor moest 1 individu namens en over de hele groep heersen. Maar ook verdedigen, naar voedselplekken leiden. De strijd om met bestaan.


En psychopathie dan? Mensen zonder geweten, die heel charmant kunnen overkomen, zodat zij zelf alles kunnen hebben. Deze 'mensen' gebruiken anderen slechts om hun doel te bereiken. Als ze de sterkste zijn zullen anderen die precies zo zijn, zich ermee instemmen, totdat ze hun kans schoon zien om de macht over te nemen.

Ik ben van mening dat psychopathie hetgene is wat real evil is.
Op 26-02-2014 11:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sar:
Bontevogel:

Niet geheel toevallig..
Politie mensen zijn gewoon dom er erg beïnvloedbaar.
Als jijzelf maar slim genoeg bent.


Je kunt mensen niet gelijk als dom bestempelen als zij van mening zijn andere mensen bij te willen staan. Iemand moet ook je vuilnis ophalen, want anders wordt het een bende in je straat. Ben je dan ook dom als achter de vuilwagen hangt?
Leef niet je droom, maar leef het doorzien van die droom!
Op 26-02-2014 14:53:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
Sar:
Bontevogel:

Niet geheel toevallig..
Politie mensen zijn gewoon dom er erg beïnvloedbaar.
Als jijzelf maar slim genoeg bent.


Je kunt mensen niet gelijk als dom bestempelen als zij van mening zijn andere mensen bij te willen staan. Iemand moet ook je vuilnis ophalen, want anders wordt het een bende in je straat. Ben je dan ook dom als achter de vuilwagen hangt?

Is iedereen zo dom of ben ik zo slim?
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 26-02-2014 15:40:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
OUROBOUROS 2.0: ik had het over politieagenten die "relschoppers" hard aanpakken,

de relschopper komt betogen tegen sociaal onrecht en corruptie, omdat hij inziet dat een dergelijke zieke samenleving genezen moet worden, hij hoopt op de verwezenlijking van een eerlijke open samenleving die streeft naar vrede , gelijkheid en ultieme zelfontplooiing, dit is voor hem de hoogste wens

de agent zou die woorden waarschijnlijk nog niet kunnen spellen of begrijpen wegens teveel lettergrepen ineens en slaat er nietsbegrijpend lekker op los omdat voor hem hersenloos geweld het hoogste genot ter wereld is
(bericht gewijzigd op 26/2/2014 22:30)
Op 26-02-2014 22:28:11 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
OUROBOUROS 2.0:
ik had het over politieagenten die "relschoppers" hard aanpakken,

de relschopper komt betogen tegen sociaal onrecht en corruptie, omdat hij inziet dat een dergelijke zieke samenleving genezen moet worden, hij hoopt op de verwezenlijking van een eerlijke open samenleving die streeft naar vrede , gelijkheid en ultieme zelfontplooiing, dit is voor hem de hoogste wens

de agent zou die woorden waarschijnlijk nog niet kunnen spellen of begrijpen wegens teveel lettergrepen ineens en slaat er nietsbegrijpend lekker op los omdat voor hem hersenloos geweld het hoogste genot ter wereld is

relschopper. 'nough said.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 26-02-2014 22:37:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
DeSchaduw:
OUROBOUROS 2.0:
ik had het over politieagenten die "relschoppers" hard aanpakken,

de relschopper komt betogen tegen sociaal onrecht en corruptie, omdat hij inziet dat een dergelijke zieke samenleving genezen moet worden, hij hoopt op de verwezenlijking van een eerlijke open samenleving die streeft naar vrede , gelijkheid en ultieme zelfontplooiing, dit is voor hem de hoogste wens

de agent zou die woorden waarschijnlijk nog niet kunnen spellen of begrijpen wegens teveel lettergrepen ineens en slaat er nietsbegrijpend lekker op los omdat voor hem hersenloos geweld het hoogste genot ter wereld is

relschopper. 'nough said.

" "

goeie bril kopen
It's all a figment of imagination!
Op 26-02-2014 23:45:23 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DeSchaduw:
psixty4:
DeSchaduw:
OUROBOUROS 2.0:
ik had het over politieagenten die "relschoppers" hard aanpakken,

de relschopper komt betogen tegen sociaal onrecht en corruptie, omdat hij inziet dat een dergelijke zieke samenleving genezen moet worden, hij hoopt op de verwezenlijking van een eerlijke open samenleving die streeft naar vrede , gelijkheid en ultieme zelfontplooiing, dit is voor hem de hoogste wens

de agent zou die woorden waarschijnlijk nog niet kunnen spellen of begrijpen wegens teveel lettergrepen ineens en slaat er nietsbegrijpend lekker op los omdat voor hem hersenloos geweld het hoogste genot ter wereld is

relschopper. 'nough said.

" "

goeie bril kopen

Niet nodig. Iedereen die er bijvoorbaat vanuit gaat dat degene die tegenover hem staat dom is en uit op geweld kijkt in een spiegel.
Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik vaak stil.
Op 27-02-2014 8:45:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden