Een Australische wetenschapper zegt dat de fameuze Italiaanse astronoom Galileo Galilei - die door de Inquisitie vervolgd werd voor zijn 'ketters' onderzoek van de sterren - de planeet Neptunus zou kunnen ontdekt hebben, en dat is 234 jaar eerder dan tot nu toe gedacht. Het bewijs voor deze stelling zou volgens David Jamieson van de Melbourne Uni te vinden zijn in een gecodeerd bericht dat... nog ontdekt moet worden.


(Galileo Galilei) 

Volgens Professor Jamieson onthullen de notitieboekjes van Galileo dat de zeventiende-eeuwse allround wetenschapper Neptunus eind 1612 observeerde en in januari 1613 - als ster in plaats van planeet - registreerde. Galileo zou Neptunus ontdekt hebben bij zijn onderzoek naar de kleinere manen van Jupiter (Galileo ontdekte op 7 januari 1610 al de vier grootste manen van Jupiter). De notitieboekjes van Galileo laten een ster zien op een plaats waar geen ster te vinden is, maar wel precies op de plaats waar de ijsreus Neptunus - de achtste planeet van ons zonnestelsel - zich bevond in die tijden.


(Neptunus door de ogen van Voyager 2)

Jamieson: "De onbekende ster was eigenlijk de planeet Neptunus. Computersimulaties tonen de nauwkeurigheid aan van Galileo's observaties. Neptunus is op de simulaties te zien als een vage ster, precies op de plaats die Galileo registreerde. Planeten bewegen zich ten opzichte van de sterrenhemel, wat het gemakkelijk maakt om het verschil tussen beide classificaties te ontdekken, zelfs als ze door een gewone basistelescoop worden waargenomen. Op 28 januari 1613 noteerde Galileo de 'ster' waarvan wij nu weten dat het de planeet Neptunus was die zich schijnbaar in relatie met een nabijgelegen ster bewoog.

De sleutel tot de interpretatie is een geheimzinnig zwart puntje dat Jamieson vond in een notitie van Galileo op 6 januari 1613. De professor denkt dat dit een aantekening is om aan te tonen dat de ster - Neptunus dus - zich op die zesde januari op een andere plaats bevond. Galileo zou in eerdere notities gezien hebben dat de ster toen dichter bij Jupiter stond. Dat Galileo de ster in eerste instantie niet als planeet registreerde komt waarschijnlijk doordat Neptunus toen alle eigenschappen van een ster vertoonde en daardoor aan verdere aandacht ontsnapte.

Jamieson denkt dat toen Galileo zich realiseerde dat de ster zich verplaatst had ten opzichte van de sterren, hij wel degelijk wist dat hij een nieuwe planeet gevonden had. Als deze redenering klopt dan ontdekte Galileo Neptunus 234 jaar vóór de officiële ontdekking op 23 september 1846. Deze theorie kan aan de werkelijkheid getoetst worden door de inkt in het notitieboekje van Galileo te dateren. De resultaten van die datering worden later dit jaar verwacht, maar zijn niet voldoende om de theorie te bewijzen. Maar de theorie kan wél bevestigd worden door een meer intrigerend spoor te volgen: dat van een mysterieus, verborgen cryptogram.

Galileo had namelijk de gewoonte om de sensationele ontdekkingen die hij maakte met zijn telescoop bekend te maken bij zijn collega's door het verzenden van gecodeerde boodschappen, meestal anagrammen. Galileo deed dit toen hij de fasen van Venus en de ringen van Saturnus ontdekte. Speculatief gezien schreef hij dus ook een gecodeerde boodschap - die nog gevonden moet worden - toe hij wist dat hij een nieuwe planeet ontdekt had.

Een tijdje nadat hij al dan niet Neptunus ontdekte, werd Galileo door de Inquisitie ondervraagd en door het Vaticaan onder huisarrest geplaatst. Galileo kwam onder verdenking van ketterij te staan door te stellen dat de planeten rond de zon draaiden in plaats van rond de aarde. Een stelling die de katholieke kerk in alle staten bracht. Het begrip dat de zon, en niet de aarde, het centrum van het zonnestelsel is, was in die tijden een onderdeel van de Copernicaanse revolutie.

In die tijden was men er van overtuigd dat de waarheid in de hemelen geschreven stond voor diegenen die de kennis hadden om ze te lezen. Het was natuurlijk zo dat hoe meer planeten men ontdekte, hoe meer men ervan overtuigd raakte dat het Vaticaan de zaak in de doofpot wilde steken. En daar is niets vreemds aan, alleen noemen we dit soort overtuigingen nu complottheorieën. Het lijkt dan voor sommige complotdenkers redelijk om te stellen dat Galileo's cryptogram over de ontdekking van Neptunus door de Inquisitie werd achtergehouden en nog steeds ergens in een geheime kluis ligt te wachten op zijn ontdekker.

M-a-r-k: de sumeriers al een paar eeuw eerder... ;-)
Op 11-11-2010 0:43:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
M-a-r-k:

de sumeriers al een paar eeuw eerder... ;-)

Hebben die dat zelf ontdekt of zijn ze daar op gewezen.?
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 11-11-2010 14:26:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
M-a-r-k: indien ze er op gewezen zijn w.s. nog veel eerder ontdekt...
Op 11-11-2010 14:35:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Veel geleerden beginnen met het opmaken van een theorie.
Twee lijnen verder wordt die theorie al hééééél waarschijnlijk.
Na nog wat heen en weer gepraat baseren ze zich er al op om andere dingen te kunnen verklaren: de "theorie" is plotsklaps een vaststaand feit geworden. En dan zijn we vertrokken ...
Op 11-11-2010 20:26:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
lange wapper:

Veel geleerden beginnen met het opmaken van een theorie.
Twee lijnen verder wordt die theorie al hééééél waarschijnlijk.
Na nog wat heen en weer gepraat baseren ze zich er al op om andere dingen te kunnen verklaren: de "theorie" is plotsklaps een vaststaand feit geworden. En dan zijn we vertrokken ...

En eer je dan ergens aankomt !
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 12-11-2010 2:35:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Overal afblijven, Welja ......
Op 12-11-2010 10:57:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden