Is het een digitale drug, is het een medicijn, is het een gereedschap voor hersenspoeling of slechts entertainment? Laten we met de feiten beginnen. Binaural Beats ontstaan wanneer je in je ene oor een toon hoort die lichtelijk verschilt qua hertz-frequentie met de toon in je andere oor. De hersenen nemen de golflengte van het verschil over om eenheid in de observatie te creëren. In 1839 werd dit effect door Heinrich Wilhelm Dove ontdekt. Pas in 1973 werd dit meer dan een wetenschappelijk curiosum toen Gerald Oster zijn paper Auditory Beats in the Brain (PDF) publiceerde in The Scientific American. Dankzij de digitale revolutie nemen de binaural beats de laatste jaren een hoge vlucht. Op verschillende websites worden ze aangeboden als meditatiemiddel, medicijn tegen roken of als digitaal alternatief voor crack.

Het menselijk gehoor kan toonhoogtes tussen de 20 en 20.000 hertz waarnemen. Via binaural beats kun je deze beperkingen van de trommelvliezen opheffen en ook zeer lage tonen 'horen'. Met behulp van deze beats kan je zeer verschillende staten van bewustzijn opwekken, afhankelijk van de hertz-frequentie van de hersengolven.

  • Delta 1- 4 Hz: Diepe slaap
  • Theta 5- 8 Hz: Dagdromen
  • Alpha 9-14 Hz: Ontspannen
  • Beta 15-40 Hz: Alert

Op het internet zijn karrenvrachten sites te vinden die, meestal tegen betaling, maar soms ook gratis, binaural beats aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het bereiken via een koptelefoon en het juiste mp3-tje. Een supergeheugen, uit-je-lichaam-treden, een heerlijke slaap, een euforische stemming, superalertheid, stoppen met roken. Dit alles en nog veel meer zou mogelijk zijn via binaural beats.

Bij het onderzoek naar dit blogje heb ik zelf ook nog een uurtje Delta-beats geluisterd. Het moet gezegd worden: ik werd ontspannen en viel prima in slaap, maar de plotselinge 2 dagen durende tinnitus die ik als extraatje kreeg vond ik toch minder aanbevelenswaardig...

Het mooie van GW is dat er een schat aan kennis en ervaring is verzameld onder het lezend publiek. Heb je bijzondere staten van bewustzijn of andere wonderlijkheden meegemaakt door het luisteren naar binaural beats: schroom het niet met ons allen te delen. We zijn benieuwd!

Draconian: Slechte reclame om bezoekers bij een één of andere vage site aan te melden om wat gratis beats te ontvangen.
Alternatief?

Misschien is dit wat in de nieuwsgroepen http://www.nzbindex.nl/download/22667816/hupnaardromenland-0062-I-Doser-Binaural-Beat-MP3s.nzb
(bericht gewijzigd op 16-11-2010 9:38:46)
.......
Op 16-11-2010 9:36:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Draconian: Nu ben ik het eerste nummer aan het luisteren van die download uit de nieuwsgroepen genaamd 5HTP - antidepressant.mp3 en ik voel een vreemde druk in mijn hoofd. Bizar eigenlijk.
.......
Op 16-11-2010 9:46:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Tijd geleden een artikel over gelezen in het Belgische weekblad Humo. Volgens de onderzoekers was het een placebo-effect. Wie niet wist wat hij beluisterde merkte geen effect, wie dacht een drugs-achtig effect te hebben maakte dit wel (soms) mee.
United as one. Divided by zero.
Op 16-11-2010 11:05:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Johndoe: Heb er veel ervaring mee. Maar de fout die velen met BB maken is direct van alles te willen bereiken maar dat is niet zo.

En als je net als de TS direct met BB's begint die redelijk intense resultaten zouden moeten geven kun je als beginner behoorlijk koppijn krijgen omdat je brein het nog niet gewend is.

Dus als je begint begin met eenvoudige korte bewustzijn aanpassing zoals makkelijk in slaap max 15min etc. daarna kun je verder.

Vergeet niet dat sjamanen, boeddhistische monniken en ervaren Lucid dreamers of astral travelers jaren van meditatie hebben ondergaan om te komen tot waar ze zijn. BB's zijn een shortcut maar niet een die 10jaar van meditatie training en ervaring ff in 15 min kan proppen. ook dit vergt tijd en oefening.

Goed resultaat kan maar heeft zeker een (paar)week of meer nodig.

Overigens is Lucid dreamen en astraltravelen beter zonder BB's te bereiken ga daarvoor naar: http://astralviewers.com/introductions/lucid-dreamer-requesting-information-on-how-to-have-an-obe-please/msg36170/#msg36170

Wat hierbij leiden BB's meer af dan dat ze goed doen en het is heel goed te bereiken zonder
Op 16-11-2010 11:58:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Hier worden een paar belangrijke dingen er niet bij vertelt n.l. welke oor je de hoogste frequentie laat horen, dit kan n.l. het hele effect vernietigen en juist averechts gaan werken. Ook wordt er niet bij vertelt hoe hoog de frequentie moet zijn, alleen maar het verschil. En of deze frequentie onderbroken moet worden en hoe lang. Dit zijn belangrijke gegevens om je juist dat effect te geven, waar het voor bedoelt is.
Op 16-11-2010 19:36:01 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
kwast:

Hier worden een paar belangrijke dingen er niet bij vertelt n.l. welke oor je de hoogste frequentie laat horen, dit kan n.l. het hele effect vernietigen en juist averechts gaan werken. Ook wordt er niet bij vertelt hoe hoog de frequentie moet zijn, alleen maar het verschil. En of deze frequentie onderbroken moet worden en hoe lang. Dit zijn belangrijke gegevens om je juist dat effect te geven, waar het voor bedoelt is.

gegarandeerd succes in combinatie met bio/neuro-feedback
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 16-11-2010 21:07:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: @ Kwast en John Doe

Dank! Ik kan helaas niet alles weten daarom riep ik ook de hulp in van de reageerders hier. Dit blog was ook niet bedoeld als handleiding om ze zelf te maken. Maar alleszeker interessant om meer van de precieze werking te weten... Placebo effect zou ook heel goed kunnen. In het PDF van het onderzoek van Oster staat ook dat deze nooit de stap heeft gemaakt van binaural beat naar het reguleren van hersengolven. Aangezien naar dit rapport voornamelijk verwezen wordt in de binaural beats literatuur kunnen we er van uitgaan dat het wetenschappelijke bewijs minimaal is.
(bericht gewijzigd op 17-11-2010 0:46:18)
Op 17-11-2010 0:38:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cocorico: Kijk ook eens naar isochronic en monaural beats. Hierbij vindt de interferentie plaats buiten je oor en heb je dus geen koptelefoon nodig. Gewoon tussen 2 speakers gaan liggen. Slaapt wat lekkerder in dan met dopjes in

Mooie verzameling isotones die ik graag gebruik:
http://www.iso-tones.com/tones.html
Ken uzelf, dan zult u het universum en de goden kennen
Op 17-11-2010 13:32:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A believer: http://itunes.apple.com/us/app/attractor/id297012060?mt=8

Attractor app lang geleden gratis mogen downloaden. Nu kost 't iets.
Gezien de recensies lijkt het goed te werken.
Zelf nog niet goed door hoe ik deze app goed kan inzetten.
- Jos
Op --0 21:25:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden