Vijfhonderd jaar na de aankomst van de Conquistadores in de Nieuwe Wereld gaat de genocide op inheemse stammen nog wereldwijd en onverminderd door. In 1969 werd Survival International opgericht. Zij werken nauw samen met honderden stammen en zijn de enige organisatie die zich richt op de wereldwijde rechten en het voortbestaan van inheemse culturen. Vorige week werd hun website hard aangepakt met een DDos attack vanaf vele duizenden machines. Het waarom is een groot verhaal. Het vertellen waardig.

 

Op aarde leven er nog 150 miljoen mensen in stamverband verdeeld over meer dan 60 landen. Een enorme diversiteit aan volkeren. Neem bijvoorbeeld de Sentinelese die al zo'n 60.000 jaar op een eilandje in de Indische oceaan leven. In tegenstelling tot de 'geavanceerde' gemeenschap wisten zij bij de tsunami van 2004 allemaal op tijd weg te komen. Of de Dongria in India die recentelijk nog een historische overwinning boekten in de strijd om het behoud van hun heilige berg Niyamgiri.

Positieve voorbeelden, maar de realiteit voor het overgrote deel van de inheemsen is bitter. Hun leven is onlosmakelijk verbonden met hun leefomgeving. Regenwoud, woestijn, ijs. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen kunnen zichzelf prima in stand houden, zolang zij toegang hebben tot het land en ecosysteem waar zij al sinds mensenheugenis wonen. Helaas rukt 'de vooruitgang' meedogenloos op in de vorm van bulldozers, moordende houtkappers, giftige industrie, stropers en militairen.

Sentinal Island 

Zo ook in Botswana en Indonesië. De cyber-aanval van vorige week op Survival International had alles te maken met de zeer schokkende beelden van martelingen door Indonesische soldaten in West Papoea. Gelijktijdig met de aanval op SI werden er 6 kleinere sites die de film hosten aangepakt. Indonesië heeft ondertussen toegegeven dat het om Indonesische soldaten gaat en vermeld dat deze gestraft zullen worden. Of deze straf opgelegd wordt wegens de stupiditeit om dit alles te filmen of het martelen op zich blijft een onbeantwoorde vraag. Gezien de lange en zeer bloedige geschiedenis op de Indonesische eilanden - sinds de onafhankelijkheid is men daar vrolijk verdergegaan waar Jan Pieterszoon Coen was gebleven - laat het antwoord zich raden.

Op 27 september riep Survival op tot een toeristen-boycot in Botswana. De Bosjesmannen daar zijn, sinds de vondst van diamanten in de Kalahari-Woestijn, grotendeels van hun land verdreven. Vorige maand besloot een Botswaanse rechter dat zij geen recht hebben op het gebruik van het schaarse water waar zij al duizenden jaren van leven. Het slaan van een waterput is verboden. Minimaal één vrouw is al van uitdroging overleden. Dit alles om hen uit de buurt van de minerale rijkdommen te houden. Wanneer je dus binnenkort een diamantje gaat kopen zorg dan zeker dat hij niet uit Afrika komt. Hoe mooi ze ook zijn: het bloed blijft eraan kleven.

De website van Survival International is gelukkig weer online. Het ironische van de pogingen mensen de mond te snoeren is dat ze des te harder worden gehoord. Een paar dagen geleden wist ik nog niet van het bestaan van deze organisatie af, maar nu ben ik blij dat ik ze heb leren kennen. SI is klein en onafhankelijk, ze nemen bijvoorbeeld geen geld aan van overheden of bedrijven die betrokken zijn bij misstanden, en hebben echt al een verschil kunnen maken door hun inzet. Een ander woord voor inheems is oorspronkelijk en dat zijn de zelfvoorzienende stammen ook. Elke keer wanneer er een stam uit haar gebied verdreven of gewoonweg uitgeroeid wordt, verliest de mensheid een stukje van haar oorspronkelijkheid en van haar ziel.

Wij denken vaak dat we de inboorling voorspoed en kennis of vooruitgang moeten brengen. Maar hun voorspoed ligt in de bomen, het fruit, de dieren, het water en het land; hun kennis beslaat gebieden waar wij geen weet van hebben en hun vooruitgang vindt plaats in het voortbestaan van hun volgende generaties. Ik zal niet snel oproepen om te doneren aan een goed doel. Maar ik doe het nu toch...

De onderstaande filmpjes zijn niet leuk om te zien, maar ik heb de minst expliciete uitgekozen. Ik hou niet van gruwelijkheden en had daarnaast geen zin om dit blog op 18-plus te zetten.


Draconian: Het is schokkend hoe we dit onze medemens kunnen aandoen.
Bestaan er dan echt zielloze mensen? Mensen zonder emotie welke in staat zijn om emotieloos te doden. Geen liefde.
Zelf zijn we ook niet onschuldig. We blijven consumeren waardoor de vraag naar mineralen en andere producten blijven toenemen. We beseffen het niet omdat we veilig in een leventje zitten met huisje, boompje en beestje. Ondertussen op andere delen van de wereld moeten complete volksstammen het vergelden om onze rijkdom in stand te houden. Onze hebzucht, het willen bezitten.
Op een dag zijn de bronnen op. Zullen we dan pas gaan inzien wat voor beesten we zijn?
(bericht gewijzigd op 1-11-2010 12:56:22)
.......
Op 01-11-2010 0:54:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
B.A. Rabas: Ik vindt het ongeloofelijk en afschuwelijk dat mensen in staat zijn om andere mensen op zeer wrede wijze te misbruiken, mishandelen, martelen en vermoorden. Volgens Draconian komt dit dan mede doordat wij als westerlingen blijven consumeren. Het is echter iets dat al zeer lang aan de gang is. De romeinen zijn misschien wel het bekendste voorbeeld met betrekking tot het kruisigen en anderzins martelen. Ook de inquisistie heeft verschrikkelijke dingen gedaan uit naam van God. Je zou mogen verwachten dat de mensheid leert van dergelijke zaken en dat dit soort praktijken alleen hoort bij onderontwikkelde mensen. Helaas is niets echter minder waar. De zogenaamde 'ontwikkelde' volkeren doen er ook aan mee. Kijk maar naar Quantanamo Bay bijvoorbeeld.
Men zou er misselijk van kunnen worden....
Ik denk, dus ik ben
Op 01-11-2010 13:14:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: We leven in een omgekeerde wereld, die stammen zijn juist de WIJZE en echt Intelligente mensen. Lui die een WO graat hebben kunnen alleen goed kopiëren en kopiëren vaak ook nog het verkeerde, dat noem ik geen intellect. De mensen met de meeste aanzien hebben het meest nutteloze beroep Econoom of manager / directeur.

Die stammen streven niet naar macht, bezit, geld. Nee die onderhouden elkaar, hebben een eerlijke taak verdeling, en respecteren wat ze krijgen van de natuur.

Het is best mogelijk om en van de natuur te genieten en techniek te hebben. Het vraagt alleen om hele andere wereld en denkbeeld van mensen.
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op 01-11-2010 13:28:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 01-11-2010 14:18:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Ik word hier echt verdrietig van. Ik snap nog steeds niet hoe mensen elkaar zulke dingen aan kunnen doen. Maar wat mij het meest verbaasd is dat wij zulke dingen toelaten. Oorlogen, misbruik, vernietigen van natuur, doden van dieren, eeuwenoude culturen wegvagen...Wie staat op tegen zulke onrechten? En doen wij wel genoeg om dit te stoppen?

Heb net op de website zelf gekeken en vond deze geniale video:
http://www.survivalinternational.nl/filmmateriaal/mine

Ik heb er geen woorden voor. Elke dag weer schaam ik me dat ik een mens ben. We verdienen het niet om te leven als we andere volkeren uitmoorden omdat wij onze levenstijl niet willen opgeven...

Bedankt voor de blog en de eye opener Otto. Ik doneer op dit moment alleen aan Care, maar deze mensen komen nu ook op mijn lijst te staan.

Peace.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 01-11-2010 14:43:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Inhetmidden:
wdawn:

We leven in een omgekeerde wereld, die stammen zijn juist de WIJZE en echt Intelligente mensen. Lui die een WO graat hebben kunnen alleen goed kopiëren en kopiëren vaak ook nog het verkeerde, dat noem ik geen intellect. De mensen met de meeste aanzien hebben het meest nutteloze beroep Econoom of manager / directeur.

Die stammen streven niet naar macht, bezit, geld. Nee die onderhouden elkaar, hebben een eerlijke taak verdeling, en respecteren wat ze krijgen van de natuur.

Het is best mogelijk om en van de natuur te genieten en techniek te hebben. Het vraagt alleen om hele andere wereld en denkbeeld van mensen.

Ben het helemaal eens met je, maar al zouden we anders willen dan zou het niet kunnen wij zitten net zo vast in onze wereld.. natuurlijk kunnen we onze aankopen beheren, maar je moet meedoen aan deze maatschappij, anders zul je ook een hel leven hebben met veel zorgen, zorgen(altijd maar geld zorgen is heel erg) en als je helemaal uit de maatschappij wilt stappen mag ook niet niet, want officieel is zwerven verboden!!! En als we allemaal in het "rijke westen"zouden stoppen met overvloedig consumeren dan ligt de hele wereld op zijn kop, behalve de inheemse stammen die op natuurlijke wijze hun bestand vormen!! Maar dat zijn er niet zoveel meer kan ik je melden!
Natuurlijk zijn we kopietjes van onze leraren en we hebben geen eens invloed over de lesstof, dus wat leer je, wat ze willen dat je leert anders niet????!!


(bericht gewijzigd op 2-11-2010 10:28:09)
Op --0 10:04:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Nee maar je kan wel bij je zelf beginnen met BV: een moestuin, zelf broodbakken, zuivel bij de boer halen, fruit bij de boer halen, honing bij een boer en dit gebruiken als vervanger van suiker. Als je geen brood hebt havermout eten, klinkt vies maar het is net als brood met alles te combineren.

En vaak is het ook nog goedkoper, op de honing na dan .
Je eet dan gezond, en je helpt een klein beetje.
Alle kleine beetjes helpen.
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op --0 11:32:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
wdawn:

Nee maar je kan wel bij je zelf beginnen met BV: een moestuin, zelf broodbakken, zuivel bij de boer halen, fruit bij de boer halen, honing bij een boer en dit gebruiken als vervanger van suiker. Als je geen brood hebt havermout eten, klinkt vies maar het is net als brood met alles te combineren.

En vaak is het ook nog goedkoper, op de honing na dan .
Je eet dan gezond, en je helpt een klein beetje.
Alle kleine beetjes helpen.


Vind maar eens een boer in Den Haag e.o. die ook nog eens aan particulieren verkoopt.
Is it electrickery?
Op --0 18:53:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap: Soms hoop je gewoon dat karma echt bestaat, en wie weet is het ook wel zo.
Op --0 0:56:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden