Hoe zouden de mensen in de 24e eeuw terugkijken op het begin van de 21e eeuw? Nooit eerder lieten we zoveel onuitwisbare, gedetailleerde sporen na van ons leven. Hoeveel Facebook accounts uit 2010 zullen nog actief zijn? Wat te doen met de profielen van de doden?

Wat kun je met zekerheid zeggen over de ouders van je opa en oma? Sommige mensen weten ongeveer wat hun voorouders uitspookten, of ten minste waar ze vandaan kwamen en misschien nog wat voor werk ze deden. Zelfs van het leven van onze opa en oma weten we maar op z'n zachtst gezegd weinig, behalve dan als je het geluk had je opa en oma nog persoonlijk gekend te hebben en dezen het je vertelden. Nu wil ik niet de betrouwbaarheid van ook maar iemands grootouders in twijfel trekken, maar het is maar de vraag hoe volledig de verhalen zijn. Hoe spraakzaam ze ook zijn, het zal altijd maar een klein gedeelte van het verhaal zijn.

Onze achterkleinkinderen daarentegen kunnen er een stuk makkelijker achter komen hoe hun voorouders (wij dus) leefden. Onze achterkleinkinderen zullen in staat zijn onze blogposts te lezen, de comments die we gaven en lang vergeten profielen terugvinden. Ze kunnen dingen te weten komen over hoe we ons voelden op een bepaald moment, of in sommige gevallen zelfs wanneer we op de wc zaten (als we tot de groep mensen behoorden die Twitter te serieus nemen).

Vrijwel alles wat we online uitspoken is uiteindelijk wel weer terug te vinden en zal er ook blijven. Digital is forever. Dit is meteen ook een waarschuwing voor de generatie die volledig opgegroeid is in dit internet- tijdperk. Alle rotzooi die je op je 14e onnadenkend online zet is over 200 jaar nog te vinden (en tegen die tijd door verbeteringen in zoekmachines nog makkelijker terug te vinden ook).

Zelf nu al beginnen sommigen onder ons het nadeel van het online storten van ons hele privéleven te ondervinden; vraag dat maar aan de mensen die ontslagen zijn nadat ze hun vakantiefoto's online hadden gezet van dagen dat ze zogenaamd 'ziek' thuis zaten. Dit alles lijkt nogal een negatief beeld op te roepen, maar is het allemaal wel zo slecht?

Met de blogs die je nu schrijft kun je de generaties na jou nog iets nalaten. Doordat geschiedenis tegenwoordig real-life geschreven wordt op het internet is het voor toekomstige generaties een stuk makkelijker om uit te zoeken wat er allemaal aan de hand was op een zeker moment, en kunnen ze daar hopelijk van leren. Je kunt een bericht achterlaten voor je achterkleinkinderen die er vervolgens nog commentaar bij kunnen achterlaten ook.

We hoeven niet meer bang te zijn voor een tragedie als de afbranding van de bibliotheek van Alexandrië waarbij een groot deel van de collectief opgedane kennis en wijsheid verloren is gegaan. Zolang het internet blijft bestaan zal de informatie nog wel ergens rond blijven spoken. Dingen zijn niet meer op één plaats opgeslagen maar op vele servers tegelijk. Kennis nu opgedaan is niet meer zo vergankelijk door de komt van back-ups.

Facebook begraafplaats

Maar wat gebeurt er met iemands Facebook-profiel, zodra deze is overleden? Facebook heeft op dit moment meer dan 500 miljoen leden, maar hoeveel van deze leden zijn nog steeds in leven..? Als een account niet gedeactiveerd wordt door de gebruiker zelf (Wat lastig is als je er niet meer bent) blijft het mogelijk het profiel te vinden, friendrequests en berichten te sturen. Verwacht overigens niet dat deze beantwoord worden.

Hoe zou het ledenbestand van Facebook er anno 2200 AD uitzien? Tegen die tijd zijn er minstens meer dan 500 miljoen dode mensen op Facebook. Zou er misschien een nieuw icoontje aan het profiel worden toegevoegd? En wordt Facebook het nieuwe medium om met de doden contact op te nemen, doordat frauduleuze mediums profielen van de doden hacken en berichten beginnen te beantwoorden? De tijd zal het zeggen.

lifetime: Waar komt die wil, van veel personen vandaan om je persoonlijke gegevens ongevraagd open en bloot op / in bv facebook te plaatsen! Niemand dwingt je er tot nu toe...toe ! Als de overheid (of wie dan ook) gegevens vraagt om vast te leggen breekt de pl.... uit! Maar het enige wat ze nu hoeven te doen is bv dat zelfde Facebook aftappen en klaar! Ontgaat mij wat, of ben ik een verloren schaapje van internet...? Duidelijk is dat wij als mensheid meer naar elkaar toetrekken, dan ooit te voren bedacht. We beginnen steeds meer op een schimmel te gelijken, contact met en dan wel met iedereen en overal en op het zelfde moment. Niets gaat er meer verloren, ook al wordt er een deel weg gevaagd. En geen enkel moment gaan gegevens verloren. Sterker nog, niemand zal er wat van merken als zo iets plaats vind of vond. Waar gaat dit toe leiden (lijden)?! Ik denk naar iets waar niemand nog bij stilstaat, uitsluitend omdat we het nog niet kennen. Ondertussen haasten vele zich om hun laatste privé zaken, foto’s, ideeën toe te vertrouwen aan internet. Eerst daar en dan later als we elkaar tegenkomen, zegt men (!) heb het op facebook staan hoor… heb je het niet gelezen dan??? Communicatie gaat via het grote net, persoonlijk contact, ook in je directe omgeving, zal steeds verder weg geraken…. !
Live kost Time
Op --0 11:16:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Ik gebruik facebook alleen als een gezellig plakboek/poezieboek, voor de rest niets. Mijn echte leven hou ik verre van internet en social networks.
Ik wil best een begraafplaats beginnen voor overleden profielen. Gat in de markt
Ik kan me de tijd van voor internet en de pasjes nog herinneren; Heerlijke tijd lekker relaxed en geen digistress .goed voor lijf en leden en onze eigen mind. Internet is Ahriman ;-),
CAUTE - Behoedzaamheid
Op --0 13:03:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Ik had nooit vermoed dat Kyosaki zulk een filosoof is ...
Op --0 13:52:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh:
Vrijwel alles wat we online uitspoken is uiteindelijk wel weer terug te vinden en zal er ook blijven. Digital is forever.

ow ja?
ALLES IS WAAR
Op --0 14:01:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap: Ik vraag het me af in hoeverre alles voor altijd bewaard blijft.

Een tijd geleden heb ik zelfs ergens gelezen dat men bang is dat deze digitale maatschappij heel makkelijk "verloren" kan gaan voor het nageslacht.

Neem nou alleen de digitale foto. Vroeger werden de fotorolletjes van journalisten ontwikkeld en gingen alle negatieven een archief in, m.a.w. er blijft een "hard-copy" bestaan die later zonder enige moeilijke vorm van interpretatie bekeken kan worden.

Het internet wordt meer en meer een cluster van samenwerkende systemen (cloud-services) als er dan één of meerdere schakels uitvallen werkt het hele systeem niet meer.

Op --0 15:57:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: nooit meer alexandrië?

zonnestorm, klaar.
Op --0 16:41:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: Er komt ongetwijfeld een dag waar alle digitale info van nu op een enkele usb stick past die ongetwijfeld in een tijdcapsule geplaatst kan worden die eventuele zonnestorm wel overleefd. Mochten ze toch bezig zijn kunnen we er ook wel een op zonne energie werkende laptp bijstoppen

Op --0 17:45:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
lange wapper:

Ik had nooit vermoed dat Kyosaki zulk een filosoof is ...

Hij is nog niet eens begonnen!
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 18:21:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harses: Onuitwisbaar???????????oei oei.
Op --0 19:22:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Het gebruiken van internet überhaupt is nooit anoniem en kan altijd getraceerd. Dus ook alle reageerders hier inclusief ip-adres en tel uit je winst. Hoe gek zou je zijn als geheime dienst of weet ik wie, om uit te leggen wat je wel en niet kunt traceren? M.a.w.: Er bestaan waarschijnlijk nog tal van opsporingsmogelijkheden en technieken waar wij geen weet van hebben. Hoe onderlegd je jezelf ook vindt.
Het is onontkoombaar en dat is het al jaren met ingang van digitale betalingen etc. Degene die zichzelf wijsmaakt dat ie dat kan omzeilen houdt zichzelf voor de gek. Maar vaart waarschijnlijk wel bij een 'imaginair illusionair digitaal vacuüum'. Wat er niet is. U bent overal, maar dan ook echt overal, geregistreerd. Zowel analoog als digitaal. Een account op Facebook of Hyves zal beslist bijdragen aan een makkelijker opsporing of infiltratie. Meer dan dat is het niet. En flikker die mobiele telefoon maar het raam uit want dat is de ultieme BB.
ech?
Op --0 19:28:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Mooi artikel waarin terechte vragen gesteld worden.

Hulde!
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op --0 19:48:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Plakband:

Het gebruiken van internet überhaupt is nooit anoniem en kan altijd getraceerd. Dus ook alle reageerders hier inclusief ip-adres en tel uit je winst. Hoe gek zou je zijn als geheime dienst of weet ik wie, om uit te leggen wat je wel en niet kunt traceren? M.a.w.: Er bestaan waarschijnlijk nog tal van opsporingsmogelijkheden en technieken waar wij geen weet van hebben. Hoe onderlegd je jezelf ook vindt.
Het is onontkoombaar en dat is het al jaren met ingang van digitale betalingen etc. Degene die zichzelf wijsmaakt dat ie dat kan omzeilen houdt zichzelf voor de gek. Maar vaart waarschijnlijk wel bij een 'imaginair illusionair digitaal vacuüum'. Wat er niet is. U bent overal, maar dan ook echt overal, geregistreerd. Zowel analoog als digitaal. Een account op Facebook of Hyves zal beslist bijdragen aan een makkelijker opsporing of infiltratie. Meer dan dat is het niet. En flikker die mobiele telefoon maar het raam uit want dat is de ultieme BB.

Ik zie net dat Mars keihard offline gaat!!!

*kijkt nog eens goed naar onderschrift...*

Ja, niet dus...
Come and get me!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 20:17:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
degriezels: Get Mars en daarna Get Me, ik ben de silver vigilante, nou ja 1 van ze

http://maxkeiser.com/

Get me first
Op --0 23:32:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
degriezels: en wel de cel delen Mars
Op --0 23:33:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Zelfs al kun je alles bewaren, is het nog maar de vraag of het in de (verre) toekomst allemaal bekeken/gelezen, laat staan begrepen kan worden.
Zo zijn de Sumerische (klei)zegelrollen die je kunt zien, kunt vasthouden, maar niet echt begrijpen (behalve door sommigen die het alleenrecht op interpretatie pretenderen te bezitten); de Harappa teksten; het Rongo Rongo van de Paaseilanden; de Phaistos schijf, nog maar enkele voorbeelden.
Het heeft ook geruime tijd geduurd en veel geluk gevergd voordat het spijkerschrift en de Egyptische hiërogliefen konden worden vertaald.
De taal van slechts een paar honderd jaar geleden is zelfs voor de meesten van ons in het nu al volledig onbegrijpelijk en in het licht van de huidige scholingsdevaluatie verwacht ik in de toekomst eerder minder begrip dan meer.
Onder andere door de versnelde ontwikkelingen en technische mogelijkheden verandert onze taal nog veel sneller en drastischer dan vergeleken met de periode tussen nu en die paar honderd jaar geleden. Om kort te gaan: ze zullen wellicht je Facebookberichtjes of je Tweets kunnen lezen, maar er een touw aan vastknopen? Dat kan slechts de toekomst uitwijzen.
(bericht gewijzigd op 23-11-2010 1:03:21)
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op --0 1:00:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hippie: Aangezien dat er ongeveer 99% onzin op het net staat zullen toekomstige generatie juist een heel vertekend beeld krijgen van het verleden.
Daarbij is digitaal juist erg vergankelijk, gebruik je Myspace (soort voorloper van Facebook) maar een jaar niet en negeer alle mail, weg is je account.
Dataopslag kost veel geld, deze bedrijven zullen daarom het niet onbeperkt laten groeien, zo zal je website ook verdwijnen als je de hosting provider niet meer betaald.

Op --0 10:52:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Aan Marsepars : haha - goed, hoor !
Op --0 15:48:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden