De schijf van Phaistos werd in 1908 ontdekt in wat een ondergrondse opslagplaats of voorraadkamer van een Minoïsch paleis in Phaestus, Kreta, moet geweest zijn. De schijf werd tussen andere artefacten gevonden die toegewezen werden aan de midden-Minoïsche periode, waardoor de ouderdom van de schijf op 3.600 tot 3.700 jaar oud wordt geschat. Vandaag is de schijf van Phaistos een van de meest gevierde stukken in het Archeologisch Museum van Heraklion.

Schijf van Phaistos kant A
(Schijf van Phaistos kant A)

Schijf van Phaistos kant B
(Schijf van Phaistos kant B)

De schijf is gemaakt uit klei, heeft een diameter van circa 16 centimeter en is gemiddeld 18 millimeter dik. De schijf is langs beide zijden verfraaid met in totaal 241 symbolen die met behulp van stempels in een spiraalvormig patroon werden aangebracht. Daarna werd de schijf gebakken om ze hard en duurzaam te maken. Andere artefacten die op dezelfde plaats gevonden werden dragen inscripties in Lineair A, een schrift dat ontwikkeld is door de Minoïsche beschaving op Kreta. Lineair A is het eerste Europese schrift, maar een nog steeds onbekende taal. De schijf van Phaistos is uniek in die zin dat geen andere artefacten met deze symbolen gevonden zijn.

Volgens de mythologie was Phaistos de zetel van Rhadamanthys, de broer van koning Minos. De archeologische opgravingen hebben ruïnes uit neolithische tijden (3.000 voor Christus) blootgelegd. Tijdens de Minoïsche beschaving was Phaistos een zeer belangrijke stad.

Phaistos nam deel aan de Trojaanse oorlog en werd later één van de belangrijkste stadstaten van de Dorische periode. Phaistos bleef verder open bloeien tijdens de Archaïsche, Klassieke en Hellenistische tijden. De stad werd in de derde eeuw voor Christus vernietigd, maar bleef een plaats van betekenis in Romeinse tijden.

Het paleis van Phaistos is grotendeels opgegraven en omvat grote trappen, een theater en misschien wel opslagplaatsen die als museum zou kunnen gediend hebben. Ondanks het feit dat de schijf in zo een voorraadkamer werd gevonden wordt er van uit gegaan dat de schijf veel ouder zou kunnen zijn dan het paleis.

Op de schijf van Phaistos staan 45 verschillende symbolen die meervoudig voorkomen. Nauwkeurig onderzoek wijst uit dat de symbolen met stempels werden aangebracht in vochtige klei. De symbolen volgen een spiraalvormig patroon en werden van het centrum naar buiten toe aangebracht.

Op een bepaald punt beoordeelt de 'stempelaar' de bruikbare ruimte verkeerd of brengt hij correcties aan zodat de stempels elkaar overlappen. De overlappingen bewijzen dat de symbolen van links naar rechts werden aangebracht. Op andere plaatsen op de schijf lijkt het dat de drukker vergeet een 'woord' te voltooien, omdat hij symbolen schuin toevoegt. De symbolen zijn ook gegroepeerd binnen lijnen wat dan naar vermoeden woorden zouden vormen.

Andere onderzoekers merkten op dat enkele symbolen een dunne lijn hebben die breder wordt aan het onderste van de indruk. Omdat dit merkteken zich 16 keer herhaalt op de schijf veronderstelt men dat dit een persoonsnaam of een numeriek gegeven is.

Om een taal te vormen is het noodzakelijk dat de symbolen een daadwerkelijk voorwerp weergeven, of toonwaarden hebben die een woord vormen. Veel onderzoekers betwijfelen of de symbolen daadwerkelijk het voorwerp representeren. Zij willen hebben dat de symbolen gelezen moeten worden als hiërogliefen en dus verschillende toonwaarden hebben.

Omdat sommige reeksen van symbolen zich herhalen denken sommige mensen dat de tekst een gedicht, hymne of zelfs een gebed is. Anderen zien het als een vloek. Nog anderen stellen dat de schijf een soort spel voor kinderen was of een of ander raadsel dat we nooit in de juiste context zullen kunnen plaatsen. Tussen de lijnen gelezen denken zij eigenlijk aan een soort monopoliespel.

Misschien wel het beste en grondigste onderzoek naar de 'taal' op de schijf komt van Z.E.H. Kevin Massey en zijn tweelingbroer Dr. Keith Massey in hun digitale publicatie 'Mysteries of History Solved!' (download de pdf hier).

Zij vergelijken de symbolen op de schijf met historische talen zoals Lineair B, Cypriotisch en de Byblos-syllabenreeks. Zij maken zich sterk dat ze de fonetische toonwaarden van de symbolen 'ontcijferd' hebben en de volledige tekst vertaalden door een oude Indo-Europese taal te gebruiken.

Hun resultaten suggereren dat de 16 woorden die beginnen met een dunne lijn in feite cijfers zijn. Hun conclusie is dat de schijf van Phaistos, zoals vele andere voorbeelden van spijkerschrift, gewoonweg een inventarislijst is die wij millennia later in de verkeerde context bekijken. Verder onderzoek zal misschien uitwijzen of de gebroeders Massey inderdaad op het correcte spoor zitten.

Tru: "Andere onderzoekers merkten op dat enkele symbolen een dunne lijn hebben die breder wordt aan het onderste van de indruk. Omdat dit merkteken zich 16 keer herhaalt op de schijf veronderstelt men dat dit een persoonsnaam of een numeriek gegeven is."

Kan dit iets duidelijker? Gaat het nou om enkele symbolen of om een merkteken? Is 16 keer de reden voor de veronderstelling??
Op 12-12-2010 10:07:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Het doet me aan iets denken:

zoek de tien verschillen
'Don't forget rule number 6'
Op 12-12-2010 11:29:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Gerard:

Het doet me aan iets denken:

zoek de tien verschillen

Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 12-12-2010 11:40:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck: "Hun conclusie is dat de schijf...een inventarislijst is die wij millennia later in de verkeerde context bekijken."

Dat gevoel heb ik wel vaker bij de betekenisgeving van oude vondsten.

Volgens mij worden die 'verkeerde contexten' gevoed door de focus die studie van de onderzoekers hen automatisch geeft, hun specialismes, het haantjesgedrag in de wetenschappelijke wereld waardoor er snel conclusies getrokken worden, de menselijke verleiding om iets speciaals te hebben, etc.

Die 'verkeerde contexten' zijn een goed grenswetenschappelijk vermoeden wat mij betreft.
(bericht gewijzigd op 12-12-2010 12:09:18)
Don't grow up, it's a trap
Op 12-12-2010 0:08:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Het lijkt me onhandig om je voorraad bij te houden of te wijzigen op een stuk gebakken klei. Bovendien is de circulaire opbouw dan nog niet verklaard.

Interessant artikel, jammer dat de link naar het PDF'je van de tweelingbroers (één de voorkant, één de achterkant van de schijf?) niet werkt.
Ook vreemd dat het wikipedia artikel over deze broers is verwijderd...
http://deletionpedia.dbatley.com/w/index.php?title=Keith_Massey

Overigens hebben de gebroeders Massey ook gewerkt aan de vertaling van de Kensington Stone (idee voor een artikel, GW redactie?).
Kijk eens naar de tekst in het Noors (?) op die steen en vergelijk dat met het Nederlands. Valt best iets van te maken (bedenk je dat die rare 'p' een 'd' is).
http://en.wikipedia.org/wiki/Kensington_Stone
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 12-12-2010 0:15:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:
Meneer Glimlach:

Overigens hebben de gebroeders Massey ook gewerkt aan de vertaling van de Kensington Stone (idee voor een artikel, GW redactie?).


Is al meer dan een jaar geleden verschenen: http://www.grenswetenschap.be/blogs/De-mysterieuze-runensteen-van-Kensington/
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 12-12-2010 0:24:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Radiation:

Meneer Glimlach:

Overigens hebben de gebroeders Massey ook gewerkt aan de vertaling van de Kensington Stone (idee voor een artikel, GW redactie?).


Is al meer dan een jaar geleden verschenen: http://www.grenswetenschap.be/blogs/De-mysterieuze-runensteen-van-Kensington/


Dank je!
Gezien de hoeveelheid reacties op het artikel ben ik niet de enige geweest die het gemist heeft...
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 12-12-2010 0:38:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eden: Heb er een thuis liggen (imi. fcourse). Altijd afgevraagd wat er nou op staat ^^
Op 12-12-2010 0:47:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik zie bij de eerste 2 plaatjes staan: kant a en kant b
Het zou weleens een prehistorische grammofoonplaat kunnen zijn
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 12-12-2010 13:17:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
oesermaatra0069: Ik ben in dat museum geweest in Herakleon, op Kreta. Het is echt een groot ding!
Als inventarisatielijst ishet jammer, dat ding is gemaakt blijkbaar voor in de eeuwigheid daar moet wel iets belangrijks op staan. Inventarisatie is iets tijdelijks. Bijna alles - aantal graan, aantal soldaten - is tijdelijk.

Misschien propaganda voor een bepaalde god /koning?

Op een of andere manier vindt ik de tekens wel "bekend" voorkomen. Zoals Teken 2 lijkt op een soldaat met een helm op. Teken 4 lijkt op een gevangene (zoals in Het oude Egypte met de handen op de rug). Teken 15 lijkt op een bijl, iets van een god? en Teken 38 lijkt een beetje op het proto-egyptische aanduideing voor koning (denk ik?) vergelijk het maar eens met:

Leuk dat dit onderwerp wordt uitgelicht...
Jij bent er gloeiend bij, Bommel. Wat is je naam? zei Brigadier Bullebas.
Op 12-12-2010 19:38:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
oesermaatra0069:

Ik ben in dat museum geweest in Herakleon, op Kreta. Het is echt een groot ding!
Als inventarisatielijst ishet jammer, dat ding is gemaakt blijkbaar voor in de eeuwigheid daar moet wel iets belangrijks op staan. Inventarisatie is iets tijdelijks. Bijna alles - aantal graan, aantal soldaten - is tijdelijk.

Misschien propaganda voor een bepaalde god /koning?

Op een of andere manier vindt ik de tekens wel "bekend" voorkomen. Zoals Teken 2 lijkt op een soldaat met een helm op. Teken 4 lijkt op een gevangene (zoals in Het oude Egypte met de handen op de rug). Teken 15 lijkt op een bijl, iets van een god? en Teken 38 lijkt een beetje op het proto-egyptische aanduideing voor koning (denk ik?) vergelijk het maar eens met:

Leuk dat dit onderwerp wordt uitgelicht...


Hier wat verduidelijking. Je zit goed.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schijf_van_Phaistos
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 12-12-2010 20:07:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Harare: Haha, wat een ophef ...
Is gewoon een oude vorm van een ganzebord spel,

Spel wordt kloksgewijs gespeeld, kom je op dat mannetje moet je terug.

Op 12-12-2010 22:59:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck:
Harare:

Haha, wat een ophef ...
Is gewoon een oude vorm van een ganzebord spel,

Spel wordt kloksgewijs gespeeld, kom je op dat mannetje moet je terug.

Kijk, daar denkt de wetenschap dus niet aan. En nu ik het ding als een spelschijf bekijk, snap ik ook waarom er op beide kanten een vakje naar buiten gaat, zoals die op de tekening recht tegenover elkaar staan. Dan moet je de schijf omdraaien en daar verder spelen.
Don't grow up, it's a trap
Op 12-12-2010 23:21:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Harare: Ja, daarom viel mij dat op !.Valt best een leuk spel van te maken :-)
Op 13-12-2010 1:29:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Harare:

Ja, daarom viel mij dat op !.Valt best een leuk spel van te maken :-)


PATENT op nemen, voor een ander met je idee gaat lopen!

(bericht gewijzigd op 13-12-2010 1:33:24)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 13-12-2010 1:32:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lodewijck:
Harare:

Ja, daarom viel mij dat op !.Valt best een leuk spel van te maken :-)


Ik zie hier wel wat overeenkomsten mee. Ik schreef vroeger de gekste opdrachten onder de nummers en met een beetje fantasie staan die ook op de schijf.


(bericht gewijzigd op 13-12-2010 7:13:04)
Don't grow up, it's a trap
Op 13-12-2010 7:12:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JFK: Ik zag er ook meteen een ganzebord spel in, word wel lastig te onthouden wat al die symbolen betekenen als je het wilt gaan produceren.

Nauwkeurig onderzoek wijst uit dat de symbolen met stempels werden aangebracht in vochtige klei.


Erg nauwkeurig was dat onderzoek blijkbaar niet, want als je goed kijkt dan zie je dat er geen twee symbolen exact hetzelfde uitzien, en het lijkt me sterk dat ze voor iedere markering een nieuwe stempel gemaakt zouden hebben.
Op 15-12-2010 2:57:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:

Ik zag er ook meteen een ganzebord spel in, word wel lastig te onthouden wat al die symbolen betekenen als je het wilt gaan produceren.

Nauwkeurig onderzoek wijst uit dat de symbolen met stempels werden aangebracht in vochtige klei.


Erg nauwkeurig was dat onderzoek blijkbaar niet, want als je goed kijkt dan zie je dat er geen twee symbolen exact hetzelfde uitzien, en het lijkt me sterk dat ze voor iedere markering een nieuwe stempel gemaakt zouden hebben.


Heb je al eens met een hedendaagse stempel twee identiek dezelfde afdrukken kunnenn maken? Volgens mij raadpleeg je best eens een oogarts.

(bericht gewijzigd op 15-12-2010 7:19:09)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 15-12-2010 7:18:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ioannes: het lijkt op een ganzenbord.
Op 15-12-2010 16:40:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JFK:
Heb je al eens met een hedendaagse stempel twee identiek dezelfde afdrukken kunnenn maken? Volgens mij raadpleeg je best eens een oogarts.


Dat soort afwijkingen (waar hele delen andere afmetingen hebben en anders gevormd zijn) krijg je met een stempel niet voor elkaar, dat is duidelijk gewoon in de klei gekrast.

Ik denk dat je beter zelf eens naar de oogarts kunt gaan, een cursus beleefde interactie zou ook niet misstaan.
Op 15-12-2010 22:48:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation:

Heb je al eens met een hedendaagse stempel twee identiek dezelfde afdrukken kunnenn maken? Volgens mij raadpleeg je best eens een oogarts.


Dat soort afwijkingen (waar hele delen andere afmetingen hebben en anders gevormd zijn) krijg je met een stempel niet voor elkaar, dat is duidelijk gewoon in de klei gekrast.

Ik denk dat je beter zelf eens naar de oogarts kunt gaan, een cursus beleefde interactie zou ook niet misstaan.


Wel, ik zie niet de afwijkingen die jij ziet.
De opmerking over de oogarts was daarom ook niet onbeleefd bedoeld. En het is zinloos dat ik naar de oogarts ga, want de laatste keer wist hij me al te vertellen dat het hopeloos was.
(bericht gewijzigd op 16-12-2010 7:23:49)
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 16-12-2010 7:21:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: heb laatst een leuk boek gelezen van ene david gibbons waarin ze op zoek gingen naar Atlantis

het verhaal begon met de vindplaats vzan de schijf van phaeles.

dit boek is een aanrader het heet Atlantis.

(bericht gewijzigd op 18-8-2011 16:35:24)
Op 18-08-2011 16:10:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pleiadian: Volgens mij is het gewoon een (recept voor) pizza.
Ik zie van die pepperoni schijfjes, stukjes ansjovis en kip...
Hmmm honger!
Wagners schepnet
Op 18-08-2011 16:21:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
legnesdraA: Het lijkt op een verslag van een of ander sportwedstrijd .. voetbal van uit die glorie tijd. Den bal vloog (vogeltje) door de lucht (wind teken) en belande in het water (vis).. En ook toen waren er al vrouwelijke supporters (kleedje) :-)))
Op 18-08-2011 17:25:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
donfudido: Volgens de orthodoxe wetenschap is dit niets meer dan de oudste ganzenbordspel tot dusver gevonden.
Op 18-08-2011 22:36:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden