Een nieuwe analyse van verschillende landen en hun economische verbondenheid ontdekte dat landen met het grootste potentieel om een globale crisis te veroorzaken verrassend genoeg een klein bruto binnenlands product hebben. De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens die door het Bureau van Dijk Electronic Publishing - één van de grootste aanbieders van wereldwijde bedrijfsinformatie - beschikbaar gesteld worden, om het bereik en de grootte van de economieën van de verschillende landen te beoordelen. And the winner is...

Door toepassing van het Susceptible-Infected-Recovered (SIR) model konden wetenschappers van universiteiten in Zwitserland, Griekenland en Israël de top 12 van landen bepalen met het grootste vermogen om een wereldcrisis te veroorzaken. In het vakblad New Journal of Physics staat geschreven dat de economie van België (samen met Luxemburg) de meeste impact op de wereld heeft.

Door gebruik te maken van een natuurkundige statistische benadering modelleerden de onderzoekers van de universiteiten van Thessaloniki, Lausanne en Bar-Ilan twee verschillende databestanden om het effect van een hypothetische economische crisis in verschillende landen te berekenen. Door twee verschillende bestanden aan te leggen werd de afwijking ten opzichte van de verwachte waarde vermeden.

De resultaten van hun berekeningen plaatsen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Japan, Zweden, Italië, Zwitserland, Spanje, België en Luxemburg in de top 12 van landen met het grootste vermogen om een wereldcrisis te veroorzaken als hun eigen economie crasht.

Verrassend genoeg hebben niet alle 12 landen het grootste bruto binnenlands product. Toch stellen de resultaten dat deze landen - en ook Nederland dus - een belangrijke rol in het mondiale economische netwerk spelen. Dat komt omdat kleinere landen niet alleen hun eigen economie ondersteunen, maar ook een attractieve plek voor buitenlandse investeringen zijn.

Het volledige rapport kan u hier nalezen.

Gerard: De vraag met dit soort dingen is altijd weer: is het wel juist geïnterpreteerd.
'Don't forget rule number 6'
Op --0 9:39:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden