Tegen de verwachting van deskundigen in is de stratovulkaan Merapi in Indonesië uitgebarsten. "De situatie is levensbedreigend," volgens Yousana Siagian, hoofd van het Vulcanology and Disaster Mitigation Center.

Gevaarlijke en giftige hete wolken verlaten de vulkaan en bedreigen momenteel de omliggende zes en een halve kilometer. Een dorp dat meer dan zeven kilometer van de vulkaan ligt verwijderd is reeds bedekt onder een grijs as-deken van twee en een halve centimeter. Het vulkanisch as is zeer ongezond voor de longen en luchtwegen.

Nog maar net werd de alarmfase verlaagd waardoor burgers terug naar hun huizen, landbouwgrond en veestapel konden gaan. De uitbarsting van de vulkaan zorgde ervoor dat de alarmfase onmiddellijk weer naar een hoger niveau werd gebracht. Momenteel zijn reddingwerkers bezig twee personen uit puin te bevrijden, met deze mensen is mobiel contact geweest. Minstens vijf personen zijn vermist. 1.100 mensen verblijven reeds in speciaal opgerichte kampen, meer dan 13.000 inwoners maken zich klaar om naar soortgelijke veilige havens te vertrekken. In totaal wonen zo´n 20.000 personen in het gebied.

Een uitbarsting van de Merapi

Volgens experts, dezelfde die deze uitbarsting een dag voordien niet hadden zien aankomen, is er geen gevaar dat een volledige verticale uitbarsting tientallen kilometers ver de omgeving zal bedreigen. Aangezien men niet kan bepalen hoe en in welke mate de vulkaan zal uitbarsten dient dit met een grote korrel zout genomen te worden. Veel inwoners van het gebied zijn verward door de dubbele boodschappen. Enerzijds de deskundige mening van de vulkanologen, anderzijds de duidelijke boodschap van de Merapi en diens as- en zandregens.

Update: de twee personen die in een bunker zaten ingesloten zijn inmiddels dood gevonden. Met uitzondering van de as- en puindekens, afkomstig van de Vulkaanuitstoot, is weinig nieuws over het gebied beschikbaar.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden