Kerstmis is een traditioneel familiefeest. Een paar weken eerder kreeg de kerstboom al een prominente plaats in vele woonkamers. En misschien denkt u nu eventjes dat we het over een kerstboomparasiet gaan hebben. Wel, u zit gedeeltelijk in de goede richting te denken, want kerstboomwormen boren zich in hun gastheer. Alleen zijn het geen wormen die uw kerstboom naar de verdoemenis halen: kerstboomwormen leven op en in koraal.

De tweelingspiralen van de kerstboomworm (Spirobranchus giganteus) zijn eigenlijk de 'ademhaling' en het voedingssysteem van een worm die zich in hard koraal boort en daar leeft. De kerstboomworm behoort tot de familie van de kokerwormen en zodra hun 'huis' in het koraal geboord is scheiden ze een kalkbeenachtige stof af die als bijkomende bescherming tot een soort afdekplaat van het gat groeit.

De kleurrijke spiralen van de kerstboomworm zijn eigenlijk twee takken die bestaan uit tentakels waarvan de vorm het best vergelijkbaar is met een veer. De uiterst kleine haartjes filteren plankton en andere micro-organismen uit het water. Tegelijkertijd zijn de haartjes ook kieuwen, want hoewel de hoofdfunctie voedselopname is worden ze ook voor de ademhaling gebruikt. De kokerworm kan zijn kerstboompluim bij het kleinste gevaar volledig in het koraal terugtrekken.

Kerstboomwormen bestaan in een regenboog van levende kleuren en zijn gemiddeld zo'n 3,5 centimeter groot. Duikers kunnen ze heel gemakkelijk ontdekken in alle tropische oceanen ter wereld. Maar u hoeft geen duiker te zijn om de schoonheid van een kerstboomworm te kunnen bewonderen. Kerstboomwormen zijn ook beschikbaar voor tropische aquariums. En kerstboomwormen zijn ook te zien op YouTube.

tom112: als ik volgend jaar op zoek ga naar een kerstboom, dan ga ik duiken
nutteloos? nutteloos.
Op --0 11:21:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Dus eigenlijk moet de kerstboom 'koraalwormboom' heten, want ik vermoed dat deze worm er al was voordat de naaldboom tot kerstboom werd gebombardeerd
No shit, Sherlock
Op --0 0:02:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Pieter:

Dus eigenlijk moet de kerstboom 'koraalwormboom' heten, want ik vermoed dat deze worm er al was voordat de naaldboom tot kerstboom werd gebombardeerd

Nou, nou, kerstboom bombarderen... Het is kerst!
Vrede op aarde.

Vrolijk kerstfeest allen.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 13:25:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: En wat gebeurt er met de wormen als kerst voorbij is?
If time doesn't matter, distance also won't.
Op --0 17:25:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet: Wat een adembenemend wonderbare kerstboomworm schoonheid. (een vriendin, duikend in de rode zee, verwondde zich eens bij t trachten deze beestjes te bekijken , kreeg ik later nog verwijten ook, wel Sas, mamsie lief, droogkijken, alhier).
Unity in the Heart of Diversity
Op --0 18:01:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: Wat prachtig! Ik heb ze nog nooit gezien, maar zal eens rondvragen of ze hier in de buurt ook te vinden zijn.
En vooral, op welke diete, want ik ben niet zo'n duikheld.
Bang voor haaien en morenes.
Op --0 4:27:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden