VREES TBC EPIDEMIE IN EUROPA” dat was de alarmerende kop van een artikel in de telegraaf van 15 juni 2006.
"Mooi zo," dacht ik, want sinds het spook van de vogelgriep op mysterieuze wijze in rook is lijken op te gaan hadden we, voor wat betreft genieperige virussen en bacteriën, niets meer om ons zorgen over te maken. Na alle paniekerige en angstwekkende berichten over de vogelgriep of in vakjargon het H5N1-virus was het opeens heel stil in de media en ik begon de prachtige doemscenario’s te missen.
O, ik geloof zeker wel dat er zoiets is als een H5N1-virus (al is die, net als het AIDS-virus, nog nooit op de foto gezet) en met de Spaanse en Hong Kong griep in het achterhoofd moet men de destructieve kracht van dergelijke beestjes niet onderschatten. Maar hoe destructief is het H5N1 tot op heden gebleken?

Jan Braakman van het Agrarisch dagblad weet het exact. Tot 23 mei 2006 waren er in totaal 124 mensen overleden ten gevolge van een H5N1-besmetting. Voordat we slapenloze nachten kregen van het H5N1-virus werden de kast op gejaagd door het SARS-virus (weet u nog?) Uiteindelijk waren er mondiaal gezien ongeveer 8000 mensen met SARS besmet waarvan er zo’n 700 stierven. Op de één of andere vreemde wijze is ook het SARS-virus in rook opgegaan. Tenminste, zo lijkt het immers. De media en de politiek schenken er, net zoals bij de vogelgriep, geen aandacht meer aan.


( zinloos, virussen laten zich niet voor een lapje houden )

Hoewel het voor de slachtoffers van H5N1 of SARS erg spijtig is, zijn de aantallen doden eigenlijk niet noemenswaardig. Alleen in Nederland al sterven er gemiddeld jaarlijks zo’n 2000 mensen aan de gewone griep. Malaria neemt mondiaal jaarlijks met niet minder dan 1.000.000 dodelijke slachtoffers genoegen.

Waarom dan toch al die kouwe drukte rond de vogelgriep? Viroloog Ab Osterhaus gaf in het NRC het antwoord:
“Dat komt door een misverstand, zegt viroloog Osterhaus. Mensen denken te snel dat een uitbraak in Europa gemakkelijk zou kunnen leiden tot een wereldwijde, voor mensen gevaarlijke uitbraak van griep, vergelijkbaar met de Spaanse griep in de vorige eeuw die miljoenen slachtoffers eiste. Die verwarring is veroorzaakt door de media, aldus Osterhaus, maar ook door bestuurders zoals EU-commissaris Kyprianou, die bij de vondst van besmet pluimvee in Turkije waarschuwde dat Europa zich nu zou moeten wapenen tegen een pandemie. Volgens Osterhaus is de kans daarop in Europa erg klein. Als het virus zich ontwikkelt tot een voor mensen gevaarlijke variant, zal dat eerder in Afrika of Oost-Azië gebeuren.”
Aldus Osterhuis van wie u hier enkele interviews u kijkt bekijken.

Als we Osterhaus mogen geloven zijn we dus ‘gek’ gemaakt door de media en enkele bestuurders. Hoe zit het dan met de melding van de Telegraaf dat ons een TBC-epidemie staat te wachten? Volgens de Telegraaf zou de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europa bestempelen als noodgebied als het gaat om de strijd tegen tuberculose.


( Influenza, of griepvirus eist jaarlijks 2000 doden in Nederland )

Voornamelijk in Oost-Europese landen komt TBC veelvuldig voor, tenminste dat zegt het KNCV (Tuberculosefonds). Erger is nog dat er een groeiend aandeel is van multiresistente TBC-stammen. Dat wil dus zeggen dat antibiotica geen invloed meer hebben op deze groep ziekteverwekkers, die in dit geval de naam XDR-tbc heeft gekregen. Het blijken vooral de Oost-Europese gevangenissen en de overvolle Spaanse opvangcentra voor migranten te zijn waar TBC weer massaal aan het opduiken is.

TBC is nooit helemaal weg geweest. In Nederland komen TBC gevallen ongeveer 1500 keer enge ziektes. En dat beestjes per jaar voor. Van oudsher staat TBC in ontwikkelingslanden en oost Europa in de top 10 vanvan allerlei aard resistent aan het worden zijn mag ook al geen verbazing heten. Dus eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Tenzij u van plan bent om op vakantie te gaan naar Oost-Europese gevangenissen en de overvolle Spaanse migranten opvangcentra is voor u het risico om binnen Europa TBC te krijgen niet grote of kleiner dan gebruikelijk.
Laat u dus niet van de wijs brengen door schreeuwerige berichten. Er zijn genoeg andere zaken waar we ons drukker over kunnen maken.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden