December is feestmaand. Ook bij GW. Onlangs kon u als Sinterklaaspresentje 2 vrijkaartjes winnen voor de première van Megamind Superschurk. Nu een heus boek. Als een nacht met duizend sterren, niet voor de kerst, maar voor Oud en Nieuw. Welke andere datum zou geschikt zijn voor een boek met deze titel? Natuurlijk wacht er ook nog een Kerstman op jullie. Die van de Noordpool is zo alledaags dus hebben we een Vlaamse voor jullie gevonden. GW regelt het allemaal!

Een belangrijk boek als Als een nacht met duizend sterren krijg je echter niet zomaar cadeau (of je moet de jarige recensent geweest zijn). Je moet er wel iets voor doen!

 

In dit boek vertelt Joeri Boom over zijn vele bezoeken tussen de soldaten en de bevolking van Uruzgan. Het gaat over gevaar, morele vragen, (on)partijdigheid, journalistiek, (zelf)censuur, het verschil tussen de realiteit en dat wat de media ons vertellen, doodsangst, kameraadschap en het alledaagse leven van de Nederlandse soldaat in Afghanistan.

Boom ontziet zichzelf in het boek niet. Wij vragen u hetzelfde te doen.

Wat is uw beeld van een Nederlandse militaire vredesmissie?

Voor de laatste klokslag van 2010 heeft u de tijd één van de 2 winnende antwoorden te geven. Ons advies: wacht niet tot het laatste moment. De kans dat een oliebol uw kansen verspeelt is niet gering.

Meedoen aan deze actie:
Vul hieronder uw gegevens in. Vanzelfsprekend wordt deze informatie niet met derden gedeeld, en wordt uw privacy gerespecteerd.
mvmarion: Voor mij is een beroepssoldaat, waar dan ook ter wereld, gewoon iemand die zijn geld verdient en niets meer. Ik begrijp dan ook niet dat er zo veel over te doen is in het nieuws als er weer eens iemand dood gaat. Er zijn meer gevaarlijke beroepen waar mensen dood gaan. Deze mensen krijgen hier ook naar betaald. Alleen als een dienstplichtig soldaat iets overkomt heb ik daar respect voor. Die heeft er dan niet voor gekozen. Maar deze hebben we niet meer in Nederland. Beroepssoldaten hebben ervoor gekozen om dat werk te verrichten, vanwege 'the thrill', het geld, de roem en 'that's it'. Vredes missies zijn ook gewoon een uitoefening van het beroep. Als een soldaat echt vecht ter bescherming van ons vaderland dan is het wat anders, maar dat is al lang niet meer voorgekomen.
(bericht gewijzigd op 21-12-2010 22:22:09)
Op --0 22:19:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
J:
mvmarion:

Voor mij is een beroepssoldaat, waar dan ook ter wereld, gewoon iemand die zijn geld verdient en niets meer. Ik begrijp dan ook niet dat er zo veel over te doen is in het nieuws als er weer eens iemand dood gaat. Er zijn meer gevaarlijke beroepen waar mensen dood gaan. Deze mensen krijgen hier ook naar betaald. Alleen als een dienstplichtig soldaat iets overkomt heb ik daar respect voor. Die heeft er dan niet voor gekozen. Maar deze hebben we niet meer in Nederland. Beroepssoldaten hebben ervoor gekozen om dat werk te verrichten, vanwege 'the thrill', het geld, de roem en 'that's it'. Vredes missies zijn ook gewoon een uitoefening van het beroep. Als een soldaat echt vecht ter bescherming van ons vaderland dan is het wat anders, maar dat is al lang niet meer voorgekomen.


Dus voor een vrijwilliger heb je geen respect?
En zoveel roem is er niet, is het zo gek om te denken dat er ook mensen zijn die dienst nemen omdat ze anderen willen helpen
(bericht gewijzigd op 24-12-2010 20:51:03)
Op --0 18:01:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mvmarion: iemand die betaald wordt voor zijn diensten is in mijn ogen geen vrijwilliger. Je kunt ook helpen zonder er betaald voor te worden. Meer dan voldoende vrijwilligers die dat doen. Een betaalde soldaat is in loondienst en geen vrijwilliger meer.
Op --0 0:25:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Samblo: En daarbij, waarom zou je respect hebben voor iemand die er vrijwillig voor kiest zijn lichaam en ziel in dienst te stellen van extreem geweld. Niet dat alle soldaten per definitie klootzakken zijn, maar je moet wel heel naief zijn om te denken dat je in die functie werkelijk een positieve bijdrage aan de wereld brengt. Om maar een klassieker te gebruiken:
"fighting for peace is like fucking for virginity".
Op --0 0:57:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius:
J:

Dus voor een vrijwilliger heb je geen respect?
En zoveel roem is er niet, is het zo gek om te denken dat er ook mensen zijn die dienst nemen omdat ze anderen willen helpen


In Nederland ontvangen vrijwilligers toch gewoon een uitkering? Het bedroevende aantal Nederlandse vrijwilligers die, naast een échte baan, vrijwilligerswerk doen, is me wel eens onder ogen gekomen. Echt, je wil het niet weten. Maar goed, voor die laatste categorie: HULDE!

En militairen, zoals in een defensiemacht: Ook helemaal super. Een land moet zich kunnen verdedigen. Dat kon Nederland in de tweede wereldoorlog niet, en dat zou het nu ook niet kunnen.

En 'vredesmissies' in het buitenland: Bullshit. Zonde van het geld. Zodra je troepen weg zijn, gaat het daar toch weer fout. Dergelijke willen zichzelf écht niet beteren. Onderdrukking en onderdrukt worden zit daar gewoon in hun cultuur. (De hele betekenis van de naam van hun religie = "onderdrukking" Gewoon lekker in hun sop gaar laten koken. Ze kunnen beter mensen helpen die geholpen willen worden. In Haïti zou ons leger veel nuttiger werk kunnen doen.
(bericht gewijzigd op 28-12-2010 13:13:06)
I might just be saying that to get you mad...
Op --0 13:08:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Clavius:

Het bedroevende aantal Nederlandse vrijwilligers die, naast een échte baan, vrijwilligerswerk doen, is me wel eens onder ogen gekomen. Echt, je wil het niet weten. Maar goed, voor die laatste categorie: HULDE!


Zie de 4 miljoen mantelzorgers niet over het hoofd die belangeloos hulp verlenen aan familie en omgeving.
Wat te denken van iemand die een fulltime baan heeft en daarnaast zijn dementerende vrouw verzorgt? Dat is ook vrijwilligerswerk. Maar helaas niet zo zichtbaar.
No shit, Sherlock
Op --0 13:15:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden