Sinds de komst van de film Inception is het fenomeen ‘lucide dromen’ weer erg populair. Lucide dromen betekent letterlijk ‘helder dromen’ en is een fenomeen waarbij je controle uit kunt oefenen op je droomwereld terwijl je jezelf bewust bent van het feit dat je droomt. Er zijn echter verschillende gradaties van helderheid, waarin iedere staat van bewustzijn zijn eigen (on)mogelijkheden kent.


Het uiteindelijke doel is natuurlijk om volledige controle te krijgen over alle aspecten in de droomwereld. En ja, met oefening is dit uiteindelijk voor iedereen mogelijk. De enige beperking is dan je eigen fantasie en de manier waarop ons brein werkt.

Over lucide dromen wordt nog wel eens mysterieus gedaan. Het wordt zelfs vaak geassocieerd met het paranormale en mensen kijken er soms net zo sceptisch tegenaan als ze bijvoorbeeld doen bij horoscopen.

Maar met het paranormale heeft lucide dromen echter niets te maken; er is genoeg onderzoek naar gedaan, waardoor het een door de wetenschap erkend fenomeen is. Maar hoe en waarom het precies mogelijk is, is nog niet goed genoeg onderzocht en daarover is dus nog verdeeldheid.

Hoe krijg je een lucide droom?

Een lucide droom hoeft niet altijd afgedwongen te worden met oefeningen en technieken. De meeste mensen krijgen lucide dromen ongecontroleerd, maar hebben over de lucide droom ook vrijwel geen controle. Het enige wat zij ervaren is dat zij zich bewust zijn van het feit dat ze aan het dromen zijn. Met wat oefeningen en ervaring kan men echter de droom sturen en is uiteindelijk de enige beperking de eigen fantasie en ons brein.

Er zijn verschillende fases binnen het fenomeen. Hoewel je zou denken dat je een soort stap voor stap traject moet afleggen, blijkt dit niet het geval te zijn. Er is geen logische volgorde waar je jezelf per se aan moet houden.

De verschillende fases


In de film Inception ging het voornamelijk om droomlagen. Hoewel men daar in de film iets heel anders mee bedoelde, kennen lucide dromen ook lagen. Deze lagen kan je zien als bewustzijnsgradaties van 'laag' naar 'hoog' in het bewustzijnsniveau, waarvan hieronder een overzicht:

 • De pre-lucide droom

  Dit is een fase die meestal wordt ervaren in een tijd wanneer iemand zich heel erg bezighoudt met lucide dromen, maar deze nog nooit heeft gehad. Simpel gezegd is het een droom waarin de persoon denkt bewust te zijn van het feit dat hij droomt, maar dit in werkelijkheid helemaal niet is.

  De persoon doet alles wat hij in een lucide droom zou doen, maar het belangrijkste aspect van lucide dromen ontbreekt echter, namelijk het bewustzijn.

  Wel is het zo dat wanneer iemand een pre-lucide droom heeft het niet lang meer duurt voor hij zijn eerste echte lucide droom krijgt.

 • Lage luciditeit

  Dit is een vorm van luciditeit waarin het bewustzijnsniveau nog redelijk laag is. De persoon is zichzelf wel bewust van het feit dat hij droomt, maar heeft de droom niet of nauwelijks onder controle. Meestal laat de persoon zichzelf na hele korte tijd weer meeslepen door de droom, en verliest dus het bewustzijn.

 • Gemiddelde luciditeit

  Dit is een fase waarin de persoon zich opeens in een droom realiseert dat hij droomt. Het bewustzijnsniveau is al zo hoog dat de persoon zeker weet dat hij aan het dromen is. Meestal ben je al zo helder dat je het bewustzijn niet meer verliest en je niet meer snel mee laat slepen door je droom. Toch heb je in deze fase nog geen controle over de gehele droomwereld. Meestal komt dit doordat je niet weet waartoe je in staat bent en is het eigenlijk het gevolg van onwetendheid en onzekerheid.

  Het vereist meestal ervaring en oefening om uiteindelijk los te breken van je beperkingen en de volgende fase in te gaan.

 • Hoge luciditeit

  Hoge luciditeit is een fase waarin een persoon zo'n hoog bewustzijnsniveau heeft dat hij ook echt letterlijk kan doen wat die zelf wil. Het is bijna de ultieme vorm van het fenomeen. Kleuren lijken mooier, de persoon voelt zich erg goed en heeft alles van de gehele droomwereld onder controle. Alles wat je kan verzinnen, is in principe mogelijk. Dit is ook de vorm dat men op onderzoek uit kan gaan en alles uit de droomwereld kan halen wat er in zit.

 • Absolute luciditeit

  Dit is hetzelfde als de vorige fase, maar het verschil is echter dat de persoon door middel van oefening al direct 'hoog lucide' de droomstaat ingaat. Dit kan meestal pas na veel oefening en het is niet aan te geven of dit voor iedereen haalbaar is. Het is in ieder geval de ultieme vorm van controle over de droomwereld.

De universele situatiesEr zijn veel mogelijkheden binnen een lucide droom. Een persoon kan in principe alles doen met als enige beperking de fantasie. Toch is dit niet helemaal waar, want naast de fantasie is onze menselijkheid ook een beperking van de mogelijkheden. Er is namelijk een groot aantal universele 'wetten' die over het algemeen op iedereen met een normaal brein van toepassing zijn.

Het is handig om te weten wat deze aspecten zijn, want dit is niet alleen goed als voorbereiding, maar sommige kunnen ook dienen om een lucide droom op te wekken.

 • Rimpelige handen

  Ervaren lucide dromers raden vaak aan om naar je handen te kijken. In een lucide droom zijn de handen namelijk abnormaal en zitten helemaal onder de rimpels. Het is een makkelijke manier om in een droom bewust te worden als je weet dat wanneer je rimpelige handen hebt, je aan het dromen bent. Waarom onze hersenen de handen op deze manier projecteren, is niet bekend.

 • Niet kunnen lezen

  Het is niet mogelijk om in een lucide droom bijvoorbeeld een boek te lezen. Wellicht kan men sporadisch een woord opvangen of bijvoorbeeld een verkeersbord aflezen, maar een grote tekst lezen is niet mogelijk. Dit alles heeft te maken met de werking van de hersenen die niet capabel zijn om dat te doen. In een normale droom lijkt dit soms wel het geval, maar dat is dus een illusie. Wanneer je in een lucide droom leest, zullen alle letters door elkaar heen lopen en bewegen alsof je naar de beruchte monitoren uit de film The Matrix kijkt.

 • Aflezen van de tijd

  Een klok zal nooit goed werken in een lucide droom. Meestal tollen de wijzers in de rondte en is er geen logica in te vinden. De reden dat dit zo is komt door het feit dat ons brein de informatie niet goed kan verwerken, net zoals bij het lezen van grote teksten het geval is. Dit geldt voor zover bekend bij zowel digitale als analoge tijd.

 • De lucht

  De lucht in een lucide droom is vele malen mooier en kleurrijker dan in het echte leven. De zon is ook een heel aparte bezienswaardigheid. Natuurlijk is dit niet bij iedereen precies hetzelfde, maar over het algemeen wordt het als veel intensiever ervaren. Er zijn zelfs verhalen bekend van kunstenaars die in een lucide droom naar de lucht keken en er hun schilderijen op gebaseerd hebben. Het komt ook vaak voor dat je vreemde objecten waarneemt in de lucht. Dit varieert van vreemde ballonnen tot complete ruimteschepen.

 • Spiegels

  Een spiegel in een lucide droom is letterlijk een spiegel om in je ziel te kijken. Wanneer je in de spiegel kijkt zul je de meest bijzondere dingen kunnen ervaren. Je ziet bijvoorbeeld jezelf zoals je je juist wel wil zien, of je ziet jezelf zoals je denkt dat anderen je zien. Je kunt echter ook jezelf zien zoals je dat absoluut niet zou willen. De enige die kan interpreteren wat je ziet ben je uiteindelijk zelf.

  Soms kan hetgeen je ziet best beangstigend overkomen, maar dat besef je meestal pas achteraf, want angst ervaren is tijdens een (hoge) lucide droom, vrijwel niet mogelijk.

  Een spiegel kan ook dienen als een soort portaal naar een andere omgeving. Veel mensen zien de prachtigste landschappen, en kunnen dan door de spiegel als doorgang te gebruiken in dat landschap terecht komen.

 • Converseren

  Een van de meest bijzondere aspecten in het gehele fenomeen, is een conversatie voeren met een persoon in je droom. Je kunt alles vragen wat in je opkomt, van de meest filosofische vraagstukken tot de meest achterlijke vragen om deze 'Dream Characters' in de war te brengen. De antwoorden die je krijgt, zijn echter gedetailleerder dan je misschien voor mogelijk houdt.

  Veel spiritueel ingestelde mensen beweren dat ervaren lucide dromers in contact komen met entiteiten en dat alle 'Dream Characters' dus spirituele wezens zijn. Wetenschappelijk gezien heeft dit echter geen basis, want het feit dat de antwoorden zo gedetailleerd zijn, kan makkelijk een gevolg zijn van het feit dat het persoonlijkheden zijn uit je onderbewustzijn. In principe praat je dus met jezelf, maar heb je dit niet in de gaten. Net zoals mensen die lijden aan een psychose of schizofreen zijn dagelijks ervaren in hun waaktoestand.


Waar te beginnen

Om te beginnen met lucide dromen is jezelf er voor open stellen vaak al genoeg om een lucide droom te krijgen. Maar dit is helaas niet bij iedereen het geval; veel mensen moeten bepaalde technieken toepassen om tot een lucide droom te komen.

Er is een techniek waarmee je leert om direct vanuit je waaktoestand in een lucide droomtoestand terecht te komen, maar de meest gebruikte techniek voor beginners is echter dat je signalen gaat aanleren waardoor je in je droom beseft dat je droomt, en dus lucide raakt.

Veel goede technieken zijn te vinden op deze website, waar overigens nog veel meer informatie staat.

pleiadian: Lucide dromen zijn fascinerend! Zelf heb ik het (helaas maar) twee keer mee gemaakt. Eén keer was echt aan de hand van een bewuste poging om lucide te dromen... ik was alleen zo opgewonden dat het was gelukt dat ik vrijwel meteen wakker werd... iets té lucide dus
Wagners schepnet
Op --0 10:13:31 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rico: Ik droomde tot een paar jaar geleden enkel lucide. Van kinds af aan. Geen idee hoe. Meestal werd het 'geactiveerd' door een gebeurtenis in de (normale) droom die mij niet beviel. Als reactie kon ik dan zaken beïnvloeden. Het meest voorkomende was dat ik mijn lichaam kon aansturen. Van lopen tot vliegen. In enkele gevallen kon ik alles aansturen. Ook bepaalde ik wanneer wakker te worden, en als ik naar het toilet moest en kwam weer terug naar bed ging ik vrolijk verder waar ik was gebleven.

De laatste jaren echter, weet ik niet eens meer dat ik heb gedroomd wanneer ik wakker word. Toevallig een paar weken geleden dat een droom mij bij was gebleven, deze was ook lucide. Wat ik ook probeer, ik blijf wakker worden met het gevoel niet te hebben gedroomd. En dat terwijl ik vroeger mezelf soms moest overtuigen dat ik echt wakker was.
Op --0 10:29:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: Ik heb idd ook wel eens lucide dromen gehad en één keer ook dat ik spontaan probeerde of ik het bewust kon sturen: door mijn wil erop te richten naar een object toe zweven. Maar de laatste tijd niet meer.

Doet me overigens denken aan Castaneda. Vooral ook dat trucje voor beginners om naar de handen kijken.
God? Dat ben je zelluf!
Op --0 10:51:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Wel heldere dromen (af en toe), maar lucide?
Nooit ervaren.
Cannot kill the Battery!!!
Op --0 10:55:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
peopp: Kan je dit ook leren als je bijna nooit weet wat je hebt gedroomt.
Ik kan me dit namelijk eigenlijk nooit herinneren.
en als je lucide droomt heb je dan wel gewoon normale nachtrust of ben je dan nog steeds energie aan het verbruiken?
want ik heb mijn slaap / rust natuurlijk ook hard nodig.

maak je niet druk om het leven je overleeft het toch niet
Op --0 10:59:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: Is ook bekend of lucide dromen gezondheids-voordelen dan wel -nadelen kan hebben? Met name voor 'the mind' dus.
God? Dat ben je zelluf!
Op --0 10:59:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: Ik word altijd direct wakker als ik me bewust ben dat ik droom. Weinig controle ....
Op --0 11:16:18 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
DaVince: Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden. Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.
Religion, a placebo which causes damage.
Op --0 0:44:47 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Arnold71: Het is bekend dat de schilder Salvador Dali even een middag dutje
ging doen. En als hij dan was uitgeslapen de beelden die hij had
gezien in zijn droom schilderde. Zo liet hij zich inspireren.
Maar of dat nou lucide dromen waren?
Op --0 0:47:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bjdejong: Lucide dromen geeft voor zover ik weet geen mind problemen, alleen wat slaapproblemen. Vooral als je een lichte slaper bent kan dit problemen opleveren. Gebruik daarvoor melatonine, 5 mg t.r. is vrij verkrijgbaar op internet.
Bij effect van lucide dromen is uittreden, dat is eigenlijk nog vetter.
In tegenstelling tot lucide dromen kan uittreden wel gevaarlijk zijn.

Tot een paar jaar terug heb ik heel veel lucide dromen gehad, op een gegeven moment wist ik niet meer wat echt was of droom, toen ben ik gestopt. Het is op zich wel makkelijk na te gaan, Lucide dromen zijn gewoon veel helderder dan het echte leven. Doordat ik zo vaak droomde en uittrad begon ik de dromen als werkelijke wereld te bekijken en deze wereld als onwerkelijk. Beetje zoals in de film, dat kwam me dus wel bekend voor.
Dus in die zin kun je wel wat mind problemen krijgen, de lucide wereld vind ik mooier.
Op --0 13:46:03 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: Hallo GW-ers

Ik heb Inception afgelopen weekend gekeken en het was wel een "grappige"film , maar het viel me wel een beetje tegen zoals altijd is de trailer spannender dan de film
als je het een goeie film vond dan vind je ExistenZ (1999) waarschijnlijk nog beter
http://www.rottentomatoes.com/m/existenz/

groet,
TF9
Op --0 13:47:53 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Ik heb regelmatig lucide dromen en ben er altijd heel opgetogen over als ik wakker word.
Ik houd al enige jaren een dromenboekje bij. In een paar steekwoorden of korte zinnen probeer ik de droom vast te houden. Die zinnen schieten altijd tekort, voor anderen is het wartaal, maar voor mij is zo'n korte notitie genoeg om de hele droom te herbeleven.

Is it electrickery?
Op --0 13:53:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : @TF9, ja ExistenZ is eigenlijk een ontzettend slechte kitschfilm maar ik heb hem twee keer gezien
Is it electrickery?
Op --0 13:55:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9:
DaVince:

Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.


Tijd is een relatief begrip in de droomwereld die aantal seconden kunnen luttele honderdste van seconden zijn zelfs.

Bjdejong:

Lucide dromen geeft voor zover ik weet geen mind problemen, alleen wat slaapproblemen. Vooral als je een lichte slaper bent kan dit problemen opleveren. Gebruik daarvoor melatonine, 5 mg t.r. is vrij verkrijgbaar op internet.
Bij effect van lucide dromen is uittreden, dat is eigenlijk nog vetter.
In tegenstelling tot lucide dromen kan uittreden wel gevaarlijk zijn

In Nederland kun je slechts 0,1mg pilletjes Melatonine kopen terwijl je dagelijks 3mg zou moeten nemen om enig effect te krijgen.... dat word dan veel pilletjes tikken..

ik zou het echt niet doen behalve als je al een slaapstoornis hebt..
(bericht gewijzigd op 21-12-2010 14:16:24)
Op --0 14:14:52 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tommiejay: Klinkt raar misschien in het licht van dit artikel maar ik heb een van de domste problemen. Ik zou zo graag mijn droom willen herinneren zoals iedereen over een droom kan praten of lachen of huilen zelfs...

Ik kan me de tijd niet heugen dat ik me een droom kon herinneren en nat van het klamme zweet wakker werd op het moment dat ik de grond raak..

Mijn vriendin zegt me dat ik als ik me erop focus, ik me droom zal kunnen herinneren de volgende dag....maar hoe doe je dat.
Op --0 14:43:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
tommiejay:

Klinkt raar misschien in het licht van dit artikel maar ik heb een van de domste problemen. Ik zou zo graag mijn droom willen herinneren zoals iedereen over een droom kan praten of lachen of huilen zelfs...

Ik kan me de tijd niet heugen dat ik me een droom kon herinneren en nat van het klamme zweet wakker werd op het moment dat ik de grond raak..

Mijn vriendin zegt me dat ik als ik me erop focus, ik me droom zal kunnen herinneren de volgende dag....maar hoe doe je dat.

Ik heb deze techniek nooit uitgeprobeerd, aangezien ik me meestal mijn dromen herinner, dus ik heb geen idee of het werkt, maar het kan geen kwaad het eens te proberen.
Voor je gaat slapen drink je een half glas water, en prent je jezelf bij elke slok in: ik onthoud mijn dromen. De andere helft van het water drink je op zodra je wakker wordt.
Kan een bakerpraatje zijn, maar 't kan ook werken door die geconcentreerde inprenting.
Laat het ons maar weten
(bericht gewijzigd op 21-12-2010 14:56:42)
Is it electrickery?
Op --0 14:51:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: @tommiejay,

Ik weet wel dat als je wiet-roker bent je weinig van je dromen meekrijgt en als je stopt zijn je dromen opeens heel heftig..

dat was mijn ervaring iig.
Op --0 14:58:13 | Kudos: 3 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
bjdejong: Via de apotheek krijg je 1 mg, maar via internet kun je tot max 10 mg melatonine kopen. http://www.vitamarket.net/nl/natuurlijke-slaap-109/melatonine-tr-5-mg-time-release-100-tabletten-619.html

Ik heb slaapproblemen, zolang ik me kan heugen. Daardoor heb ik altijd licht geslapen en dus lucide dromen en uittredingen.
Grijp niet te snel naar slaapmiddelen, die slaan je K.O. rust je ook niet vanuit. Met melatonine kun je je slaapritme weer in orde maken, je slaapt er makkelijk van in en kunt beter doorslapen. Ik ben wel altijd weer vroeg wakker, maar dat is beter dan niet slapen.
Als je die 5 mg pillen koopt begin je door de helft te nemen.
Is voor mij de oplossing, gebruik ik al jaren!
Tunnelforce9:

DaVince:

Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.


Tijd is een relatief begrip in de droomwereld die aantal seconden kunnen luttele honderdste van seconden zijn zelfs.

Bjdejong:

Lucide dromen geeft voor zover ik weet geen mind problemen, alleen wat slaapproblemen. Vooral als je een lichte slaper bent kan dit problemen opleveren. Gebruik daarvoor melatonine, 5 mg t.r. is vrij verkrijgbaar op internet.
Bij effect van lucide dromen is uittreden, dat is eigenlijk nog vetter.
In tegenstelling tot lucide dromen kan uittreden wel gevaarlijk zijn

In Nederland kun je slechts 0,1mg pilletjes Melatonine kopen terwijl je dagelijks 3mg zou moeten nemen om enig effect te krijgen.... dat word dan veel pilletjes tikken..

ik zou het echt niet doen behalve als je al een slaapstoornis hebt..


(bericht gewijzigd op 21-12-2010 15:38:21)
Op --0 15:26:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Arnold71: Emie

Als je je eenmaal dromen kunt herinneren lukt dat ook steeds beter.
Dromen duiden, dus een droom boekje bijhouden is wel handig.
Eigenlijk geeft je onderbewuste antwoord over je eigen problemen
en misschien toekomst.

Of lees Freud er maar eens op na, Traumdeutung of droomduiding
is één van zijn theorieën.
Op --0 15:51:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Arnold71: Emie

Dromen duiden in symbolen. Dus als je deze weet te vertalen
naar je eigen leven heb je het antwoord.
Op --0 15:53:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tunnelforce9: ik zelf gebruik maar een slaapmiddel welke ik iedereen kan aanraden sporten.

ook zou je kunnen proberen te achterhalen waarom je slecht slaapt door bijvoorbeeld je eet-patroon te veranderen/dieet of problemen in de prive-sfeer oplossen of ontstressen.

je kunt altijd beter de oorzaak weg nemen in plaats van alleen maar symptoom bestrijding doen door slaapmiddelen te nemen.
Op --0 15:57:03 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Dank Arnold71, ik ben bekend met Freuds werk en begrijp mijn dromen meestal prima. Door ze op te schrijven komen de belangrijkste symbolen het sterkst naar voren. Kwestie van herkenning en niet bang zijn voor de spiegel.
Is it electrickery?
Op --0 16:03:03 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tom112: ik had denk ik geen lucide droom, maar een keer toen het 8 uur sochtends was ofzo was ik wakker maarbleef ik nog effe in bed liggen. toen kwamen allemaal vage snelle beelden langs en zinnen die ik in de week daarvoor gehoord had enzo. maar ik merkte wel gewoon dat mijn moeder (ik was toen 11) mijn kamer binnen kwam om me wakker te maken....heel raar allemaal.

(als ik dit terug lees lijkt het wel of ik toen high was )
nutteloos? nutteloos.
Op --0 16:19:27 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
DaVince:

Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden. Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.

Het niet kunnen bewegen gebeurd als je in slaap valt, dit doen je hersenen om te zorgen dat je je lichaam niet beweegd als in en of tijdens het dromen. Lijkt alsof je je al bewust wordt terwijl je lichaam zeg maar nog even is uitgeschakeld. Ik heb zoiets gehad bij het in slaap vallen, dat ik me nog even bewust ben dat ik in slaap val, meestal schrok ik er ook meer van en dan wordt je weer wakker.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op --0 20:45:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Number21: Dit is zo apart, ik was gisteren avond voor het eerst getuigen van dit fenomeen. ? Toeval bestaat niet ?
Ik werd daar naast wakker in een slaapverlamming, heel vreemd maar wel relaxed opzich......

Op --0 21:08:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Number21: @Tunnelforce9: Helemaal mee eens!
Mozilla is stuk
(bericht gewijzigd op 21-12-2010 21:15:44)
Op --0 21:11:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Number21: @Tunnelforce9: Helemaal mee eens!
Op --0 21:11:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Number21: @Tunnelforce9: Helemaal mee eens!
Op --0 21:11:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Tunnelforce9:
...
In Nederland kun je slechts 0,1mg pilletjes Melatonine kopen terwijl je dagelijks 3mg zou moeten nemen om enig effect te krijgen....

ik zou het echt niet doen behalve als je al een slaapstoornis hebt..


Ik heb een slaapstoornis. En heb een hele tijd melatonine genomen (2mg, in België verkocht als "Circadine" (van Circadiaans ritme veronderstel ik)) maar dat hielp niks bij mij, spijtig genoeg.
Ofwel is 2mg niet genoeg.
Maar als ik de "beschrijving" lees (op die link naar vitamarket die iemand hierboven in een reaktie zette) krijg ik er een sterk Soetensgevoel bij.
En ik heb niet echt vertrouwen in pillen-zonder-voorschrift-via-internet.
Tenzij het gewoon placebo-effect is, natuurlijk .

[size=1]
P.S. De melatonin staat er aan halve prijs zie ik net. Misschien "bijna vervallen", of gewoon "te weinig succes"?
[/size]

(bericht gewijzigd op 21-12-2010 21:19:51)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 21:14:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Number21:

Dit is zo apart, ik was gisteren avond voor het eerst getuigen van dit fenomeen. ? Toeval bestaat niet ?
Ik werd daar naast wakker in een slaapverlamming, heel vreemd maar wel relaxed opzich......


Let op: als je tijdens die verlamming ook druk op de borst ervaart kan het zijn dat je last hebt van een succubus. (Of een incubus, al naargelang je geslacht en/of voorkeur).De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 21:18:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Olav: Een lucide droom eindigt altijd met ontwaken, klopt dat bij anderen ook?

En wat zou het toch zijn, dat je jezelf in een droom spontaan gewichtsloos kan maken?
Op --0 21:27:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
drumstroker:
Luk:

Number21:

Dit is zo apart, ik was gisteren avond voor het eerst getuigen van dit fenomeen. ? Toeval bestaat niet ?
Ik werd daar naast wakker in een slaapverlamming, heel vreemd maar wel relaxed opzich......


Let op: als je tijdens die verlamming ook druk op de borst ervaart kan het zijn dat je last hebt van een succubus. (Of een incubus, al naargelang je geslacht en/of voorkeur).
wow... ik zag dat je beter geen last kan hebben van een succubus!!!! Check link!

http://www.southpark.nl/clips/sp_vid_151222/?searchterm=succubus
Jij leidt geen leven... Het leven leidt jou...
Op --0 21:30:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
drumstroker:

Luk:

Number21:

Dit is zo apart, ik was gisteren avond voor het eerst getuigen van dit fenomeen. ? Toeval bestaat niet ?
Ik werd daar naast wakker in een slaapverlamming, heel vreemd maar wel relaxed opzich......


Let op: als je tijdens die verlamming ook druk op de borst ervaart kan het zijn dat je last hebt van een succubus. (Of een incubus, al naargelang je geslacht en/of voorkeur).
wow... ik zag dat je beter geen last kan hebben van een succubus!!!! Check link!

http://www.southpark.nl/clips/sp_vid_151222/?searchterm=succubus


Ik mag "in my country" dat filmpje niet zien wegens copyright-dingen. Straf!

Ik zal een omweggetje moeten zoeken dan (maar dan gaan filmpjes zo traag).
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 21:36:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Olav:

...
En wat zou het toch zijn, dat je jezelf in een droom spontaan gewichtsloos kan maken?


Verbeelding?


De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 21:37:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Number21: Nee geen druk op de borstkas, wel tintelingen toen ik weer controle wou nemen over me lichaam met opstaan het blijft vreemd:S
Op --0 21:55:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Number21:

Nee geen druk op de borstkas, wel tintelingen toen ik weer controle wou nemen over me lichaam met opstaan het blijft vreemd:S


mijn
Is it electrickery?
Op --0 21:57:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Sorry!
Af en toe wordt de jeuk me even te heftig en moet ik wel krabben.
Gaat u verder.
Is it electrickery?
Op --0 22:00:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: In welke fase van een lucide droom ben je wanneer je droomt dat je in je broek plast en op dat moment ook daadwerkelijk je bed aan het bewateren bent?
En welke fase is het wanneer je die droom hebt, je wakker wordt en nog net de wc kunt halen?
No shit, Sherlock
Op --0 22:07:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Pieter:

In welke fase van een lucide droom ben je wanneer je droomt dat je in je broek plast en op dat moment ook daadwerkelijk je bed aan het bewateren bent?...


De fase waarin je dronken ze-denken-dat-ze-lollig-zijn kampgenoten een nat washandje in je hand duwen?

(Echt waar, testen maar).
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 22:11:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
Luk:

Pieter:

In welke fase van een lucide droom ben je wanneer je droomt dat je in je broek plast en op dat moment ook daadwerkelijk je bed aan het bewateren bent?...


De fase waarin je dronken ze-denken-dat-ze-lollig-zijn kampgenoten een nat washandje in je hand duwen?

(Echt waar, testen maar).Hand in een bakje lauw-warm water helpt ook, heb ik ondervonden
Belangrijk: je moet slapen.

En nu over andere natte dromen...
Wie?
No shit, Sherlock
Op --0 22:20:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Pieter:

Luk:

Pieter:

In welke fase van een lucide droom ben je wanneer je droomt dat je in je broek plast en op dat moment ook daadwerkelijk je bed aan het bewateren bent?...


De fase waarin je dronken ze-denken-dat-ze-lollig-zijn kampgenoten een nat washandje in je hand duwen?

(Echt waar, testen maar).Hand in een bakje lauw-warm water helpt ook, heb ik ondervonden
Belangrijk: je moet slapen.

En nu over andere natte dromen...
Wie?

Dat noemen we de eindfase.
Is it electrickery?
Op --0 23:03:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded:
DaVince:

Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden. Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.


Heb ik een aantal jaren geleden ook een tijdje gehad. Niet in paniek raken; zie er de humor van in. Enjoy it!
God? Dat ben je zelluf!
Op --0 23:22:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter:
DaVince:

Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden. Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.


Ik heb die dromen ook af en toe. Het vervelende is dat ik altijd wakker wordt voordat er echt wat gebeurt.
Wat zou er dan eigenlijk moeten gebeuren?
No shit, Sherlock
Op --0 23:27:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Pieter:

DaVince:

Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden. Roepen heeft ook geen zin omdat er geen geluid uit je mond komt alleen mijn ademhaling kan ik veranderen. Uiteindelijk word ik dan wel wakker maar dat duurt toch echt altijd een aantal seconden. Je krijgt op deze manier een glimp van hoe het is om in coma te liggen. Behoorlijk beangstigend.


Ik heb die dromen ook af en toe. Het vervelende is dat ik altijd wakker wordt voordat er echt wat gebeurt.
Wat zou er dan eigenlijk moeten gebeuren?


De plot niet gaan vertellen hè, DaVince!

Wees blij dat je nog wakker wordt, Pieter...

De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 23:54:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Ik heb vanavond twee keer 'ik wordt' geschreven.
Mijn boze droom is allang geweest...
No shit, Sherlock
Op --0 23:58:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Pieter:

Ik heb vanavond twee keer 'ik wordt' geschreven.
Mijn boze droom is allang geweest...


Nee, zo begint het...

De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 0:05:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
downthemall:
Luk:

Number21:

Dit is zo apart, ik was gisteren avond voor het eerst getuigen van dit fenomeen. ? Toeval bestaat niet ?
Ik werd daar naast wakker in een slaapverlamming, heel vreemd maar wel relaxed opzich......


Let op: als je tijdens die verlamming ook druk op de borst ervaart kan het zijn dat je last hebt van een succubus. (Of een incubus, al naargelang je geslacht en/of voorkeur).
grappig dat je dit nu zo spontaan zegt want het is hoogst waarschijnlijk dat de incubus-fantasie voortkomt uit slaapverlammingen, dit geld trouwens ook voor de zogenaamde "buitenlichaamelijke waarnemingen" en "alien abductions"

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapverlamming

Op --0 1:03:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
downthemall:
...

grappig dat je dit nu zo spontaan zegt want het is hoogst waarschijnlijk dat de incubus-fantasie voortkomt uit slaapverlammingen, dit geld trouwens ook voor de zogenaamde "buitenlichaamelijke waarnemingen" en "alien abductions"

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slaapverlamming


U bent een man (?) naar mijn hart. Welkom .
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 1:06:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
gemi1981: Lucide dromen, ik kijk er elke avond naar uit. Mijn dromen zijn mijn dierbaarste bezit, zo kan ik vliegen, door deuren en muren, naar andere planeten en dimensies. Zo heb ik 2 buitenverblijven in mijn onderbewustzijn, 1 aan zee en 1 in een donker bos )

De laatste lucide droom was een ongelooflijk avontuur:
k werd wakker boven mijn eigen lichaam waarvan ik wist dat ik sliep, traag maar zeker werd ik naar boven getrokken. Bizar vond ik het drukkende gevoel dat ik kreeg toen ik door het planfond en het dak werd getrokken. Ik zag mijn huis, ik zag mijn dorp, ik zag alles kleiner worden tot ik de volledige wereld kon aanschouwen. Alles verliep toen heel snel, voorbij andere sterrenstelsels verder door het heelal naar een andere planeet. Ik was daar voor een gesprek, met welja, een buitenaards entiteit.

Andere dromen hebben mij ook andere sensaties meegegeven die blijven nazinderen bij het ontwaken.
Pijn voelen na een incident in je droom, nog mensen horen praten wanneer je net bent ontwaakt uit een droom ....
Bizar maar ik ben er niet bang voor en ben redelijk zeker dat ik geen geestelijke ziekte heb aangezien het alleen gebeurt in de eerste minuten na het wakker worden.
Toch ben ik hier heel dankbaar voor, zeker als ik hoor dat veel mensen hun dromen niet herinneren of volgens hen helemaal niet dromen.
Op --0 17:41:55 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Klinkt goed, Gemi1981. Ik herken die dankbaarheid voor die 'freedom within'.
Sterk dat je het hebt over pijn voelen na een incident in een droom. Ik heb eens gedroomd dat ik (per ongeluk) werd doodgeschoten. De kogel raakte me hoog op mijn borstbeen, nog net niet in het halskuiltje. De hele dag na die droom voelde ik daar een drukkende pijn!
Ook de sensatie van de inslag en het naar achteren geslingerd worden staan me heel helder bij. Toch was het niet heel eng, ik wist immers dat ik droomde.
Is it electrickery?
Op --0 18:07:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mvmarion: Ik heb vaak dat als ik wakker word ik in een halve droom fase verkeer en heerlijk kan fantaseren/dromen. Het is anders dan dagdromen omdat ik nog niet helemaal bij bewustzijn ben. Maar ik ben wel bewust dat ik aan het dromen ben. is dit dan het lucide dromen waarover gesproken wordt, of gebeurt dit juist midden in de nacht? Ik heb er veel over gelezen toen ik zo'n 15 jaar was en heb een tijd een droom boek bijgehouden. Als ik dan de volgende dag teruglas wat ik droomde raakte dat kant nog wal. Tegenwoordig kan ik amper mijn dromen herinneren. Maar zoals ik zei, kan ik wel in een half droom/ontwaak fase de meest fantastische fantasieen/dromen hebben zo.
Op --0 22:08:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje:
mvmarion:

Ik heb vaak dat als ik wakker word ik in een halve droom fase verkeer en heerlijk kan fantaseren/dromen. Het is anders dan dagdromen omdat ik nog niet helemaal bij bewustzijn ben. Maar ik ben wel bewust dat ik aan het dromen ben. ... Maar zoals ik zei, kan ik wel in een half droom/ontwaak fase de meest fantastische fantasieen/dromen hebben zo.

Ik heb precies hetzelfde! Maar twijfelde of ik het hier zo plaatsen, omdat ik niet weet of het Lucide is.. Perfect omschreven!
(bericht gewijzigd op 22-12-2010 22:52:19)
If time doesn't matter, distance also won't.
Op --0 22:27:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : @mvmarion; het artikel definieert een aantal gradaties. Je kunt zelf het beste beoordelen welke bij jouw dromen past.
Maar laat je vooral door geen enkele definitie beperken!
Is it electrickery?
Op --0 22:31:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hubble: @Gemi1981;
Mooi verteld. Zo fijn om dat mee te maken. Ik vlieg meestal niet naar de andere dimensies, maar ben er opeens. Herkenbare omgevingen, maar dan in andere perspectieven en kleuren en altijd warmer en aangenaam.
Ook mogelijk tot communiceren met allerlei dieren. En dan heb ik het niet over letterlijk praten, maar elkaar begrijpen.
Het mooiste van al is om in onze bestaande wereld een realist te zijn en bij slapen weer te kunnen genieten van de dromen.
Echter 1 keer heb ik een gevecht gehad met een "zwarte" energiebol. Weet nog steeds niet wat het was, maar mijn man maakte mij wakker omdat ik heel onrustig in bed lag.
Overigens gaat mijn kat vaak mee in de dromen en wijst zij mij de weg.
Blijf het altijd weer bijzonder vinden.
Wie mooi is van binnen is ook mooi van buiten
Op --0 22:43:30 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: Nu weet ik dat het uittreden noemt wat ik vele malen doe.. 4a6 keer per maand... Maar ik hoor hier niemand die dit ook heeft, dat ze eerst een heel bijzonder soort (prachtig)muziek horen, (snaren geluid)dan het lichaam begint te trillen(vibreren). En dan meestal naar boven, buiten vrijdagnacht
want doen ging ik met de onderrug/kont door mijn matras.. Maar zoals de meeste hier al weten, ben ik zo bang, dat ik me altijd uit mijn slaap vecht..
Moest iemand weten hoe ik dit kan stoppen, graag dan pleasse..

- een droom die veel terug keer is, dat ik s'nacht naakt in de woestijn sta, naar de maan aan het kijken..
ps, ik ben geen naturist.. ! En de woestijn, of maan zegt me weinig.
Waarom dit steeds terug keert in een droom is me een raadsel.

Op --0 23:18:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : @Kat, je hebt hier al vaak beschreven hoe druk je dagelijks leven is. De woestijn is leeg en stil, naakt is puur en natuurlijk, de maan geeft een zacht schijnsel (tenzij nieuwe maan duh..).
Ik interpreteer deze droom als een verlangen naar rust, of een moment om je even op te laden. Even alleen aandacht voor je pure zelf. (Met maanlicht worden stenen opgeladen, dus jij ook!)

Ik heb 1 keer een halve uittreding meegemaakt, ik ging rechtopzitten terwijl mijn lichaam bleef liggen. Dat duurde even en toen ging ik weer liggen.
Onder invloed van wiet heb ik regelmatig het gevoel en beeld gehad dat mijn lichaam bestond uit de sneeuw die je op tv ziet als de antenne eruit is. Ik had nog wel dezelfde vorm, maar bestond volledig uit statische ruis.
Jill Bolte Taylor beschrijft ook zoiets in haar boek 'Onverwacht inzicht'
(bericht gewijzigd op 22-12-2010 23:33:16)
Is it electrickery?
Op --0 23:32:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Als ik niet blowd krijg ik zeer realistische dromen, letterlijk in full collor, dromen die zich in de toekomst afspelen zowel in de huidige realiteit als in een parallelle realiteit welke sterk op de onze realiteit lijkt. Het vreemde is dat ik in een droom kan vliegen terwijl ik geen vleugels heb en heel hoog kan springen enzo.

Zodra ik een joint op heb droom ik niet en is slaap letterlijk niks anders als een reis door het absolute niets, ik sluit mijn ogen en voor het gevoel doe ik ze gelijk weer open, maar is het zo weer 5 uur verder.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op --0 23:34:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Leuk topic trouwens! Meer droomervaringen graag jongens, ik krijg er geen genoeg van
Is it electrickery?
Op --0 23:41:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje:
Emie :

Leuk topic trouwens! Meer droomervaringen graag jongens, ik krijg er geen genoeg van


Ik ga nu slapen, dus kijken wat er gebeurt!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op --0 23:45:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: O Emie, dit is zo mooi beschreven.. Hopelijk als ik daar weer eens in mijn blootje sta.. Herinner ik me jou woorden hier.. Dan zal ik niet alleen denken, "wat sta ik hier nu in godsnaam te doen".. Maar zal ik het gewoon weten dat er toch een reden is, en die dan misschien ook voelen.. Misschien moest ik hier mijn droomwoestijn ervaring opschrijven zodat ik begrijp dat ik daar niet voor niets beland...

Mijn mooiste droom ooit, die zal ik nooit vergeten.
Ik zat met mijn jongste zoon ergens tussen de bergen s'avonds te BBQ
Maar op de BBQ stonden kasrollen met groenten, op de houten tafel stond vol met fruit, Mijn zoontje was heel aangenaam en vertelde me alles wat in zijn gedachten opkwam(normaal verteld hij me nooit iets) Terwijl ik naar hem luister en rondom in de verte kijk, zie ik ineens 4 kinderen(8 jarige) met hun rug naar mij mooi naast elkaar voor een ravijn staan. ..
Ik spring recht en vraag men zoon, om rustig en cool die kinderen samen met mij daar weg te halen(dit was niet veilig voor de kids daar, dacht ik)
Tergelijkertijd beginnen de wolken oorverdoven te rommelen. Dan een reuze grote donderslag..keinijg !
We staan allebei stil, en kijken naar de hemel... En de hemel gaat open,
We voelen ons allebei euforis, we mochten onze wensen laten horen..
Maar zoals in het echte leven, kan ik nooit nadenken of vlug iets verzinnen.
Daarom roep ik, breng maar naar me.. wat ik nodig heb.. En
de hemel sluit zich, Ik vraag onmiddelijk aan mijn zoon, die ik verwacht slimmer te zijn dan mij " wat heb jij gevraagd.. En hij antwoordt met..
Ik moet niets hebben, ik heb niets nodig.. Vond het zo spijtig, dat die pubert niets wou uit de hemel..dat ik er wakker van werd.
Slaap lekker, sweet dreams
Op --0 0:45:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Wauw, mooi Kat!
"Breng me wat ik nodig heb", dat is toch veel mooier dan "een mercedes en een playstation"...
En belangeloos opkomen voor de veiligheid van anderen (de kinderen in deze droom.)
Ik hoop dat je ook krijgt wat je nodig hebt. En mooi dat je zoon niks nodig heeft! (Teken dat hij tevreden en gelukkig is met wat hij heeft en is.) Echt top.
My kind of people
Ja truste inderdaad haha, 't is al vroeg.
(bericht gewijzigd op 23-12-2010 0:57:39)
Is it electrickery?
Op --0 0:56:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
vosje:

Emie :

Leuk topic trouwens! Meer droomervaringen graag jongens, ik krijg er geen genoeg van


Ik ga nu slapen, dus kijken wat er gebeurt!


Je vindt het toch niet erg dat wij meekijken?
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 1:53:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Van Luk en Pieter in elk geval reacties, doch helaas nog geen dromen... En waar blijven de andere realisten/sceptici/skeptici?

Is it electrickery?
Op --0 22:35:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Kat:

Tergelijkertijd beginnen de wolken oorverdoven te rommelen. Dan een reuze grote donderslag..keinijg !
We staan allebei stil, en kijken naar de hemel... En de hemel gaat open,
We voelen ons allebei euforis, we mochten onze wensen laten horen..
Maar zoals in het echte leven, kan ik nooit nadenken of vlug iets verzinnen.
Daarom roep ik, breng maar naar me.. wat ik nodig heb.. En
de hemel sluit zich


"Breng maar naar me wat ik nodig heb."

Wow. Wat een mooie woorden.
Als ik ooit die wonderlamp tegenkom zal ik dat zeggen.

Verder wilde ik even kwijt dat ik soms last heb van slaapverlamming. Levert bizarre momenten op: dan ben je wakker, heb je geen controle over je ademhaling en je spieren, zie en hoor je dingen die er niet zijn (soms denk ik dat mijn wekker afgaat, daar word ik blijkbaar plots wel echt wakker van(!) stap ik mijn bed uit en ga douchen, maar dan blijkt het nog midden in de nacht te zijn).

Heb ook vroeger vaak gehad dat ik mensen in mijn kamer opmerkte, dat heb ik nu niet meer. Vond dat altijd heel eng, al wende ik er wel aan.

Lucide dromen heb ik als klein kind weleens gehad. Een paar nachten achter elkaar, daarna nooit meer. Had toen in die droom een moment dat ik ging rennen, maar op mijn plek bleef. Dat frustreerde me enorm. Kan me nog herinneren dat ik me toen had ingebeeld te kunnen vliegen, dat lukte wel.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 2:24:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Emie :

Van Luk en Pieter in elk geval reacties, doch helaas nog geen dromen... En waar blijven de andere realisten/sceptici/skeptici?Mijn dromen herinner ik me meestal niet (al weet ik elke keer na een droom weer zéker dat ik zoiets nooit of te nimmer zal vergeten).
Degene die ik me wèl herinner kan ik zelf wel verklaren, en ik zoek er vooral niets "achter achter".

En dromen is volgens mij: je hersens die recent opgedane beelden/klanken/geuren etc zitten sorteren (wat mag weg, wat moet best direkt oproepbaar zijn, wat is "handig om later nog te weten maar mag wat verder weg" en zo).
En vermits onze hersenen steeds proberen "er een mooi verhaaltje van te maken" dromen we die filmpjes (zie ook de talrijke tips 'n tricks om dingen beter te onthouden: maak er een verhaaltje van. De natuur doet ons dat voor. De logica wordt beloond ).
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 2:25:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Luk:

Emie :

Van Luk en Pieter in elk geval reacties, doch helaas nog geen dromen... En waar blijven de andere realisten/sceptici/skeptici?Mijn dromen herinner ik me meestal niet (al weet ik elke keer na een droom weer zéker dat ik zoiets nooit of te nimmer zal vergeten).
Degene die ik me wèl herinner kan ik zelf wel verklaren, en ik zoek er vooral niets "achter achter".

En dromen is volgens mij: je hersens die recent opgedane beelden/klanken/geuren etc zitten sorteren (wat mag weg, wat moet best direkt oproepbaar zijn, wat is "handig om later nog te weten maar mag wat verder weg" en zo).
En vermits onze hersenen steeds proberen "er een mooi verhaaltje van te maken" dromen we die filmpjes (zie ook de talrijke tips 'n tricks om dingen beter te onthouden: maak er een verhaaltje van. De natuur doet ons dat voor. De logica wordt beloond ).


Ik droom al 2 weken over knoflook.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op --0 2:31:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Meneer Glimlach:
...
Ik droom al 2 weken over knoflook.Misschien moet je er eens tussenuit? Weekje Tenerife?
(Wel best niet naar de streek van Adeje dan, zijn heel veel hotels "en zo", geen gezellige buurt lijkt me.)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 2:36:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Het probleem in het voorgestelde is het individualistische karakter die ten grondslag ligt van de waarneming, met andere woorden het is nooit empirisch te onderbouwen omdat er geen collectief controlemiddel aanwezig is.

Het niet aantoonbaar blijkt dat er verandering heeft plaats gevonden
omdat het uitgangspunt niet te verifieren is.
Dromen nimmer collectief ervaren worden.
Op --0 6:57:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Emie, ik onthou niet vaak wat ik heb gedroomd, of hoogstens een kort stukje.

Sorry
No shit, Sherlock
Op --0 9:30:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wdawn: Niet alles in je dromen is symbolisch, te minste bij mij niet. sommige dingen zijn behoorlijk letterlijk. Dromen vind ik leuk maar soms niet soms wordt ik gewaarschuwd en dan hoop je dat het maar een "droom" is, maar als je wakker wordt blijkt er in ene keer waarheid in te zitten.

Ik deel mijn dromen in:

Leerdromen, waarschuwingen in symbolische of juist directe vorm.

Fantasie of alternatieve wereld dromen, waarin alles kan, dit zijn de leukste helemaal wanneer je vaak aan het einde van de droom cyclus je bewust begint te dromen (wat ik niet onder controle heb jammer genoeg) Ik weet op dat moment dat ik droom maar het blijft een soort van film dat zich afspeelt, ik kan niet zelf het roer overnemen (wat misschien ook goed is) want ik doe altijd het juiste in mijn dromen.

Als je meer wilt onthouden, dan moet je als je net wakker bent proberen terug inslaap te vallen. Je wordt wakker dus je bent weer bijgevuld met energie, als je dan gaat slapen heeft je lichaam andere prioriteiten waardoor hij je laat dromen.

Dat geld ook voor voordat je naar bed gaat, alleen het probleem dan is is dat je dan iets moeilijker in slaap valt , maarja dat heb je dan ook eigenlijk niet nodig en kun je lekker lang opblijven.
(bericht gewijzigd op 24-12-2010 10:53:30)
triest zijn de "machtige", gelukkig zijn de domme.
Op --0 10:49:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: Voor wie er niet genoeg van krijgt (en er wat voor over heeft):

http://www.ld4all.com/nl/index.html

(Het plaatsen van deze link toont geenszins aan dat ik achter de inhoud of de commercie of om het even wat zou staan. Leek me gewoon een leuke link voor mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn, that's all.)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 19:49:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar:
tommiejay:

Klinkt raar misschien in het licht van dit artikel maar ik heb een van de domste problemen. Ik zou zo graag mijn droom willen herinneren zoals iedereen over een droom kan praten of lachen of huilen zelfs...

Ik kan me de tijd niet heugen dat ik me een droom kon herinneren en nat van het klamme zweet wakker werd op het moment dat ik de grond raak..

Mijn vriendin zegt me dat ik als ik me erop focus, ik me droom zal kunnen herinneren de volgende dag....maar hoe doe je dat.


Ik had tot voor kort hetzelfde. Ik heb een paar maanden geleden wat video's over lucide dromen bekeken. De tip die bij mij heeft geholpen is je intentie uitspreken (hardop of in je hoofd) vlak voordat je gaat slapen. "Morgen onthoud ik mijn dromen". Vroeger onthield ik nooit een droom. Als ik deze truuk actief toepas, onthoud ik gemiddeld zo'n 3 keer per week een of soms zelfs meerdere dromen per avond. Wat ook helpt is een korte meditatie voor het slapen gaan. 10/20 minuten op je ademhaling concentreren terwijl je diep vanuit je onderbuik naar boven inademt. De laatste tip is het opschrijven van je dromen meteen als je wakker wordt. Je geeft daarmee je onbewuste al aan dat je ermee bezig bent en daarnaast vergeet je alles snel als je met wat anders de dag begint. Dus meteen opschrijven, en zo gedetailleerd mogelijk zonder al teveel na te denken. Als je begint met schrijven wat er in je opkomt, dan komen er vaak veel herinneringen terug. Erop concentreren is voor mij meestal compleet zinloos.

Lucide ben ik nog nooit geweest voor zover ik me kan herinneren, maar ben ervan overtuigd dat het eraan komt.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 20:22:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: Er zijn overigens ook mensen die anderen kunnen bezoeken in hun dromen, en ik heb zelfs gehoord van een paar vrienden die mekaar opzoeken in hun lucide dromen om samen dingen te doen. Over het algemeen denk ik toch dat bij de meeste mensen droomkarakters invloeden zijn uit hun eigen onbewuste. Schaduwkanten die niet geleefd worden, of vrouwelijke kanten bij mannen (of andersom) die weinig geïntegreerd zijn in de persoonlijkheid komen symbolisch in de droom naar voren. Sowieso kan je dromen niet letterlijk nemen. Symbolisme is de taal van het onbewuste.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 20:25:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Luk:

Voor wie er niet genoeg van krijgt (en er wat voor over heeft):

http://www.ld4all.com/nl/index.html

(Het plaatsen van deze link toont geenszins aan dat ik achter de inhoud of de commercie of om het even wat zou staan. Leek me gewoon een leuke link voor mensen die in het onderwerp geïnteresseerd zijn, that's all.)

Bedankt voor de moeite, maar deze staat ook in het artikel.
(Nee echt, bedankt. Meedenken enzo.)
Is it electrickery?
Op --0 21:02:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
Narchya:

Er zijn overigens ook mensen die anderen kunnen bezoeken in hun dromen, en ik heb zelfs gehoord van een paar vrienden die mekaar opzoeken in hun lucide dromen om samen dingen te doen. Over het algemeen denk ik toch dat bij de meeste mensen droomkarakters invloeden zijn uit hun eigen onbewuste. Schaduwkanten die niet geleefd worden, of vrouwelijke kanten bij mannen (of andersom) die weinig geïntegreerd zijn in de persoonlijkheid komen symbolisch in de droom naar voren. Sowieso kan je dromen niet letterlijk nemen. Symbolisme is de taal van het onbewuste.

Droom jij dan zulke dromen? Vertel eens?
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op --0 0:06:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar:
welja:

Narchya:

Er zijn overigens ook mensen die anderen kunnen bezoeken in hun dromen, en ik heb zelfs gehoord van een paar vrienden die mekaar opzoeken in hun lucide dromen om samen dingen te doen. Over het algemeen denk ik toch dat bij de meeste mensen droomkarakters invloeden zijn uit hun eigen onbewuste. Schaduwkanten die niet geleefd worden, of vrouwelijke kanten bij mannen (of andersom) die weinig geïntegreerd zijn in de persoonlijkheid komen symbolisch in de droom naar voren. Sowieso kan je dromen niet letterlijk nemen. Symbolisme is de taal van het onbewuste.

Droom jij dan zulke dromen? Vertel eens?


Narchya:
Lucide ben ik nog nooit geweest voor zover ik me kan herinneren, maar ben ervan overtuigd dat het eraan komt.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 4:01:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Narchya, " Symbolisme is de taal van het onbewuste," waar heb je deze mening vandaan.
Het onderbewuste heeft deze uitvoerende taak niet in het programma, ten eerste communiceert het onderbewuste niet maar reageert het alleen op de chemische reacties die in je brein plaats vinden. Symboliek veronderstelt de individuele interpretatie van gedachten en gevoelens in een mentaal bewustzijns toestand.
Er is geen universele droomsymboliek die als taal voor het onderbewustzijn kan dienen.
Het mag duidelijk zijn dat dromen plaats vinden door onvrijwillige
processen die plaats vinden in het brein. Net zo als je hart een onvrijwillige spier is zijn je hersenen dat voor een groot gedeelte ook en in het bijzonder het brein dat zich in een slaaptoestand bevind.
---------------------------------------
Er zijn overigens ook mensen die anderen kunnen bezoeken in hun dromen, en ik heb zelfs gehoord van een paar vrienden die mekaar opzoeken in hun lucide dromen om samen dingen te doen.
---------------------------------------
Hier moet ik je ontnuchteren, "hersenen bezitten deze functionaliteit niet, en wetenschappelijk is het begrip "collectief dromen onbekend"
niet raar als men bedenkt dat het brein evolutionair uitgerust is om juist de eigen individualiteit te beschermen tegen ongewenste invloeden van buiten af.
Dat wat men onder dromen rangschikt is primair een individualistisch gebeuren wat alleen plaats kan vinden als je buiten bewustzijn bent dus niet bereikbaar voor invloeden van buiten af.
Dit proces kent niet voor niets deze gang van zaken.

Dromen moet men plaatsen in het kader waar ze thuis horen en wel
als zijnde een chemisch proces binnen een brein dat bewust random pulsen over de synapsen jaagt om een toestand van bewusteloosheid te bereiken. Het brein beschermd zich hierbij door verschillende sequentieregels. Primair is het zo dat het brein alleen in een bewuste toestand, "die alleen niet slapend bereikt wordt
in staat is tot informatieoverdracht."
Op --0 4:38:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
freddie-v-iersel:
Dromen moet men plaatsen in het kader waar ze thuis horen en wel
als zijnde een chemisch proces binnen een brein dat bewust random pulsen over de synapsen jaagt om een toestand van bewusteloosheid te bereiken.

Random pulsen over synapsen, dat verklaart voor mij niet hoe het komt dat dromen soms een duidelijke verhaallijn hebben, mij dingen laten zien die ik (eenmaal wakker) als symbolisch herken. Het verklaart voor mij ook niet de 'schijfopruimfunctie' die aan dromen wordt toegeschreven. Die is immers niet random maar juist heel gestructureerd.
Ik heb de indruk dat mijn brein tijdens de slaap weliswaar grotendeels is afgesloten voor prikkels van buitenaf, maar toch ook niet helemaal, getuige het verschijnsel dat geluiden uit de realiteit* zich in een droom opdringen.
Telepathie en collectief dromen zijn in de wetenschap misschien onbekend en/of onbewezen. Dat wil niet zeggen dat het ook niet bestaat. Dit is typisch een onderzoeksveld waarbij ik pleit voor veel minder nuchterheid en veel meer open geest.
*(Bij het tikken van 'de realiteit' moet ik altijd even grinniken, aangezien die zo subjectief is. Ik bedoel het alledaags gebruikte 'realiteit'.)
Is it electrickery?
Op --0 14:35:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar:
freddie-v-ierse:

Het onderbewuste heeft deze uitvoerende taak niet in het programma, ten eerste communiceert het onderbewuste niet maar reageert het alleen op de chemische reacties die in je brein plaats vinden.


Waar heb je deze mening vandaan? .

Symboliek veronderstelt de individuele interpretatie van gedachten en gevoelens in een mentaal bewustzijns toestand.
Er is geen universele droomsymboliek die als taal voor het onderbewustzijn kan dienen.


Klopt ten dele. Droomsymbolen zijn sterk gekleurd door individuele referentiekaders. Archetypische symbolen zullen bij iedereen een andere verschijningsvorm aannemen. Neemt niet weg dat er geen regels zijn. Actie/reactie.

Het mag duidelijk zijn dat dromen plaats vinden door onvrijwillige
processen die plaats vinden in het brein. Net zo als je hart een onvrijwillige spier is zijn je hersenen dat voor een groot gedeelte ook en in het bijzonder het brein dat zich in een slaaptoestand bevind.


Onvrijwillige processen in de hersenen? Dus jouw bewustzijn is ook onvrijwillig?
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 14:41:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar:
freddie-v-ierse:

Hier moet ik je ontnuchteren, "hersenen bezitten deze functionaliteit niet, en wetenschappelijk is het begrip "collectief dromen onbekend"
niet raar als men bedenkt dat het brein evolutionair uitgerust is om juist de eigen individualiteit te beschermen tegen ongewenste invloeden van buiten af.
Dat wat men onder dromen rangschikt is primair een individualistisch gebeuren wat alleen plaats kan vinden als je buiten bewustzijn bent dus niet bereikbaar voor invloeden van buiten af.
Dit proces kent niet voor niets deze gang van zaken.


Bedankt voor de ontnuchtering. Het is maar door welke bril je wenst te kijken. De wetenschappelijk reductionistische heb ik afgezet. Als ervaringen (collectief dan wel individueel) afwijken van de kadering van de wetenschapsbril, dan mag je gaan kijken naar een andere bril om de ervaringen te kunnen plaatsen. Ga eens wat van Jung lezen, die heeft hier zijn hele leven onderzoek naar gedaan.

Mijn eigen ervaringen met psychedelica zeggen ook dat dit complete onzin is. Ik heb veelvuldig telepathisch contact gehad met mensen om me heen. Mensen die 20 minuten lang continue zeggen wat ik op dat moment denk. Reacties van mensen op mijn onuitgesproken gedachten en meer van dat leuks. Telepathie is overigens wetenschappelijk aangetoond. Dus daar gaat je zuiver individuele kijk op het menselijk leven.

Dromen moet men plaatsen in het kader waar ze thuis horen en wel
als zijnde een chemisch proces binnen een brein dat bewust random pulsen over de synapsen jaagt om een toestand van bewusteloosheid te bereiken.


Ik moet eigenlijk niet zoveel. Onderliggend aan het chemische zit energie. Alle chemische reacties zijn in essentie energetische uitvloeisels. De wetenschap zegt ook dat jouw lichaam voor 99,9% niets is en dat elke actie en reactie teweegbrengt. Dus over de "randomness" van die pulsen kunnen we tot in de eeuwigheid debatteren.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 14:50:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: Wat jij wetenschap noemt beste freddie, is een resultaat van bepaalde aannames en theorieën over de dynamiek van het universum. Het is een manier van kijken die simpele (chemische en waarneembare energetische) reacties kan plaatsen en leren begrijpen om het toe te passen. Maar om de realiteit zelf te verklaren is het een extreem beperkte methode.

Ik heb het gehad over de ervaringen van mensen om mij heen. Je zou kunnen zeggen dat die mensen allemaal gek zijn. Wat ik een prima standpunt vind als je het niet wenst te onderzoeken, maar mijn eigen ervaringen zeggen mij dat hier meer aan de hand is.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 14:54:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Ik heb al mijn hele leven lucide dromen. Ik heb altijd volledige controle over mijn droom en kan op die manier ook situaties oplossen waar ik mee zit. Ik dacht vroeger dat iedereen zo droomde totdat ik er iets over las.
Het is niet zo moeilijk, voor je gaat slapen zeg je tegen jezelf dat je een lucide droom wil hebben en dan zul je die ook hebben.
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 15:41:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
CCRider:

Ik heb al mijn hele leven lucide dromen. Ik heb altijd volledige controle over mijn droom en kan op die manier ook situaties oplossen waar ik mee zit. Ik dacht vroeger dat iedereen zo droomde totdat ik er iets over las.
Het is niet zo moeilijk, voor je gaat slapen zeg je tegen jezelf dat je een lucide droom wil hebben en dan zul je die ook hebben.

Volgens mij hebben nachtmerries ook nut. Zou je daar controle over hebben, dan zou je dat proces verstoren.
Ik heb er af en toe last van, maar filter er 's anderendaags meestal toch iets positiefs uit.
Is it electrickery?
Op --0 16:35:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar:
Emie :

Volgens mij hebben nachtmerries ook nut. Zou je daar controle over hebben, dan zou je dat proces verstoren.
Ik heb er af en toe last van, maar filter er 's anderendaags meestal toch iets positiefs uit.


Volgens Jung vertegenwoordigen nachtmerries thema's die langere tijd verdrongen zijn en daardoor zich negatiever manifesteren in dromen en in het algemeen als angsten. Maar daarachter zit altijd een les, mits je door de angsten heen wil gaan. Elke schatkist ligt onder een dikke laag modder
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op --0 19:30:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Narchya:
...
De wetenschap zegt ook dat jouw lichaam voor 99,9% niets is ...


Heb je daar een linkje naar?
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 19:43:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Narchya:

Emie :

Volgens mij hebben nachtmerries ook nut. Zou je daar controle over hebben, dan zou je dat proces verstoren.
Ik heb er af en toe last van, maar filter er 's anderendaags meestal toch iets positiefs uit.


Volgens Jung vertegenwoordigen nachtmerries thema's die langere tijd verdrongen zijn en daardoor zich negatiever manifesteren in dromen en in het algemeen als angsten. Maar daarachter zit altijd een les, mits je door de angsten heen wil gaan. Elke schatkist ligt onder een dikke laag modder

Precies, daarom ben ik ook niet voor het sturen of manipuleren ervan. Laat maar gebeuren en graaf dan door de modder.
@Luk, als elk atoom voor 99,9% procent uit leegte bestaat (zoals de quantumfysica stelt), dan bestaat jouw lichaam dus ook vooral uit leegte.
In 'What the bleep... down the rabbithole' wordt dit geïllustreerd met een basketbal: als op deze schaal de bal de atoomkern is, dan is het eerste electron kilometers verderop.
Vanaf 3:50

(bericht gewijzigd op 26-12-2010 20:25:38)
Is it electrickery?
Op --0 20:18:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Luk:

Narchya:
...
De wetenschap zegt ook dat jouw lichaam voor 99,9% niets is ...


Heb je daar een linkje naar?


Zie hierboven vanaf 3:50
Is it electrickery?
Op --0 20:26:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Emie :

CCRider:

Ik heb al mijn hele leven lucide dromen. Ik heb altijd volledige controle over mijn droom en kan op die manier ook situaties oplossen waar ik mee zit. Ik dacht vroeger dat iedereen zo droomde totdat ik er iets over las.
Het is niet zo moeilijk, voor je gaat slapen zeg je tegen jezelf dat je een lucide droom wil hebben en dan zul je die ook hebben.

Volgens mij hebben nachtmerries ook nut. Zou je daar controle over hebben, dan zou je dat proces verstoren.
Ik heb er af en toe last van, maar filter er 's anderendaags meestal toch iets positiefs uit.

Ik zie het al.
Jullie zijn onrustige zielen.

Ik heb nergens last van.
Ik onthoud mijn dromen bijna nooit.
Ben volledig in balans.
Ik ben dan ook de oorlogsgod, in de Aardse gedaante van een Übermensch...

Cannot kill the Battery!!!
Op --0 21:31:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Marsepars:
...

Ik ben dan ook de oorlogsgod, in de Aardse gedaante van een Übermensch...


En voor 99.9% leegte !

Ik dacht dat ik daar alleen last van had, maar dank zij Emie weet ik nu dat dat voor iedereen (en alles) lijkt te gelden.
Weer een nare droom minder.
Ik word elke dag meer mars.
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op --0 1:26:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Kick...

Zijn hier mensen die dromen kunnen verklaren???
Ook dromen die je je na jaren nog steeds kan herinneren???

De laatste tijd moet ik best wel vaak terugdenken aan een korte heftige droom, maar levensecht, helder en in kleur van een aantal jaren geleden.. Als ik droom, droom ik altijd gewoon in kleur en nooit in zwart wit, de kleuren in mijn dromen zijn levensecht, ook de omgevingen zien er gewoon realistisch uit en klokken en tijd komen nooit voor in een droom bij mij. Wel merk ik dat ik in sommige dromen kan vliegen, maar meestal sta ik met beide benen op de grond in een droom.

Wat ik me weet te herinneren van die droom is dat ik ooit een ding had uitgevonden ter grote van een thermosfles en met dat ding kon ik alles wat ooit geschapen was in het universum met een druk op de knop ongedaan maken en ik zat in een enorme tweestrijd wel of niet indrukken.....
Op het moment dat ik de keuze goed begon te beseffen schrok ik keihard wakker.

Nu is dit een droom van meer dan 5 jaar oud, maar ik blijf deze droom wel herinneren.

Nu is het wel zo dat ik constant in een innerlijke tweestrijd leef en steeds de keuze heb uit 2 mogelijkheden en mijn algemene afkeer tegen de mens met de dag steeds groter wordt.

Zou dit een waarschuwende droom kunnen zijn???
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 06-06-2012 15:45:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff: Chris, probeer eens te kijken hoe je leven zich, zeg een halfjaar voor en na de droom, verder heeft ontwikkeld.
Belangrijke keuzes in het leven worden wel vaker 'al gemaakt' en weerspiegeld in je dromen.
Dromen zijn heel persoonlijk en een ander je droom laten verklaren is niet altijd de juiste manier om de waarheid te achterhalen. Het was/is jouw droom en de antwoorden zijn dan ook enkel in jezelf te vinden.

Wil je wel op weg helpen hoe ik dat met mijn dromen tracht te doen. Maar neem mijn interpretatie niet al te letterlijk of als waar aan. Probeer er zelf invulling aan te geven...

"...is dat ik ooit een ding had uitgevonden (iets uitvinden, bedenken, eigen visie op iets hebben, creatief proces, noem maar op: wat komt er bij jou op) ...ter grote van een thermosfles (Als dit een object is in je droom moet je uit zien te vogelen wat voor jou een thermosfles is, wat roept het beeld bij je op, waar gebruik je het voor? Wat voel je erbij, enz, enz...) en met dat ding kon ik alles wat ooit geschapen was in het universum... (jouw realiteit(?)) ...met een druk op de knop ongedaan maken en ik zat in een enorme tweestrijd wel of niet indrukken..... (Tja, weinig aan toe te voegen, de keuze. Het droomthema) Op het moment dat ik de keuze goed begon te beseffen schrok ik keihard wakker (dat ziet men wel vaker gebeuren, want dit is een van de manieren van je onderbewuste, om er voor te zorgen dat je je droom beter onthoud - althans, dat denk/geloof ik -. Zo wakker worden kan dan ook je humeur en gevoel behoorlijk beinvloeden voor de rest van de dag of langer, zowel positief als negatief)

Heeft jouw leven, door eigen toedoen (keuze), kort daarop (zeg tot een jaar na de droom) misschien, op een niet al te fraaie manier, een andere wending genomen? Want als dat zo is, kan het wel eens een waarschuwende droom zijn geweest.

Zo... en dan nu even het artikel lezen. Ik geloof dat ik het nog nooit gelezen heb.
Ik ben ook gek... :P
Op 06-06-2012 19:20:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Surrealistic: Ikzelf heb regelmatig lucide dromen. Ik heb wel een goede tip voor mensen die die ook willen ervaren. Let namelijk op de details. Dromen kloppen namelijk niet als je erop let. In het dagelijks leven heb ik heel erg veel oog voor details. Ik let op alles, de structuur van huizen, de schoenen die mensen aan hebben, zelfs de sokken, planten, wat je maar kan bedenken.

Als je dat in het dagelijks leven continu doet, ga je dat in je dromen ook doen en kom je erachter dat dingen net kloppen. Zo heb ik wel eens een droom gehad dat iedereen op thermosokken liep in plaats van schoenen. Je bent in je droom gauw geneigd dat soort domme dingen als waar aan te nemen, omdat het in de droom waarheid is. maar dat is het niet! Als je dat een aantal keer mee hebt gemaakt in een droom, ga je dat vaker door hebben. de clue zit 'm echt in het beleven van het normale dagelijkse leven. Kijk om je heen, zie het complete plaatje en focus je niet alleen op hetgene dat je aan het doen bent.

Ik vind lucie dromen echt gaaf! Als je namelijk veel op vakantie gaat en veel scenario's ziet, is dat een hele mooie voedingsbodem voor het fantasierijk in je dromen en kan je terugkeren, nou ja niet helemaal, terugkeren in iets wat je geest ervan gemaakt heeft. Echt interessant!

Mijn dromen zijn de enige plek waar ik echt het volle potentiaal van mijn karakter kan ontplooien, want je kan in principe alles doen wat je maar wil. Nou ja niet altijd, er bestaan dromen met een vast patroon, waar ik niet uit kan ontsnappen. Links met vorige levens misschien? Het blijft interessante materie
Zonder onzin zou niks zin hebben.
Op 06-06-2012 23:43:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: @Buff,

Ik denk dat dat die droom het meest betrekking heeft op het heden.
Ondanks ik positief probeer te denken en er het beste van probeert te maken zie ik mijn persoonlijke toekomst zeer somber in.
Ik ben werkelijk vastgelopen in mijn leven, baan kwijt, moeite met solliciteren en dreigt in een bodemloze afgrond te vallen tussen wal en schip en soms denk ik zelfs dat de dood de enigste oplossing is wat ergens ook zonde is gezien ik verder kern gezond ben.

Het feit dat ik onlangs een tweeluik had geschreven wat o.a. over het universum gaat kan er dus op wijzen dat die droom voor deze tijd geldt en in feite voorspellend is als je hem juist interpreteert.

De in die droom onmogelijke keuze kan erop wijzen dat ik wellicht voor de keuze komt te staan om mijn leven te beëindigen wat natuurlijk niet moet gebeuren.

Er is nog een realistische droom geweest en daarbij liep ik met de hond langs het strand, allemaal mooie meiden en de rijkdom straalde ervan af, ik liep verder en kwam opeens bij een straatarm gedeelte terecht en ik zag lijken onder het water liggen en mijn hond sprong erin(in werkelijkheid is hij dol op om in de viezigheid te rollebollen(wat uiteraard niet mag)), maar ik haalde hem eruit en liep weer verder....einde droom.

Ook deze droom blijft bij me en symboliseert duidelijk het verschil tussen arm en rijk en dat ik op moet passen om niet voortijdig als lijk te eindigen.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-06-2012 15:57:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Overigens heb ik amper hele erge doomscenario's gedroomd op een na welke naar alle waarschijnlijkheid zich nog moet manifesteren.

Het was op een nacht en er was een soort van superstorm buiten met onweersknallen veel luider als dat ik in werkelijkheid ooit had waargenomen. De stroom was uitgevallen en hoe raar ging buiten het luchtalarm af, ik herkende in die droom het geluid van de huidige sirenes en met man en macht probeerde ik het bovenraampje dicht te doen, maar dat ging niet....einde droom.

In werkelijkheid kan dat bovenraampje ook niet dicht omdat daar de afvoer zit van mijn airco.
Maar dat van die superstorm kan ik echter nog niet plaatsen.

Dit kan een voorspellende droom zijn.
Voor de rest droom ik niet zo veel.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-06-2012 16:13:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff: Ik hoop voor je Chris dat je leven een prettige wending mag nemen de komende tijd(en). En denk dat dat ook wel gaat lukken als ik deze zin zo lees: "maar ik haalde hem eruit en liep weer verder....einde droom." 't Is een veelzeggend droombeeld.

Ik ben ook gek... :P
Op 08-06-2012 17:04:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: @Buff:

Daarom zeg ik ook: '..... wat natuurlijk niet moet gebeuren.'.

Kijk ik eens goed naar mezelf valt mij direct een ding op en dat is dat ik onbewust en bewust er alles aan doet om taboes te doorbreken, ik diep in mijn hart de intenties heb om mensen te helpen en ik over bepaalde paranormale 'gevoeligheden' beschik.
Diep van binnen schuilt dan ook de wens om een soort van 'lichtwerker' te worden.

Alleen besef ik me wel dat dit een zo goed als onmogelijke wens is gezien ik eigenlijk een soort van leermeester nodig heb die mij de kleine kneepjes bij brengt. Alleen vind je de juiste leermeester niet door er naar op zoek te gaan, maar kom je op het juiste moment op je pad tegen. Maar, ik sluit met enige fantasie ook niet uit dat dankzij de onbewuste spirituele groei en ervaringen ik mijn eigen leermeester wordt.

Met een filosofisch knipoogje : Groeien doe je met vallen en opstaan en een ware profeet wordt je door veel te laten en veel te lijden.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 08-06-2012 17:50:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark HvB: Volgens mij heeft stress ook een hoop te maken met dromen. Voor zover ik weet: als je gestresst bent slaap je minder diep, is de periode waarin je droom langer en onthoud je dromen beter/vaker. Wat dat betreft denk ik dat lucide dromen wel "kicken" zijn, maar dat als je ze erg vaak meemaakt, je je af moet vragen of je wel genoeg uitrust 's-nachts...

V.w.b. de bevindingen van DaVince:
DaVince:
Ik heb de laatste tijd steeds vaker dat ik mij bewust ben dat ik droom en dat ik mij niet kan bewegen en niet wakker kan worden.

Ik ken dit fenomeen (vaak meegemaakt) en ben er behoorlijk van overtuigd dat dit met stress en 'ondiep' slapen te maken heeft. Je "bewustzijn" is wakker, maar je lichaam nog niet..

Ik denk overigens wel dat het "andere bewustzijnsniveau" van een droom een leerzame ervaring kan zijn. Je leert jezelf beter kennen. Daarnaast heeft mijn vader voorspellende dromen gehad die op zijn zachtst gezegd "stof tot nadenken over hemel en aarde geven" (overigens ook in stressvolle periodes).

Iemand anders ervaring met voorspellende dromen?
hangmat
Op 09-06-2012 4:00:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Mark HvB:
Iemand anders ervaring met voorspellende dromen?

Ik 'herinner' me vaak wat er zometeen gaat gebeuren. Mogelijk heb ik dat dan al gedroomd, maar eerlijk gezegd weet ik niet zeker of dat zo is.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 09-06-2012 9:38:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mark HvB:
Hetero Sapiens:
Mark HvB:
Iemand anders ervaring met voorspellende dromen?

Ik 'herinner' me vaak wat er zometeen gaat gebeuren. Mogelijk heb ik dat dan al gedroomd, maar eerlijk gezegd weet ik niet zeker of dat zo is.


Klinkt interessant. Kun je dan ook specifiek voorspellen wat er gaat gebeuren, of is het meer een deja-vu achtig iets?
hangmat
Op 09-06-2012 23:12:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Mark HvB:
Hetero Sapiens:
Mark HvB:
Iemand anders ervaring met voorspellende dromen?

Ik 'herinner' me vaak wat er zometeen gaat gebeuren. Mogelijk heb ik dat dan al gedroomd, maar eerlijk gezegd weet ik niet zeker of dat zo is.


Klinkt interessant. Kun je dan ook specifiek voorspellen wat er gaat gebeuren, of is het meer een deja-vu achtig iets?

Dat vroeg ik me ook af dus daar heb ik mee geëxperimenteerd.
Ik blijk vaak, voor een periode variërend van een halve minuut tot een minuut of vijf behoorlijk gedetailleerd te kunnen vertellen wat er gaat gebeuren, inclusief mensen die onverwacht binnenkomen.

Voor mij voelt het alsof je kan 'voelen waar de tijd heen buigt' als je goed 'luistert'. Al weet ik vaak ook hoe iets zal gaan zonder te 'luisteren'.

Ik ben trouwens bepaald geen helderziende, lijkt me. Het heeft, denk ik, meer met instinct ofzo te maken.
Maar misschien is dat ook wel hetzelfde, geen idee.
(bericht gewijzigd op 9/6/2012 23:23)
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 09-06-2012 23:21:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Emie;
De verhalenlijn is gerelateerd aan de rijke gebeurtenissen die je brein de hele dag binnen krijgt.
Je hebt geen enkele controle over het droom proces, je kunt niet bepalen of je uberhaupt hebt gedroomd.
Dromen zijn geen afspiegeling van een bestaande realiteit zoals je die in een toestand zult ervaren waar je wakker bent.
Het zou het brein ook overbelasten als het twee realiteiten zou moeten verwerken.

Het grote probleem blijft dat jouw dromen alleen individualistich interpreteerbaar zijn. Er is niemand die jouw droom droomt.
Dit is wetenschappelijk onvoldoende er een betekenis aan te verbinden.

A Hemelwandelaar;
Het is geen persoonlijke mening maar een wetenschappelijk gegeven
dat het onderbewuste niet direct communiceert met het bewuste, het is louter een geheugenbank waar je geen controle over bezit.
Als je zou beweren een onderbewuste ervaring te hebben gehad is deze al niet meer onderbewust maar een bewuste gebeurtenis.

Het argument, " Actie/reactie," geld alleen in een fysieke toestand van
bewustzijn.
Als refereerd aan overgeerfde, onbewuste ideeen en beelden struikel je wederom over het feit dat het hier onderbewuste processen betreft
waarvan men niet kan zeggen of ze een bewuste waarde bezitten.
En Jung aanhalen bezorgd mij altijd een bittere nasmaak, "als men rekening wil houden met het feit dat deze man grote hoeveelheden cocaine verorbert heeft."

Narchya;
"De wetenschap zegt ook dat jouw lichaam voor 99,9% niets is ..."
Dit klopt natuurlijk niet, ten eerste kun je niets niet definieren als een wetmatigheid.
Ten tweede zou niets betekenen dat het iets zou imploderen, waaruit de schijnbare leegte bestaat daar heeft men redelijke argumenten voor in de vorm van black mas.
Zelfs singulariteit is in zijn meest primaire toestand is niet niets.

Een fysieke wetmatigheid:
"Niets onreeels kan bestaan."
Het is onrealistich om niets als bindende factor van het universum voor te stellen.
Op 13-06-2012 0:21:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
freddy-v-ierse:
Emie;
De verhalenlijn is gerelateerd aan de rijke gebeurtenissen die je brein de hele dag binnen krijgt.
Je hebt geen enkele controle over het droom proces, je kunt niet bepalen of je uberhaupt hebt gedroomd.
Dromen zijn geen afspiegeling van een bestaande realiteit zoals je die in een toestand zult ervaren waar je wakker bent.
Het zou het brein ook overbelasten als het twee realiteiten zou moeten verwerken.

Het grote probleem blijft dat jouw dromen alleen individualistich interpreteerbaar zijn. Er is niemand die jouw droom droomt.
Dit is wetenschappelijk onvoldoende er een betekenis aan te verbinden.

Twee realiteiten verwerken? Mijn brein verwerkt er wel 10! En inderdaad, dat is overbelastend. Maar ook heerlijk. Ik zou niet anders willen.
Wat bedoel je met 'Er is niemand die jouw droom droomt"? Niemand anders? Of letterlijk niemand? (In geval van letterlijk niemand zou ik graag wat verduidelijking lezen.)
Is it electrickery?
Op 13-06-2012 0:42:45 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: A Hemelwandelaar;
Waar je dit schrijft,
`Wat jij wetenschap noemt beste freddie, is een resultaat van bepaalde aannames en theorieën over de dynamiek van het universum. Het is een manier van kijken die simpele (chemische en waarneembare energetische) reacties kan plaatsen en leren begrijpen om het toe te passen. Maar om de realiteit zelf te verklaren is het een extreem beperkte methode.

Ik heb het gehad over de ervaringen van mensen om mij heen. Je zou kunnen zeggen dat die mensen allemaal gek zijn. Wat ik een prima standpunt vind als je het niet wenst te onderzoeken, maar mijn eigen ervaringen zeggen mij dat hier meer aan de hand is.

Het eerste gedeelte is een persoonlijk beeld, overtuiging
De uitspraak dat bepaalde aannames en theorieen de dynamiek van het universum
summier uit een zetten maar dat dit niet de realiteit betreft is beweren dat wetenschappelijke feiten verzinsels zijn. Dit is natuurlijk kort door de bocht en een rationeel analystiche uit een zetting die voorbij gaat aan de wetmatigheden die het universum gestalte geven. En die we bewijzen kunnen.

Het tweede gedeelte
Ik zal nimmer persoonlijke ervaringen onderuit schoffelen, ik toets ze alleen maar aan de algemeen heersende overtuiging hoe de dingen functioneren.
Ik kan je vertellen dat het mijn vakgebied gebied juist dit soort zaken wel te onderzoeken.
Ik ben werkzaam in dat gebied dat onder de psychobiologie valt, het onderzoeken van het verband van psyche en lichaam.
Dit ter behandeling van ernstige psychische stoornissen als angst, agressie en onrust.Het onderzoeksteam bestaat uit vijftien universitair
geschoolde collegae.
En tot nu toe hebben we geen daadwerkelijk verband kunnen aantonen tussen de stoornissen en het onderbewuste en geen verband gevonden met overgeerfde stoornissen. Wel moet ik vermelden dat het hier om extreme gevallen gaat.
Het lijkt er op dat het voornamelijk een genetische kwestie is.
Dit betekent indirect dat het geen gewone toestand van het `zijn.`
Op 13-06-2012 0:48:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Beste Emie,
Je brein functioneert binnen een dimensionaal kader dat maar een realiteit toelaat dit is evolutionair bepaald.

En ik bedoel inderdaad letterlijk dat niemand jouw droom na/droomt.
Er bestaat niet zoiets als duo, collectief dromen.
Laat ik het anders verwoorden het is nog nooit aangetoond.

Hoe je realiteit kunt definieren en van uit dat gegeven het ondrbewuste,
Als ik voor jou zou staan en je in de ogen zou kijken kun jij niet met zekerheid zeggen of ik realiteit ben of een illusie, dat zegt iets over mijn toestand maar des te meer kan het van alles betekenen voor jouw toestand.

Het is verder niet zo dat ik met alle geweld mezelf wil vasthouden aan deze stellingen maar tot er een beter alternatief is neem ik de bekende realiteit, die inderdaad subjectief is, als uitgangspunt.
Op 13-06-2012 0:59:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
freddie-v-ierse:
Beste Emie,
Je brein functioneert binnen een dimensionaal kader dat maar een realiteit toelaat dit is evolutionair bepaald.

En ik bedoel inderdaad letterlijk dat niemand jouw droom na/droomt.
Er bestaat niet zoiets als duo, collectief dromen.
Laat ik het anders verwoorden het is nog nooit aangetoond.

Hoe je realiteit kunt definieren en van uit dat gegeven het ondrbewuste,
Als ik voor jou zou staan en je in de ogen zou kijken kun jij niet met zekerheid zeggen of ik realiteit ben of een illusie, dat zegt iets over mijn toestand maar des te meer kan het van alles betekenen voor jouw toestand.

Het is verder niet zo dat ik met alle geweld mezelf wil vasthouden aan deze stellingen maar tot er een beter alternatief is neem ik de bekende realiteit, die inderdaad subjectief is, als uitgangspunt.

Helder, dank.
Is it electrickery?
Op 13-06-2012 1:00:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Beste narchya,
Jouw ingezonden stuk,

Volgens Jung vertegenwoordigen nachtmerries thema's die langere tijd verdrongen zijn en daardoor zich negatiever manifesteren in dromen en in het algemeen als angsten. Maar daarachter zit altijd een les, mits je door de angsten heen wil gaan. Elke schatkist ligt onder een dikke laag modder
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate"

Kun je jezelf voorstellen dat Jung een verslaafde cocaine gebruiker was zich in die toestand aanmatigd een complex proces als nachtmerries verkleinen tot een proces waar alleen thema´s een oorzakelijk verband kennen met dromen- nachtmerries.
Dit zonder duidelijk aan te geven waar de thema´s inhoudelijk aan moeten voldoen om te veroorzaken wat hij beweerd.

Het is natuurlijk geen makkelijke opgave om het tegendeel hard te maken maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het hier een random proces betreft.
Het ligt zoals ik al eerder beweerde meer in het genetische gedeelte, ik kan je voorbeelden geven van sadistische moordenaars die nimmer een nachtmerrie of belastende dromen beleven en voorbeelden van mensen die geen vlieg kwaad hebben gedaan maar geteisterd worden door de meest afschuwelijke nachtmerrie´s- dromen waarin ze hun geliefden afslachten.
Deze dispensatie is nimmer door Jung verklaart en laat vermoeden dat zijn theoretische kadervorming hiaten bezit.
Op 13-06-2012 1:18:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff:
freddie-v-ierse:

<KNIP>
Kun je jezelf voorstellen dat Jung een verslaafde cocaine gebruiker was.
<KNIP>


Is 't nu enkel de vraag of men zich kan voorstellen dat Jung cocaïne verslaafd was of was-ie dat ook werkelijk?
Op het internet kan ik daar namelijk geen gegevens over vinden. Heb ooit zijn biografie gelezen en heb daar ook niks gelezen over een cokeverslaving bij Jung.
Weet wel dat zijn 'vriend en collega' Freud wel eens een lijn coke nam. Dus kom op met je bron freddy?

Wikipedia over Freuds cocaïne gebruik:
In de periode 1884 - 1887 deed Freud onderzoek naar cocaïne. Voor zijn werk „Über Coca“ deed hij verschillende zelfexperimenten. Ook probeerde hij tevergeefs een vriend met morfineverslavingen met behulp van cocaïne te genezen. Dit mislukte experiment publiceerde hij echter niet; het duikt slechts op in een correspondentie met zijn verloofde Martha Bernays. Sigmund Freud schreef cocaïne voor aan zijn familie en nam er zelf ook van, wanneer het niet zo goed ging. Hij was niet verslaafd.
Ik ben ook gek... :P
Op 13-06-2012 7:07:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Dus als je niets kunt vinden ze een twee drie dan is het niet zo, het is een weten voor insiders die op bepaalde publicaties hun hand hebben kunnen leggen.
En het was niet alleen cocaine.
Maar inderdaad kan ik de stellingname niet voldoende onderbouwen en had daarom het niet moeten schrijven ook al ben ik nagenoeg zeker van mijn zaak maar dit is wetenschappelijk niet genoeg.

Wel wil ik vermelden dat een eventueel gebruik geen invloed heeft op mijn mening omtrent zijn werk en daaruit voortvloeiende stellingen.

Maar dit staat los van het feit dat ik te ver ben gegaan in mijn uitlatingen, daarvoor mijn excuus.
Op 13-06-2012 7:17:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff: @freddie,

Schrijf ik dan, zo-een-twee-drie, dat het niet zo is? Nee, ik vroeg je enkel om een bron te geven die je bewering kan staven. Aangezien je dat niet kunt, vind ik dat de beweringen die je doet over Jungs vermeende cokegebruik, twijfelachtig en zelfs enigszins lasterlijk te noemen is.

freddie:
Wel wil ik vermelden dat een eventueel gebruik geen invloed heeft op mijn mening omtrent zijn werk en daaruit voortvloeiende stellingen.


Dat zou toch wat zijn (de kracht van het onderbewuste soms?); dat het 'vermeende' cokegebruik van Jung, na zo velen jaren nog van invloed zou zijn op jouw mening.
Ik ben ook gek... :P
Op 13-06-2012 15:57:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Buff, je slaat nou net het belangrijkste over:
freddy-v-ierse:
Maar dit staat los van het feit dat ik te ver ben gegaan in mijn uitlatingen, daarvoor mijn excuus.
Is it electrickery?
Op 13-06-2012 18:56:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff:
Emie :
Buff, je slaat nou net het belangrijkste over:
freddy-v-ierse:
Maar dit staat los van het feit dat ik te ver ben gegaan in mijn uitlatingen, daarvoor mijn excuus.


Dankje Emie,

Misschien sla ik wat door... en waarschijnlijk heb je gelijk. Maar die excuses vind ik eigenlijk niet echt van belang; excuses maken voor ongefundeerde uitspraken is niet zo moeilijk.
En ik zou eigenlijk graag zien dat wat freddie beweerd gestaafd kan worden door iets uitzonderlijks; bewijs ofzo? Want het is niet zo dat ik 'ontken' wat freddie beweert, maar daar dan wel graag een gefundeerde onderbouwing van zou willen zien.
Moet niet zo moeilijk zijn, denk ik, want er is genoeg bekend over het leven en het doen en laten van de heer Jung:

http://www.google.nl/webhp?sourceid=navclient&hl=nl&ie=UTF-8#hl=nl&gs_nf=1&cp=7&gs_id=w&xhr=t&q=Carl+Gustav+jung&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&rlz=1R2ADRA_nlNL470&oq=Carl+Gu&aq=0&aqi=g4&aql=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=1739e5e9259758cf&biw=1603&bih=771

Ik ben ook gek... :P
Op 13-06-2012 21:05:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hetero Sapiens:
Buff:
Hij was niet verslaafd.

Toch zeiden zijn vrienden dat Freud meer coke gebruikte dan goed voor hem was. En dat was voordat bekend was dat coke verslavend en schadelijk was.

Toegegeven, ik ben nergens bij geweest, maar ik beschouw Freud als de eerste coke-verslaafde.
De vingers van de handschoen denken dat ze los van de anderen staan. De handschoen weet beter.
Op 13-06-2012 23:31:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Hetero Sapiens:
Buff:
Hij was niet verslaafd.

Toch zeiden zijn vrienden dat Freud meer coke gebruikte dan goed voor hem was. En dat was voordat bekend was dat coke verslavend en schadelijk was.

Toegegeven, ik ben nergens bij geweest, maar ik beschouw Freud als de eerste coke-verslaafde.

Het ging over C.G. Jung.
Edit: en ook over Freud dus. Eerst lezen, Emie. Eerst lezen...
Is it electrickery?
Op 13-06-2012 23:38:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff:
Emie :
Hetero Sapiens:
Buff:
Hij was niet verslaafd.

Toch zeiden zijn vrienden dat Freud meer coke gebruikte dan goed voor hem was. En dat was voordat bekend was dat coke verslavend en schadelijk was.

Toegegeven, ik ben nergens bij geweest, maar ik beschouw Freud als de eerste coke-verslaafde.

Het ging over C.G. Jung.
Edit: en ook over Freud dus. Eerst lezen, Emie. Eerst lezen...


Dat stukje van Freud heb ik er bijgehaald omdat ik in de veronderstelling was dat freddie het een en ander door elkaar haalde.
Van Freud is het namelijk geen geheim dat hij wel 's zijn neus in het witte poeder begroef, de bewering dat Jung ook kampte met een cokeverslaving is dan ook nieuw voor mij.

En HS, hij was niet verslaafd zijn niet mijn woorden maar is afkomstig van Wikipedia.
Ik ben ook gek... :P
Op 14-06-2012 6:48:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
freddie-v-ierse: Het is toch niet van belang of een van de twee verslaafd was aan drugs, het gaat om de uitlatingen en stellingen die ze na gelaten hebben.

In de hedendaagse stand van zaken zijn ze alle twee niet meer zo belangrijk, de theoretische kadervorming toont steeds meer hiaten.
Dit wil niet zeggen dat alles terzijde kan worden geschoven, het blijft voornamelijk een persoonlijke kwestie waar je in wilt geloven.

Buff waar jij veronderstelde dat ik het een en ander door elkaar haaldeheb je gelijk, ik heb Freud met Jung verwisseld.
Maar zoals ik al aanhaalde, het heeft geen invloed op mijn mening omtrent de ideeen van de twee.
Het was alleen slordig mijnerzijds. En op een correcte manier verbeterd van jouw kant.
Op 19-06-2012 4:10:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Buff: Dank je freddie.
Ik ben ook gek... :P
Op 19-06-2012 12:46:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden