Ruim 30.000 scholieren, dat zijn veel nieuwetijdskinderen, zijn volgens onderzoeksbureau IVO internetverslaafd. Dat is 1 op de 25 schoolgangers, een groot aantal. Men heeft in dit onderzoek 4.500 kinderen van groep zeven tot de tweede klas van het voortgezet onderwijs onder de loep gehouden.

Jongeren worden internetverslaafd genoemd wanneer ze het online gebruik niet kunnen matigen. Dus bijvoorbeeld als ze spelletjes, games in modern Nederlands, spelen tot de ogen vierkant en rooddoortrokken zijn. Ook chatten of MSN'nen schijnt een lonkende valkuil te zijn. De tijd in de digitale, altijd open nooit gesloten, speeltuin gaat natuurlijk ten koste van ouderwets-sociale zaken, zoals lekker buiten spelen. Ook schoolprestaties lijden eronder. Bij internetverslaafde jongeren staat school nóg minder op de eerste plaats dan bij reguliere kids.


Als alternatief van, of uitbreiding op, het schoolpleinpesten doet digitaal pesten zijn intrede. Eén op de vijf ondervraagde jongeren tussen de 11 en 15 werd minstens één keer per maand gepest. In het echte leven ondergaat één op de vier kinderen dit lot. Het moge logisch zijn dat het 'stoere' geslacht vaker gepest wordt dan het zwakkere, jongens maken er zich meer frequent schuldig aan. Hoe lager het onderwijs de leerling geniet, hoe meer er gepest wordt. Compensatie troef... 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden