Amenemhet IIIGoogle Earth 4.0 is net uit, dus het is tijd om weer piramides te spotten. Als eerste polderaar, hij legde ooit iets minder dan 70 vierkante kilometer meerwater droog, verdient farao Amenemhet III een plaatsje op GW.

De vredevolle leider leefde in de 12e dynastie, het zogeheten Middenrijk, als opvolger van zijn vader Sesotris III. In totaal was hij ongeveer 46 jaar aan de macht. Waarschijnlijk was vader Sesotris de bedenker van het polderplan. Economisch en sociaal was dit een bloeiperiode voor Egypte, geen tijd van grote politieke spanningen, dus dergelijke ideeen konden een makkelijke doorgang vinden. (Voor wie dit verhaal niet op de tijdslijn kan plaatsen, de 12e dynastie begon in 1991 voor Christus en eindigt iets meer dan tweehonderd jaar later)

Ingestorte zwarte piramide van Amenemhet IIIDe eerste piramide die Amenemhet III bouwde is nog steeds te bewonderen in de stad Dahshur, links zie je een foto. De restanten staan vlakbij de knikpiramide die we reeds eerder lieten zien. De Zwarte Piramide,
de bijnaam van dit exemplaar, is nu een ruïne. Men vermoedt een originele hoogte van 81,5 meter, één zijde zou zo'n 105 meter lang zijn geweest. De structuur werd gebouwd onder een hoek van 57 graden. Google Earth biedt een ander perspectief op het complex:

Ingestorte zwarte piramide van Amenemhet III door het oog van Google Earth 4.0

Als je bovenstaande locatie zelf in Google Earth wilt bezichtigen, dan kun je hier de kmz downloaden.
Het is duidelijk aan de piramide te zien dat er niet veel meer van overblijft. Hoewel het vele jaren later is gebouwd dan de Grote Piramide en de knikpiramide, is de kwaliteit inferieur.

In het Middenrijk werden piramides onder andere met modderbakstenen gemaakt. De bouwwerken werden daarna voorzien met een dekking van natuurstenen. Laatstgenoemde zijn over de tijd verdwenen wegens hergebruik. Nu liggen de modderbakstenen bloot, wat het in dit geval zijn donkere kleur (en bijnaam) geeft.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden