We lieten je al eerder de mislukte Zwarte Piramide van Amenemhet III zien, de farao uit de 12e dynastie. We toonden je ook hoe dat eruit zag door het oog van Google Earth. De heerser hield het echter niet bij 1 exemplaar, de laatste jaren van zijn regeerperiode stonden in het teken van een nieuw mislukt meesterwerk, compleet anders, op een totaal andere lokatie, dan de gemetselde voorganger.

Waarom Amenemhet III precies een nieuwe piramide nodig had leert de geschiedenis ons niet. Er wordt gespeculeerd dat de ontwerpers achter de grootste fout kwamen: een te hellende bouwhoek en daardoor herbegonnen. Niet dat de tweede kans, alweer met inferieur materiaal gemaakt, een beter resultaat heeft opgeleverd. De piramide, waar twee sarcofagen in werden gevonden, lijkt tegenwoordig meer op een berg:

Tweede Piramide van Amenemhet III, te Hawara

Het labyrinth?Aan de zuidelijke kant van het complex bevond zich een dodentempel die uitgroeide tot een mythe. De Grieken doopten dit gebouw: Labyrint. Volgens de geschiedschrijver Herodotus was Hawara in Romeinse tijden een populaire plaats. Niet omwille van de piramide, maar wel door dat fabelachtig labyrinth dat zich daar ook bevindt. Volgens Herodotus bestond het complex uit wel 3000 kamers, het zou een oppervlakte gehad hebben van -onvoorstelbaar- 60.000 vierkante kilometer. Dat is 20 vierkante kilometer (!) per kamer.
Aan de bouwstijl en -kunde van de piramiden te beoordelen zou dit wel eens overdreven kunnen zijn. Sowieso is er van het labyrinth tegenwoordig slechts puin over en valt er maar weinig meer te ontdekken of herkennen.
We hebben via Google Earth gezocht, maar of ons resultaat (rechtsboven te bezichtigen, hier .kmz) daadwerkelijk het labyrinth is zijn we verre van zeker. Als je goed inzoomt, dan zie je aparte gebouwen onder het zand de kop opsteken, maar de oppervlakte voldoet lang niet aan de omschrijving...

Deze hoop stenen, deze piramide, was de laatste grote piramide die in Egypte werd gebouwd. En zo groot als vele voorgangers was hij al niet meer, met zijn totale originele hoogte van 58 meter, en zijn zijdelengte van 100 meter. Dat ze de hoek minder hellend (48 graden) hebben gemaakt mocht weinig baten, dat is duidelijk.

Hierboven zie je de Google-Earth-afbeelding met daarop de tweede piramide van Amenemhet III in al zijn huidige glorie, nog niet vergaan, al is dat helaas kwestie van tijd. Via deze link kun je de .kmz downloaden.

Update: video toegevoegd:

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden