Op een ochtend word je wakker en je besluit om de Koran over te laten schrijven in je eigen bloed. Of je zit 's avonds op de bank en opeens heb je het: je geeft rendieren vliegenzwammen te eten, vangt hun urine op en stopt dat in flesjes zodat mensen met lef van de hallucinerende rendierpis mogen proeven. Sommige mensen kunnen bijna niet meer leven zonder hun smartphone. En dus bedachten ze in Korea: Waarom zou je er dan geen relatie mee beginnen? Wil je als rockband tegenwoordig nog opvallen en shocken dan kan je natuurlijk altijd nog meeliften op de horror van seriemoordenaars. "Tijd is geld", moet de bedenker van de 'Blabber Meter' gedacht hebben en ontwierp een apparaat waarop je precies kan zien hoeveel iemands gezever je kost. Volgens sommigen is de kans om een fraaie 'orb' op de kiek te zetten kennelijk groter als je naakt foto's op een begraafplaats maakt. Hoezo woningnood? In China staan niet alleen kantoren leeg maar ook complete hightech steden wachten op hun bewoners; klik. Goed of slecht, leuk of niet, het begon allemaal met een creatief idee.

water naar de zee dragen
(Niet zinvol? Wat maakt het uit als je er lol in hebt? )

Als mens zijn we nu eenmaal behept met fantasie, geestdrift en creativiteit. Daar kunnen we maar weinig aan doen. We zijn nu eenmaal door Moeder Natuur uitgerust met haar nieuwste gadget: 'de neocortex'. Of het nu bloemschikken is of het ontdekken van nieuwe werelden, iedereen probeert zo goed als kwaad als het kan een uiting te geven aan zijn of haar bedenksels. Nagenoeg iedereen lijdt aan dezelfde dwangneurose die we 'creativiteit' noemen. We kunnen het niet stoppen. Geef een kleuter een krijtje en binnen no time krijg je een kunstwerk terug. Maak iemand minister en een stortvloed aan nieuwe regels, plannen en visies rolt over onze hoofden uit. Creativiteit drijft ons naar tuincentra en bouwmarkten. Creativiteit spoort ons aan om op de meest ingewikkelde manier eten te bereiden en als dat lukt mogen we ons 'topchef' noemen, waarna we nóg creatiever moeten zijn om die titel te behouden. Chinese Muren, concentratiekampen, openhartchirurgie of carnavalskrakers - het zijn allemaal producten van iemands creativiteit. Soms wil het niet zo vlotten met de creativiteit en komt er niets uit onze handen. In die gevallen maken we gebruik van een tweede-hands soort creativiteit en noemen dat 'innoveren'. We zien of horen dan wat, raken geïnspireerd en denken: "hé, dat kan ik beter of anders!". Daarom is er zoveel meer van hetzelfde maar toch net even anders in onze wereld.
 
De mens in onze cultuur heeft een haat-liefde verhouding met creativiteit. Je mag wel bijvoorbeeld schetsen wat je wilt, maar nooit buiten de randen van het vel papier. Je mag de meest vreemde kledij ontwerpen maar op kantoor wordt toch wel echt van je verwacht dat je met je pak en das een kloon bent van de grijze massa. Tenzij je natuurlijk op een podium staat... Artiesten in driedelig grijs oogsten door de bank genomen maar weinig enthousiasme van het publiek. Creatief zijn mag zolang je maar binnen de sociaal-culturele grenzen blijft. Wie dat niet doet verschijnt als 'paradijsvogel' in programma's als "Man Bijt Hond", of krijgt een minder welwillend label opgeplakt.
 
En dat is best wel vreemd. Wat is de mens zonder zijn verbeeldingskracht en scheppingsdrang? Fantasie is de basis van al wat de mens drijft. Wat blijft er van een kind over als je de wasco-krijtjes, klei en zandbak weg neemt? Wat blijft er van de mens over als je hem sociale en culturele beperkingen oplegt in al datgene wat voorkomt uit zijn creativiteit? Hoe is het zover gekomen dat juist de mensen met de minste verbeeldingskracht ("doe maar normaal want dan doe je gek genoeg") de leidende mores van onze maatschappij konden bepalen?

bulshit
(Een paradox: een bullshit-meter is een creatief idee om andere creatieve ideeën af te serveren)
 
Angst is de grote tegenhanger van creativiteit. Angst voor het onbekende. Angst voor veranderingen. De eeuwige tweestrijd van de mens. De een wil gaan waar geen mens gegaan is terwijl de ander niets liever wil dan alle onzekerheden uitbannen. De realiteit is dat beide tegenstrijdige gevoelens in meer of mindere mate bij iedereen diep ingebakken zitten. Rationeel weet iedereen dat zekerheden illusies zijn. Wie garandeert je pensioen? Wie weet met zekerheid dat hij of zij over tien jaar nog gelukkig is met de huidige relatie? We spenderen mondiaal miljarden om 'terroristen' te bestrijden en leggen onszelf 1001 regels op. Krijgen we de zekerheid van veiligheid ervoor terug? Nee, hoogstens meer onveiligheid. Al sinds lang vervlogen tijden weten we dat hoge muren bouwen en een slotgrachten er omheen graven hoogstens wat uitstel biedt maar nimmer de garantie van een duurzaam hetzelfde blijvende realiteit.
 
En toch proberen zovelen hun realiteit te bevriezen. We zijn geconditioneerd om niet creatief te zijn. En voor wie dan zo nodig toch creatief wil zijn bedenken we een veilige omgeving zoals verenigingen of hobbyclubjes. Creativiteit, maar dan wel volgens de regels. Buiten de doos denken roept weerstand op. Stel geen vragen die de heersende dogma's in gedrang brengen want voor je het weet ben je een ketter of een moderne variant daarvan: een dissident.
 
Het nieuwe jaar is begonnen en waarom maken we niet van de gelegenheid gebruik om schoon schip te maken? Neem afscheid van de illusie zekerheid en probeer je zo veel mogelijk te richten op wat je hart ingeeft. Je wordt echt geen gelukkig mens door voor een schijnbaar veilig carrière te kiezen of volgens het 'opgedrongen plaatje te leven' terwijl je diep in je hart het liefst je vleugels zou willen uitslaan. Fuck de mening van de buren als je kiest voor je passie en datgene wat je Musen je ingeven. Er zijn geen grenzen en zeker niet wanneer je je welzijn vergroot zonder afbreuk te doen aan het welzijn van anderen. Maak gebruik van je eigen talenten en niet van je diploma's; kies met je hart en niet met je zogenaamde verstand. Bedenk die revolutionaire theorie; maak dat luchtkasteel; doe datgene wat het dichtste bij jezelf ligt en vergeet daarbij gerust het doel zolang je maar geniet van de reis. Doe het in kleine stapjes of gooi in één keer het roer om, maar maak jezelf vrij. Uiteindelijk is er niets ergers dan spijt te hebben van datgene wat je graag wilde maar nooit deed.
 
Grenswetenschap wenst jullie een creatief 2011 en maak ons vooral deelgenoot van jullie vorderingen.
Gerard: Wat zegt UW bullshitmeter bij dit artikel?
(bericht gewijzigd op 3-1-2011 17:11:32)
'Don't forget rule number 6'
Op --0 8:21:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL:
Pino's artikel:

Grenswetenschap wenst jullie een creatief 2011 en maak ons vooral deelgenoot van jullie vorderingen.


Awel, mais... hoe?
Op de wekelijkse zeepkisten heb je kans dat de ene reactie (na/)de andere ondersneeuwt.

[quote eerder]
- ik zou graag een profielpagina op GW willen, en daar wil ik ook voor betalen. Opzet: in blogformat. Met dat ik me daarin voorstel - dat zal 1 regel worden met een link - maar vooral de GW(.nl)-onderwerpen beschrijf die mij bezighouden. Te editten at will, volgens GW-protocol natuurlijk, en daaronder - hier is hutomtedoen - ruimte voor reacties.

Aanvullingen, opmerkingen, dankzeggingen en - toe maar - afzeikopzetjes.

Een kolom ergens op een vaste plek, lekker onderaan of zo, net als 'recente reacties' met 'recente profielwijzingen'.

Als alle actieven dit nou zouden doen, dan krijg je me toch een individuele informatieversnelling, da's niet mooi meer. Zelf heb ik nog wel kennis en meningen te delen, en sta wagenwijd open voor dito mbt met name ufo's, 2012 en energie, en actualiteiten als Wikileaks/Assange.

Aardige additioneel achtergrondinfo-database ook voor GW-redacteuren, over de onderwerpen waar ze over willen schrijven.

Doet uw voordeel ermee. I for one zou nog langer & vaker hier op GW.nl rondhangen en terugkomen dan ik nu al doe.

RR
[/quote]
Uit: ergens http://www.grenswetenschap.nl/nieuws/Leger-ingezet-tegen-aluhoedjes
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op --0 13:57:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Goede blog en dat is precies wat ik al aan het doen ben. Diploma's betekenen niets tegenwoordig, als je geen ervaring hebt. Hoe je ervaring kunt opdoen zonder eerst te werken is me een raadsel.

Dus nu ga ik voor mijn eigen ideëen en creativiteit. Als het lukt: Prima. Als het niet lukt: Jammer. Iets anders proberen. Dan heb ik tenminste geen spijt dat ik het niet geprobeerd heb.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op --0 14:58:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Pino for president!
Is it electrickery?
Op --0 15:01:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: "... Grenswetenschap wenst jullie een creatief 2011..."

Insgelijks!

On topic: "... Of je zit 's avonds op de bank en opeens heb je het: je geeft rendieren vliegenzwammen te eten, vangt hun urine op en stopt dat in flesjes zodat mensen met lef van de hallucinerende rendierpis mogen proeven. ..."

De belangrijkste werkzame stof in de vliegenzwam (muscimol) wordt nadat deze door rendieren is geconsumeerd meer gezuiverd / geconcentreerd uitgescheiden dan de vorm waarin deze zich in de vliegenzwam bevindt.

Overigens best de moeite waard hoor zo'n amanita-reisje (-tripje). Heb al het genoegen gehad in het voorportaal van het 'Walhala' te mogen kijken en in de wereld van onze kabouter-(/kobolten-)vrinden....
(bericht gewijzigd op 3-1-2011 15:28:54)
God? Dat ben je zelluf!
Op --0 15:20:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: [quote=NewDayNL]
Pino's artikel:

Grenswetenschap wenst jullie een creatief 2011 en maak ons vooral deelgenoot van jullie vorderingen.


Awel, mais... hoe?
Op de wekelijkse zeepkisten heb je kans dat de ene reactie (na/)de andere ondersneeuwt.

[quote eerder]
- ik zou graag een profielpagina op GW willen, en daar wil ik ook voor betalen. Opzet: in blogformat. Met dat ik me daarin voorstel - dat zal 1 regel worden met een link - maar vooral de GW(.nl)-onderwerpen beschrijf die mij bezighouden. Te editten at will, volgens GW-protocol natuurlijk, en daaronder - hier is hutomtedoen - ruimte voor reacties.

Aanvullingen, opmerkingen, dankzeggingen en - toe maar - afzeikopzetjes.

Een kolom ergens op een vaste plek, lekker onderaan of zo, net als 'recente reacties' met 'recente profielwijzingen'.

Als alle actieven dit nou zouden doen, dan krijg je me toch een individuele informatieversnelling, da's niet mooi meer. Zelf heb ik nog wel kennis en meningen te delen, en sta wagenwijd open voor dito mbt met name ufo's, 2012 en energie, en actualiteiten als Wikileaks/Assange.

Aardige additioneel achtergrondinfo-database ook voor GW-redacteuren, over de onderwerpen waar ze over willen schrijven.

Doet uw voordeel ermee. I for one zou nog langer & vaker hier op GW.nl rondhangen en terugkomen dan ik nu al doe.

RR
[/quote]
Uit: ergens http://www.grenswetenschap.nl/nieuws/Leger-ingezet-tegen-aluhoedjes
[/quote]
Een prachtig idee misschien voor een eigen web?
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op --0 15:54:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja:
moonwalker:

Goede blog en dat is precies wat ik al aan het doen ben. Diploma's betekenen niets tegenwoordig, als je geen ervaring hebt. Hoe je ervaring kunt opdoen zonder eerst te werken is me een raadsel.

Dus nu ga ik voor mijn eigen ideëen en creativiteit. Als het lukt: Prima. Als het niet lukt: Jammer. Iets anders proberen. Dan heb ik tenminste geen spijt dat ik het niet geprobeerd heb.

Ze willen gewoon HTS'ers van 16 jaar. Kosten weinig, hebben veel geleerd en gewerkt als vakkenvuller.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op --0 15:57:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
NewDayNL:
welja:

Een prachtig idee misschien voor een eigen web?


Websites genoeg, maar niet de techniek, de traditie, de bezoekers, de etc van GW.nl
Het was altijd groter dan we dachten dat het was
Op --0 16:17:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Speculukas: Bedankt Pino!
Ubi caritas et amor, Deus ibi est.
Op --0 16:19:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mvmarion: Shit en ik dacht nog wel dat het hebben van creativiteit iets goeds was. moet ik toch wat anders verzinnen, oh nee dat is juist het probleem...
Op --0 22:08:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden